XXXVI. évfolyam 13. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Vízibiciklizés a Kurcán
Jól sikerült a bemutatkozás

2005. április 1.


Mint arról márlapunkban beszámoltunk, Szentes is részt vett az Utazás 2005 Nemzetközi Kiállításon. A Budapesti Vásárközpontban immár 28. alkalommal megrendezett kiállításon a csongrádiakkal közös standon várták a vendégeket, igaz, egy kis kerítés választotta el őket, de az a hangulatot csak fokozta.


Bővebben


 

Rájátszás az Újpesttel
 

2005. április 1.


Remek mérkőzésen maradt alul a férfi vízilabda OB I megyei rangadóján a Legrand-Szentesi VK csapata a Szeged ellen.

Sokan féltették Berkiéket a szombati mérkőzéstől, mivel két, nagy gólarányú vereséget követően utaztak a napfény városába. Pellei Csaba, a klub szakmai igazgatója viszont úgy vélekedett: a Szeged-Szentes derbik mindig háromesélyesek, nagy küzdelmet hoznak. Igaza lett. Az első három negyedben abszolút kiegyenlített volt a játék, a Legrand nagyszerűen tartotta magát. A záró játékrésznek 3-3-as döntetlennel vágtak neki a csapatok, a végén mégis a hazaiak lehettek boldogabbak, hiszen 2-1-re "hozták" az utolsó hét percet, így otthon tartották a bajnoki pontokat. A szegedi győzelem azt jelentette, hogy -mivel a Ferencváros kikapott a Dominotól - a Beton bejutott Európa egyik legerősebb bajnokságának legjobb négy csapata közé. A Legrand vezetőedzője Vidumanszky László szerint a meccs végén akár egy ikszet is meg lehetett volna "csípni", sajnos ez nem sikerült. Szégyenkezni valója így sincs a csapatnak, hasonló játékkal és hozzáállással a rájátszásban is sok örömet szerezhet szurkolóinak a gárda. Ezt akár már szombaton megtehetik Juhász Zsolték, hiszen az 5-8. helyért máris kezdődik a küzdelem. A hétvégén a fővárosban az Újpest lesz az ellenfél, majd április 6-án, szerdán 18 órakor a ligeti uszodában játszanak a lila-fehérek.

A rájátszásban 8 pontot kell gyűjtenie az egyik félnek a minél jobb eredmény eléréséhez. Mivel az Újpest ebben a szezonban már kétszer nyert a Legrand ellen, így 4-0-as újpesti vezetéssel vágnak neki a csapatok a párharcnak.

H. V.

 


 

Önkormányzati zárszámadás
 

2005. április 1.


A város képviselő-testülete lapunk megjelenésének időszakában ülésezik. Előzetesen Szirbik Imre polgármester három nagy részre bontotta az ülés menetét. Elsőként személyi része, amely a hajléktalan szálló vezetői pályázatának elbírálását jelenti. A két érvényes pályázatnál a bírálóbizottság szakmai elvek alapján alakított ki sorrendet, a vezető személyéről viszont a képviselő-testület dönt.

Az előző év munkájáról, a város bűnügyi és közlekedési helyzetéről a rendőrkapitány minden évben beszámol az önkormányzat előtt. Idén a márciusi ülésen hallgathatjuk a jelentést.


Bővebben


 

Mi a jobb?
 

2005. április 1.


Nem gondolom, hogy ünnepi meglepetésnek szánta a jeles színművész, Eperjes Károly, de én annak éreztem, a következő szentenciát: "Buta közmondás az, hogy jobb félni, mint megijedni. Nem igaz. Jobb megijedni, mint félni. Aki megijed, az talán berezel, de azt ki lehet mosni. Katolikusnak ezt jelentheti a szentgyónás..."

Azért éreztem ezt meglepetésnek, mert hatvankét éves lelkipásztori praxis után így tudhattam meg egy színésztől, hogy a gyóntatószékekben az ijedelmekből származó morális elszíneződések eltüntetése volt a dolgom. Hogy erre éppen 2005 húsvétján jöttem rá és nem korábban, ez bizony tényleg "ijesztő".


Bővebben


 

Kórházalapító, a kolera megfékezője
100 éve hunyt el dr. Pollák Sándor

2005. április 1.


"Úgy fáj, olyan rosszul esik hallanunk, hogy meghalt valaki, akit szerettünk, akihez ragaszkodtunk, akire tisztelettel tekintettünk fel, aki egy hosszú élet alatt becsületet nyert mindannyiunk előtt. Idősb. Pollák Sándor dr. ezek között volt. Egy hosszú élet szakadatlan, el nem fáradó munkássága alatt tekintélyt, tiszteletet, becsülést és osztatlan szeretetet nyert..."


Bővebben


 

A kívülállók is láthatták
 

2005. április 1.


A megyében elsőként Szentesen létesült közösségi pszichiátriai ellátó egység (Szentes, Munkás u. 54. sz.), amelynek kialakítására 19 millió forintot nyert a Gondozási Központ tavaly tavasszal.

Közel háromnegyed év telt el azóta és elérkezett az idő, hogy megnyissák az intézmény kapuját a kívülállók előtt legalább egy napra.

Ezen a napon mind a lakosok, mind a szakemberek tájékozódhattak az elmúlt 9 hónap tapasztalatairól.
Márkus Krisztina, az intézmény szakmai vezetője elmondta: a nyílt nap nem titkolt célja az, hogy megismertessék a gondozott emberek kézügyességét a lakosokkal.

A nap, mint nap bejáró pszichiátriai gondozottak ez által foglalkoztatási (azaz bedolgozói) munkalehetőséget kaphatnak, ezt a gondozók és a vezetők közösen próbálják megszervezni.

A nyílt napon a klubtagok nagy gonddal elkészített ajándéktárgyainak megvásárlására is volt lehetőség. Volt itt gyöngyfűzéses-kisfa, papírvirág és még lehetne sorolni, ami szép ajándék lehet szeretteinknek, és ezek megvásárlásával örömet okozunk a klubtagoknak is.

 


 

A gyorstávíró megalkotója
Évfordulónaptár 2005

2005. április 1.


15 éve, 1990. március 28-án a Tóth József Színházteremben a Népszínház előadásában bemutatták Csurka István: Házmestersirató c. tragédiáját.

140 éve, 1865. március 29-én megszületett Szentesen Pollák Antal (1865-1943) gabonakereskedő, feltaláló, a gyorstávíró megalkotója.

20 éve, 1985. március 29-én, Pollák Antal (1865-1943) feltaláló születésének 120. évfordulója alkalmából a városi tanács és a MTESZ emléktáblát helyezett el a róla elnevezett szakközépiskola falán.

130 éve, 1875. március 29-én a volt Szentesi Deák-párt és Balközép-párt közös közgyűlést tartott, s kimondta a Szentesi Szabadelvű Párt megalakítását. A fuzionált új párt elnökévé Pokomándy Gábort választották.

125 éve, 1880. március 29-én megalakult a Szentesi Iparos Ifjak Képző és Segélyező Egylete. Alapító elnöke Balázsovits Norbert gimnáziumi tanár, alelnöke Sréter Ferenc.

70 éve, 1935. március 31-én ellenjelölt nélkül ismét dr. Lázár Andort választották meg Szentes országgyűlési képviselőjévé. (Utóbb a debreceni mandátumot fogadta el, ezért november végén új választásokat tartottak Szentesen.)

75 éve, 1930 márciusában a hatósági becslések szerint Szentesen a munka- és kereset nélküli földmunkások száma 1500-1600 fő; az építőipari munkások közül munkanélküli 600 fő; az egyéb szakmákhoz tartozó munkásoknak átlagosan 40–60 %-a munkanélküli.

25 éve, 1980. márciusában huszonkét fővel megalakult az MHSZ Sárkányrepülő Klubja. A klubtitkár Botka Sándor.

100 éve, 1905. április 1-jén 77 éves korában elhunyt dr. Pollák Sándor (1828-1905) városi, majd vármegyei főorvos, kórházalapító, aki 44 évig dolgozott Szentesen. Munkásságáért az uralkodó 1904-ben a Ferenc József Rend lovagkeresztjével tüntette ki.

Összeállította: Labádi Lajos

 


 

Gondolatok
 

2005. április 1.


Furcsa újságcímen akad meg a pillantásom: "csöndzavar". Még nem tudom, miről szól, de bennem kettéválik az összetett szó, sőt az egyik kizárja a másikat. Engem a csönd sohasem zavar. Ellenkezőleg: nekem a csönd barátom, jótevőm, ihletőm. Ha csönd van körülöttem, akkor belül szabad vagyok. Tökéletesen szabad.

A csönd televan áldott hangokkal, csak legyen türelmem kivárni, mígnem megszólalnak: Isten igéi sorakoznak, aztán azoknak a hangjait hallom, akiket szeretek és akik engem is szeretnek. A te hangodat is hallom.

A kedves szavak egyáltalán nem zavarják meg a csöndet, mert a szeretet csöndbe öltözteti őket, akárcsak a szép zenét...

A gondolkodásban elmélyülni is csak csöndben lehet. A zaj, lárma, harsány, vad szavak olyanok, mint tiszta szobában a szemetelés. Ne tűrd, csukj be ajtót, ablakot fuss, húzódj csönd felé: ott nyugalom vár. Pihentető áldott csönd.

Elmúltak az ünnepnapok, hétköznapok jönnek, munkák, fáradság, zaklatás, hajsza. De rajtad áll, hogy teremtesz-e magadnak egy-egy csöndes órát, néhány csöndes percet, ahogy a futók teszik az edzésen. Légy magad, a magadé. Hagyd, hogy Isten szent lelke, mint a huzatos szél, kicserélje benned a levegőt. Rajtad áll, mert megteheted, ha akarod. Még kérned sem kell. A Szentlélek alig várja, hogy megtehesse benned.

Dr. Imre Ernő

 


 

Hiteles emberekre van szükség
Pedagógiai- pszichológiai Szabadegyetem

2005. április 1.


A múlt héten indult útjára a Pedagógiai-pszichológiai Szabadegyetem. Nyitóelőadást Bácskai Erzsébet pszichológus a magatartászavarokról tartott a rendezvénysorozatnak otthont adó Kiss Bálint Református Általános Iskola dísztermében.

A környező kistelepülésekről és Szentesről érkező szülőket, óvónőket és pedagógusokat Gurdonné Kovács Helga gyógypedagógus, a református iskola fejlesztőpedagógusa, az előadássorozat szervezője fogadta. Bevezetőjében kiemelte: ha egy gondolat, egy probléma sokszor megfogalmazódik, az nem véletlen. A most útjára induló kezdeményezés célja, hogy kicsit másképp gondolkozzanak azokról az eddig is meglévő, most feltűnőbbé vált jelenségekről, melyek minden iskolában tapasztalhatóak.


Bővebben


 

Illeték bélyeg
 

2005. április 1.


Változik az államigazgatási illeték megfizetésének módja az okmányirodában. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint április 1-jétől nem lehet illetékbélyeg vásárlásával leróni az államigazgatási illetéket. Így a személyi okmányok intézése esetén: lakcímkártya, személyi igazolvány, útlevél, parkolási engedély ügyekben.

A közlekedésigazgatási ügyek intézése esetén: vezetői engedély, forgalmi engedély, törzskönyv, jármű forgalomba helyezése, rendszámkiadás intézésekor, valamint a vállalkozói ügyek intézésénél, pl. vállalkozói igazolvány ügyben.

A fenti ügycsoportokban készpénzben vagy csekken kell az illetéket megfizetni az eljárás megindítása előtt. Marad az illetékbélyeg az egyéb államigazgatási ügyekben, így az üzletek működési engedélye és a fizetővendéglátási ügyekben is, amelyek intézése csak helyileg van az okmányirodában.

A hivatal felhívja az ügyfelek figyelmét arra, hogy a fölöslegesen megvásárolt illetékbélyeg árát csak a Csongrád Megyei Illetékhivatal térítheti vissza, kérelemre. Ez természetesen időbe telik, az okmányirodai eljárások pedig csak akkor indíthatók el, ha az illetéket lerótták.

Az ügyfelek az illetékfizetés módjáról telefonon, személyesen vagy az Ön Hivatala internetes ügyfélszolgálatnál érdeklődhetnek. Dr. Csányiné Bakró-Nagy Vera osztályvezető lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a hivatalban az ügyfél csekket kap, amit a postán fizethet be. Folyamatban van az is, hogy a pénztárban is be lehessen fizetni a kért összeget. A Belügyminisztérium ígérte, várhatóan szeptemberre kártyaleolvasókat helyeztet el az okmányirodákban, s akkor majd bankkártyával lehet fizetni.

 


 

Szakmaiság és igényesség
Előtérben a képviselői munka

2005. április 1.


Dr. Rébeli Szabó Tamás harmadik ciklusát viszi a helyi önkormányzatban. A Fidesz Magyar Polgári Szövetség támogatásával lett képviselő. Egyéni körzetben indult ugyan, de azt mondja, az úgynevezett szalámielv alapján az nem sikerült. Ami egy dologban gond - folytatja érvelést - a jobboldal szavazóbázisát megosztotta.


Bővebben


 

Viccet csinál belőlünk
 

2005. április 1.


"Szeretek személyeskedni, és jól is megy" - vallja Kőhalmi Zoltán. A városunkból származó fiatal humorista vidám történeteiből szemezgetett a minap közös fellépésén egy még fiatalabb humoristával, Bödőcs Tiborral. A Fábry-show és a Rádiókabaré szerzői ezúttal az ifjúsági és művelődési ház színpadán dumáltak.


Bővebben


 

Versmondó tinik sikere
 

2005. április 1.


Márciusban a tavasz beköszöntével egyre több versenyt hirdetnek a gyerekeknek. Hagyományos rendezvényre, a több mint 30 éves múltra visszatekintő Petőfi-szavalóverseny területi döntőjére várták a diákokat a Petőfi Sándor Általános Iskolában. A versenyen 10-14 éves tanulók vehettek részt.

A környék iskoláiból közel 60 versmondó érkezett. Az ünnepélyes megnyitó és az alsó tagozatos gyerekek kamarakórusának köszöntője után két csoportban mutatták be tudásukat a versenyzők. A repertoár ebben a tanévben is igen széles körű volt, hiszen Petőfitől Aranytól, Czuczor Gergelytől, Váci Mihálytól, Máraitól, Wass Alberttől és még többektől hallhattunk szebbnél szebb verseket. A kisebbek szívesen mutattak be vidám hangvételű költeményeket, míg a nagyobbak már érett stílusban adták elő költészetünk "nagy" verseit is, ezekben már az élet komorsága, tragédiája is megszólalt.

A zsűri értékelése az alábbiak szerint alakult:
5-6. osztály: 1. Bődi Dénes (Petőfi isk., ft.: Fári Andrea), 2. Horváth Szabolcs (Petőfi isk., ft.: Kis-Rácz Antalné), 3. Takács Gergő (Petőfi isk., ft.: Fári Andrea), 4. Petri Viktória (Klauzál isk., ft.: Dévay István).

Különdíjat kapott: Medgyesi Márk (Koszta József Általános Isk., ft.: Takács Lászlóné).

7-8. osztály: 1. Nógrádi Fanni (Petőfi isk., ft.: Fári Andrea), 2. Tégla Kata (Forray isk., ft.: Orvosné Jaksa Mária), 3. Gémes Ivett (Koszta isk., ft.: Takács Lászlóné), 4. Virágh Petra (Koszta isk., ft.: Tóthné Hlavács Mária).

Különdíjat kapott: Malkócs István (gróf Széchenyi isk., ft.: Csernák Krisztina).

Az áprilisi megyei fordulóra a zsűri az I-IV. helyezést elért tanulókat javasolta.

Kis-Rácz Antalné
szaktanácsadó

 


 

A Megszentelt határ
Major Anna Edit útszéli keresztjei

2005. április 1.


Szokatlan útra indult Major Anna Edit festőművész: felkeresett minden Szentes környéki út menti keresztet és vásznon örökítette meg azokat.

Sokan csak elmegyünk mellettük, talán ránézünk, de nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget. Talán öreg anyókák visznek virágot a talapzatához, de nem gondolunk arra, hogy akik a keresztet állították, megszentelt helyként tisztelték az útnak ezt a részét.

A korhadó, porosodó, rozsdásodó és mohával, borostyánnal benőtt, helyenként magányosan álló kereszteket mutatja be a most megjelent könyv, melynek címe: Megszentelt határ. Major Anna Edit szerzőtársa Mód László néprajzkutató.

A könyvet április 9-én mutatják be a főtéri galériában, ahol az érdeklődők a könyvben szereplő akvarelleket is megtekintetik. A könyvet Szirbik Imre polgármester ajánlja a szentesieknek, és mindazoknak, akik eddig rátekintés nélkül haladtak el az útszéli keresztek mellett. A szombaton 15 órakor kezdődő kettős bemutatón Kocsis Zsuzsanna (Szeged) énekel, Piti Emőke, a Horváth Mihály Gimnázium tanulója verset szaval.

A kiállítás április 30-ig tekinthető meg a Kossuth tér 5. szám alatti galériában.

 


 

Horváth Mihály kalandos élete
 A püspök öt gyermeke

2005. április 1.


"Nehéz a szentesieknek Horváth Mihályról újat mondani - kezdte előadását Katona Tamás történész - mert a város szülöttjéről itt tudhatnak a legtöbbet." A könyvtár múlt heti rendezvényén azonban sok olyat is megtudhattunk, amikről az életrajzi lexikonok nem szólnak. Éppen ezért a történész olyan pillanatokat idézett fel életéből, melyek kipótolják a tankönyvek anyagát.


Bővebben


 

A Boros-díj kötelez
 

2005. április 1.


Képünkön: A díjazottak (balról jobbra) Horváth Gyula, Gergely Regina, Cseh Gabriella,
Kaszanyi Dóra, Berkecz Dóra.


Kellemes gondja van a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola tantestületének: a kiválóan teljesítő jelöltek közül egyre nehezebb kiemelni a Boros Sámuel-díjra érdemeseket. Ebben a tanévben öt diák részesült az elismerésben. A díjazottak Lantos Györgyi képzőművész plakettjét és tanulmányaik folytatásához pénzdíjat kaptak.


Bővebben


 

Kedves háziállatunk a macska
 

2005. április 1.


A történészek szerint az ember és a macska barátsága jó négyezer évre nyúlik viszsza. Az egyiptomiak időszámításunk előtt 2000 évvel már tartották és tisztelték ezeket az intelligens kis állatokat. Bastet istennőt, aki az életet adó nap melegét és a termékenységet jelképezte, macskafejjel ábrázolták. Már korábban megdőlt az a nézet, hogy csak a rágcsálóirtás miatt tartották volna ezeket az állatokat.

Tavaly a Science folyóiratban érdekes tanulmányt olvashattunk a ciprusi ásatásokról. Ebben van egy rész, amely az újkőkorszaki temetkezési leletekről szól. Egy viszonylag jómódú ember maradványai mellett, hozzá egész közel (40 cm-re) egy macska csontvázát találták. A temetkezés körülményei arra utalnak, hogy a macskát a tisztelet jeléül tették az ember mellé. Ez viszont azt jelenti, hogy már jó kilencezer éve az ember körül élhetett a macska, s az egyiptomiak már örökölték ezt a szelídített állatot. Ezzel egybevág, hogy Kis-Ázsiában több helyen is rábukkantak a kőkorszak utolsó szakaszából származó, kőből és agyagból készített macskafigurákra.

A 10. századtól kezdve egyre komolyabban foglalkoztatja a tudósokat a macskák viselkedése. A 17-18. században, majd az 1800-as évek közepén, Darwin már alaposabb vizsgálódásba fogott, napjainkban már komoly szakkönyvek foglalkoznak a témával. Míg a kutyák viselkedése könnyebben kiismerhető, addig a macskáké nagyon ellentmondásos, mert egyszerre ragaszkodó, hízelgő, de független és félrevonuló, hol magányos és alszik egész nap, hol meg állandóan az ember körül toporog, egyszóval öntörvényű.

Régebben csak a kutyára mondták, hogy hű társa az embernek, ma már a viselkedéskutatók a macskára is használják az "őszinte társ" jelzőt. Csak a macskára jellemző a gégefőből kiinduló dorombolás, mely a megelégedettség jele. Természetesen nemcsak az egyedi jellegzetesség miatt nőtt meg a macskatartás az utóbbi években közel 30 százalékkal. Városi emeletes házakban egyszerűbb macskát tartani mint kutyát, mert nem kell sétáltatni. S ha kiskorától kezdve az alapvető viselkedési normákra megtanítjuk, jól beilleszkedik a városi életformába.

Természetesen gondolni kell ivartalanításukra is mert nincs szomorúbb, mint a háztól a túlszaporodás miatt elűzött kóboroló kis állatok látványa. Mint minden állattartás, a macskatartás is felelőséggel jár, ezért mielőtt - különösen városi környezetbe - macskát hozunk, gondoljuk át, hogy vállaljuk-e évekig a gondozását, mert csak a szépen tartott és ápolt macska okoz örömet és válhat a család kedvencévé.

Dr. Horváth György

 


 

A helyi példa
Istenért és hazáért

2005. április 1.


"Ne hagyjátok a templomot / A templomot és az iskolát!"

Az első osztályosok beíratása idején Reményik Sándor versszakonként ismétlődő sorai késztettek írásra egy eseményekben gazdag időszak, megkésett hosszú tél után, amikor végre kisüt ránk az éltető tavaszi napsugár. Megtörtént a szégyenteljes decemberi népszavazás; fájlaljuk határainkon kívül élő magyar testvéreink reakcióját. Elhangzottak a miniszterelnöki értékelő beszédek. Lezajlottak a különböző tüntetések. Megromlott az egyházak és az állam közötti jó viszony. Szenvedjük az indokolatlanul megvont kiegészítő támogatás hátrányait egyházi iskoláinktól, stb., stb.


Bővebben


 

Autóval a kórházba
 

2005. április 1.


Megy a rokkant nyugdíjas beteg asszony a kórházba. Időpont: 2005. március 17.

A sürgősségire akar sürgősen bejutni. Kötést cserélnek majd neki a sebészeten.

Igyekszik, mert a 85 éves édesapját is magával viszi, aki nehezen jár, nála - gyógyszer beállítás miatt - vérsűrűség vizsgálat esedékes.

A nyugdíjas asszony szeretne a bejárathoz közel megállni az autóval, ezért olyan helyet keres parkolásra, ahonnan az orvos a sürgősségi ellátás épületében, rövid gyaloglás után elérhető. A kijelölt parkolók foglaltak. Nincs hely.

Parkolót nem talál, mert nem építették ki a szükséges területet a sürgősségi épület körül, ezért megáll egy olyan helyen, ahol várakozást tiltó tábla sincs, az út szélessége a Burján Lajos utcában körülbelül 3,8 méter lehet, talán keskenyebb, talán szélesebb, azért nem tudjuk pontosan, mivel a beteg nem vitt magával mérőszalagot.


Bővebben


 

Szondáztattak a rendőrök
 

2005. április 1.


Bűnügyi szempontból eseménytelenül telt az idei húsvét. Még az ünnep előtt történt, 25-e és 27-e között, hogy a vasútállomásnál található zárható kerékpártárolóból egy Simson motorkerékpárt lopott el ismeretlen tettes. A tolvaj lefeszítette a lakatpántot, majd a motorral távozott a helyszínről.

A közlekedésrendészeti osztály munkatársai is részt vettek abban az országos akcióban, ami március 24-én kezdődött és 30-ig tartott. Az alkoholszondás ellenőrzések során kb. 150 személyt ellenőriztek, közülük négy ellen szabálysértési, egy személy ellen pedig büntetőfeljelentést tettek a rendőrök. Az ellenőrzés során minden típusú jármű vezetője szondáztatható volt, tehát még a kerékpárosok is. A rendőrség tájékoztatása szerint az év folyamán minden hónapban lesz ilyen akciósorozat, így áprilisban újabb ellenőrzésekre számíthatnak a járművezetők.

Az eltelt egy hétben összesen egy személyi sérüléssel járó baleset történt, de az sem az alkoholos befolyásoltság miatt.

H. V.

 


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. április 1.


Kérdés:
Az egyéni vállalkozó férjem
2004-ben alanyi adómentes státuszban volt. 2005. január 1-jétől egyszerűsített vállalkozói adó – továbbiakban EVA – hatálya alá jelentkezett be. Megmaradt-e az alanyi adómentes státusza? A kibocsátott számlatartalom továbbra is áfa mentes-e?
(egy kedves ismerősöm kérdezte)

Válasz:
A kérdésre válaszolva rövid ismertetőt adok az EVA -ról.

2005. évben a 25 millió forintot - várhatóan - meg nem haladó éves bevételt elérő adózók választhatják mind
1) az egyéni vállalkozók
2) a jogi személyek közül a korlátolt felelősségű társaság, a szövetkezet, a végrehajtói iroda, az ügyvédi iroda, a szabadalmi ügyvivői iroda és az erdőbirtokossági társulat;
3) a jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, azaz a betéti társaság és a közkereseti társaság
Az eva kiváltja a következő adónemeket egyéni vállalkozók esetében:
- a vállalkozói személyi jövedelemadót és a vállalkozói osztalékadót vagy
- átalányadót;
- a cégautó adót;
- az általános forgalmi adót (speciális kivétellel);


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. április 1.


  • Francia zöldségkrémleves a tavasz jegyében
  • Sonkával töltött zeller
  • Ananászos túró


Bővebben


 

OB I tavaszi forduló
 

2005. április 1.


Képünkön: Álló sor balról: Beleon Zsolt (VK elnök), Bakos Anna, Gaál Lenke, Kertes Anna, Pengő Nikolett, Gémes Ivett, Csüllögh Ágnes, Sipos Dorina, Hajdu Hédi, Gundl Diána, Oltyán Gyula (edző)

Guggoló sor: Kozák László (edző), Beleon Zita, Polyák Éva, Fazekas Anett, Molnár Gyöngyi, Kövér-Kis Réka

Végre itt a tavasz! Sóhajtottak fel az uszodában a leány gyermek vízilabdacsapat tagjai, mert ez nem csak a kellemesebb időt hozta meg számukra, hanem a végét jelentette egy hosszabb alapozó időszaknak is.


Bővebben


 

"Nagy akarattal dzsúdóztam"
Kovács Antal a civil életre készül

2005. április 1.


Kovács Antal kimagasló egyéniség. Egyrészt, mert 201 cm magasból szemléli a világot, másrészt ő volt az első és mindmáig egyetlen magyar dzsúdós, aki olimpiai és világbajnoki dobogónak is a legfelső fokára állhatott.

Amikor interjút kérek tőle, rögtön tisztelettel és csodálkozással jegyzi meg, úgy hallotta, a város lakosságának tíz százaléka igazolt sportoló. A barcelonai olimpia bajnoka adta át nemrégiben a díjakat legeredményesebb sportolóinknak, köztük sok gyereknek is, ezért a 32 éves cselgáncsozó klasszis pályafutását öszszegző beszélgetésünket is azzal indítjuk, hogyan gondol vissza a kezdetekre.


Bővebben


 

Új alapokon a szentesi kézilabda
 

2005. április 1.


Képünkön: 26-án a kézis lányok a Deszk csapatát fogadták. Az eredmény 32–15 a vendégek javára. (Fotó: Vidovics)

A Szentesi Kinizsi férfi csapatának az NB II-ből való kiesése után igen nagy átalakulás történt mind a női, és a férfi szakágban is. A történtekről beszélgettem Szécsi Lászlóval, a férfi és a női csapat edzőjével.

-A férfiaknál az NB II-ből történő kiesés után megfiatalodott a csapat. Maradt az idősebb szentesiek közül kettő-három, ezek mellé épültek be a fiatalok, akik az NB II-es ifi bajnokságban jól szerepeltek. Visszaigazoltunk két játékost Szegedről, akik jó erősítést jelentenek a csapatnak.

A megszűnt Szentesi Vasutas után tizenhat-tizennyolc éves játékosokkal teljesen újjá szerveztük a női kézilabdát. Öröm, hogy tizenhét-tizennyolc hölgynek van igazolása. Most még meccstapasztalatokat gyűjtünk, sok tétmérkőzést kell játszani. Igaz, az ősszel igaz szereztünk pontot, de most már látszódik, kevesebb gólt kapunk. Támadásban is egy kicsit összeszokottabbak vagyunk, azt hiszem, a következő bajnokságban ott lehetünk az élmezőnyben.

A férfiak ősszel dobogó közeli helyen végeztek a megye I-ben. A kapusgondot még nem sikerült megoldani, hiszen Kajtár Sándor külföldön dolgozik, egyetlen kapusunk van Ludányi József. Ennek ellenére bízom a jó eredményben, a csapat összeállt. Mindenképpen előre akarunk lépni, hiszen az ellenfelek Szentesre jönnek a tavasz folyamán. Remélem, hogy jó hangulatú mérkőzéseket láthatnak a szentesi kézilabda sport szerelmesei, és sikerül visszacsalogatni a közönséget.

- Sokszor megfogalmazódik: a csapatban több szentesi játsszon! A kézilabdában ez megvalósulni látszik.

- Valóban így van. A férfiaknál és a nőknél is szentesiek vannak, vagy itt tanulnak városunkban. Nem tudjuk ugyanis fizetni a vidéki játékosok utazási költségét. De úgy látszik a helyi játékosokból remek csapat lesz.

- Fog-e még ragyogni a korábbi évekhez hasonlóan a szentesi kézilabda csillaga?

- Mindenképpen. Van egy fiatal, tehetséges női és férfi csapatunk. Dolgozni kell, edzeni kell, és meglesznek az eredmények. Én mindig bizakodó vagyok.

Dunás-Varga Zoltán

 


 

Két mérkőzés pont nélkül
 

2005. április 1.


A megye II osztályában szereplő Szentesi Kinizsi csapata rosszul kezdett az idény pontvadászatának tavaszi folytatásában. Tóth György által irányított gárda két fordulón van túl. Nem fogta kezüket Fortuna, hiszen az első fellépésen hazai pályán szenvedett vereséget a Kurca-partjára látogató Újszentiván együttesétől 1-0 arányban.

A második felvonásban vendégként szerepelt Ásotthalmon de, a vidéki szereplés sem járt sikerrel, hiszen 4-0-ra győzött a hazai gárda. Reméljük lesz ez még jobb is.

D. V. Z.

 


 

Veretlent vert a Szentesi
 

2005. április 1.


A délelőtti égiáldás után a délutáni kezdésre ideális labdarúgó idő, és 600 néző várta a Winner-csoport éllovasát, az eddig veretlen Baktalórántháza szentesi fellépését.

A mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődött, Koncz Zsolt nagyapjának halálára emlékezve.
A Kiri-Gyagya, Koncz, Kádár-Márics, Puskás (Pribisalics), Kislőrinc-Anka, Kerepeczki, Ábel (Tasi), Barna öszszeállításban kezdett a Szentesi TE. Az első félidőben nagy küzdelem folyt a pályán. Mindkét együttes által vezetett támadások kimaradtak, vagy a kapusok hatástalanították. A csapatok gólnélküli döntetlennel vonultak pihenőre. Szünet után más felfogású Kurca-parti gárda jött ki a pályára. Óriási iramot diktálva állandó nyomás alatt tartotta az éllovas vendégek kapuját. A nagy hajtásnak meg is lett az eredménye, előbb egy kezezésért megítélt büntetőt, majd néhány perccel később egy rossz becsúszásért ismét büntetőhöz jutott a Kurca-parti együttes. Mindkét tizenegyest Kislőrinc értékesítette, s így alakult ki a 2-0-as szentesi siker. A vendég együttesnek is volt helyzete, de Kiri mindig a helyén volt. A mérkőzés végét jelző hármas sípszó után Török László a Szentesi Te edzője így értékelte a történéseket.

-Nagyon örülök a győzelemnek. Az első félidő felejthető. A második negyvenöt perc, úgy érzem, a mi miénk volt. Azt tudtuk, hogy az ellenfél 1 pontért jött. S, ha Szentesre az ellenfél 1 pontért jön, az nem tud tőlünk elvinni egyet sem, s hogy valaki döntetlenre játszon itt, Szentesen az kevés. Jelenleg harmadikok vagyunk, mindenki dobogóra várja a csapatot. Úgy gondolom, oda tudunk kerülni, ha a továbbiakban is figyelünk. Az első három hely ebben a csapatban benne van.

Dunás-Varga Zoltán

 


 

A legjobb nyolc között
 

2005. április 1.


A legjobb nyolc közé jutott a futsal Magyar Kupában a Legrand Szentes G.B.S.C. csapata. A Pécs ellen elszenvedett 4-1-es első találkozó után Koncz Zsolték hazai környezetben magabiztos, 10-3-as győzelmet arattak a Baranya megyeiek ellen, így 11-7-es összesítéssel léphettek a következő körbe.

A kupameccs legjobbjainak Dékány Szabolcs és Ábel Péter bizonyultak, mindketten három-három találatot szereztek a múlt csütörtöki viszszavágón.

A Legrand 31-én a Kanárik elleni bajnokit pótolta, majd hétfőn a tavalyi bajnok, a Csömör vendégei lesznek a szentesi futsalosok. A mérkőzésen nem lép pályára Szarvas Zsolt, a többiek viszont valamennyien bevethetőek lesznek a nagy csatában.

 


 

Ranglista versenyek
 

2005. április 1.


Kistelek adott otthont az év első standard ranglista versenyének, ahol a Szilver TSE legjobb párjai ismét elhozták a legjobb eredményeket: László Csaba-Szögi Szilvia 1., Páli Erik-Páli Viktória 2.

Itt rendezték meg a junior II latin ranglista versenyt, ahol Szabados Péter–Barna Lilla 6. helyezést ért el.

Másnap Békéscsaba adott helyt az I. Kner-kupa táncversenynek. Gyermek II. lt.: 5. Lenkefi Richárd–Ormándi Molli; jun. I. st.-lt.: 4. Bődi Dénes-Csányi Nikolett, E és D ifj. st.: 2. Schwartz Péter-Zsíros Gabriella; D ifj. st.: 3. Török László-Csapi Flóra; D ifj. lt.: 2. Schwartz Péter-Zsíros Gabriella, C ifj. lt.: 2. Török László-Csapi Flóra, jun. II st.: 1. Boros Tamás-Sebők Alexandra; C felnőtt lt.: 4. Püspöki Dávid-Markó Ágnes, C felnőtt st.: 2. Püspödi Dávid–Markó Ágnes.

A tököli "D" országos bajnokságon D jun. II. st.: 2. Szalkai Szabó Márk–Belovai Izabella, 5. Sándor József-
Bacsa Dorina, 6. D. Pap Dávid-Vecseri Lilla; D jun. II lt.: 6. Sándor József–Bacsa Dorina; D ijf. st.: 5. Török László–Csapi Flóra, 6. Schwartz Péter–Zsíros Gabriella, a Schwartz-Zsíros páros a D ijf. lt.-ban 4. helyezést ért el.

Soroksár-kupa elnevezéssel klubközi versenyt rendeztek Budapesten.

Helyezések: jun. I. st.: Bődi Dénes-Csányi Nikolett 2., Sándor József-Bacsa Dorina 3.; jun. I lt.: Bődi Dénes- Csányi Nikolett 2.; E jun. II st.: Boros Tamás–Sebők Alexandra 1., D. jun. II lt.-ban 6.; C ifj. st.: Bacsa Tamás-Deák Csilla 2.; C ifj. lt.: Schwartz Péter-Zsíros Gabriella 4.; C felnőtt st.: Püspöki Dávid-Markó Ágnes 1., B felnőtt lt.-ban 2. lett. Felkészítő tánctanár: Szatmári-Nagy Szilvia

 


 

Családi események
 

2005. április 1.


Született: Kürti-Szabó Zoltánnak és Deák Angelikának (Nagyörvény u. 31.) Zsombor, Mezei József Zoltánnak és Szűcs Erikának (Huszár u. 16.) Nándor József, Tényi Tibornak és Szekeres Szilviának (Bercsényi u. 136.) Réka, Kardos Gyulának és Papp Éva Rékának (Béke u. 11.) Kamilla Rézi, Biró Mihálynak és Kovács Szilviának (Ürge u. 12.) Barna, Kovács Istvánnak és Újvári Erzsébetnek (Budai N. A. u. 19.) Gábor, Papp Ferencnek és Bihari Ildikónak (Brusznyai stny. 15. V/15) Martin, Kanalas Péternek és Kovács Ildikónak (Csongrád, Mikszáth K. u. 1.) Natália, Túri Istvánnak és Bernát Máriának (Csongrád, Dália u. 25.) Dávid, Lénárt Sándornak és Bánkuti Szilvia Irisznek (Csongrád, Gátőrház tanya 3/4.) Lilla, Nagy Csabának és Nagy Juditnak (Csongrád, Pacsirta u. 9.) Luca nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Rákóczi Attila (Rákóczi F. u. 28.), Lakatos Lajos (Dr. Berényi I. u. 52/A), Mészáros János (Kossuth L. u. 5.), Szilágyi János (Csík u. 13.), Öröm Tamásné Maszlag Erzsébet (Ady E. u. 35/A), Forgó János (Csongrád, Nyíl u. 16.), Gácsi Jánosné Solymosi Ágnes (Csongrád, gr. Adnrássy Gy. u. 9.), Kispataki László Pál (Csongrád, István u. 31.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz