2007. március 9.

Sikeresen a minőség útján

Megduplázta gyártóképességét a HK Ceram

A gyár vezetősége büszke az elnyert minőségdíjra

Rövid, ám annál eredményesebb múltra tekinthet vissza a HK Ceram Kft. Az Ipartelepi úton működő kerámiaüzem kollektívája tavaly minőségdíjban is részesült, erről is beszél Bán Zsolt gyárvezető.

A kft. 2005 márciusában alakult, s már júniusban megkezdték a termelést.

- Azóta töretlenül fejlődünk, mára megdupláztuk a gyártóképességünket, - hirdeti büszkén Bán Zsolt, aki ezt részleteiben is kifejti: - Az összes gépünk, berendezésünk, a létszámunk és a beépített területünk a duplájára nőtt. Induláskor 13 főt foglalkoztattunk, ez a szám egyenletes ütemben mostanra 49 főre nőtt. Ezzel arányosan növekedett a termékeink előállításának képessége és piacra jutásuk lehetősége is. Az első időszakban az volt a legfontosabb, hogy megnyerjük a vevők bizalmát.

A terméket, amit gyártanak, speciális kerámiaként jellemzi a gyárvezető. Nem hasonlít egyetlen hagyományos keramikus formázási módhoz sem. Arról nevezetes, hogy az anyag, amiből gyártják, 1200-1300 °C-ig hőálló, ez alkalmassá teszi, hogy tetőcserepek égetési alátéteként használják. Egy polcrendszer építhető belőle, amibe belekerülnek a tetőcserepek. Így lehet elérni, hogy tökéletesen egyenes, sík és kiváló minőségű tetőcserepek készüljenek.

Az üzem 1500 m2-en működik, két égetőkemence a lelke. Ehhez tartozik egy öntőrész, egy alapanyag-előkészítő rész, majd a kemence után egy végmegmunkáló-csiszoló üzemrész. A helyiségekben 30 fokos meleg uralkodik, bizonyos munkaterület megköveteli a 40 °C-t is.

A kft. többségében német tulajdonú.

- Bornemann úr a főtulajdonos, nekem régi ismerősöm -, mondja Bán Zsolt. A Burton cég igazgatója volt, s amikor nyugdíjba ment, keresett egy újabb elfoglaltságot. Így talált meg bennünket, hogy indítsunk itt egy kerámia-vállalkozást. Azóta nagy megelégedésre építjük, működtetjük a céget.

Bán Zsolt maga egyébként kerámiamérnök. Korábban Vásárhelyen a Bur-ton Apta Kft. technológusaként szerzett szakmai gyakorlatot 17 éven át. Ez a második állás az életében. Ő egyike annak a hét embernek, akik a kezdetektől itt dolgoznak. A munkaerő-fejlesztésről úgy fogalmaz: nagyon egyszerűek a feltételeik. Minden egyes technológiai folyamatnak van a vezetésen belül egy szakértője, a dolgozóknál, az új munkatársaiknál pedig más kitétel nincsen, mint, hogy általánosan intelligens, középfokú végzettséggel rendelkező, fizikai munkavégzésre képes munkatársakat keresnek, akiket aztán megtanítanak ezekre a munkafolyamatokra, melyek egyszerűek, de tudatosságot kívánnak.

A gyárvezetőtől megtudjuk azt is, hogy Magyarország területén még 2 ilyen jellegű üzem működik, de amikor a szentesi gyár indult, még csak Vásárhelyen volt. Azóta Sátoraljaújhelyen épült egy másik. Mégis nehéz betörniük a hazai piacra, többségében Németországba és nyugat-európai országokba termelnek.

- Hazai piacra sajnos, még nem tudtunk szállítani. Itt is működik egypár olyan gyár, amelyik ezeket a termékeket használja, de még nem volt módunk arra, hogy bizonyítsuk a vevőknek, hogy termékeink a legversenyképesebbek a piacon. Az elsődleges célunk, hogy a meglévő kapacitásunkat 100 százalékosan kihasználjuk. Ez kereskedelmileg jelent fejlesztési igényt. Most kb. 80 százalékos lekötéssel dolgozunk, magunk előtt görgetünk egy 4-6 hónapos rendelési állományt. Az a cél, hogy az eredményességünkön dolgozzunk. A termelésünk rendelésfüggő, raktárkészletet nem tartunk.

S a díj, amelyre büszkék, ott függ az iroda falán. Decemberben kapták meg a LaFarge Dachsysteme cégtől 2005-2006-os teljesítményük alapján a legjobb beszállító-minősítést, amit a termékek minősége, a terv és az ár alapján értékeltek. - Ez egy ilyen fiatal cég számára felbecsülhetetlen értékű. Megerősíti azt a törekvésünket, hogy minőség útján kívánunk sikeressé válni - vallja a gyárvezető.

Darók József