XXXIX. évfolyam 10. szám

2007. március 9.

Maradnak a kispiacok

A város néhány forgalmasabb helyén, így a Kossuth és a Klauzál utcák sarkán, valamint a Kertvárosban, az ABC-vel szemben alakultak ki kispiacok. Eredetileg azzal a céllal, hogy elsősorban idős emberek a kertjükben saját maguknak megtermelt zöldség feleslegét gyorsan, a legkevesebb fáradtsággal el tudják adni, az arra járók pedig olcsón, friss zöldséghez jussanak. Az utcán árulóknak a város szinte semmi feltételt nem biztosít, az árusoknak még közterület-használati engedélyük sincs, nem fizetnek helypénzt sem. Ezek az elárusító helyek semmilyen jogszabályi előírásnak nem felelnek meg.

2007. március 9.

Sikeresen a minőség útján

Megduplázta gyártóképességét a HK Ceram

A gyár vezetősége büszke az elnyert minőségdíjra

Rövid, ám annál eredményesebb múltra tekinthet vissza a HK Ceram Kft. Az Ipartelepi úton működő kerámiaüzem kollektívája tavaly minőségdíjban is részesült, erről is beszél Bán Zsolt gyárvezető.

A kft. 2005 márciusában alakult, s már júniusban megkezdték a termelést.

2007. március 9.

Dandár helyett zászlóalj

Szervezeti átalakítás és parancsnokváltás

Március 1-től a 37. II. Rákóczi Ferenc Muszaki Dandár zászlóaljként működik tovább a szentesi laktanyában. Az új szervezet parancsnoka Nyers József mérnök ezredes, helyettesei Csurgó Attila alezredes, parancsnok-helyettes, valamint Varga István mérnök alezredes, törzsfőnök lesznek.

2007. március 9.

De jó lenne!

Hajnali negyed ötkor kinézek kis szobám ablakán. Minden csendes. A tűzoltóság felett feltűnő fényesen ragyog egy csillag. De jó lenne, ha jót jelentene! Ily érzésekkel fogok íráshoz.

Eszembe jut teológiai éveim nagy tanítómestere: Prohászka Ottokár. Úgy gondolok rá, mint ahogy mindenki gondol kisiskolás korának tanító nénijére vagy tanító bácsijára: szeretettel, kegyelettel, sokszor őszinte hálával.

2007. március 9.

Jókai Mór és Tisza Kálmán legyőzője

Százhuszonöt éve hunyt el Simonyi Ernő

Ki emlékszik ma már Simonyi Ernő nevére? Pedig egykor kemény politikai csatákat vívott Szentesen, és 1906-1948 között utca is viselte nevét városunkban (a mai Budai Nagy Antal utca). Halálozási évfordulóján idézzük fel emlékét.

2007. március 9.

Vizsgálat a szervezetek ellen

Évfordulók - 2007.

75 éve, 1932. március 4-én megalakult Szentesen a Postás Sport Egylet. (Elnöke Vándor Manó főfelügyelő, alelnök-titkára dr. Rablóczky Árpád.)

115 éve, 1892. márius 5-én ünnepélyesen átadták a szentesi főgimnázium tornacsarnokát.

25 éve, 1982. március 5-én a Városi Galériában megnyílt Victor Vasarely grafikai tárlata, valamint a Szentesi Levéltár által rendezett "Hazádért élj, halj, szentesi magyar!" című kiállítás, amely bemutatta az 1848/49-es forradalom és szabadságharc helyi dokumentumait.

110 éve, 1897. március 6-án a különböző pártok választási gyűléseket tartottak a Kossuth téren. A fővárosból számos neves politikus leutazott Szentesre, köztük Ugron Gábor és Hoch János, akik Sima Ferenc megválasztása mellett korteskedtek.

110 éve, 1897. március 6-án megindult Szentesen a Közérdek című vegyes tartalmú hetilap. (Kiadója Hollósy és Vajda, felelős szerkesztője Sz. Kovács Pál.)

100 éve, 1907. március 6-án alispáni rendeletre hatósági vizsgálat indult a szentesi munkásszervezetek ellen.

110 éve, 1897. március 7-én országgyűlési pótválasztást tartottak Szentesen. Három jelölt közül nagy fölénnyel ismét Sima Ferenc nyerte el a szentesi mandátumot.

140 éve, 1867. március 9-én a képviselőház felhatalmazása alapján a kormány elrendelte az 1861-ben feloszlatott megyei törvényhatóságok (megyei képviselő-testületek) újjászervezését.

100 éve, 1907. március 9-én született Szentesen dr. Nyíri Antal (1907-2000) egyetemi tanár, nyelvészprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, 1997-től Szentes díszpolgára.

Összeállította:

Labádi Lajos

2007. március 9.

Baromfitartók kötelességei

A Nemzeti Járványvédelmi Központ tájékoztatása és az állategészségügyi jogszabályokban foglaltak alapján a Csongrád megyében megállapított H5 altípusba tartozó A típusú madárinfluenza vírus által okozott járványkitörés kapcsán az alábbiakban közöljük az állattartókra vonatkozó legfontosabb törvényi előírásokat.

2007. március 9.

Évenként 300 millió forint

Szó szerint kell érteni, hogy városkarbantartási, felújítási, közterületi feladatain belül szerteágazó munkája van az esztendő minden szakában az önkormányzat városellátó intézményének. Például az idén közel 3900 négyzetméternyi útfelületet kátyúznak a város területén lévő utcákban a közlekedésbiztonság javára. Ezt szolgálja más formában, hogy régi - lakossági - kérésre szélesítik Alsóréten az úgynevezett gázos-kövesutat utat 1840 méter hosszú szakaszon, és ennek azok is örülnek, akik mostanában építkeztek a közvetlen környéken. A hékédi temetőnél 10 gépjármű várakozására alkalmas parkolót létesítenek. A Széchenyi-ligetben a teniszpálya előtti parkoló burkolatát felújítják, továbbá a Budai N. Antal utcában a 31-37. számú házak előtti földes útszakaszt stabilizálják. Szintén megjavítják a berekháti fénysorompó és a Knézich Károly utca közötti útvonalat.

A városellátó intézmény vezetője, Varga Sándor azt is elmondta, hogy több mint 2200 négyzetméternyi felületen rendbe hozzák a téglaalapú járdák burkolatát a város kijelölt részein. Sok millió forintot fordítanak parkfenntartásra, valamint a gyermekjátszóterek modernizálására. Nagy munkát jelent a mirhók tisztítása a Kiséri városnegyedben, ezen kívül az idei esztendő második felében indul a csapadékvízelvezetési-program. A közeljövőben építeni kell egy szemétátrakó állomást, ahonnan elszállítják máshová a hulladékot, mivel a berki szeméttároló lassan betelik, s ennek egyébként is 2008 december végéig van üzemelési engedélye. Egy új tároló több száz millió forintba kerülne és erre most nincs pénze a városnak. Érdemes megemlíteni, hogy az intézmény közel 150 embert foglalkoztat. Szentes város közvetlen karbantartása, "működtetése" évente 300 millió forintot igényel a legszükségesebb tennivalókat nézve.

2007. március 9.

Gyerekkori álom is megvalósul

Nyolc hetes kiképzés indult februárban a tűzoltó laktanyában, amelynek keretében csongrádi, illetve szentesi újoncok, összesen tizenöten sajátíthatják el a veszélyes, ám népszerű hivatás elméleti és gyakorlati ismereteit.

2007. március 9.

Gáspár Tibor filmen és élőben

Szinte csak filmkockákról ismerhetjük és csodálhatjuk Gáspár Tibor művészetét. A szentesi születésű színészszel, becenevén "kis Csám-pival" legutóbb személyesen is találkozhatott a közönség, ismét egy filmje kapcsán.

A Sínjárók című alkotás szentesi díszbemutatóján egy igazi színészfilmet láthatott a közönség. "Gyönyörű volt '56 októbere" - utolsóként ez a mondat hangzik el a filmben, melynek vetítése után a még sötét moziban elkezdtek tapsolni a nézők. Ekkor, ha nem is a vászonról, de besétált a moziba Gáspár Tibor. Egy film főszereplőjének általában nem ér véget a szerepe a forgatás befejeztével, elkísérik a kész műveket a közönségtalálkozókra.

2007. március 9.

Érettségi, szakma, hivatás

Jelentkezés és felvételi vizsga

Minden ember életében fontos határkő az, hogy tanulmányait milyen középiskolában folytatja tovább. Szakmát tanul-e, esetleg érettségizni akar, vagy a két bizonyítványt egy középiskolában szeretné megszerezni. Ez az első olyan jelentős döntés, melyben már nemcsak a szülők szava a mérvadó, hanem a gyermekek, ifjak véleménye is számít.

2007. március 9.

Gimnazisták a színpadon

A Horváth Mihály Gimnázium diákjai évek óta sikeresen szerepelnek az ország különböző színjátszófesztiváljain. A különböző angol, francia és német fesztiválokról számtalan díjat hoztak már haza. Legutóbb február 24-én vettek részt a 10. D. osztály drámai tagozatos diákjai egy országos francia nyelvű színjátszófesztivál elődöntőjében, ahol a Megasztár és ami mögötte van című darabjukkal bekerültek a legjobb 11 közé, s így március 22-25. között indulhatnak a pécsi döntőben részt vevő csapatok között. Szurmik Zoltán a 10. D. osztályfőnöke elmondta, hogy a darabban a show-műsorokat próbálták több szempontból megvizsgálni, kiemelve a fény- és árnyoldalakat. A jelenetek közös kidolgozásában fontos volt, hogy a tanulók belepillantást nyerjenek a sztárok életébe, hogy észrevegyék: a sztárság rengeteg áldozattal és sok-sok csalódással jár. A fél órás darabban ismert francia slágerek is megszólalnak, amelyeket Majtényi András gimnáziumi tanár kísér zongorán.

Ezen kívül az osztály két tanulója - Györe Ádám és Hegyes Kata - a Francia Intézet által szervezett francia nyelvű daléneklési verseny selejtezőjéből bejutott a budapesti döntőbe, ahol március 23-25. között élő előadásban mutathatják be a zsűrinek énektudásukat.

Mindezek mellett a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozatos tanulói készülnek a budapesti Bárka Színházba is, ahol április 14-én több órás műsorukkal mutatkozhatnak be a közönség előtt. Körülbelül 90-100 drámais diák utazik majd Budapestre a szentesi kollégiumból. Ellátásuk nem kis anyagi terhet ró a gimnáziumra, így az intézmény ezúton is kéri a város lakosságát, illetve a vállalkozókat, hogy támogassák a tanulók utazását anyagilag vagy segítsenek étkeztetésük megoldásában.

2007. március 9.

Hatodszor karneválozott a város

Az elmúlt hétvégén került sor a VI. Télbúcsúztató Karneválra. A szomorkás idő ellenére vidám volt a karneválozók hangulata mind a két nap folyamán. Az elsősorban a családokat megmozgató rendezvényen ismét sikert aratott a motoros kisvasút, a farsangi fánkosztogatás, a látványos télégetés az Ifjúsági Parkban, a Zanzibár együttes koncertje, a Raiffaisen-lufieső és a hagyományos farsangi jelmezverseny a sportcsarnokban.

Ez utóbbi a tavalyinál is ötletgazdagabbra sikerült az idén. A jelmezesek szorgalmáért jutalmazás sem maradt el.

Az óvodások és az alsó tagozatosok között az alábbi legérdekesebb műsorszámokat díjazta a Szűcs Lajos alpolgármester vezetésével értékelő zsűri:

Leghumorosabb produkció: Bohócok (Koszta József Általános Iskola 1.c) Legjobb koreográfia: Csak egy kis szeretet (Kiss Bálint Ref. Általános Iskola 3.a) Legötletesebb jelmez: Éljen a pizza! (Koszta József Általános Iskola 2.a)

Különdíjak: Vészbanyák (Gróf Széchenyi István Általános Iskola) - Lakatos Attila ev. és a Piramis Áruházak ajándékcsomagjai. Pöttyösinvázió (Damjanich Utcai Óvoda) - Piramis ajándék. Gondos kis kertészek (Kossuth Utcai Óvoda) - Piramis ajándék.

A "nagyok" jelmezversenyében is kiosztottak díjakat:

Leghumorosabb produkció: Japán teaház (Kiss Bálint Ref. Ált. I. 5.a.) Legjobb koreográfia: Született feleségek (Koszta József Ált. I. 5.c.) Legötletesebb jelmez: Ízirájder öcsém. (Petőfi Sándor Ált. I. 8.b.)

Különdíj: Szamba Formáció (Rigó Alajos Általános és Szakiskola) - Raiffeisen Bank Rt. ajándéka.

Vidovics Ferenc felvételén is látszik, hogy jól szórakozott a város apraja és nagyja.

2007. március 9.

Rajzban mondják el

A Damjanich János Tagiskola rajztagozatos diákjainak alkotásaiból nyílt ismét kiállítás a Művelődési és Ifjúsági Házban.

Hétfőn, a vidám hangulatú kiállítás-megnyitót az iskola tehetséges művészpalántái közül Sebesy Zekő 4. osztályos kisdiák trombita-játéka, majd az ötödikes Szabó Mira szavalása vezette be. Az ő képzőművészeti alkotásaik is ott vannak a többi kiállított mű között, amelyek láttán Szűcs Lajos alpolgármester bevallotta, annyira élethűek, hogy még őt is megtévesztette egyik-másik: ami linómetszetnek is elmenne, arról kiderült, hogy tusrajz. Azt is említette a megnyitó beszédében, hogy szerinte a diákok messzire jutottak a rajzolásban. Legalábbis ezt mutatják meg alkotásaikban, valamint azt, hogyan tudják kifejezni magukat, egyéniségüket.

2007. március 9.

A valódi Irán

A közelmúltban városunkba látogatott Zakeri Hossein (képünkön), az iráni nagykövetség kulturális attaséja, hogy megismertesse Irán kultúráját, vallásosságát és aktuális helyzetét az érdeklődőkkel. Nemcsak szavakban, hanem képekben is, illetve egy kiállítással, melyen Iránra jellemző művészeti alkotásokat tekinthettük meg: arany- és rézmunkákat, textileket, díszdobozokat, vízipipát és különböző berakásos tárgyakat, melyek kivétel nélkül mind kézimunkával készültek.

2007. március 9.

Tavaszváró képek

Megnyílt Török Katalin festő kiállítása

A városi könyvtár ad helyet Török Katalin és édesanyja, Bodri Katalin szentesi festők tavaszi hangulatot idéző tárlatának.

Török Katalin képeivel már több kiállításon találkozhattunk, hiszen a festőnő 1988-ban fordított hátat prózai foglalkozásának, s azóta a festészetet tartja élete fő céljának - mondta a kiállítás megnyitóján dr. Berezvai Julianna, az alkotó barátja. Édesanyja indította el ezen a pályán, akinek munkásságán át már gyermekkorától magába szívhatta a táj, a fák és a virágok vásznon való megjelenítésének sajátságos technikáját. Mindig is megihlették a virágok, a sajátosan magyar Alföld, a pusztai tanyavilág, a Kurca, a Tisza, a Balaton és a Duna, valamint téli fenyveseivel és havas tájaival az általa második otthonnak tekintett Mátra. Életében fontos szerepet játszottak az alkotótáborok, melyeken megismerkedhetett pályatársai festői látásmódjával, úgy, hogy közben megőrizte saját stílusát. Az alkotó szerencsésnek érzi magát, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy műveiknek saját édesanyjuk az első kritikusa, s hogy már több alkalommal együtt is kiállíthatták képeiket.

A mostani megnyitón Juhász Gyula, Szabó Lőrinc, Dömsödi Teréz és Török Károly versei is elkísértek bennünket a Török Katalin és édesanyja képei által megelevenített tavaszba. Elkísértek, hiszen a két festőnő alkotásaival érezhetővé tette a tavaszi erdők és mezők friss illatát, tapinthatóvá tette a virágok hamvas szirmait és ecsetvonásaik által megelevenedett a táj. Festményeiket nézve részesei lehettünk a természet téli álmából való ébredésének, hallhattuk a madarak énekét, arcunkon érezhettük az üde tavaszi szellőt, szívünkbe és lelkünkbe beköltözhetett az optimizmus, a harmónia és a béke, melyet alkotásaik mindig maradéktalanul sugároznak felénk. Harsány fűzöldek, napsütötte egek, az erdők fáinak lombjain átszűrődő fény, a vérvörös naplemente, az ezüstkék hajnal, az aranybarna alföldi táj saját puszta- és erdőélményeinkre emlékeztetett bennünket és emlékeztetni fogja azokat is, akik március 23-ig ellátogatnak a könyvtárba, hogy megtekintsék a Tavaszváró című kiállítást.

2007. március 9.

Bor verssel, zenével fűszerezve

A lelket, a szellemet és az ízlelőbimbókat kényeztette a Művészetek Háza közönsége a Bor szerepe a gasztronómiában címmel tartott előadáson. A Művészteázó vendége a kiváló borász szakember, Gulyás Ferenc volt. A feldarabolt almák és gyertyák lángja a borok zamatát és színét csalták elő, Mód László egyetemi tanár, néprajzkutató a Kárpát-medence szőlő- és borkultúráját, a házigazda Szurmik Zoltán irodalom-dráma szakos pedagógus és tanítványai, a Horváth Mihály Gimnázium 10.D osztályosai a világirodalom bor ihlette gyöngyszemeiből szemezgettek.

2007. március 9.

Három koncert

Jazz- és Világzenei Napok 2.

A Jazz- és Világzenei Napok második előadásán, március 16-án, pénteken, 19 órakor a világzenétől a jazz veszi át a főszerepet. A helyszín változatlan: a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenyterme. Az igazi főszereplők pedig a Matthew Mitchell Trio, valamint a Károlyfalvi Krisztina énekesnő nevével fémjelzett Smooth.

A hazánkban családot alapított új-zélandi gitáros már szinte hazajár Szentesre, muzsikustársa, a dobos Kertész Ákos révén. Számos koncertet adott itt együtteseivel, és mindegyiket más stílusban! Az ilyesfajta bravúr még a jazzben is ritkaság, de a jelek szerint ebben is megnyilvánulhat az egyéniség varázsa, hiszen a "változatosság gyönyörködtet" elvén alapuló sorozat folytatódik!

2007. március 9.

Tóni bácsi konyhája

  • Savanyúkáposzta-leves húsgombócokkal
  • Tűzdelt marha
2007. március 9.

A szomszéd kertje

Emlékszem az idős emberre, elfelejteni sem lehetne már. Régebben gyakran találkoztunk. Ha volt valami mondanivalója, azokat lejegyezte. Azután fölpattant öreg kerékpárjára és megkeresett. A csongrádi lapomba írogatott. Istenem, mennyit vitatkoztunk a hozott kéziratokon! Kemény volt. Az újság most kényszerszünetet tart, a nyolcvanadik életévét taposó parasztember azonban tovább írogat.

Fantasztikus ember. Újságolvasó, jól tájékozott, még ma is érdekli a közösség dolga. Ott van szinte minden rendezvényen, ami a várost, a lakosságot érinti. És ha teheti, hozzászól az elhangzottakhoz. Mindig van véleménye. Torgyán doktorról például. Ami azért is érdekes, mert valaha nagy híve volt a kisgazda vezérnek. Most meg bűnösnek kiáltja ki. Azt mondja, talpnyalóival nagy kárt tett az országnak, a magyar mezőgazdaságnak.

Naná, akinek nem tetszik a kimondott igazság, az mosolyog rajta. Az öreg csak mondja a magáét.

Nem tudom, gondolhatta-e valaha is Orbán Viktor miniszterelnök, hogy majdan az idős emberek közül is mind többen a pártját fogják. Mint ahogyan azt a csongrádi parasztember tette évekkel ezelőtt. A Fidesz egykori elnöke minden bizonnyal számolt a korosabb nemzedékkel.

Visszatérve a választásokra, nem kétséges, voltak megnyilatkozások azzal kapcsolatban, hogy akkor most már jöjjenek a fiatalok!

És jöttek a fiatalok.

Az évek is teltek. Kormányváltással, változásokkal, mind nagyobb megszorításokkal. A már említett csongrádi polgár pedig csalódottan szemléli az eseményeket. Ha felszólal is, gyakran szentesi példákkal hozakodik elő. Azt mondja, irigyli a szomszédvár polgárait, mert a város jobban fejlődik. Szebb, élhetőbb település.

Pedig valaha Csongrád volt a szebb, mondja.

(lovas)

2007. március 9.

Kalydy az év edzője

Kalydy Zoltán lett a 2006-os esztendő legjobb szentesi edzője. A Szentesi Pollák Diák SE mestere 1956-ban született a fővárosban, ahol később a Magyar Testnevelési Egyetemen cselgáncs szakedzői képesítést szerzett. Sportolt az Újpesti Dózsa, a TFSE, az Eger SE, a Kaposvári Dózsa, az Újpest SC, a Szentesi Vasutas SC és a Pollák DSE színeiben. Edzősködött Kaposvárott, alapítója és edzője volt az Újpest SC-nek, a szentesi Vasutas Judo szakosztályának és a Pollák DSE-nek. Klubcsapata mellett a magyar női utánpótlás cselgáncsválogatott keret edzője. Kalydy Zoltán 1995-ben kiemelkedő sporttevékenységéért Szentes Város Emlékérem díjazásban részesült.

2007. március 9.

Gőzerővel készülnek

Edzőváltás a kézilabdásoknál

A Szentesi Kinizsi férfi NB II-es kézilabda csapata nagy erővel készül az idény tavaszi folytatására. Az őszi szezonban elért szerény eredmények ellenére, mindent elkövetnek, hogy minél jobb évet zárjanak. A bajnokság végén Szaszkó Norbert játékos-edzővel beszélgettem.

- Ön most játékos vagy edző?

- Egy változásról szeretnék szólni. Ősz óta papíron vagyok edzője a csapatnak. Dobos László visszatért, és a férfi szakág irányítását vette a kezébe. Én, mint segítő veszek részt, illetve játékosként próbálok helytállni. A felkészülés már januárban elkezdődött. Mindenki nagyon motivált. Ennek egyik oka az is lehet, hogy az idén sok felkészülési mérkőzést játszunk.

- Korábban említette, hogy a csapatot nehéz volt motiválni. Most az ellenkezőjét mondja. Hogyan sikerült megfordítani?

- Azt gondolom, ebben az edzőváltás is szerepet játszik. Más a mentalitása Lacinak, mint nekem. Lehet, hogy én engedékenyebb voltam, kellett Laci keménysége és rutinja. Ez mindenkinek jót tett.

- Távozó vagy érkező játékos?

- Nincs. Vannak, akik keveset járnak edzésre. Újonnan igazolt Berta János, aki eddig kettős játékengedéllyel szerepelt. Célunk a bentmaradás.

- Sok a ponthátrány, mégis bizakodóak?

- Igen. Sok a körbeverés a mostani bajnokságban. Négy mérkőzésen maradtunk alul, pedig nekünk állt a zászló. Szoros mérkőzéseket játszottunk, nálunk jobb együttesekkel.

- Van már elnöksége a szakosztálynak?

- Még nincs. Folyamatban vannak a dolgok.

D. V. Z.

2007. március 9.

Nem csípett a skorpió

Az NB I-es női futsal bajnokság tavaszi idényének negyedik fordulóján van túl a Szentesi Futsal Club női együttese. A legutóbbi fordulóban Szentesen a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban fogadták a Skorpio Salgótarján női csapatát.

A Tóth Antal edző által irányított Kurca-parti hölgykoszorú az alábbi összeállításban: Magyar-Kiss E., Milovanovics, Csonka, Üveges, cserék: Kiss Á., Baksa, Bacsa, Heidt, Béres, Hurton (kapus) vette fel a küzdelmet a Nógrád megyei lányok, asszonyok ellen.

Az első tíz percben tapogatózó játék folyt a pályán. Nehezen született meg a hazaiak vezető gólja. Tíz perc elteltével Heidt beadására jókor érkezett Kiss E., s lett 1-0. újabb nyolc perc telt el, mikor egy hazai támadás végén Kiss E. megduplázta a szentesi előnyt 2-0-ra. Ez volt a félidei eredmény.

A második félidőből másfél perc telt el, mikor Heidt egyéni szólóját láthatta a közönség, s lett 3-0 ide. Az 5. percben Milovanovics, mint kés a vajon ment át a vendégek védelmén 4-0. A következő két minutában Üveges kétszer mattolja a vendégek kapusát, s máris 6-0.

A 14. percben a vendégek is besegítenek a góllövésbe, tűzijáték a salgótarjáni kapu előtt, s a menteni akaró vendég védőről saját kapujukba pattan a labda 7-0.

A 15 perc szép szentesi összjáték végén Baksa lövése utat talál az ellenfél kapujába 8-0. Két perc múlva újabb tűzijáték a Skorpio kapuja előtt befejezéskent Üveges 9-0-ra növeli az előnyt.

Ugyanebben a percben büntetőhöz jut a hazai csapat, Üveges az ítélet- végrehajtó, melyet hibátlanul teljesít, s ezzel megszerzi önmaga negyedik gólját, s állítja be a 10-0-s szentesi győzelmet.

A gólarányt javító győzelemmel továbbra is a tabella 3. helyén áll a Szentesi Futsal Club.

D.V.Z.

2007. március 9.

Hét nap, négy meccs

Egy hét leforgása alatt négy bajnoki mérkőzést játszott a Legrand-MetalCom Szentes futsal csapata. Arról már elmúlt heti lapszámunkban beszámoltunk, hogy Siklóson 8-1-re nyert a Szentes, majd három hazai találkozó következett. Az elmúlt szerdán és csütörtökön a bajnoki címvédő Gödöllővel csörtézett a Legrand, kevés sikerrel, hiszen előbb 3-2-re, másnap 7-1-re győzött a listavezető. Az első összecsapáson kevés hiányzott a bravúrhoz, és a pontszerzéshez, ám végül mégis fejet kellett hajtani a nagyobb tudás előtt. A csütörtöki derbi már sokkal simább volt, végig magabiztosan játszva nyertek a Bikák. Ezen a héten hétfőn újra itthon játszott a Szentes , ekkor ismét győzelemnek örülhetett a hazai publikum, a mieink az Abony csapatát verték 3-2-re. Koncz Zsolt, a Szentes játékos-edzője szerint a döntetlen reálisabb lett volna a bajnok elleni első meccsen, amin végül a rutin döntött a Bikák javára. A második mérkőzésen kiütközött a profi és az amatőr csapat közötti különbség, ezen az estén már nem tudott úgy felpörögni a csapata, mint 24 órával korábban. Néhány nap pihenő - és nagypályás edzőmérkőzések - után folytatódtak a Legrand-napok a sportcsarnokban. Abony ellen kötelező volt a győzelem, és - ahogy Koncz elmondta - nem elsősorban a négy közé kerülés miatt, hanem önmaguk miatt volt fontos a siker. A találkozón, melyen Erhardt két, Kovács pedig egy gólt szerzett, nem volt könnyű dolga a Legrandnak, hiszen a vendégek masszív védekezésükkel alaposan megnehezítették a mieink dolgát. Hasonlóan kemény védőmunkát vár csapatától Koncz Zsolt jövő hétfőn Berettyóújfalun is, ahol a Mezei-Vill látja vendégül a negyedik helyen álló Szentest.

H.V.

2007. március 9.

Angliában karatéztak

Három szentesi wado-ryu-s karatéka is sikerrel szerepelt azon a nemzetközi karate viadalon, melyet a közelmúltban az angliai Birminghamben rendeztek. A stílusfüggetlen, meghívásos Karate Európa Találkozón a Virtus SE szentesi versenyzői összesen 3 dobogós helyezést szereztek: a 13 éves Hervay Gergő egyéni kata (formagyakorlat) - aranyérmes, a 15 éves Tarjányi-Sugár Szilvia egyéni kata - ezüstérem, kumite (küzdelem) - bronzérem, Hervay Beáta (14 éves) egyéni kata 4. helyezést ért el. Edzőjük, Hamza Zsolt továbbra is várja a wado-ryu karate iránt érdeklődőket a Deák Ferenc Általános Iskolában.

2007. március 9.

Emléktorna

A közelmúltban rendezték meg az utánpótláskorú csapatok részére a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban a hagyományos Pusztai László Emléktornát, melynek védnöke a Pusztai László Emlékbizottság volt.

Pusztai László az FTC örökös bajnoka és1981-től labdarúgó-szakosztályának vezetője volt, de nagyon fiatalon autóbaleset áldozata lett. Sportszerű életvezetése, legendás gyorsasága, hatalmas bedobásai miatt példakép lehetett a fiatalok előtt. Emlékére nevezték el a sportközpont labdarúgó pályáját, a Pusztai László Sporttelepet.

Részt vevő csapatok:

Csongrádi TSE (a tavalyi bajnok), Hódmezővásárhelyi FC, Kiskunfélegyházi TK, Fábián-sebestyén, Makó FC, Orosházi FC, Sándorfalva SK, Szentesi Kinizsi TE.

A jó szervezésű és kiemelten sportszerű rendezvényen hatalmas sikert értek el a Kinizsi SZITE ifjú futballistái, hiszen veretlenül megnyerték NB II-es NB III-as csapatok ifjúsági együttesei előtt az emléktornát. A szentesiek a döntőig minden mérkőzésüket megnyerték, ott azonban még a hoszszabbításban sem bírtak a Hódmezővásárhelyi FC ifjúsági csapatával, végül a büntetőrúgások döntöttek. A kinizsis fiúk ezzel a győzelemmel megalapozták önbizalmukat a németországi testvérváros, Sankt-Augustin nemzetközi pünkösdi labdarúgó tornájára. A tornára való kiutazáshoz ezúton is várják a támogatók segítségét.

Az emléktorna szervezője és támogatója az Aranylabda Alapítvány, illetve Csebregi István elnök, valamint a Csongrád Megyei Közgyűlés Sportbizottsága, az önkormányzat ifjúsági és sportbizottsága és Vass István.

Garai Sz. Imre

2007. március 9.

Jelszót is fejtettek

A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában a közelmúltban rendezték meg a Kozma László országos számítástechnikai verseny területi fordulóját az általános iskolák felső tagozatosainak.

Ebben a tanévben másodszor a területi verseny feladatai mindenhol azonosak voltak, és azonos időpontban íratták meg. A közel 70 fős mezőnynek elméleti és gyakorlati tudásából kellett számot adni. Az 50 százalékos továbbküldési küszöböt a tanulók több mint fele teljesítette.

Az 5-6. osztályok 90 perc alatt az operációs rendszerekről, a szövegszerkesztésről és rajzolási tudásukról adtak számot. A 7-8. osztályosoknak 120 perc állt rendelkezésükre. Mindkét korcsoport azonos feladatsort írt. A nagyobbaknál az egyik legérdekesebb feladat volt, amikor a titkosított és tömörített szövegszerkesztési feladat kódjainak a jelszavát kellett kitalálni. Ezt az informatikai fogalmak játékos tesztjének helyes megoldásának segítségével tudták megoldani a versenyzők. E feladat mellett operációs rendszerek, az Internet, a táblázatkezelési és rajzolási feladatok okoztak fejtörést.

Az alábbi eredményeket hirdették ki. 5-6. osztály: 1. Kovács Tamás (Szent E. Ált. Isk., fk.: Papp Sándor), 2. Kiss Dorottya (Koszta isk., fk.: Lucza László), 3. Lénárt Martin (Forray M. isk. Szegvár, fk.: Tóth Péterné). 7. osztály: 1. Vígh Bálint (Forray isk. Szegvár, fk.: Tóth Péterné), 2. Gémes Dániel (Mindszenti Ált. Isk., fk.: Csernákné Kiss Ildikó), 3. Szabó Dominik (Szent E. isk., fk.: Papp Sándor). 8. osztály: 1. Vajda Zalán (For-ray isk., fk.. Tóth Péterné), 2. Bakos Péter (Koszta isk., fk.: Geráné Révész Gabriella), 3. Csepregi Krisztián (Petőfi isk., fk.: Urbancsok Győző).

A fenti tanulókon kívül a regionális versenyre az alábbi tanulók dolgozatait küldték tovább: Martinka Mátyás (Kiss B. isk.), Szakács Gyula, Kozma Alex (Klauzál isk.), Ficsor Nikolett, Kucsora Viktor, Remzső Máté, Debre-czeni Zsolt, Olsák Dániel, Szépe Martin, Czirok Zsolt, Bali Dávid (Koszta isk.), Hernyik Lilla (Petőfi isk.), Gyenes Tamás, Spitzer Jenő (Szent E. isk.)

Lucza László

területi munkaközösség-vezető

2007. március 9.

Amatőr torna

A Szabadidős Sportklub Közhasznú Egyesület április 1-én, vasárnap 8 órai kezdettel rendezi meg hagyományos szabadidős amatőr teremlabdarúgó tornáját a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. A tornán 12 szentesi és kistérségébe tartozó csapat vehet részt, de igazolt játékosok csak megyei II. osztályig vehetnek részt. Nevezni lehet március 21-én, szerdán 17 óráig a Tóth József u. 28/A sz. alatti klubhelyiségben. A legjobb eredményeket elérő csapatokat, illetve góllövőt oklevéllel és serleggel jutalmazzák.

2007. március 9.

Kézilabdás lányok bravúrja

Legyőzték a verhetetlennek hitt éllovast

Kinizsis lányok! Csak gratulálni lehet, ehhez az eredményhez. Mérkőzés előtt több játékos is úgy nyilatkozott, hogy nem sok esélyt adtak maguknak a bajnoki tabella eddig veretlen éllovasa, a Deszk csapata ellen. Még a vezetők is óvatosan fogalmaztak, már egy döntetlen reményének is örültek volna. A meccs így is kezdődött. A Deszk a mérkőzés elején több góllal is elment. Mindig utánuk tudtunk kapaszkodni, de a vezetést nem tudtuk átvenni. Viszonylag jól védekeztünk, de volt olyan időszak is, amikor tíz támadásból sem tudtunk gól dobni. Félidőben egyenlő ennek ellenére egyenlő volt az állás, hiszen a csapat védekezése nagyon hatékony volt.

Szünet után eléggé fáradtak voltunk, és az ellenfél játékosai frissebbnek tűntek, de mégsem tudtak leszakítani bennünket. A kapuban Csenki sok gólveszélyes lövést, helyzetet hárított, Boldizsárné Ancsa a "hátán" tartotta a csapatot. A Síposok a kellő pillanatban gólokat szereztek, és egyszer csak átvettük a vezetést. Mariann a szokásos átlövéseivel - amíg bírta erővel, egy kis pótedzés jót tenne a kondíciójának - Dóra pedig a kontrákat értékesítette a legjobbkor. De az igazi az volt, hogy Keller Krisztina a második félidőre felöltött valami falat, amit az ellenfél egyszerűen nem tudott áttörni. Nagy Andi a szokásos agresszív játékával sok borsot tört az ellenfél orra alá, kár hogy nincs belőle vagy tíz játékos! Szóval ők voltak, akik az átlag fölé nőttek, és a gyorsabb, gyakorlottabb, eddigi veretlen ellenfelet legyűrték!

Szép volt lányok! Remélem ez csak egy lépcső azon az úton amin elindultatok felfelé. Mindent bele! A múltkor a fiúk "húztak" egy nagyot a Békéscsaba ellen, most pedig ti.

Garai Sz. Imre

2007. március 9.

Családi események

Született: Szekeres Zsoltnak és Szekeres-Dancsó Mónikának (Somogyi B. u. 22.) Zsombor, Siskó Jánosnak és Gajda Tímeának (Gógány u. 72.) Annabella, Valkai Ferencnek és Csajági Dórának (Berekhát 14.) Zsófi, Csonka Istvánnak és Török Évának (Deák F. u. 95.) Dorina Míra, Jónás Józsefnek és Gyuricza Ágnesnek (Kiss B. u. 12/A) Lizett, Bubor Attilának és Kádár Szilviának (Dr. Berényi u. 99.) Sári, Börcsök András Sándornak és Török Krisztinának (Csongrád, Szegedi út 33.) Krisztina, Sebestyén Ferencnek és Kállai Erikának (Csongrád, Csemegi u. 7.) Barbara Mária nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Csikós János (Apponyi tér A ép.) és Tari Georgina Anna (Bereklapos, Tanya 42.), Takács Szilveszter és Karácsony Andrea (Deák F. u. 94.).

Elhunyt: Kovács Sándor (Rozgonyi u. 24.), Kis Sándor (Mentettrét, Tanya 102.), Halász-Szabó Sándorné Gajda Margit (Cédrus u. 6.), Janó Tibor (Vécsey K. u. 26.), Szecskó László (Apponyi tér C ép.), Nagy Imre (Nagygörgős u. 25.), Bibók Jenő (Kígyó u. 6/A), Pozsár Margit (Csongrád, Pacsirta u. 2.).