<<< Vissza

Hiteles emberekre van szükség
Pedagógiai- pszichológiai Szabadegyetem

2005. április 1.

 
A múlt héten indult útjára a Pedagógiai-pszichológiai Szabadegyetem. Nyitóelőadást Bácskai Erzsébet pszichológus a magatartászavarokról tartott a rendezvénysorozatnak otthont adó Kiss Bálint Református Általános Iskola dísztermében.

A környező kistelepülésekről és Szentesről érkező szülőket, óvónőket és pedagógusokat Gurdonné Kovács Helga gyógypedagógus, a református iskola fejlesztőpedagógusa, az előadássorozat szervezője fogadta. Bevezetőjében kiemelte: ha egy gondolat, egy probléma sokszor megfogalmazódik, az nem véletlen. A most útjára induló kezdeményezés célja, hogy kicsit másképp gondolkozzanak azokról az eddig is meglévő, most feltűnőbbé vált jelenségekről, melyek minden iskolában tapasztalhatóak.

Hiperaktív gyerek eddig is volt, de egyszerűen csak rossz gyereknek titulálták. Ma árnyaltabbakká váltak a kifejezések. A gyógypedagógus elmondta: új kutatási területek jelentek meg, ennek köszönhetően már tud a szakma többek között a hiperkinetikus figyelemzavar szindrómáról (ADHD), a szakkönyvekben használt terminusokat azonban a nem pedagógus szülő esetleg nem érti. A szülőket ebben, a pedagógusokat pedig a hatékonyabb eligazodásban hivatott segíteni a szabadegyetem, ahol az előadók gyakorlati szakemberek.

Bácskai Erzsébet pszichológus, aki a gyermekek magatartászavarát a társadalom kommunikációs zavaraként definiálta, a mindennapi munkája során megélt tapasztalatait is megosztotta a hallgatósággal. Úgy fogalmazott: minden gyermek "jónak" születik. Mi teszi mássá az állandóan icergő-mocorgó gyereket? Nekünk kell másik színű szemüveget feltenni, és több szeretettel, odafigyeléssel elfogadni őt! Mást jelent ma ebben a világban szeretni, amikor olyan kérdések merülnek fel az emberben: merjem-e vállalni a pozitív érzelmi közeledésemet, miért akar ő engem szeretni? Ebben a szeretethiányos világban kell megtalálni mindegyik gyerekhez a más-más, megfelelő kulcsot. Az a magatartászavaros gyerek, akihez ezt még nem találták meg. A mélyen hallgató vagy kiabáló kicsi ugyanazt a dolgot jelzi: valami nem működik a környezetében. Legtöbbször az a gyerek kiabál, aki a legjobban fél, aki a legnagyobb terhet cipeli. Hiszen mi felnőttek is védekezünk, gondoljunk a kondi termekben magunkra növesztett iszonyatos izomtömegekre. Én - folytatta a gondolatot az előadó - talán az elmúlt időben felszedett negyven kilóval védekezem ebben a rendkívül tág keretek közé szorított kommunikációs zavarokkal küzdő világban.

Amennyiben a párunkkal rossz a kommunikáció, az az egész család létét veszélyeztetheti. S ha a gyerek azt tapasztalja, hogy az egymás után az életébe kerülő nevelőapákat, a maga számára kitalált társat választja az édesanyja és nem őt, esetleg főbohóccá lép elő, mert az énvédő mechanizmus egy speciális formája a nyílt humor. A mély lelki sebeit csak így képes viselni. Később pedig választ magának egy betegséget, hogy rásüthessük a diagnózist. Milyen lesz a jövőnk? Attól függ, hogy merünk-e köztük megöregedni.

Az lenne a legjobb világ - osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel Bácskai Erzsébet - ha ránk pszichológusokra nem lenne szükség. Hiszen morbid dolog, hogy más kell ahhoz, hogy önmagunkkal jóban legyünk. Hiteles emberekre van szükség, hogy ne pszichológusok és menedzserek tegyenek mások számára fogyaszthatóvá minket. Hiteles az, aki elhiszi azt, hogy neki jár, hogy higgyenek benne. A szakember úgy fogalmazott, hogy a Kiss Bálint Református Iskolának van egy specialitása. Hitet nyújt.

A szabadegyetem következő előadása a tanár-diák konfiliktusokról április 18-án lesz, a meghívott szakember Szabó Éva a Szegedi Tudományegyetem tanára.

Nagy Andrea
Fotó: Vidovics


<<< Vissza