XXXIV. évfolyam 38. szám, MELLÉKLETTEL!
Vissza a legfrissebb számokhoz

Megszüntetni a hátrányos helyzetet
 

2003. szeptember 26.


Képünkön: A nyilatkozat aláírói (balról jobbra): Besenyei Gábor, Oláh József, Magyar József, Szirbik Imre, Horváth István, Gedei Zoltán, az M5 Autópálya Alapítvány kuratóriumának titkára, dr. Mecsekiné dr. Szakter Éva és Mészáros Zoltán (Fotó: Vidovics Ferenc)

A régió jogos elvárása az, hogy az M5-ös autópálya használatának a díja egyezzen meg az ország összes többi autópálya használati díjával. Mindez nagyon fontos a gazdaságilag leszakadó Dél-alföldi térség jogtalanul diszkriminált vállalkozásai, valamint másodrendű állampolgári szerepkörbe kényszerített lakossága szempontjából. A térség érdekérvényesítő képessége a rendszerváltás után érdemi eredményt nem tudott felmutatni. A szemléleten mindenképpen változtatni kell.


Bővebben


 

Lengyel kapcsolat
 

2003. szeptember 26.


Nálunk éppen szavazás volt, amikor a lengyel Skiernievice város küldöttsége a településen járt. Akkor kapott Szirbik Imre polgármester meghívást a lengyelországi viszontlátogatásra. Azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a lengyel-magyar együttműködést tovább erősítsék, azon belül a két település kapcsolatát szorosabbá fűzve később egy testvérvárosi kapcsolat is lehetővé váljék.

A szentesi küldöttségben Törőcsik Zoltán önkormányzati képviselő, dr. Sztantics Csaba jegyző, dr. Chomiak Waldemar háziorvos kísérte el Szirbik Imre polgármestert az útra. Szeptember 20-21-én két napot töltöttek el lengyel barátainknál.


Bővebben


 

Fiatalkorúak az éjszakában
 Rendelet-módosítástól várják a megoldást

2003. szeptember 26.


A képviselő-testület május 23-ai ülésén döntött arról, hogy megtárgyalja a város közterületein elszaporodott rongálások visszaszorításának lehetőségeit. Az erről szóló intézkedési tervet szeptemberben vitatta meg az önkormányzat.

Miről van szó? A Büntető Törvénykönyv idevonatkozó paragrafusa kimondja: aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha (a) a rongálás kisebb kárt okoz, (b) a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást bűnszövetségben követik el.


Bővebben


 

Az utolsó helyen
 

2003. szeptember 26.


"Élen a magyar EU-közöny", olvasom a Magyar Hírlap szeptember 22-i számának címoldalán. No lám, gondolom erre én: nem akármilyen nép vagyunk mi! Tudunk mi nemcsak 1956-ot rendezni a világ bámulatára, nemcsak politikai helyzetfelismerésből és bátorságból tudtunk mi csillagos ötösre vizsgázni 1989-ben, mi arra is képesek vagyunk, hogy bibliát magyarázzunk: nagyon életszerűen, jól érthetően.


Bővebben


 

Messzire jutottak
 

2003. szeptember 26.


A Szentes, nagyhegyi, szőlőbeli, szőlőszéli harmincas évek iskolásai. Pásztor Imre: szülei a Nagykörmöndi út (Szeszfőzde dűlő) kis családi otthonuk környékén földművelő-őstermelőként voltak ismertek. Úgyszintén a piacon is. A fiúk Imre, a szülők példáját követve, szorgalmas tanuló lett. Selmeci, Tóth, Szigeti, Nagyajtósi pedagógusokról vallja: "Hálás vagyok nekik, biztos alapot kaptam, egyetemi tanulmányaimhoz, és későbbi munkámhoz". A Vöröskereszt külügyi osztályvezetőjeként dolgozott.


Bővebben


 

A fejedelem védlevele
 A Rákóczi-szabadságharc vidékünkön (II.)

2003. szeptember 26.


Képünkön: Rákóczi Ferenc védlevele (1703)

Az 1703. szeptember elején kibontakozott nagy kuruc offenzíva egyik célja volt a Duna-Tisza közének birtokba vétele. Globitz ezredes felismerte, hogy Csongrádot közvetlen veszély fenyegeti, ezért megerősítette őrzését. "Amennyi rác legénységet csak össze tudok szedni, azt mind Csongrádra küldöm...Az elővigyázatot Csongrádnál meg kell kétszerezni"- írta szeptember 5-én kelt levelében. Előérzete nem csalt, hisz szeptember 10-én három kuruc ezred már Szolnoknál táborozott és megkezdte a vár ostromát. Néhány nappal később (feltehetően szeptember 15-én) Deák Ferenc kuruc ezredes csapata megtámadta a csongrádi révet, s megpróbálta kierőszakolni a Tiszán való átkelést.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. szeptember 26.


A tömegesülés hamis ábránd. Legyünk többen, erősebbek leszünk: nagy tévedés. Attól, hogy egy nagy ember maga köré gyűjt sok tétova csodálót, nem lesz serege. Az eredmény: a hős előbb-utóbb kedvét veszti.

++++++++++++++++++++++++++++

Olyan kormánya sohasem lesz a népnek, amelyik minden néprétegnek kedvére tesz. Az ígéretek sem változtatnak ezen.


Bővebben


 

Példával a felnőtt...
 Pillanatképek

2003. szeptember 26.


A megoldást keresik az önkormányzat tagjai a vandalizmus, a fiatalok bűnözése ügyében. A megoldást, aminek sürgősen jönnie kéne. Különben...

Történt, hogy a Finnországból érkezett ismerős gyerek itteni élményeit bővítendő szórakozni vágyott. Óhaja kielégítéséül a diszkót jelölte meg házigazda barátjának. El is indult volna úgy este 8 óra tájban. Mire vendéglátója felkacagott. Jóízűen tette, miként mások pillanatnyi tudatlanságát neveti ki az emberfia. Majd éjjel 11 vagy éjfél körül, mondta kis szünet után, amikor már kissé alábbhagyott kacagtató vigalma.


Bővebben


 

Újra találkoztunk!
 

2003. szeptember 26.


Szeptember 5-én, s utána minden hónapban indul buszunk Budapestre, a Puskin u. 4-be. Itt találkozunk ezután ismét egy szépen berendezett nagyteremben a Budapestre elszármazottakkal.

Több új arccal ismerkedtünk meg, bővült a baráti kör. De hívunk és várunk is mindenkit, aki szeretne néhány órát eltölteni, emlékezni, kikapcsolódni Budapesten, közöttünk.

Évi programunk készül. Most Garai Sz. Imre és Takács László jöttek fel Budapestre, hogy bemutassák a budapestieknek Szentest, mint sportvárost. Új létesítményei, sportprogramjai, más turisztikai lehetőségei vonzóvá teszik a települést az idelátogatók előtt.


Bővebben


 

Ranschburg Jenőt is hallgatták
 Pedagógusok tanácskozása

2003. szeptember 26.


Őszi Pedagógiai Napok címmel négy részből álló programsorozat indult szeptember 18-án a városházán. Minden alkalommal neves szakemberek tartanak előadást a pedagógusoknak.

A polgármesteri hivatal művelődési irodája tervezte az Őszi Pedagógiai Napok című programsorozatot, melyet a szakmai szolgáltatásokat nyújtó "Rendezvényház" - tól rendeltek meg. Lóczi Tündétől, a " Rendezvényház" Csongrád Megyei Pedagógiai és Kulturális Kht. ügyvezető igazgatóhelyettesétől megtudtuk, ez a programsorozat helyben nyújtott szakmai szolgáltatás a szentesi és a környékbeli pedagógusoknak.


Bővebben


 

Doktor Papp
 Kiről nevezzük el a sportcsarnokot?

2003. szeptember 26.


A lap rendszeres olvasójaként az augusztus 22-i számukban megjelent írásukhoz szólok hozzá. A Nem volt világbajnok címűhöz, mely dr. Papp László bíró és birkózóbajnok tevékenységét méltatja.

Az általam még személyesen ismert Laci bácsi mindig annyi éves volt, amilyen évet írtunk, hiszen 1900-ban született.


Bővebben


 

Emlékek forgatagában
 Levél a távolból

2003. szeptember 26.


Nagyokat röhögtem, amikor kifejlődött Horváth Mihály igen jó szobrának az ide-oda tologatása. Szentes kultúr-szintjének ez volt az egyik legmélyebb pontja! A majd húszezer darab fényképfelvételem fél Európáról és Magyarországról: a történelmi Magyarországról! Hatkötetes óriásalbum sorozatomat a szentesi levéltárra hagyományozom. (Albumonként tíz-tíz kilogramm). Két óriáscsalád története fényképekben és mindenféle dokumentumokban. Reménykedem abban, hogy nem fogják aljas "kutatók" kiszaggatni a beragasztott és részletes magyarázó szövegekkel ellátottakat.


Bővebben


 

Mesefalván jártam
 

2003. szeptember 26.


Az idei nyár beköszöntével ismét nagy várakozás előzte meg a mára már hagyománnyá vált, a szentesi Kiss Bálint Református Általános Iskola által szervezett Mesefalva tábort. A helyi általános iskolások körében sokak számára ismerős ez a játszótábor, hiszen ez évben ünnepelte 8. évfordulóját. Ezen a nyáron Monok és környéke adott otthont a gyerekcsapatnak. A Lurkó-tanya első ízben szolgált az 51 fős csoport szálláshelyéül. A táborvezetőség és a diákság egyaránt lelkesedéssel és jókedvvel felvértezve indult el a nagy kirándulásra, melynek programjában szerepelt városnézés, hegyi túra, lovaglás, omnibuszozás, íjászat, fagyizás és még sok egyéb üdítő kikapcsolódás is.


Bővebben


 

Művészetek Völgye 2003.
 Diákélet - új rovatunkban a HMG diákjai mutatkoznak be írásaikkal

2003. szeptember 26.


Képaláírás: A drámaisok műsoraikkal a Kossuth téren is bemutatkoztak
A Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozata - már-már hagyománnyá válóan - mintegy nyolcvan diákjával képviseltette magát a Művészetek Völgye programjain, mind nézőként, mind pedig a színpadon állva.

Július 18-án foglaltuk el táborhelyünket egy óriási pajta körül, a Vigándpetend határában lévő Csórom-pusztán. Maga a pajta több célt is szolgált: ott dolgoztak a filmesek éjt nappallá téve; a konyha részben osztottuk az ebédet és a vacsorát; valamint "árvízi túlélőtábor"-ként is funkcionált, amikor az egyik esős éjjelen minden sátor beázott. (A tanárok eközben persze édesdeden szundikáltak összkomfortos kőházukban.)


Bővebben


 

Egy kis feminizmus...
 

2003. szeptember 26.


Miért is jó nőnek lenni? Ez a gondolat sok férfi fejében felmerül, s talán még több nőben. És tényleg, miért is?

Mondhatnánk, hogy nem is jó, hiszen ott van az a sok probléma, ami a női léttel együtt jár.(házimunka, szüléssel járó fájdalmak, "azok a bizonyos napok"...)

De mégis, azt kell mondjam, jó nőnek lenni. Hiszen milyen jól esik, ha előre engednek, csak mert nők vagyunk; ha virágot kapunk meghatározott ok nélkül, csak mert nők vagyunk; ha óvnak minket, ránk villan egy kedves mosoly, szerenádot, ajándékot kapunk, szüleink sokszoros aggodalma egy-egy hosszabb éjjeli kimaradásunk miatt... s mindezt csak azért, mert lányok, asszonyok, nők vagyunk.


Bővebben


 

Újraindult
 Pedagógia szak a főiskolán

2003. szeptember 26.


Tavaly nem hirdették meg a levelező tagozatos pedagógia szakot a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskola szentesi kihelyezett tagozatán. Ezt, mint egyszakos képzést, a minisztérium meg kívánta szüntetni. Azonban akkora érdeklődés mutatkozott iránta, hogy idén ismét elindulhatott egy évfolyam.

Munkácsi Pálné oktatásszervező arról tájékoztatott, hogy idén százötven jelentkező közül százhúszan nyertek felvételt, s ez a legnagyobb tanulói létszám a tagozat négy éves történetében.


Bővebben


 

Köszöntés a "MEZGÉ"-ben
 Dr. Hrabovszki Pál 75 éves

2003. szeptember 26.


Meghitt, bensőséges ünnepségen köszöntötték kollégái a szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző nyugalmazott igazgatóját 75. születésnapján.

Dr. Hrabovszki Pál Békéscsabán, 1928. szeptember 10-én született. Elemi és középiskolai tanulmányainak végeztével az Agrártudományi Egyetem állattenyésztési szakán 1953-ban nyerte oklevelét. (Idén aranydiplomáját vette át.) Ezt követően - néhány évi mezőgazdasági gyakorlatszerzés után - 1957-ben az Agrártudományi Egyetem tanárképző intézetében gazdasági tanári képesítést szerzett. Előbb a gyulai Kertészeti Technikum majd a szabadkígyósi Mezőgazdasági Technikum tanára. A szentesi Mezőgazdasági Technikum igazgatójává 1967-ben nevezték ki.


Bővebben


 

A lassú víz mos partot...
 

2003. szeptember 26.


Így használja, értelmezi a szólást Rózsa Gábor, az immáron Schönvisner-emlékplakettel (is) kitüntetett muzeológus. Szeptember 16-án vette át az elismerést jelentő kisplasztikát ( nem díjat: ehhez ragaszkodik) a budai várban. Az átadás pillanataiban - természetesen - méltatták eddigi tevékenységét.


Bővebben


 

Eltűntek, majd meglettek
 

2003. szeptember 26.


Három kisgyerek tűnt el a hétvégén Szentesen, szerencsére azóta valamennyien előkerültek. A hét, tizenegy és tizenkét éves gyermekek szombaton délután boltba indultak, de onnan nem tértek haza. A nevelőszülők este nyolc óra után bejelentést tettek a rendőrségen, majd másnap a keresésükre indult rendőrök meg is találták a csavargókat az utcán. Később kiderült, hogy egyikük már tudomást szerzett arról, hogy keresik őket, mégsem tértek haza. Volt olyan felnőtt (!) is, aki halotta a rádióban, hogy keresik a gyerekeket, találkozott is velük, de arra bíztatta őket, hogy tartsák távol magukat az utcától, mert a rendőrök "vadásznak" rájuk.


Bővebben


 

Pont nélkül a hazaiak
 Domino siker a Legrand-kupán

2003. szeptember 26.


Huszonkilencedik alkalommal került megrendezésre a felkészülést szolgáló nemzetközi vízilabdatorna. A hagyományőrző háromnapos rendezvény, az idén Legrand-kupa néven került megrendezésre. Az idei megmérettetésre hat csapat érkezett a Kurca-parti városba. Domino Honvéd, FTC, ZF Hungária Eger, PVK Primorac Kotor (Szerbia-Montenegró) OSC, Legrand Szentesi VK. A résztvevő együttesek körmérkőzést játszottak egymással. Három napon át verőfény, napsütés, ideális idő a vízilabdázáshoz, ami várta a hazaiak első összecsapását.


Bővebben


 

Sakkozók rajtra készen
 

2003. szeptember 26.


A sakkosok is hamarosan megkezdik a bajnoki fordulókat. Dr. Makay Andor, a Szentesi SK szakosztályvezetője annak örül, hogy a 2002/2203-as évben a csapat nehéz körülmények között, három standard játékos vált ki, de sikeresen vette a bajnokságot. A sakkozók a Tóth László csoportban osztályozó mérkőzésen harcolták ki, hogy továbbra is az NB II-ben szerepeljenek.

A szakosztályvezető elmondta, bízik abban, hogy a következő bajnokságban sikeresebben szerepelnek majd. A bizalmat részben arra alapozza, hogy a csapat ifjúsági játékosai már egy éve gyakorolják a második osztály küzdelmeit. Mára tapasztaltabbak, gyakorlottabbak lettek. Megszokták a magasabb osztály légkörét.


Bővebben


 

Célegyenesben a felkészülés
 Férfi kézilabda

2003. szeptember 26.


Két évtized után elérkezett az idő, amikor újra férfi NB II-es kézilabda-mérkőzésen szurkolhatnak a sportág hívei. Teljes erővel készülnek is a Szentesi Kinizsi NB II-be jutott csapat tagjai a 2003-2004-es bajnoki idényre.

Herold Péterrel a csapat technikai vezetőjével a felkészülésről és a tervekről beszélgettünk.

- Mikor kezdték az alapozást?


Bővebben


 

Két hete az élen
 

2003. szeptember 26.


Második hete áll az NB II-es mezőny élén a Szentesi Vasutas kispályás labdarúgó csapata. Az elmúlt hét elején Szegeden nyertek 4-3-ra Jerneiék, most hétfőn pedig szenzációs játékkal 12-2-re győzték le a fővárosi Kanárik második csapatát. A gólparádé legeredményesebb játékosai Jernei és Ruzsánszky voltak, ők 3-3 találattal vették ki részüket a sikerből. A két csapat közötti különbséget mutatja, hogy már 10-0 is állt az eredményjelzőn, ami valljuk be ritkaságnak számít, még NB II-es szinten is. A Vasutas százszázalékos teljesítménnyel, 12 ponttal vezeti a tabellát. A következő két fordulóban idegenben lépnek pályára Rúzs Molnárék, előbb Domaszékre, majd egy héttel később Gödöllőre utazik a csapat.

H. V.


 

Úszóhírek
 

2003. szeptember 26.


Orosháza-Gyopáros adott helyet a XV. nemzetközi úszóversenynek.

A szeptember 13-án megrendezett sporteseményen a Szentes Városi Úszóklub tíz csapat (közel 120 versenyző) között első helyen végzett.


Bővebben


 

Megvan az első győzelem!
 

2003. szeptember 26.


Ami a legfontosabb: vasárnap megszerezte az első NB II-es győzelmét a Szentesi TE labdarúgó csapata. A három pont értékét növeli, hogy a Szentes az élmezőnyhöz közeli pozícióban lévő Baktalórántházát verte 1-0-ra Szarvas góljával.

Már a találkozó elején támadólag léptek fel a hazaiak, igazi nagy helyzet mégis Kolláth kapuja előtt adódott a 16. percben, ekkor a kapufa mentette meg a góltól Máricsékat, csakúgy, mint az első játékrész vége előtt néhány perccel. A vendégek egyre többet birtokolták a labdát, gólt mégis a mieink szereztek a ráadás másodperceiben, amikor is egy bal oldali beadás után a kissé sután kimozduló hálóőr mellett Szarvas juttatta a hálóba a játékszert.


Bővebben


 

Küzdősportok fesztiválja
 

2003. szeptember 26.


November 29-én, szombaton este (a pontos kezdés még nem ismeretes) a városi sportcsarnokban harmadik alkalommal rendezik meg a már hagyományos nemzetközi küzdősport fesztivált.

Az esemény főrendezője, Bertók Róbert szakedző lapunknak elmondta, hogy a programban lesz amatőr ökölvívás, profi ökölvívás, valamint amatőr és professzionális kick-box. A profi ökölvívásban Rácz Félix klubja, a Rácz Box Promotion versenyzői vesznek részt, lesz közöttük Európa-ranglistás versenyző, aki az amatőr válogatottból megy át és most fog bemutatkozni a profik között. Az est főmérkőzésén Gasztány Ferenc amatőr kick-box világbajnok előreláthatóan egy német versenyzővel lép majd ringbe, mégpedig a profi nehézsúlyú kick-box Európa-bajnoki címért.


Bővebben


 

Pollák-dzsúdó
 

2003. szeptember 26.


A szentesi Pollák DSE dzsúdósai Budapesten, az V. Rákosvidéke Kupa rendezvényén vettek részt. A sporteseményen négy ország, Horvátország, Szerbia-Montenegro, Szlovénia és Magyarország versenyzői mérték össze tudásukat.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. szeptember 26.


Született: Papp Lászlónak és Fári Mónikának (Honvéd u. 89.) Dávid, Pataki Gábornak és Kónya Tünde Erzsébetnek (Kistőke, tanya 42.) Gábor József...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz