<<< Vissza

Önkormányzati zárszámadás

2005. április 1.

 

A város képviselő-testülete lapunk megjelenésének időszakában ülésezik. Előzetesen Szirbik Imre polgármester három nagy részre bontotta az ülés menetét. Elsőként személyi része, amely a hajléktalan szálló vezetői pályázatának elbírálását jelenti. A két érvényes pályázatnál a bírálóbizottság szakmai elvek alapján alakított ki sorrendet, a vezető személyéről viszont a képviselő-testület dönt.

Az előző év munkájáról, a város bűnügyi és közlekedési helyzetéről a rendőrkapitány minden évben beszámol az önkormányzat előtt. Idén a márciusi ülésen hallgathatjuk a jelentést.
A város 2004-es mérlegének elfogadása az izgalmas témák közé tartozik. A zárszámadás azt mutatja, hogy az önkormányzat működési hiány nélkül zárta az esztendőt, a bevételek és a kiadások egyensúlyba kerültek.

- Ez köszönhető egyrészt az intézmények takarékos gazdálkodásának - jelentette ki a polgármester. - Sajnos, ez nem volt áldozatmentes, hiszen a gyereklétszám csökkenése létszámleépítést eredményezett. Ugyanakkor köszönet illeti a város adófizetőit is, hiszen adók tekintetében mintegy 8 százalékkal több bevétel folyt be a város kasszájába, mindezek együttes hatása eredményezte azt, hogy az önkormányzat működési költségvetése egyensúlyba került.

- Ami a fejlesztést illeti, nagy álmokat tudtunk elindítani, megkezdődött a megyeháza felújítása, és elindulhatott a csatornaprogram a Kiséri és a Hékédi városrészben. Sok pályázaton nyertünk különféle pénzeket, közülük is kiemelkedik a református nagytemplom és környékének felújítása, a munkák az idén elindulnak. Mivel utófinanszírozásról van szó, ezekhez olykor hitelt kellett felvenni, melynek megvolt a fedezete.

- Az ellenzék részéről szinte mindig bírálat éri a költségvetést. Mindenki elvárja, hogy az iskolában meleg legyen, égjen a közvilágítás, tisztítsák az utakat. Az adófizető polgár joggal várja el, hogy fejlődjön is a városa. Ezek között egyensúlyt teremteni borzalmas nehéz dolog. S hogy ezt az egyensúlyt tartani lehet, a pénzügyi apparátustól kezdve az adófizető polgárokig mindenkinek köszönhető. Nagyon sok szakmai megalkuvással járt együtt. Annak, aki kételkedik, kérem, pillantson bele néhány környékbeli város költségvetésébe. Nem akarok senkit megbántani, de van olyan település, ahol a működési hitelek már az összköltségvetés 20 százalékát is meghaladták - fogalmazott a város első embere.

A harmadik körben pályázatokról dönt a testület. Cél- és címzett támogatásokról. Ebben egy intézmény-felújítási blokk is van, amely iskolák, óvodák felújítását jelenti. A polgármester itt említette meg a ligeti strandfürdő 25 méteres medencéjének burkolat-felújítását, új attrakciók létesítését, valamint a focipálya mobillelátójának kialakítását. E tekintetben az anyag- és felállítási költségek terhelik az önkormányzatot, a többit a sportot támogató cég vállalta magára. Továbbá járdafelújítás, tanyavillamosítás, utak felújítása szerepel még a pályázati programban. A város újra benyújtja címzett támogatásra az idősek otthonára vonatkozó pályázatát, amely tavaly nem nyert. Reméljük, idén siker koronázza majd a nagyszerű tervet.

A szennyvízprogram utolsó nagy blokkjának, az úgynevezett Alsórét, Somogyi Béla utcai öblözetnek a céltámogatási pályázata szerepel még a benyújtandó pályázatok között. Ide tartozó hír még, hogy elbírálták a Felsőpárt csatornaépítési pályázatát. A bírálók véleménye szerint a pályázó négy cég közül a Hídépítő Rt. adta a legjobb ajánlatot. A részvénytársaság eddig a Kisérben végezte a munkát. A polgármester tájékoztatása szerint a cég a napokban megkezdheti a felsőpárti öblözet kivitelezését, így néhány hét múlva már három öblözetnél folynak majd a kivitelezési munkák. Ilyen ütemben 2006 kora őszére várhatóan a város még hiányzó csatornahálózata is elkészül. A harmadik öblözetnél, amely április harmadik hetében indul, a teljes nettó beruházás 610 millió forint és 1200 ingatlan bekötését tartalmazza.

A polgármester újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a rákötések folyamatosak, azokban az utcákban, ahol elkészült a vezeték, gyakorlatilag 90 százalék fölött megtörtént az ingatlanhoz a bevezetés. A visszajelzések pozitívak. A munkák elvégzése után az utakon ideiglenes helyreállítás történt, van, ahol ez nem a legjobban sikerült. A legtöbb panasz ebből a szempontból a Sima Ferenc utcát éri, igaz, itt gázrekonstrukció is történt.

- A város törekvése az, hogy amelyik utcába a szennyvízvezetéssel bemegyünk, ott minden közműszolgáltatót arra kötelezünk, egy munkaütemben végezze el azt, amit tervezett, mert öt évig nem engedjük a végleges burkolatot fölbontani - jelentette ki a polgármester.

- Az utak helyreállítása május végén, június elején megkezdődik, és néhány hét alatt be is fejeződik ott, ahol az ősszel fektettek le. Az idei munkálatok után az időjárás függvényében 6-8 hónapot szeretnénk kivárni, míg ülepedik a talaj.

Lovas József


<<< Vissza