XXXIV. évfolyam 7. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Figyeljünk a belvízre!
 

2003. február 21.


Az elmúlt hetek során a város területén összesen közel egy méternyi hó esett le. A lassú olvadás ellenére igen nagy hómennyiség halmozódott fel, melynek gyors olvadása belvízveszéllyel fenyeget. Az esetleges károk elhárítása, illetve a fertőzésveszély megelőzése érdekében az alábbi kéréssel fordulok a város lakosságához...


Bővebben


 

Havas költségek
 

2003. február 21.


A hóval, a téllel kapcsolatosan már mindenkinek televan a hócipője. Ez alól Szirbik Imre polgármester sem kivétel. A havas témával kapcsolatban elmondta, hogy már a január első felében megtörtént hóeltakarítás is 2,7 millió forinttal többe került, mint amennyivel a város számolt. Ezt a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács katasztrófalapja megtérítette.


Bővebben


 

Legjobbaknak szólt a Himnusz
Sportolókat és edzőket köszöntöttek

2003. február 21.


Az elmúlt év legeredményesebb szentesi sportolóit és sportvezetőit ünnepelték szombaton a sportcsarnokban. A karatésoknak, a cselgáncsozóknak és a versenytáncosoknak sikerült legjobban a tavalyi szezon, ők különböző versenyekről és magyar bajnokságokról egyaránt aranyesővel tértek haza, de az úszók, a triatlonisták és a vízilabdások is kitettek magukért.


Bővebben


 

Várva várt télbúcsúztató
 

2003. február 21.


Ha esik, ha fúj, február 28-án, pénteken délután fél 2-kor kidobolják a télbúcsúztató városi karnevál kezdetét. Teszik mindezt botokkal, dobokkal, szlovéniai jelmezescsoport (busók, táncosok, zenészek) riogatja majd az embereket farsangi alakoskodással. Városnéző és bevásárló programjukon, mint hallottuk, forralt borral illik őket köszönteni.


Bővebben


 

Harmadik kézirat
 

2003. február 21.


Kedd reggel van. Február 18-a, Bernadett napja. Mindjárt 8 óra. Itt ülök az írógép mellett. A két elkészült kézirat itt fekszik az asztalon beadásra készen. Várom a 8 órás híreket, hogy még egyszer hallhassam a jó hírt: Európa vezető államférfiai az elmúlt éjszaka, fontos ügyben, nehéz pillanatban, de egyezségre jutottak.


Bővebben


 

Kerítés nélkül
 

2003. február 21.


A gyalogos-átkelőhely című írást a február 14-i számban olvashattuk. A Csongrádi út 1-3. számú telek a Délép - munkaadóm - telephelye volt a 70-es évek elejéig. A korszak forgalmában óvatosan lehetett biztonságosan átmenni az úton. Fokozottan indokolt ez napjainkban. Köztudott innen a járdát kiépítették a város széle felé.


Bővebben


 

Úri Kaszinóból zeneiskola
110 éve farsangi bállal avatták

2003. február 21.


Szentesen a szervezett társasági élet kezdetei 1845-ig nyúlnak vissza. Ekkor két társaskör is alakult: egy Úri Kaszinó, mely a műveltebb nemeseket és a tisztviselőket fogta össze, és egy Polgári és Kereskedelmi Kaszinó, mely a jómódú gazdálkodókat és kereskedőket tömörítette. Működésük a szabadságharc leverése után elsorvadt. Az Úri Kaszinó 1860-ban újból életre kelt. Hamarosan székházat is vásárolt a Templom-köz végén (ma Kiss Bálint u.), a jelenlegi épület helyének szomszédságában. Az 1880-as évek elejére az öreg épületet kinőtték, időszerűvé vált egy új, tágasabb és díszesebb székház építése. 1883-ban gyűjtést rendeztek, de a szükséges összegnek csak a töredéke folyt be.


Bővebben


 

Munka van!
 

2003. február 21.


A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ szentesi kirendeltségének állásajánlata a következő: 60 fő ács-állványozó, állatgondozó segédmunkás (2), autófényező, betanított és szakképzett varrónő (35), betanított sütő, cukrász, eladó, becsüs, élelmiszerbolti eladó (2), épületasztalos (60), forgácsoló, gépi takarmányos, gépkocsivezető (3), ívhegesztő-lakatos, juhász, kőműves (4), mezőgazdasági gépszerelő, motortekercselő, pultos, szakápoló (25), szakkórházi orvos (25), takarítónő, telepvezető, üzemi segédmunkás (98), villanyszerelő (31). Az állások iránt érdeklődők személyesen keressék fel a kirendeltség Ady E. u. 22/B sz. alatti irodáját.
 


 

Bélyegek
 

2003. február 21.


Mostanában fantasztikus leveleket kapok. Szebbnél szebb leveleket. Elsősorban nem is a tartalmuk késztet csodálkozásra, maga a boríték az, ami fölvillanyozza képzelőerőmet. Egyszerűen izgalomban tart.


Bővebben


 

Közös munka kellene
 

2003. február 21.


Nehéz helyzetben van Szirbik Imre polgármester. Meg is jegyzi már a beszélgetés elején. Hogyan indítson? Azt mondja, furcsának tartja, hogy Farkas Sándor országgyűlési képviselő, amikor a város érdekében jár el a város vezetésével nem egyeztet.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. február 21.


Nagybetűs cím a megyei lapban: "Örül-e a havazásnak?" A válasz egyértelmű: "Rettenetesen." Azon töröm a fejem, hogy a válaszadó eltévesztette-e a szót, ugyanis örülni nem lehet úgy, hogy közben retteg az ember, vagy nagyon is fején találta a szöget, mert utál havat lapátolni?


Bővebben


 

Ötletekkel segítik a testületet
Külsősök a bizottságban

2003. február 21.


Heteken át e hasábokon az önkormányzat képviselői szólaltak meg, mondták el véleményüket. Kérés volt, hogy a testület mellett működő bizottságok külső munkatársai is kapjanak lehetőséget a lapban. Előző számunkban a lakásügyi bizottság tagjai mondhatták el véleményüket. Sorozatunkat a nevében hosszú, ám széles skálán mozgó kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok bizottságának külsőseivel folytatjuk.


Bővebben


 

Szentesi elnök
 

2003. február 21.


Petri Istvánt, a kórház főorvosát, az orvostudomány kandidátusát választotta elnökének a Magyar Sebésztársaság dél-magyarországi szakcsoportja a napokban rendezett, tudományos üléssel egybekötött vezetőségválasztó közgyűlésen. A társaság titkára Szalai László főorvos lett.
 


 

Újra szólt Zsuzsanna
 

2003. február 21.


Harmadik alkalommal került sor tavaszváró, tavaszköszöntő rendezvényre a több mint százéves intézmény ódon falai között. Két évvel ezelőtt szólalt meg a nagyközönség számára a Koszta József Múzeumban a Susanna fantázianevű, a múlt század elejéről származó mechanikus zenegép, miután Vidovics Ferenc órásmester és ifj. Vidovics Ferenc órás hosszú, fáradságos munkával helyreállította.


Bővebben


 

Középiskolás kupa
 

2003. február 21.


A megyei rendőrkapitányság balesetmegelőzési bizottsága meghirdette a középiskolás közlekedésbiztonsági kupát, melyen minden fiatal részt vehet, aki középfokú oktatási intézményben tanul és a 15. életévét betöltötte, de még nem múlt el 19 éves. A jelentkezők kerékpáros, segédmotor-kerékpáros és személygépkocsi kategóriában versenyezhetnek.
 


 

Harcias hölgyek
 

2003. február 21.


Február 12-én délután 3 és fél 4 óra között a Táncsics Mihály utcában keveredett konfliktusba két hölgy a kihordott tej minősége miatt. A sértett több éve vásárolt tejet az ügy gyanúsítottjától, de szóvá tette, hogy szerinte az ital vizezett, ezért nem vásárol többet belőle.


Bővebben


 

Megőrzik az értékeket
Kiadványok gazdája

2003. február 21.


Tímár Ferenc tanár, számítástechnikai vállalkozó az oktatáson és forgalmazáson kívül lassan tíz éve foglalkozik kifejezetten szentesi vonatkozású könyvek, a város hagyományait őrző zenei CD-k, számítógépen használható HTML-multimédiás CD-kiadványok szerkesztésével és kiadásával. Munkatársaival 1996 óta szerkesztették a Város Hivatalos Honlapját, 2001-től pedig Szentes első internetes újságját, a Szentesi Mozaikot. Tímár Ferencet elsőként az indulásról, a városhoz való kötődéséről kérdeztem.


Bővebben


 

Új vezetőség az MSZP-ben
Nem választási párt

2003. február 21.


Új vezetőséget választott a Magyar Szocialista Párt Szentes és Térsége Szövetsége. Az azt követő sajtótájékoztatón elhangzott, az MSZP-ben már hagyomány, hogy a választásokat követő évben a vezetőség megújul.


Bővebben


 

Kérdez a képviselő
 

2003. február 21.


Farkas Sándor, Szentes és térsége országgyűlési képviselője nemrégiben írásban interpellált a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma első emberéhez a Petőfi Szálló épületének megmentése érdekében. Görgey Gábor miniszter minap érkezett válaszában arról tájékoztatta a fideszes honatyát, hogy a 19. századvégi magyar szecesszió eme jeles építészeti emléke - Komor Marcell egyik legjelentősebb korai munkája - jelenleg nem áll műemléki védettség alatt. Annak hiányában a szaktárcának nincs lehetősége a közvetlen beavatkozásra. A miniszter válaszában utal arra, hogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Regionális területi irodájától  kapott értesülései szerint a hivatal tervezi az említett adminisztratív lépés megtételét.


Bővebben


 

Klauzálos úszók
 

2003. február 21.


Sziporkáztak a Klauzál Gábor Általános Iskola tanulói a Szegeden rendezett megyei úszó diákolimpia döntőjében. Hegedűs Bence 50 méteres mellúszásban aranyérmet szerzett. A második korcsoportban a Magyar Alexandra, Bordás Ágnes, Mata Dominika, Fazekas Anett felállású 4x50 m-es lány gyorsváltó, és a negyedik korcsoportban a Zaveczki Ivett, Rácz Petra, Kurucz Anikó, Papp Szilvia 4x50 m-es gyorsváltóban szintén az első helyen végzett, és ezzel továbbjutott a márciusi diákolimpia döntőjébe.
 


 

Segítséget várnak
 

2003. február 21.


A Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület is köszönettel veszi, ha a magánszemélyek jövedelemadójuk 1 %-val támogatják a városban működő állatmenhelyet. Adószám: 19816016-1-41.
*
A Szentes Városért Közalapítvány is tisztelettel kéri a lakosokat, hogy adójuk 1 % -ának felajánlásával segítsék tevékenységét (városszépítés, oktatás és egészségügy, művészeti csoportok, sport- és kulturális programok, tanulói ösztöndíjak támogatása). Adószám: 18450046-1-06.     
 


 

Irodalmi üzenetek
 Csongrádi szomszédolás

2003. február 21.


Góg János csongrádi író-költő immár több évtizedes irodalmi, kulturális és közéleti munkássága nemcsak Csongrád és szűkebb környezetét, de az egész dél-magyarországi régiót tekintve is jelentős.


Bővebben


 

Isten éltesse, Vili bácsi!
 

2003. február 21.


Kerek évfordult ért meg Földi Vilmos nyugalmazott kollégiumi igazgató. A Vili bácsi. Sokan így szólítják, pedig csak hetvenéves. Nem látszik annyinak. Mégiscsak igaz lehet a mondás, aki fiatalok között éli le élete nagy részét, az nem öregszik meg. Vagy csak nagyon sokára. Reméljük, Vili bácsira mindez ráillik majd.


Bővebben


 

Belvízveszély fenyeget
Mindenki segítsen!

2003. február 21.


Egy gyors felmelegedés és az ezzel járó olvadás komoly gondot okozhat a térségben. Február elején közel fél méter hó hullott, aminek nagy része most is megvan. Az ATIVIZIG védelemvezető-helyettese Andó Mihály szerint Szentes és térsége a legveszélyeztetettebb térség, itt a legvastagabb a hótakaró.


Bővebben


 

Csak helyesen!
 

2003. február 21.


A "helyesírás" általában nem tartozik a gyermekek kedvenc tantárgyai közé. Örvendetes, hogy szép számmal vannak olyan iskolások, akik ügyesen eligazodnak a helyesírási szabályok útvesztőiben. Mindannyian tudjuk, hogy nincs könnyű helyzete annak, aki egy-egy feladatlap kitöltésekor hibátlan megoldásra törekszik.


Bővebben


 

Kilencedik helyen
 

2003. február 21.


Újabb két mérkőzésen van túl a Szentesi Vasutas NB II-es teremlabdarúgó csapata. Az elmúlt napokban hazai és idegen pályán játszottak, melynek eredménye a következő: Aréna Zeneszalon Kiskunfélegyháza-Szentes 7-6, Cerberus-Budaörs-Szentes 12-5. A csapat pillanatnyilag a bajnoki tabella 9. helyén áll.
A program tovább folytatódik, mégpedig február 24-én, hétfőn este 20.15 órakor a szentesiek a Sirokkóval, másnap 25-én este háromnegyed 7-kor a Charlton-Gellért csapatával mérkőzik a sportcsarnokban.
 


 

Hárfa és hegedű
 

2003. február 21.


Az újév első bérleti hangversenye  kerül sorra a Zeneiskolában február 25-én, kedden este 6 órai kezdettel. Ezúttal Vígh Andrea  hárfa-, és Szabadi Vilmos hegedűművészt köszönthetjük Szentesen. Most is, mint mind ez ideig, a zeneirodalom különleges és élvezetes darabjai  csendülnek fel e két ismert és méltán elismert előadó tolmácsolásában. Azonban e mostani  hangverseny érdekességét e két hangszer egyidejű ittléte és az az általuk teremtett hangulat jelenti  talán, ami  minden bizonnyal különlegesnek hat majd. Kiváltképp a hárfára szeretném a figyelmet felhívni, hiszen e különleges instrumentumot egymagában igen ritkán üdvözölhetjük pódiumokon, bár egyedisége, utánozhatalanul kellemes hangzása sok zeneszeretőnek okozott már üde perceket, régóta  kedves  élményt nyújt  az értékesre vágyóknak.


Bővebben


 

Farsangi koncert
 

2003. február 21.


Nagysikerű koncertet rendezett a Lajtha László Zeneiskola, amelyen az intézmény tanulói szerepeltek. A műsorban fellépett az iskola vonós- és fúvószenekara, de bemutatták műsorukat a citerás növendékek is. Népi játékokkal kedveskedtek a közönségnek a néptánc tagozat előképzősei és bemutatták tudásukat a társastánc tanszak növendékei is a Tóth József Színházteremben.  



 


 

Harminc év a sportban
 

2003. február 21.


Takács László, a sportcsarnok igazgatója nemcsak kitüntetéseket adott át a 2002-ben kiváló eredményt elérő sportolóknak, a tiszteletükre rendezett gálán, hanem maga is elismerést vett át. A Magyar Szabadidősport Szövetség által adományozott "A lakosság sportjáért" emlékplakettet. A szabadidősportban eltöltött három évtizedről beszéltünk.


Bővebben


 

Mattot adtak
 

2003. február 21.


A Szarvasi Sakk Egyesület sakkozói vendégeskedtek a Móricz Zsigmond Művelődési Házban az elmúlt hét végén, a Szentesi Spartacus SK csapatának meghívására. Sakkozóink a hetedik fordulót 8,5-3,5 győzelemmel zárták. A szentesiek közül Hajdú István, Karsai István, Papp József, Hajdú Balázs, Nagy Helga, Lőrinczy László és Aradi László aratott győzelmet, míg  Palásti Ferenc, Gundl Dávid, Bardóczi János döntetlent ért el.
A 7. forduló utáni eredmény: Szentes-Szarvasi SE 8,5-3,5; Gyula-Dévaványa-Újszász 7-5; Battonya-Békési TE 4-8; Tákisz Kecskemét-Orosháza 6,5-5,5; Kőszolg. Kkhalas-Makó VSE 7,5-4,5; Széchenyi Kecskemét- Bege Márton 11-1.
 


 

Miért nem szóltak?
Vért folyt az éjszakában

2003. február 21.


Sokan felfigyeltek lapunk legutóbbi számában a Lövések az éjszakában című írásunkra. Véleményt mondanak - pro és kontra - a témában. Egy asszony, aki telefonon hívta szerkesztőségünket, elmondta, hogy bizony sok nagyobb testű kutya bóklászik, ijesztgeti az embereket Alsórét útjain. Valamit tenni kell velük! - jelentik ki többen is.


Bővebben


 

Elszállt a siker
Gödörben az asztalitenisz

2003. február 21.


A Szentesi Kinizsi asztalitenisz-csapata  évek óta sikeresen helytállt az NB III-as bajnokságban. A 2002/2003-as pontvadászat őszi idényében ez a siker elszállt, megtorpant a gárda. Az utóbbi évek legrosszabb eredményét produkálták, és a középmezőny végén vágtak neki a tavaszi folytatásnak.


Bővebben


 

Ismét győzelem
 

2003. február 21.


A tekebajnokság tavaszi fordulójának mérkőzéseként az elmúlt hét végén a Szentesi Tekézők Egyesülete a hódmezővásárhelyi HFTK csapatát fogadta. A bajnokságban a 3. helyen álló vásárhelyiek 2424 fát ütöttek, a Kurca-parti gárda pedig 2454 fát, így a szentesiek győztek 6-2-re. (Pontszerzők: Dömsödi 432 fa, Garai 428, Szabó 410, Farkas 409). A Szentesi Tekézők Egyesületének következő tekemérkőzése Szegváron lesz, ahol a sportklub ellen játszanak majd.
 


 

Rendőrök a régióban
 

2003. február 21.


Megtartotta évet értékelő munkaértekezletét a szentesi rendőrkapitányság. Miként arról előző számunkban már beszámoltunk, a helyi zsaruk eredményes esztendőt zártak. Erről tanúskodnak a bűnügyi mutatók is. A jövőt illetően pedig álljon itt néhány mondat Földvári Nagy István rendőr alezredes, kapitányságvezető szavaiból. A rendőrkapitány a következőket nyilatkozta lapunknak:


Bővebben


 

Séta a szeszfőzde dűlőbe
Szeszt főztek a Nagyhegyen című írás folytatását olvashatják.

2003. február 21.


A történések a korszakból teljesebbek lesznek, a hagyományok hasznosíthatók. A szeszfőzés-krónikámat olvasók gondolhattak arra, honnan van mindez? Édesapám 15 évig a pálinkafőzési szezonban dolgozott. Gyerekkoromban fát vágni, a "főznivalót" rézüstbe önteni, rakni, vizet szivattyúzni segítettem. A történéseket megfigyeltem, így a gyümölcs, törköly erjesztését is. Lakos Lajos - kerekedő, Vásárhelyi úti lakos -  gyümölcsöskertjét, amely a Nagyhegy Kiskörmöndi útján volt, potyószilva- bokrok övezték.


Bővebben


 

Hét gól a hátrány
 

2003. február 21.


Hétgólos hátránnyal várja a szombati folytatást a Kontavill-Szentes vízilabdacsapata. A Magyar Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén 13-6-os vereséget szenvedett a Kurca-parti gárda a BVSC-től, javítani február 22-én, szombaton 18 órakor lehet. A lányok kettős vereséggel búcsúztak a Magyar Kupából, ők Németországban küszöbölhetik ki a csorbát, ahol a LEN-kupa selejtezőcsoportban küzdenek a továbbjutásért.



 


 

Az év edzője Kádár Róbert
 

2003. február 21.


Kádár Róbertet, a Four Diamond SE úszószakosztályának irányítóját választotta a város vezetése a 2002-es esztendő legjobb edzőjének. A huszonöt éves szakvezető nevéhez, illetve munkájához fűződik Máté Hunor 2001-ben az Ifjúsági Európa-bajnokságon szerzett aranyérme és sok más ragyogó eredmény. Most nem a tanítványairól, hanem az útról kérdeztem, amin idáig jutott.


Bővebben


 

Kurca-parti siker
 

2003. február 21.


A Szentesi Kinizsi asztaliteniszezőinek győzelmével végződött a Szegeddel vívott bajnoki mérkőzés. A vasárnap délelőtt lejátszott találkozó eredménye: 16-2 a szentesiek javára. Az NB III-as bajnokságban szereplő Kurca-parti fiúk legeredményesebb játékosai T. Nagy Zsolt és Csúcs János, akik egyaránt 4-4 győzelmet szereztek.
 


 

Éetműdíjat kapott
Bandula tanár úr

2003. február 21.


Szombaton a sportcsarnokban rendezett ünnepségen nemcsak a 2002-es esztendő legjobb teljesítményeit jutalmazta a város vezetése, egy rendhagyó díj átadása is szerepelt a programban. Szentes Sportjáért Éetműdíjjal jutalmazták Bandula Mihály testnevelőt, aki több mint négy évtizedet dolgozott ezen a területen.


Bővebben


 

Legjobbak között az AL-KO
 

2003. február 21.


 A női teremlabdarúgó NB I-ben eldőlt, hogy a középdöntő negyedik fordulójának (március 2., Budaörs) eredményétől függetlenül, városunkat képviselő AL-KO Szentesi TE a legjobb négy között folytatja.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. február 21.


Született: Potor Jánosnak és Mucsi Erikának (Kossuth tér 5.) Virág Beatrix, Bessenyei Zoltánnak és Felföldi Ágnesnek (Tóth J. u. 2/A) Dániel...


Bővebben


 

Orvosi ügyelet
 

2003. február 21.


Orvosi ügyelet: szombaton reggel 7-től, hétfő reggel 7 óráig a Sima Ferenc utca 29-33. szám alatt (mentőállomás) tartanak ügyeletet. Telefon: 400-114, 410-004, 400-104, fax és telefon is: 400-124...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz