<<< Vissza

Belvízveszély fenyeget
Mindenki segítsen

2003. február 21.

 

Egy gyors felmelegedés és az ezzel járó olvadás komoly gondot okozhat a térségben. Február elején közel fél méter hó hullott, aminek nagy része most is megvan. (Az ATIVIZIG védelemvezető-helyettese Andó Mihály szerint Szentes és térsége a legveszélyeztetettebb térség, itt a legvastagabb a hótakaró.)

A belvíz elkerülése érdekében az önkormányzat a vízügyi igazgatósággal, a vízgazdálkodási társulattal, a tűzoltósággal mint katasztrófavédelmi egységgel, az agrár rt.-kel és nagyobb vállalkozókkal együttműködve felkészült a lehetséges veszélyre.

- A munka sokkal szervezettebb, mint 3-4 évvel ezelőtt és az elvezetőművek, csatornák, mirhók, árkok is jobb állapotban vannak - mondta Korom Pál a polgármesteri hivatal műszaki főtanácsosa, témafelelős. Ha az olvadás során nem esik eső, akkor nem számolok komoly belvízzel. Jelenleg 20-25 milliméter víz van a felszíni hórétegben, ami a jelenlegi időjárási viszonyok között lassan szivárog a talajba.

- A lakosok mit tehetnek a belvízkárok megelőzésére?

- Mindenkinek jól felfogott érdeke, hogy őt magát, és környezetét ne érje kár. A városban mintegy tízezer kapubejáró található, aminek karbantartása a hozzátartozó ingatlan tulajdonosának a kötelezettsége. A ház előti árkok esetében szintén a lakosoknak kell biztosítani a víz elfolyását.

Természetesen vannak olyan helyek a városban, ahol mi vagyunk elmaradva a munkákkal. Így például a Kisérben több helyen, a Nagygörgős utcában vagy a Vajda-telepen. Szentesen 240 kilométer nyílt árok található, 34 kilométer zárt csapadékcsatorna és 18 kilométer mirhó. Ez utóbbi feladata nem elsősorban a víz elvezetése, hanem a szikkasztás. Ezek takarításával a befogadóképességét kell növelni. Tudok olyan példát mondani 3-4 évvel ezelőttről, hogy azért nem vezette a vizet egy 400 méteres szakaszon, mert senki nem volt hajlandó 10 ásónyomot kiszedni. Ezzel is azt akarom hangsúlyozni, hogy a károk elkerülésére nem kell a városra várni. Ezen túlmenően a házak falától lapátolják el a havat, ne vizesedjen az épület. Ha az udvarban sok a víz azt kivezethetik az utcai árokba, de járda alatti csőfektetéshez engedélyt kell kérni a polgármesteri hivatalban. Még egyre szeretném a figyelmet felhívni. Az elmúlt hetekben tapasztalt nagyon alacsony hőmérséklet hatására esetleg elfagyhattak az ivóvíz- csövek is. Ezért az ingatlanokban vizsgálják meg a vízórát elzárt csapok mellett, hogy nem mutat-e vízfolyást, mert az is kárt okozhat.

Besenyei


<<< Vissza