Cseuz László

Kerékpárral az Olimpiákra - Szentesről

 

Cseuz László szentesi testnevelő tanár 4 olimpiát járt meg kerékpárral. Eddig...

 

44 éves koromban elindultam egy triatlon versenyen, ami akkora élményt jelentett, hogy rabja lettem ennek nagy kitartást igénylő és szép sportágnak. Több éven keresztül rendszeresen és sikeresen indultam a legtöbb hazai rendezvényen. Ezekre elkísértek gyermekeim is. 1990-től az akkor 14 éves leányom is együtt készült, majd versenyzett velem. Egyik legszebb élményem volt, amikor néhány év múlva a saját gyermekemtől szenvedtem vereséget. 1992-ben, a téli alapozás közben fogalmazódott meg bennünk a barcelonai olimpiai kerékpártúra gondolata, amit hamarosan tett követett. Szerencsénkre találtunk az utunkhoz támogatókat is: Metafor Kft. - Szentes és Warion Kft. - Hódmezővásárhely.


  

A fotóalbumhoz kattintson IDE!

Barcelona  5198 km

 

Szentes - Barcelona: 22 nap 120 km/nap 

Barcelona - Szentes: 12 nap 200 km/nap

Cseuz László (48) és Cseuz Cintia  (16) 

 

A képes útinaplóhoz kattintson IDE!

A fotóalbumhoz kattintson IDE!                                                                                A képes útinaplóhoz  kattintson IDE!

  

1. Barcelona (1992. július 1. - augusztus 8.)

 

Az útvonal: Szentes - Baja - Kaposvár - Körmend - Strassz (Ausztria) - Eberndorf - Tarvisio (Olaszország) - Portogruaro- Velence - Cremona - Genova - Menton (Franciaország)
 -St. Raphael - La Ciotat - Béziers - Torroella (Spanyolország) - Platja D'aro- Calella - Barcelona

 

Az olimpia helyszínén anyagi okok miatt csak 2 napot töltöttünk. A megnyitó ünnepség után pontosan éjfélkor elhagytuk Barcelonát. Napi 200 km volt a visszaút átlaga, amit lányom balesete tett különösen emlékezetessé. Sanary városában egy kanyar után felbukott és csúnyán felrepedt a fejbőre. Kórházi kezelés és egy napi pihenő után azonban orvosi engedéllyel folytathattuk utunkat. Varratait Körmenden távolították el. Szentesen csodálatos ünneplés várt ránk. Éreztük, hogy nem ez volt az utolsó olimpiai kerékpártúránk!

 

 

 

 


 

A fotóalbumhoz kattintson IDE!

             Svájci túra  2981 km                         

  

Az útvonal: Szentes - Ausztria - Szlovénia

- Olaszország - Svájc - Németország

- Ausztria - Szentes  

207 km/nap, a legtöbb 303 km/nap

 

      A fotóalbumhoz kattintson IDE!                                                                                                                                       

   

Svájc (1995.június 29.-július 13.)

  

A következő években mindig kitaláltam valamit, amit a felkészülés egy-egy állomásának tartottam:

1993-ban körbetekertem az országot. Az út 6,5 napig tartott és 1690 km-t tettem meg. A napi átlag 241 km volt. Egy héttel később részt vettem egy 100 órás kerékpározáson Egerben, itt 1240 km-t tudtam teljesíteni. 

1994-ben, mint gimnáziumi osztályfőnök 11 nap alatt 35 tanítványomat kerestem fel. Ekkor 1912 km-t bicikliztem. 

1995-ben Cintia leányom svájci túrára hívott. Meg akarta mutatni azt az országot, ahol 3 évig dolgozott és tanult. A két hét alatt 2981 km-t tettünk meg.

 

 

 

 


     

A fotóalbumhoz kattintson IDE!

Atlanta  7378 km

 

Szentes - Atlanta,  Atlanta - Szentes

194 km/nap  23 x 200 km felett

Cseuz László (52)

 

 

A képes útinaplóhoz kattintson IDE!

A fotóalbumhoz kattintson IDE!                                                                             A képes útinaplóhoz kattintson IDE!

 

2. Atlanta (1996. július 1. - augusztus 12.)

 

1996 elején megkezdődtek a szervezői munkák az atlantai úthoz. Cintia eldöntötte, hogy most nem tart velem, mert Svájcban készült az országos középtávú triatlon bajnokságra /ezüstérmes lett!/. A korábbi támogatóim most is mellém álltak, így különösebb anyagi gondok nélkül készülhettem.

 

Az útvonal: Szentes - Mór - Bécs - Erlangen (Németország) - Hanau - Brüsszel - Dunkerque - Dieppe
 - Párizs (repülő) - New York - Washington - Thomasville - Chester - Elberton - Atlanta

 

Itt már eltölthettem 3 napot, mert vendégül látott egy volt szekszárdi triatlonista a feleségével. Láthattam a magyar - orosz karddöntőt.

 

 

 

 

 

Amikor megérkeztem Atlantából, úgy éreztem, hogy az volt az utolsó utam, mert veszélyes volt, a legközelebbi ausztráliai /Sydney/ pedig a világ végén van. Néhány hónap után viszont egyre inkább foglalkoztatott az újabb olimpia. Vettem egy térképet és egy 600 oldalas útikönyvet. Tervemet sokáig titkoltam, mert csaknem mindenki őrült gondolatnak tartotta

1998-ban egy régen dédelgetett álmomat valósítottam meg. Teljesítettem a világ legnagyobb profi kerékpáros körversenyének, a "Tour de France"-nak a távjait. Szentesen és környékén a napi munkám mellett mountain bike kerékpáromon 19 nap alatt 3878 km-t teljesítettem.


 

A fotóalbumhoz kattintson IDE!

Sydney  8136 km  

 

Szentes - Sydney: 214 km/nap

23 x 200 km felett, 6 x 250 km felett

Cseuz László (56)

 

A képes útinaplóhoz kattintson IDE!

A fotóalbumhoz kattintson IDE!                                                                              A képes útinaplóhoz kattintson IDE!

 

3. Sydney (2000. augusztus 9. - szeptember 27.)

 

2000 március közepétől minden eddiginél alaposabb felkészülést kezdtem el. A napi munkám mellett az indulásig 10.476 km-t kerékpároztam, mindössze három pihenőnappal. Most már tudom, hogy e nélkül nem tudtam volna eljutni Sydney-be. A város megvásárolta a repülőjegyemet, a szentesi Robogó és Szuperbike Kft.-től kerékpárt kaptam, a volt úszóm és vízilabdás Sprok Tibor pedig felruházott.

 

Az útvonal: Szentes - Budapest (repülő) - Perth (Ausztrália) - Albany - Norseman - Eucla 
- Port Lincoln - Adelaide - Melbourne - Cann River - Camberra - Newcastle 
- Woolgoolga - Bribie Island - Woolgoolga - Raymond Terrase - Sydney

 

Itt a kint élő magyarok segítségével már 6 napot tölthettem, a Pegazus Tours vezetője, Mausz Gotthárd pedig 7 belépőt biztosított számomra.

 

   

 

     


 

A fotóalbumhoz kattintson IDE!

Athén  5322 km

 

Szentes - Athén,  Athén - Szentes

231 km/nap  20 x 200 km felett, 6 x 250 km felett

Cseuz László (60)

 

A képes útinaplóhoz kattintson IDE!

     A fotóalbumhoz kattintson IDE!                                                                             A képes útinaplóhoz kattintson IDE!      

 4. Athén (2004. július 30. - szeptember 12.)

 

Az útvonal: Szentes - Sellye - Bregana (Horvátország) - Postojna (Szlovénia) - Vicenza (Olaszország)
 - Rimini - Brindisi (komp) - Igumenitsa (Görögország) - Etoliko - Livadia
- Athén

 visszafelé: Vicenza-tól felmentem Ausztriába. A további út: Tarvisio - Elbiswald - Keszthely
(körbetekertem a Balatont!) - Balatonlelle - Jánoshalma - Szeged - Szentes

 

Az athéni felkészülést már 2003 decemberében elkezdtem, mert meggyőződésem, hogy minél idősebb az ember, annál komolyabban kell venni az edzést. Csak ritkán tartottam pihenőnapot, szerencsémre a betegségek is elkerültek. Az indulás napjáig a következő munkát végeztem:

 

---  103 km úszás  ---  86 óra szobabiciklizés  ---  79 óra edzőterem  ---

---  12 nap úszóverseny  ---  10.230 km kerékpározás

  

Nyugodt lelkiismerettel vághattam neki 4. olimpiai utamnak. A Robogó és Szuperbike Kft.  Brezovai Sándor vezetésével a költségek jelentős részét magára vállalta, Sprok Tibor most is felruházott.

Eddig minden alkalommal több km-t tettem meg és a napi átlagot is sikerült növelni, fontos volt, hogy minden eddigi legjobb átlagteljesítményét nyújtsam, mert Athén viszonylag közel van. Ehhez viszont figyelembe véve a domborzati viszonyokat is, kora reggeltől estig kerékpáron kellett ülnöm. Hogy ne legyen az út túlságosan rövid, Olaszországon mentem keresztül.

Végre az Olimpia teljes idejét Athénben tölthettem. A Pegazus Tours a magyar táborban ingyen sátorhelyet biztosított. Tőlük tudtam vásárolni belépőket elfogadható áron. Így láthattam kézilabda és vízilabda mérkőzéseket, jelen lehettem a kajak-kenu és öttusa döntőkön, láttam kerékpár és triatlon versenyt, kétszer voltam lövészeten.

18 napot töltöttem Athénben. Ahhoz, hogy haza tudjak biciklizni, edzésre volt szükségem. Ezért a legtöbb eseményre kerékpárral látogattam el, így összesen 900 km-t tettem meg.

 

 

 

Szentesen nagyon szép ünnepség várt. Az utolsó 15 km-t tanítványaim körében tettem meg.

 

 


Összeállította: Tímár Ferenc

www.szentesinfo.hu/mozaik - friss hírek, képes tudósítások a város életéről

  

Szentes elsö internetes újságja

                    INTERNETES ÚJSÁG                   

a   TEAM Számítástechnika támogatásával #

  

Szentes, 2005. 05. 17.

.