2007. március 9.

Rajzban mondják el

A Damjanich János Tagiskola rajztagozatos diákjainak alkotásaiból nyílt ismét kiállítás a Művelődési és Ifjúsági Házban.

Hétfőn, a vidám hangulatú kiállítás-megnyitót az iskola tehetséges művészpalántái közül Sebesy Zekő 4. osztályos kisdiák trombita-játéka, majd az ötödikes Szabó Mira szavalása vezette be. Az ő képzőművészeti alkotásaik is ott vannak a többi kiállított mű között, amelyek láttán Szűcs Lajos alpolgármester bevallotta, annyira élethűek, hogy még őt is megtévesztette egyik-másik: ami linómetszetnek is elmenne, arról kiderült, hogy tusrajz. Azt is említette a megnyitó beszédében, hogy szerinte a diákok messzire jutottak a rajzolásban. Legalábbis ezt mutatják meg alkotásaikban, valamint azt, hogyan tudják kifejezni magukat, egyéniségüket.

A 36 képet kétszer ennyiből válogatták ki, árulta el Döme Zoltán, az iskola rajztanára. Azóta rendezik ezt a kiállítást, mióta a két iskola (Deák és Damjanich) egyesült, a képzőművészet a fő profiljuk. A tárlattal igyekeznek megnyilvánulni a város erre fogékony közönsége, de elsősorban a kollégák és az iskolások felé. Tanítványai emelt óraszámban tanulják a rajzot, amihez még hozzájön a heti két óra szakkör.

Hagyományosan a Damo rajz-tagozatosainak kiállítása az alkalom arra, hogy a legtehetségesebb diákokat kitüntessék az Aranyecset-díjjal. Kárpáti Lajos, tagintézmény-vezető arról beszélt: az iskola elismerését idén nem csak az értékelésnek szentelték, hanem a nyolcadikos diákoktól való búcsúnak is, akiknek ez az utolsó bemutatkozási lehetőségük rajzaikkal az iskolában. Az Aranyecset-díj csupa 8.-os diákhoz vándorolt: Gere Dávid, Varga Attila, Vata László, Molnár Zsanett és Tari Adrienn kapták.

A ceruzatechnikával, tussal, tollal, valamint színes-technikával (akvarell, tempera) készült kiváló szárnypróbálgatások április 13-ig láthatók az ifjúsági házban.

D. J.