2007. március 9.

Gyerekkori álom is megvalósul

Nyolc hetes kiképzés indult februárban a tűzoltó laktanyában, amelynek keretében csongrádi, illetve szentesi újoncok, összesen tizenöten sajátíthatják el a veszélyes, ám népszerű hivatás elméleti és gyakorlati ismereteit.

Országosan 500 fővel növelik a tűzoltók számát idén, de a természetes pályaelhagyás miatt ez ténylegesen 800 újonc kiképzését jelenti. A szentesi parancsnokságon a jelenlegi vonuló létszám 51 fő, mely hárommal (plusz két fővel) gyarapodik. Ezzel a készenlétben állók száma nem lesz több, mert az országos tervezet célja a tűzoltók munkaidejének csökkentése. A mostani heti 56 órát a kormány szeretné lecsökkenteni 48-ra, ez jövőre valósulhat meg. A megyében három helyen zajlik az újoncok kiképzése, ezek egyike a szentesi tűzoltó-laktanya, ahol rendelkezésre állt a kapacitás. A leendő tűzoltók a napi három órás gyakorlati és öt órás elméleti felkészítésen a helybeli tűzoltóság tagjaitól tanulnak. Az állam fejenként 100 ezer forinttal támogatja a képzést, de ezen felül még voltak költségek, árulta el Kálmán Rajmund százados, helyi iskolaparancsnok. Igyekeztek minél jobb feltételeket teremteni, vásároltak például kivetítőt, de a szomszédos Bartha János-szakközépiskola is segített padokkal. 20-25 jelentkezőből válogatták ki a felvételi követelményeket legsikeresebben teljesítőket. Legtöbben az igen szigorú egészségügyi felmérésen estek ki. Nem a fizetés a vonzó számukra, ez ugyanis veszélyességi pótlékkal együtt 80-85 ezer forint. A hallgatók a júniusi budapesti vizsga után kerülnek hivatásos tűzoltó állományba, tehát július 1-jén akár már éles helyzetben is bevethetők.

Az öt szentesi újonc között van Lantos János, aki a honvédségtől pártolt át ide, mert mint mondja, a tűzoltókat jobban elismerik az emberek, s ez biztos munkahelynek számít. Komáromi László műszaki területen dolgozott, tűzoltóként ezt folytathatja, s ezzel gyerekkori álma is valóra vált. Mindketten hallottak a szentesi tűzoltók szakmai versenyeken elért eredményeiről, tudják, velük szeretnék majd a sikereket folytatni. Mérlegelték, hogy veszélyes helyzetbe is kerülhetnek munkájuk során, de bíznak felkészültségükben, és ez a hivatás szerintük olyan, hogy bízhat az ember a társában is. A tűzoltók feladatát nagyon is tisztán látják:

- Ahonnan az emberek menekülnek, mi oda megyünk be.

(darók)