2007. március 9.

A valódi Irán

A közelmúltban városunkba látogatott Zakeri Hossein (képünkön), az iráni nagykövetség kulturális attaséja, hogy megismertesse Irán kultúráját, vallásosságát és aktuális helyzetét az érdeklődőkkel. Nemcsak szavakban, hanem képekben is, illetve egy kiállítással, melyen Iránra jellemző művészeti alkotásokat tekinthettük meg: arany- és rézmunkákat, textileket, díszdobozokat, vízipipát és különböző berakásos tárgyakat, melyek kivétel nélkül mind kézimunkával készültek.

Irán nagy kiterjedésű, 15 nemzet által határolt ország, melyet napjainkig meghatároz több mint 2000 éves történelme, kultúrája és vallása - mondta Zakeri Hossein. Mai politikai helyzetére döntő hatást gyakorolt a néhány évtizeddel ezelőtt végbement forradalom, hiszen azóta működik jól a gazdaság, azóta van az országban véleményszabadság, s azóta dönthetnek az emberek saját sorsukról. Az emberek élnek is ezzel a jogukkal, s a választásokon szinte mindenki elmegy szavazni. Támogatják a kormányt, szeretik a vallásukat, és ha kell büszkén, félelem nélkül harcolnak országukért.

Iránban különböző népek, kisebbségek élnek békésen egymás mellett (kurdok, azeriek, türkmének), akik a bajban nem egymás ellen fordulnak, hanem segítik egymást. Ezeket a népcsoportokat a vallás, a hit és a kultúra tartja össze.

A vallás, melyről a nyugati média sok téves információt, sokszor brutalitást sugároz a világ felé, pedig maga a vallás nem engedi meg sem a tömegpusztító fegyverek gyártását, sem a nők elnyomását. Maga az iszlám kifejezés is a béke szóból származik, s a Korán rendelkezései szerint a muzulmán ember nem bánthatja embertársait, nem beszélhet méltatlan kifejezésekkel szüleiről, nem használhatja eszközként a nőket. A hívő embernek segítenie kell feleségét, vigyáznia kell rá, s ha így cselekszik, akkor a túlvilágon megjutalmazza az Isten.

Igaz, hogy a muzulmán férfiak szerint helyes, hogy a nők tradicionális viseletben lépnek ki az utcára, arcukat eltakarva, de ma már sokan dolgoznak közülük, tanítanak vagy kórházakban végeznek különböző feladatokat. Ez is egy vallási törvény, ugyan úgy, mint ahogy a napi ötszöri imádság vagy az önkéntes adófizetés.

Iránban azonban egyszerre van jelen a tradíció és a modern kultúra - mondta a kulturális attasé - őrzik a hagyományt, betartják a vallási törvényeket, de haladnak a tudományok technikai újításaival. Rengeteg az egyetemista, főleg orvostanhallgató, akik közül sokan európai egyetemeken tanulnak, vagy az egyre inkább fejlődő iráni felsőoktatást választják.

A nyugati emberek azonban a médián keresztül egy eltorzított képet kapnak az országról, olyan információkat, amelyek félelmet keltenek az emberekben. Az attasé szerint azonban nem aszerint kell megítélni egy országot, hogy a muzulmán, a zsidó vagy a keresztény hit szerint élnek a lakosai. Nem a vallásokkal van a gond, hanem azzal, hogy az emberek félreértelmezik a mondanivalót.

Cseh-Lakos