6./ A város közlekedési hálózatának helyzete, fejlesztésének lehetőségei koncepcióinak áttekintése, fejlesztések meghatározása (5)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Városfejlesztési Bizottság véleménye.
Wittek Krisztina városi főépítészt kérdezte, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e szóbeli kiegészítése?
Megállapította, hogy nem volt szóbeli kiegészítés.
Kérdezte, hogy az előterjesztésekkel kapcsolatban van-e kérdés, vélemény?

Horváth István:
A Városfejlesztés Bizottság az előterjesztés és a határozati javaslat változatlan formában történő elfogadását javasolja. A Pálmások és a Kamara észrevételét, indítványát ismertette: Az anyag rendkívül értékes áttekintést ad az elmúlt kb. 2 évtizedre. Markánsan mutatja be azokat a pontokat, területeket, problémákat, melyek a város közlekedésében, a városközpont közlekedéshálózatának fejlesztésében szerepelt játszottak, játszhattak volna.
A városközpont közlekedésén javított a 451-es számú elkerülő út, de annak megépülése óta a közlekedésfejlesztéssel kapcsolatban nem valósult meg jelentősebb projekt. A városon belüli növekvő motorizáció miatt nem sikerült a forgalmat tompítani, elterelni a város főutcájáról. Egyetértenek az előterjesztésben javasolt öt főprojekttel és a főépítész által tett komplex megközelítéssel.
Javasolta, hogy az alábbi 4 javaslat kerüljön bele a megoldandó feladatok közé:
1.) a parkolási probléma megoldása a piac, a kórház környékén, valamint a városközpontban
2.) a Csongrádi út Arany J. utcával történő összekötése a Hegedűs L. utcán át egy Kurca híd építésével valósuljon meg
3.) a belterületi kerékpárút hálózat folytatása
4.) a prioritási sorrend megváltoztatása, melyet ismertetett a pálmás és kamarai véleményből.
Kérte, hogy a feladatbővítést és a prioritási sorrendet fogadja el a főépítész asszony és a Képviselő-testület.
Az 1-3./ pontban szereplő feladatok 2012-ben, a 4./ pontban szereplők 2013-2014-ben, a többi projekt pedig a következő 5-10 éves programban valósuljon meg. A megvalósításhoz pályázati források szükségesek, azok előkészítésére a 2012. évben meg kell keresni a fedezetet.

Dr. Chomiak Waldemar:
Csatlakozott Horváth István képviselő által elmondottakhoz. Szorgalmazta, hogy a kerékpárút fejlesztése élvezzen elsőbbséget.
Javasolta, hogy a határozati javaslat 2.) pontja egészüljön ki a Kiss Zs. utcai kerékpárút fejlesztésével.

Dr. Demeter Attila:
A Horváth István képviselő által említett sorrend 1-4 pontjának rövid távú megoldását jónak tartja. A Kiss Zs u., a Batthyány u.-Sima F. u csomópont kialakításával kapcsolatban nincs problémája, csak a hídépítéssel, mert az az átmenő forgalmat befolyásolja. A Kiss Zs. u. szélesítésének lehetőségét nem látja. Melyik oldalon lehet fedett árokkal parkolót kialakítani?
Középtávon vagy minél előbb meg lehetne valósítani a város északi részén a Kunszenti és Csongrádi út összekötését.
Az Arany J. u. és a Csongrádi út összekötése a Hegedűs L. utcával, valamint újabb híd építése középtávon - forrás oldalról - nem támogatható. Szükség lehet rá, de komolyan befolyásolná az utcakép és a forgalom átrendezését.
Kérte annak megfontolását, hogy a Csongrádi és Kunszentmártoni út összekötése mielőbb valósuljon meg.

Szabó Zoltán Ferenc:
8:7 arányban lett megszavazva az Ady E. u. egyirányúsítása, mellyel nem ért egyet. Ki lett kérve ezzel kapcsolatban az Országos Mentőszolgálat véleménye? Mi volt a válasz? A 60-as években már egyirányú volt az utca, de nem működött megfelelően, ezért megszüntették.
A forgalomcsillapítással kapcsolatban megjegyezte, hogy nem Budapesten, hanem Szentesen élnek és a megszokásokat kedvelik. Az elmúlt ülésen elhangzott, hogy az üzemanyagárak miatt sokan váltottak kerékpárra. A teherautók - kivéve célforgalom esetén - ki vannak tiltva a városból, a város alapvetően zökkenőmentesen tud közlekedni. Nem támogatja azt a koncepciót, amely az utcák egyirányúsítására vonatkozik.

Halmai István:
Csatlakozott Szabó Zoltán Ferenc képviselőhöz, mert ők sem értettek egyet az egyirányúsítással. Nem érti a Hegedűs L. és Arany J. u. derékszögben való összekötését. Tiltja-e valami, hogy az út keresztbe, a nem használt sportpályán keresztül a Sportszállónál csatlakozna a Csongrádi úthoz? A belvárosban világvárosi alüröket vesznek fel, túl kellene már ezen lépni.

Szirbik Imre:
Hegedűs L. utcával kapcsolatban Dr. Demeter Attila képviselővel ért egyet. A 4-5 sorrend közé ékelődjön be az északi elkerülő út, vagyis a Csongrádi út Kunszentmártoni úttal való összekötése. A nyomvonal meghatározása műszaki feltáró kérdés. Amennyiben a Csongrádi és Kunszentmártoni út a városon kívül záródna, a város északi forgalma alapvetően átértékelődne. A gyakorlati tapasztalatot követően vissza lehet térni a Hegedűs L. u. kérdésre.
Úgy érzi, hogy a jelenlévők elégedettek a város közlekedési rendszerével, mely azt jelenti, hogy az elmúlt években azt jól csinálták. Véleménye szerint ez egy státuszkó és tovább kell lépni.

Horváth István:
A határozati javaslat módosítása két időtávlatra vonatkozott: rövid táv, valamint közép és hosszú táv. A rövid táv az elkövetkező két év feladatait jelöli meg. A Képviselő-testület már döntött az egyirányúsításról, mely sikeres pályázat esetén meg fog valósulni.

Kiment a teremből: Ollai Istvánné képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 14 fő

Horváth István:
Az Ady E. u. nem működtethető egyirányú utcaként, ha nem lesz alternatív u. a Tóth J. u. és nem rendeződik a Sportcsarnok környékének forgalma. A Szent I. herceg u. nem lesz egyirányúsítva.
A közép és hosszú távú feladatok között szerepelhet az északi elkerülő út, de az kb. 100 milliárd Ft-os projektet jelentene és az nem valósulna meg 10 éven belül.
A Kiss Zs., Batthyány u. és a híd kialakítására több lehetőség merült fel. Ez a beruházás néhány milliárd Ft-ból és néhány éven belül megvalósítható lenne.
Egyetért az északi elkerülő út prioritások között való szerepeltetésével, de az ne előzze meg a Kiss Zs. utca kérdését. A Hegedűs L.-Arany J. utcán való hídépítés az ő javaslatában is az utolsó helyen szerepel. A jelenlegi településszerkezeti tervben ívelt megoldásként szerepel az utca összekötése.

Móra József:
Akceptálja az elhangzott véleményeket. A Kertvárosban sokszor tapasztalják, hogy kettő pont között a legrövidebb a görbe. A lakótelepen keresztül közelítik meg a munkagépek a Rákóczi és Csongrádi út közötti területet. Megoldást jelentene, ha a katonai gyakorlótéren lévő libatelepi utat nemcsak a HM és az Árpád Agrár Rt. gépei használhatnák. Az elmúlt időszakban nem tapasztal nagyszabású katonai manővereket a területen. Az út állapota "rendhagyó".
Az északi elkerülő úttal kapcsolatban megjegyezte, hogy először a város belső területének közlekedési anomáliáit kellene megszüntetni, és ezt követően átvenni az állami feladatokat. Csongrád megye területfejlesztési tervében - az állami közútfejlesztés részeként - be vannak jelölve ezek az útirányok. Jelezni kellene az Állami Közútkezelő Kht-nak az elkerülő út kialakításának igényét. A Kossuth u. forgalmának "mérséklése" miatt az autósok keresik azokat a lehetőségeket, amellyel a régi főirányt megkerülve tudják úti céljukat elérni.

Visszajött a terembe: Ollai Istvánné képviselő
A Képviselő-testület létszáma: 15 fő

Dr. Chomiak Waldemar:
A Kiss Zs. u. fejlesztése során figyelembe kell venni a kerékpárút építését. A frekventált úton sokan közlekednek kerékpárral, mely balesetveszélyes.

Wittek Krisztina:
Megköszönte a hozzászólásokat. A sorrenddel kapcsolatban megjegyezte, hogy az általa leírtak a beadott városközpont rehabilitációs pályázatához igazodnak, az abban foglaltakkal párhuzamosan kellene megvalósítani. A koncepcióba beilleszthető a Horváth István képviselő által javasolt parkolás kérdése és a Sportcsarnok környékének forgalomszervezése. Fontosnak tartja a kerékpárutakat, melyet a határozati javaslat ugyan nem tartalmazza, de azokat tervezni kell.
Szentesnek nincs akkora közlekedési problémája, hogy azt azonnal meg kellene oldani. A fejlesztések - kivéve a Kiss Zs. utcát - a belváros fejlesztéséhez, rehabilitációjához, élhetővé tételéhez járulnak hozzá. Az autós forgalom korlátozásával, illetve az egyirányúsítással helyet lehet nyerni a kerékpárútnak, a gyalogosoknak, a zöldfelületnek és a teraszoknak.
A Kiss Zs. utcai híd időbeli megvalósulását nem tudják megmondani, de nagy lehetőséget jelentene a városnak az alközpont kialakítása. A Kurca sok problémát és nagy lehetőségeket is jelent.

Wittek Krisztina:
Az északi elkerülő út a város rendezési terveiben, fejlesztési koncepciójában, valamint a Csongrád megyei tervben is szerepel. Véleménye szerint állami beruházásként ez nem a közeljövőben valósulna meg.
A Kiss Zs. és Arany J. utcai hidakkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a Kunszentmárton felől érkezők a felsőpárti részen keresztül közlekednének.
Nem tud arról, hogy a Mentőszolgálat meg lett-e kérdezve az Ady E. u. egyirányusításával kapcsolatban. Az utca egyirányúsításának építési engedélye van, így vélhetően véleményezték a tervet a szakhatóságok.
A Mátyás király utcával kapcsolatban kisajátításra lesz szükség, mert 3 ingatlant érint az utca továbbvezetése. Ehhez forrást kell majd biztosítani.

Szirbik Imre:
A főépítész asszony elfogadta Horváth István képviselő javaslatait.
Dr. Chomiak Waldemar képviselő indítványát kiegészítette azzal, hogy valamennyi útépítés esetében kerüljön a kerékpárút is egyidejűleg megtervezésre.
Javasolta, hogy "I. rövid távon megoldandó feladatnak az 1-4./ pontban szereplő felvetéseket, II. közép és hosszú távú elgondolásnak az 5-7./ pontban foglaltakat tekintsék, mely tartalmazza az északi elkerülő utat is. A nyugati elkerülő utat több, mint 10 éve használják.
Javasolta, hogy a közép és hosszú távú tervek műszaki előkészítő munkálatait végezzék el, bár azok 2014. előtt nem fognak megvalósulni.
Kérte a képviselőket, aki Horváth István képviselő indítványát az előbb ismertetett formában elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 9 igen szavazattal, 6 nem szavazat ellenében elfogadta.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a kiegészített koncepciót és áttekintést elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 8 igen szavazattal, 1 nem szavazat ellenében, 6 tartózkodás mellett elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

113/2011.(V.20.)
Tárgy: A város közlekedési hálózatának helyzete, fejlesztésének lehetőségei koncepcióinak áttekintése, fejlesztések meghatározása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a város közlekedési hálózatának helyzete, fejlesztésének lehetőségei koncepcióinak áttekintéséről, fejlesztések meghatározásáról készült előterjesztést, és az alábbi határozatot hozza:

1./. A Képviselő-testület az utóbbi 15-20 év rendezési terveit, közlekedéssel foglalkozó koncepcióit és stratégiáit áttekintve a következő hálózati elemeket tartja megvalósíthatónak a következő prioritási sorrenddel:

I. Rövid távon megoldandó feladatok:
1. Parkolási problémák megoldása
2. Tóth József utca forgalmi rendjének felülvizsgálata, közterület fejlesztése (parkolás, zárt csapadékvíz-elvezetés, földkábel stb.)
3. a Sportcsarnok környezetében a közlekedési rend felülvizsgálata, parkolószám növelése
4. Új u továbbvezetése, összekapcsolása a Mátyás király utcával.

II. Közép és hosszú távon megoldandó feladatok:
1. Kis Zsigmond utca fejlesztése, Kiss Zsigmond u. - Batthyány u. - Sima Ferenc utcai eltolt csomópontjának és környezetének komplex fejlesztése új Kurca-híd építésével
2. az Arany J. u. fejlesztése, a Bajcsy-Zsilinszky - Szarvasi út fejlesztése, vasúti csomópont kialakítása, csomópont kialakítása
3. a Csongrádi út - Hegedűs L. utca összekötése híddal az Arany J. utcával
4. az északi elkerülő út kialakítása - Kunszentmártoni út Csongrádi úttal való összekötése
A fenti pontokban szereplő fejlesztési projektek komplex tanulmányterveinek kidolgozásával folytatódjon a város közlekedésfejlesztésének kidolgozása.

A Képviselő-testület elfogadja, hogy valamennyi útépítéssel egyidejűleg meg kell tervezni a kerékpárút hálózat kiépítésének lehetőségét is.
Határidő: folyamatos
Felelős: Főépítész
Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya

2./. A Képviselő-testület a Tóth József utca fejlesztésének előkészítésére tervezési és eljárási díjra 1 500 000 Ft fedezetet biztosít a belterületi utak fejlesztése terhére, melyet a következő költségvetési rendelet módosításakor figyelembe vesz.
Határidő: 2011. október 30.
Felelős: Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya
Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya
3./ A Képviselő-testület felkéri a Városfejlesztési Bizottságot, hogy a közlekedésfejlesztésekhez kapcsolódó tervezési folyamatokat kísérje figyelemmel.
Határidő: folyamatos
Felelős: Polgármesteri Hivatal 'Műszaki Osztálya
Főépítész

4./. A Képviselő-testület a közlekedésfejlesztési feladatokat - beleértve a tervezés, kisajátítás költségeit is -, a 2012. év költségvetésében a lehetőségekhez képest figyelembe veszi.
Határidő: 2011. november (költségvetés koncepció készítése)
Felelős: Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya
Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya
Főépítész

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Szentes Város Jegyzője
3./ Polgármesteri Hivatal Főépítésze
4./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya
5./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


7./ Szentes város rendezési terveinek módosítása (3. ütem) (6)
Önálló településfejlesztési döntések Szentes város településrendezési terveinek módosításához (6/1)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Jogi, valamint a Városfejlesztési Bizottság véleménye.
Wittek Krisztina városi főépítészt kérdezte, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e szóbeli kiegészítésük?
Megállapította, hogy nem volt szóbeli kiegészítés.
Kérdezte, hogy az előterjesztésekkel kapcsolatban van-e kérdés, vélemény?

Horváth István:
A 6/1./ sorszámú előterjesztéssel kapcsolatban jelezte, hogy a Városfejlesztési Bizottság a határozati javaslatban szerepelő pontokat elfogadásra javasol, de a stranddal szembeni Kurca parti tanyák mezőgazdasági jellegű területté való átsorolását nem támogatja. A településszerkezeti tervben ez a terület szabadidős, zöld területként szerepel és a strand fejlesztésére szeretnék felhasználni.

Dr. Demeter Attila:
A 6/1./ sorszámú előterjesztés határozati javaslatának 1.) pontjában meg kellene mondani az építési minimumot és maximumot. Az előkészítő anyagban szerepelnek számok, de a határozatban nem.
A 2./ pontban mennyivel csökkenjen a védőerdősáv?
A 3./ pontban a Kossuth tér 5. gazdasági udvara milyen hasznosítású legyen?
A 4./ pontban a telek szélesség mennyivel legyen növelhető?
Az 5./ ponttal kapcsolatban megjegyezte, ha a terület belterület és nem ütközik az állattartási rendeletben foglaltakkal, akkor végezzék a tevékenységet. Kiskertet pedig bárhol lehet művelni, melyre mindenkit biztat.
A 6./ pontban az ivóvízvezetéket tartalmazó területet hogyan lehet mezőgazdasági területté átminősíteni? A szolgalmi jog bejegyzésének lehetőségeit is meg kell vizsgálni.
A 7./ pontban mekkora terület áll rendelkezésre és milyen lakótelek alakítható ki?
A 8./ pontban szereplő területen miért nem lehet a gazdálkodási tevékenységet folytatni?
A 9./ pontban szereplő területtel milyen elképzelések vannak?
A 10./ pontban szereplő tanyákat mezőgazdasági területté kellene átminősíteni.
A12./ pontban az úszótelken mennyi garázs alakítható ki, illetve kialakítható-e? Milyen módon történik meg a be- és kijárás?
A digitális térképnek van-e forrása?
A 14./ pontban meg kell mondani, hogy hol kerüljenek kijelölésre erdőterületek és azokat milyen pénzből valósítanák meg?

Wittek Krisztina:
Külön kell választani a 6./ és a 6/1./ sorszámú előterjesztéseket. A 6./ sorszámú előterjesztés a régi rendezési terv lezárását jelenti, a 6/1./ sorszámú előterjesztés önálló településfejlesztési döntéseket tartalmaz. Igények merültek fel a terv módosítására. A Képviselő-testület dönt arról, hogy az igények alapján készüljön-e terv. Amennyiben készül terv, azt a Városfejlesztési Bizottság többször meg fogja tárgyalni, ezt követően kerül a terv a Képviselő-testület elé. Lehet pontosítani a leírtakat, de egy szakmai munka végén nehéz azon változtatni.
A Kurca parti tanyák a településszerkezeti tervben nagy zöldfelületű intézmény tartalék területeként szerepelnek. Döntés kérdése, hogy erre a célra fenntartja-e a területet a város.

Szirbik Imre:
Dr. Demeter Attila képviselőt kérdezte, hogy elfogadja-e a választ?

Dr. Demeter Attila:
Figyelemfelhívásként mondta el észrevételét. Elfogadja a főépítész asszony által elmondottakat. Az elképzeléseket akkor lehet konkretizálni, ha látják a terveket, elképzeléseket.

Horváth István:
A Városfejlesztési Bizottság az előzetes elvi álláspontját fejtette ki.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a 6./ sorszámú előterjesztésben szereplő rendeletet és határozati javaslatot támogatja, szavazzon. Jelezte, hogy a rendelet módosításához minősített többség szükséges.

A Képviselő-testület a javaslatot 14 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta és meghozta az alábbi határozatot, illetve megalkotta az alábbi rendeletet:

114/2011. (V.20.)
Tárgy: Szentes Város településrendezési terveinek módosítása

Határozat

Szentes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Szentes Város Településszerkezeti Tervéről szóló 266/2007. (XII.14.) Kt. határozattal jóváhagyott 18/2009. (II. 20.), 184/2010. (VIII.12.), 7/2011. (I.21.) Kt. határozatokkal módosított településszerkezeti tervet az alábbi területeken módosítja:

1./ 0160 hrsz-ú út menti halásztanyák a 2C rajzszámú tervlap szerint:
A 0179/3, 0179/6 hrsz-ú telkek területfelhasználása a beépítésre nem szánt általános mezőgazdasági területről beépítésre szánt üdülőházas üdülőterületre változik.

2./ Kertvárosi lakótelep rendezése a 7-8C rajzszámú tervlap szerint:
A 8298, 8303, 8323, 8322, 8320, 8319, 8317 hrsz-ú telkek területfelhasználása kertvárosi lakóterületről kisvárosias lakóterületre változik.

3./ MÁV járműjavító a 12C rajzszámú tervlap szerint:
A 4499, 4418/6 hrsz-ú telkek területfelhasználása különleges közlekedési területről ipari gazdasági területre változik.
A 4418/8 hrsz-ú telek területfelhasználása kertvárosi lakóterületről ipari gazdasági területre változik.

4./ Óbester lakótelep a 14C rajzszámú tervlap szerint:
A 8287/3-8287/9 hrsz-ú telkek területfelhasználása különleges honvédségi területről kisvárosias lakóterületre változik.

5./ Ipartelepi út és Szarvasi út csomópontjánál lévő ipar és gazdasági terület a 17C rajzszámú tervlap szerint:
A 3965/4, 3965/6, 3968, 3969/1, 3969/3, 3975/3, 3975/1, 3970 hrsz-ú telkek területfelhasználása ipari gazdasági területről kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területre változik.
A 3976/2 hrsz-ú telek területfelhasználása kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területről ipari gazdasági területre változik.
A 3975/4 hrsz-ú telek és a 3975/11 hrsz-ú telek egy részének területfelhasználása ipari gazdasági területről különleges zöldfelületi intézményi területre változik.

6./ Alsópárti lovarda és Hulladéklerakó, fémgyűjtő telep a 22,35C rajzszámú tervlap szerint:
A 01398/19 hrsz-ú telek egy részének területfelhasználása beépítésre nem szánt általános mezőgazdasági területről beépítésre szánt különleges hulladékkezelő területre változik.
A 7172/1, 7172/3 hrsz-ú telkek területfelhasználása beépítésre nem szánt általános mezőgazdasági területről beépítésre szánt falusias lakóterületre változik.

7./ Téglagyári út 40. a 27C rajzszámú tervlap szerint:
A 4236/6-4236/8, 4230/1, 4230/7, 4230/4, 4228, 4227/1, 4227/2, 4226, 4225, 4223, 4224/1 hrsz-ú telek területfelhasználása kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területről ipari gazdasági területre változik.

8./ Sós-dűlő menti majorság a 31C rajzszámú tervlap szerint:
A 092/110, 092/111, 074/35, 074/34 hrsz-ú telkek területfelhasználása beépítésre nem szánt általános mezőgazdasági területről beépítésre szánt ipari-állattartó gazdasági területre változik.
A 074/13-074/16 hrsz-ú telkek egy részének területfelhasználása általános mezőgazdasági területről védelmi erdőterületre változik.

9./ Külső-dónáti állattartó telep a 32C rajzszámú tervlap szerint:
A 01241/11 hrsz-ú telek területfelhasználása beépítésre nem szánt általános mezőgazdasági területről beépítésre szánt ipari-állattartó gazdasági területre változik.

10./ Fejlesztésre tervezett 45123 sz. külterületi út a 33C rajzszámú tervlap szerint:
A 45123 sz. külterületi út lekerül a szerkezeti tervről.

11./ 4521 sz. mellékút melletti üvegházas területek a 37C rajzszámú tervlap szerint:
A 01403/23-01403/48, 01363/62-01363/64, 01363/68-01363/72, 01363/45, 01363/46-01363/57, 01363/59, 01363/89, 01363/90, 01363/92-01363/95, 01363/2, 01363/28, 01363/31, 01363/32, 01363/61 hrsz-ú telkek területfelhasználása kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területről üvegházas mezőgazdasági területre változik.
A 4410, 4411/1, 4411/2, 4413/4, 4413/5, 4413/6, 4413/7, 4412 hrsz-ú telkek területfelhasználása különleges területről kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területre változik.
A 01359/17 hrsz-ú telek területfelhasználása beépítésre szánt kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területről beépítésre nem szánt védelmi erdőterületre változik.

12./ Dankó Pista utca környezete a 44C rajzszámú tervlap szerint:
A 6506-6534, 6536-6556, 6558-6584 hrsz-ú telkek területfelhasználása kertvárosias lakóterületről falusias lakóterületre változik.

13./ Majorság fejlesztés a Kórógy főcsatorna mentén a 46 C rajzszámú tervlap szerint:
A 01255/4 hrsz-ú telek és a 01263/13 hrsz-ú telek egy részének területfelhasználása beépítésre nem szánt általános mezőgazdasági területről beépítésre szánt kereskedelmi, szolgáltató gazdasági területre változik.
A 01263/14, 01263/5-01263/10 hrsz-ú telkek és a 01263/13 hrsz-ú telek egy részének területfelhasználása általános mezőgazdasági területről kertes mezőgazdasági területre változik. A 01263/3 hrsz-ú telek területfelhasználása általános mezőgazdasági területről különleges bánya területre módosul.

Határidő: folyamatos
Felelős: Főépítész

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Jegyzői Irodája
3./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály
4./ Szentes Város Főépítésze
5./ EUROIL Kft. - 1113 Budapest, Bartók Béla út 79.


Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének
19/2011.(VI.02.) önkormányzati rendelete
Szentes Város Helyi építési szabályzatának és Szabályozási tervéről szóló 5/2009.(III.09.) rendelet módosításáról

(A rendelet teljes szövegét a 3. sz. mellékelt tartalmazza.)

Szirbik Imre:
A 6/1./ sorszámú előterjesztéssel kapcsolatban a Városfejlesztési Bizottság nem javasolja a Kurca-parti tanyák átminősítését.
Kérte a képviselőket, aki egyetért a Városfejlesztési Bizottság indítványával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag (15 igen szavazattal) elfogadta.

Szirbik Imre:
A határozati javaslat elvi döntéseket tartalmaz, melynek megvalósítása és előkészítése a Városfejlesztési Bizottságon keresztül történik.
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslatot, mint elvi döntést támogatja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag (15 igen szavazattal) elfogadta.

115/2011. (V.20.)
Tárgy: Önálló településfejlesztési döntések Szentes Város településrendezési terveinek módosításához

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a rendezési tervek módosításához készített városfejlesztési javaslatok előterjesztését, és a következő önálló, elvi városfejlesztési döntéseket hozta:
I.
1. Vásárhelyi út és Páva utca között fekvő tömb építési előírásai módosuljanak.
2. Az elkerülő út valamint a Várady Lipót Árpád utca csomópontjától délkeletre fekvő területen a védőerdősáv csökkenjen.
3. Kossuth tér 5. sz. épület belső gazdasági udvara legyen beépíthető.
4. Nagyhegyen a Madách Imre utcában lévő önkormányzati tulajdonú telek szélessége legyen növelhető.
5. A Bihari sor folytatásánál található, most vízgazdálkodási terület besorolása módosuljon oly módon, hogy az ott található mezőgazdasági tevékenység korlátozás nélkül folytatható és fejleszthető legyen.
6. A Magyari utcában található teleksáv, mely az ott vezetett ivóvíz-vezeték miatt amúgy sem építhető be, legyen zöldterület.
7. A Mátyás király köz tervezett kialakítása során kialakult tömbben a lakótelkek kialakítására készüljön terv.
8. A Bereklapos utcában a korábbi képviselőtestületi döntés szerint az Árpád utca felé eső teleksáv besorolása tegye lehetővé a jelenlegi gazdasági használat folytatását.
9. A Kertváros városrész a Honvéd u. folytatásában bővüljön.
10. A jellegzetes alföldi tanyasi térség szentesi tanyatelkeire vonatkozó előírások módosuljanak, legyenek megengedőbbek, illeszkedjenek a táji környezethez, segítsék elő az ott folyó gazdálkodást, tegye lehetővé a tanyák fejlesztését.
11. A Kossuth utcától délre, a Petőfi utca és a Somogyi Béla utca között fekvő úszótelkes tömbökben bővüljön a parkolási, gépkocsi-tárolási lehetőség.
12. Kiss Zsigmond utca, Sima Ferenc utca, Batthyányi utca, valamint az új híd és a csomópont átépítéséhez szüksége feltételek megteremtése.
13. A település biológiai aktivitás egyensúlyának fenntartása érdekében szükséges erdőterületek kerüljenek kijelölése a város közigazgatási területén.

A város három eljárás keretében módosítsa a településrendezési terveket és a helyi építési szabályzatot aszerint, hogy a tervezés és az eljárás mennyi időt vesz igénybe.

Határidő: folyamatos
Felelős: Főépítész

II. A Képviselő-testület a kisebb konkrét fejlesztések megvalósításához szükséges rendezési terv módosításának tervezési díjára 1 300 000 Ft fedezetet biztosítson részben a szakértői díjak, részben a belterületi utak fejlesztése terhére, melyet a következő költségvetési rendelet módosításakor figyelembe vesz.

Határidő: 2011. október 30.
Felelős: Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya
Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya

III. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a Kossuth utca 5. sz. épület fejlesztéséhez szükséges szabályozási terv módosításához a településrendezési szerződést a fejlesztővel megkösse.

Határidő: 2011. október 30.
Felelős: Főépítész
Polgármester

IV. A Képviselő-testület a településrendezési terv koncepcionális módosításaihoz szükséges tervezési díjat a 2012. év költségvetésében figyelembe veszi.

Határidő: 2011. november (költségvetés koncepció készítése)
Felelős: Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya
Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya
Főépítész

V. A Képviselő-testület felkéri a Városfejlesztési Bizottságot, hogy a településrendezési tervek és helyi építési szabályzat módosításának tervezési és egyeztetési folyamatát kísérje figyelemmel.
Határidő: folyamatos
Felelős: Főépítész

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Szentes Város Jegyzője
3./ Szentes Város Főépítésze
4./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya
5./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


8./ Az épített örökség védelmének helyi szabályozásáról szóló 32/2003.(XII.5.)Kt. rendelet módosítása (7)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Jogi, valamint a Városfejlesztési Bizottság véleménye.
Wittek Krisztina városi főépítészt kérdezte, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e szóbeli kiegészítése?
Megállapította, hogy nem volt szóbeli kiegészítés.
Kérdezte, hogy az előterjesztésekkel kapcsolatban van-e kérdés, vélemény?

Móra József:
A Bökényi duzzasztót és zsilipet , valamint a régi szentesi vasúti és közúti tiszai híd hídfőjét is védelem alá kellene helyezni, mert ezek is hozzátartoznak Szentes múltjához. A Bökényi duzzasztó Magyarország első vasbeton műtárgya, a Tisza-híd a kor legnagyobb nyílású hídja volt. A felépítmény nem a város tulajdonában, illetve kezelésében van. Örül, hogy a Kuczori szivattyútelep szerepel a felsorolásba.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a rendelettervezetet Móra József képviselő javaslatával kiegészítve elfogadja, miszerint a rendelet egészüljön ki a Bökényi duzzasztóval és zsilippel, valamint a Tiszai-híd hídfőjével, szavazzon. Jelezte, hogy a döntés minősített többséget igényel.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag (15 igen szavazattal) elfogadta és megalkotta az alábbi rendeletet:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének
20/2011.(VI.02.) önkormányzati rendelete
az épített örökség védelmének helyi szabályozásáról szóló 32/2003. (XII.5.) Kt.
rendelet módosításáról

(A rendelet teljes szövegét a 4. sz. melléklet tartalmazza.)


9./ A város közlekedési hálózatának helyzete, fejlesztésének lehetőségei, és a parkolási rendszer felülvizsgálata. II. rész: Kórház és Rendelőintézet környékének parkolási helyzete és fejlesztési lehetőségei (16)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Városfejlesztési Bizottság véleménye.

Szirbik Imre:
Czirok Jánosné osztályvezetőt kérdezte, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e szóbeli kiegészítése?
Megállapította, hogy nem volt szóbeli kiegészítés.
Kérdezte, hogy az előterjesztésekkel kapcsolatban van-e kérdés, vélemény?

Horváth István:
A Városfejlesztési Bizottság a határozati javaslatban szereplő határidő módosítását indítványozta, hogy a parkolási problémák megoldásához szükséges intézkedések fedezetét a jövő évi költségvetésben szerepeljen. A tényleges, valós igények kerüljenek felmérésre.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslatot elfogadja azzal, hogy a 3.) pontban a határidő november 30. helyett szeptember 30. legyen, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag (15 igen szavazattal) elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

116/2011. (V.20.)
Tárgy: A város közlekedési hálózatának helyzete, fejlesztésének lehetőségei, és a parkolási rendszer felülvizsgálata. II. rész: Kórház és Rendelőintézet környékének parkolási helyzete és fejlesztési lehetőségei

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Kórház és Rendelőintézet környékének parkolási helyzete és fejlesztési lehetőségei tárgyú előterjesztést, és az alábbi határozatot hozta:

1./ A Képviselő-testület egyetért azzal, hogy a Dr. Bugyi István Kórház körüli parkolási gondokat a közlekedés biztonságának növelése érdekében meg kell oldani

2./ Egyetért azzal, hogy a parkolási gondok megoldása során célszerű egymástól elválasztani a kórház területén belüli (kórházi személyzet) és kívüli (betegforgalom) parkolási igényét.

3./ A Rendelőintézet körüli parkolási gondok enyhítésére szükségesnek tartja a Sima Ferenc utcán új parkolóhelyek kiépítését, a meglévők átalakítását, a kerékpártárolók áthelyezését. Ennek érdekében 500 eFt fedezetet biztosít tervezési és engedélyezési költségekre, melyet a következő költségvetési-rendelet módosításakor figyelembe vesz. Felkéri a Műszaki Osztályt, hogy a tervezési munkák előkészítését kezdje meg, és a forrás biztosításának függvényében bonyolítsa le.

Határidő: következő rendeletmódosítás időpontja, illetve 2011. szeptember 30.
Felelős: Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya, Közgazdasági Osztálya

4./ A Képviselő-testület felkéri a Városrendezési-, fejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságot, hogy a tervezési munkákat kísérje figyelemmel.
Határidő: folyamatos
Felelős: Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály

5./ A Képviselő-testület a feladatot a következő évek költségvetéseiben a lehetőségeihez képest figyelembe veszi.

Határidő: 2011. november (koncepció készítés ideje)
Felelős: Műszaki Osztály
A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Szentes Város Jegyzője
3./ Polgármesteri Hivatal Főépítész
4./ Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztálya
5./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya


10./ Az építményadóról szóló rendelet módosítása (8)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Jogi, a Pénzügyi, valamint a Városfejlesztési Bizottság véleménye.
A helyi gazdaságfejlesztésről szóló rendeletben az Ipari Parkba beruházók esetében építményadó kedvezményeket biztosított a Képviselő-testület. A rendelet rajzos mellékletéből kimaradt a mentességi zóna kiterjesztése, amely nem adóterhet, hanem kedvezményt jelent.
Tonnesné Kiss Ildikó irodavezetőt kérdezte, hogy az előterjesztésekkel kapcsolatban van-e szóbeli kiegészítése?
Megállapította, hogy nem volt szóbeli kiegészítés.
Kérdezte, hogy az előterjesztésekkel kapcsolatban van-e kérdés, vélemény?
Megállapította, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban nem merült fel kérdés, vélemény.
Kérte a képviselőket, aki a rendelet-módosítással egyetért, szavazzon. Jelezte, hogy a döntés minősített többséget igényel.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag (15 igen szavazattal) elfogadta és megalkotta az alábbi rendeletet:

Szentes Város Önkormányzata Képviselő - testületének
21/2011. (VI.02) önkormányzati rendelete
az Építményadóról szóló 38/1999.(XII.31.) Kt. rendelet módosításáról

(A rendelet teljes szövegét az 5. sz. melléklet tartalmazza.)


11./ Csongrád Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevételei (9)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Jogi, valamint a Városfejlesztési Bizottság véleménye.
A rendeletből kihagyásra kerülne a szabálytól eltérő edényzet. A súlyméréssel kapcsolatban elmondta, hogy Győr város speciális hulladékgyűjtő gépet alkalmazott, amely a beürített mennyiség alapján készítette el a számlát. A gép többször volt rossz, mint jó, így 1,5 év után megszüntették az alkalmazását.
Kérdezte, hogy az előterjesztésekkel kapcsolatban van-e kérdés, vélemény?

Horváth István:
Félreértették a Kormányhivatal észrevételét, mert azt hiányolják, hogy nincs megadva, mi alapján számolják ki az űrmértékekre eső díjat, vagyis nem átlátható a díjképzés módszere.

Szirbik Imre:
Amennyiben nem jól értelmezték a kérdést, akkor újra a Képviselő-testület elé kerül az észrevétel.

Csányiné Dr. Bakró-Nagy Vera:
Ez a törvényességi észrevétel már 2. alkalommal van a Képviselő-testület előtt, mert a Képviselő-testület először nem fogadta el az abban foglaltakat. Az előterjesztés szerint a nem használt és nem meghatározott árú szemétszállítási edények kikerülnek a rendeletből. Nem volt még igény ezen edényekre, ezért annak törlésének nincs gyakorlati jelentősége.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a rendeletmódosítást a határozattal együtt támogatja, szavazzon. Jelezte, hogy a rendelet módosításához minősített többség szükséges.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag (15 igen szavazattal) elfogadta és meghozta az alábbi határozatot, illetve megalkotta az alábbi rendeletet:

117/2011. (V.20.)
Tárgy: A Csongrád Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevétele

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Csongrád Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevételét a 2010. március 25-én megtartott üléséről készült jegyzőkönyvével kapcsolatban, és alábbiak szerint dönt:

A Képviselő-testület elfogadja a Csongrád Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevételét a Szentes Városban folytatott közszolgáltatói tevékenységről szóló 2/1996.(I.26.) önkormányzati rendeletet módosító 28/2010. (XII. 13.) rendeletére vonatkozóan.

A határozatról értesítést kapnak:
1./ Csongrád Megyei Kormányhivatal
2./ Szentes Város Polgármestere
3./ Szentes Város Jegyzője
4./ Városellátó Intézmény vezetője


Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének
22/2011./VI.02./önkormányzati rendelete
a Szentes városban folytatott közszolgáltatói tevékenységről szóló
2/1996./I.26./KT. rendelet módosításáról

(A rendelet teljes szövegét a 6. sz. melléklet tartalmazza.)




12./ Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulással kapcsolatos ellátási szerződés (10)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Szociális, valamint a Pénzügyi Bizottság véleménye.

Szirbik Imre:
2011. január 1-jétől él az ellátási szerződés a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistársi Társulással. Hódmezővásárhely egyes szolgáltatásokat, többek között a gyermekek átmeneti gondozását átadja a katolikus egyháznak. Az előterjesztés a Szeged-Csanád Egyházmegyével kötendő szerződésre vonatkozik.
Lencséné Szalontai Mária osztályvezetőt kérdezte, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e szóbeli kiegészítése?

Lencséné Szalontai Mária:
Kérte, amennyiben a határozati javaslat A./ változatát támogatják, akkor az az alábbi 3.) ponttal egészüljön ki: "3./ Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete felhatalmazza Szentes Város Polgármesterét a társult önkormányzatok egyetértő határozatai alapján a szerződés megkötésére."

Szirbik Imre:
Kérdezte, hogy az előterjesztésekkel kapcsolatban van-e kérdés, vélemény?

Dr. Chomiak Waldemar:
A Szociális Bizottság a határozati javaslat A./ változatának elfogadását javasolja.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslat A./ változatát az előterjesztő kiegészítésével támogatja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag (15 igen szavazattal) elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

118/2011. (V.20.)
Tárgy: A Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulással kapcsolatos ellátási szerződés

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás és Szentes Város Önkormányzata, mint a Szentesi Kistérség Önkormányzatainak Gyermekvédelmi Szakellátási Intézményi Társulás gesztora ellátási szerződésével kapcsolatos előterjesztést és az alábbi határozatot hozta:

1./ A Képviselő-testület támogatja, hogy a Hódmezővásárhelyi Többcélú Társulással megkötött, a Szentesi Családsegítő Központ Gyermekek Átmeneti Otthonában 1 db 3 fős lakószoba biztosítására vonatkozó ellátási szerződés felbontásra kerüljön, a folyamatos ellátás biztosítása érdekében ezzel egyidejűleg a feladatot ellátó Szeged- Csanád Egyházmegyével a szerződés a jelenlegi formában és feltételekkel megkötésre kerüljön.

2./ Felkéri Szentes Város Jegyzőjét, mint a Szentesi Kistérség Önkormányzatainak Gyermekvédelmi Szakellátási Intézményi Társulása intézményfenntartó társulás gesztor településének jegyzőjét, hogy a társult önkormányzatok képviselő-testületi döntései alapján készítse elő a megkötendő megállapodást.

Határidő: 2011. június 30.
Felelős: Szentes Város Jegyzője

3./ Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete felhatalmazza Szentes Város Polgármesterét a társult önkormányzatok egyetértő határozatai alapján a szerződés megkötésére.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Szentes Város Jegyzője
3./Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás -Hódmezővásárhely,Kossuth tér 1.
4./ Kistérségi Társulási Iroda


13./ A 2011/2012. nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározása. Az indítható óvodai csoportokhoz kapcsolódó pedagógus és technikai létszám meghatározása és egyéb intézkedések megtétele (11)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Művelődési Bizottság véleménye.
Karikó-Tóth Tibor alpolgármestert és Kovács Zsuzsa oktatási és sportreferenst kérdezte, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e szóbeli kiegészítés?
Megállapította, hogy nem volt szóbeli kiegészítés.
Kérdezte, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e kérdés, vélemény?
Megállapította, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban nem merült fel kérdés, vélemény.
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslatot támogatja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag (15 igen szavazattal) elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

119/2011. (V.20.)
Tárgy: A 2011/2012. nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározása. Az indítható óvodai csoportokhoz kapcsolódó pedagógus és technikai létszám meghatározása és egyéb intézkedések megtétele

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a 2011/2012. nevelési évben indítható óvodai csoportok számának meghatározása. Az indítható óvodai csoportokhoz kapcsolódó pedagógus és technikai létszám meghatározása és egyéb intézkedések megtétele tárgyú előterjesztést és az alábbiak szerint dönt:

1./ Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete engedélyezi, hogy a 2011/2012-es nevelési évben a Kertvárosi Óvoda Tagóvodáiban meghatározott gyermeklétszámok szerint összesen 21 óvodai csoport indítására kerüljön sor.

Felelős: Kertvárosi Óvoda vezetője
Határidő: 2011/2012. nevelési év

2./ Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete jóváhagyja, hogy a 2011/2012-es nevelési évben a Központi Óvoda Tagóvodáiban meghatározott gyermeklétszámok szerint összesen 21+1 (középsúlyos értelmi fogyatékos csoporttal együtt) óvodai csoport indítására kerüljön sor.

Felelős: Központi Óvoda vezetője
Határidő: 2011/2012. nevelési év

3./ A Képviselő-testület a Kertvárosi Óvodában 2011. szeptember 1-jétől 21 óvodai csoport esetén - 1 magasabb vezető, 41 óvónő, 1 fő gyógypedagógus, 21 dajka és 6,5 fő technikai dolgozó foglalkoztatását engedélyezi.

Felelős: Szentes Város Alpolgármestere
Kertvárosi Óvoda vezetője
Határidő: 2011. szeptember 01.
4./ A Képviselő-testület a Központi Óvodában 2011. szeptember 1-jétől
- 21 óvodai csoporthoz: 1 magasabb vezető, 42 óvónő, 21 dajka,
- + 1 középsúlyos értelmi fogyatékos csoporthoz: 1 gyógypedagógus, 1 gyógypedagógiai asszisztens, 1 dajka
- és 7,5 fő technikai dolgozó foglalkoztatását engedélyezi.

Felelős: Szentes Város Alpolgármestere
Központi Óvoda vezetője
Határidő: 2011. szeptember 01.

5./ A Képviselő-testület felkéri az intézményvezetőket, hogy a 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet 36. §-a szerint írásban értesítse a szülőket az óvodai felvételekkel kapcsolatosan.

Felelős: Kertvárosi és Központi Óvoda vezetői
Határidő: 2011. június 01.

A határozatról értesítést kapnak:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Szentes Város Alpolgármesterei
3./ Polgármesteri Hivatal Jegyzője
4./ Polgármesteri Hivatal Művelődési Irodája
5./ Polgármesteri Hivatal Számviteli és Tervezési Irodája
6./ Kertvárosi Óvoda vezetője
7./ Központi Óvoda vezetője
8./ Városi Intézmények Gazdasági Irodája


14./ Képviselői indítvány - Szentesi lakosság egészségi állapotának javítását megcélzó átfogó program (12)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Jogi Bizottság véleménye.
Dr. Chomiak Waldemar képviselőt kérdezte, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e szóbeli kiegészítése?

Dr. Chomiak Waldemar:
A 9. oldalon szereplő költségvetésben 510 eFt-tal szerepel a HPV védőoltás orvosi díjtétele, melyet Dr. Papp Zoltán bizottsági tag és a kórházi orvosok ingyen elvégeznek. Kérte, hogy az összeget ne vegyék figyelembe.

Szűcs Lajos:
Javasolta, hogy a HPV nyilatkozat beadási határidejét szeptember 9. helyett október 1-jében határozzák meg. A tanévkezdés miatt sem az iskola, sem a szülők nem fognak a kérdéssel foglalkozni.
Az előterjesztésben szereplő 2012. évtől kezdődő megelőzési programokkal egyetért.
A főorvosi értekezleten elhangzott, hogy a kórház is szervez megelőző szűrési programot. Egyeztetni kellene a kórházzal, hogy az intézmény miben tudna segítséget nyújtani. Megjegyezte, hogy a szűrési programokkal kapcsolatban a HPV oltóanyagot felajánló cégek is felajánlották együttműködésüket. Jelezte, vannak más megelőzéssel foglalkozó cégek is, akikkel fel lehetne venni a kapcsolatot. Véleménye szerint az előterjesztésben szereplő "kemény" összegek csökkenthetők lennének az együttműködések során. A programba az iskolaorvosakkal is be kellene vonni. A szóróanyagokra ajánlatot kell kérni. Szerinte a háziorvosoknak és a kórházi orvosoknak többet ér az egészségtudatos nevelés és a város egészségügyi állapota, mint hogy tiszteletdíjat vegyenek fel a tanácsadásért. Meg kell kérdezni őket is, hogy milyen elképzelésük van az egészségtudatos nevelés megvalósításában.
Az előterjesztés következő olvasatában kellene konkrét döntéseket hozni. Javasolta, hogy a költségvetés tárgyalásakor térjenek vissza a kérdésre.
Nagyon jónak tartja a programot, melynek lebonyolításában próbáljanak meg együttgondolkodni, konzultálni.

Krausz Jánosné:
Nem véletlenül mondta a napirend elfogadásakor, hogy le kellene venni napirendről az előterjesztést. Amikor a Szociális Bizottság az anyagot tárgyalta, még nem voltak ismertek a számszaki adatok. Minden tisztelete Dr. Chomiak Waldemar képviselőé, mert sokat dolgozott az előterjesztéssel, de a számok "megdöbbentőek". A kezdő orvosok azért mennek el, mert a bérük szinte megegyezik az előterjesztésben szereplő előadók díjával. Meg kell vizsgálni, hogy az előerjesztésben szereplő számok mennyire valósak és komolyak.

Molnárné Tóth Györgyi:
A 3./ sorszámú előterjesztés rámutatott arra, hogy nem kellően megalapozott a felnőtt és gyermek populáció egészség. Szóba került az iskola, a család és a felnőtt társadalom felelőssége is. A Képviselő-testület példát mutathatna azzal, hogy igényt tart az előterjesztésben szereplő prevenciós egészségügyi programra. Méltánytalannak és méltatlannak érzi a kialakult vitát. Kérte, hogy a Képviselő-testület támogassa a prevenciós programot.

Krausz Jánosné:
Nincs kifogása a prevenciós programmal és támogatja azt, de a benne szereplő összegekkel nem ért egyen.

Szirbik Imre:
Nincs olyan ember, aki ne értene egyet a programmal és ne szeretné, hogy az minél hatékonyabb legyen. Vannak karitatív szervezetek, akik hasonló akciókat szerveznek. Fontos a megelőzés, mert az időben felismert betegség könnyebben kezelhető. A városban van mentőszolgálat, helikopteres bázis és minősített sürgősségi ellátás, de ahhoz, hogy egy eseményben valaki életben maradjon az az első 5 perc számít, amikor nem egy szakember, hanem laikus ember nyújt segítséget. Célszerű lenne az oktatási intézmények 8. osztályaiba heti egy alkalommal bevezetni az egészségnevelést, hogy a gyermekek felismerjék az adott helyzetet és meg tudják tenni az élet megmentéséhez szükséges első néhány lépést.

Szirbik Imre:
Ez tanévenként kb. 1 millió Ft-ot jelentene. A kórházban dolgozók, a háziorvosok és a karitatív szervek üljenek le egymással és alakítsanak ki egy hatékony programot, melyhez támogatókat és szponzorokat lehet keresni. "Aki időben ad, az kétszer ad." A Szociális Bizottság hívja meg ülésére a kérdésben kompetenciával bírókat annak érdekében, hogy ne utólag alakuljanak ki kicsinyes viták.

Halmai István:
Krausz Jánosné képviselő szerint magasak a költségek. Kérte, hogy minden kérdésben legyenek következetesek. Megemlítette az óvodai pályázattal kapcsolatos szakértői véleményt.

Szűcs Lajos:
Molnárné Tóth Györgyi képviselővel azonosat mondtak, csak más stílusban. Egyetértenek a programmal, de a hatékonyabb eredmény érdekében össze kell hangolni a lehetőségeket. Nem kritizálta az előterjesztést, hanem segítő szándékát fejezte ki. A program 2012-ben valósul meg, ezért van még idő az egyeztetésre.

Dr. Chomiak Waldemar:
Egy egészségmegelőzési-szűrési programot dolgozott ki, mert eddig kampányszerű szűrések voltak a városban. A szűréseket egymásból következtetve, egymásra építve szeretné megvalósítani. A 3./ sorszámú előterjesztésből kitűnt, hogy nagy gondok vannak az ifjúsággal, melynek megoldása a prevencióban van. A program elsősorban a felvilágosítás szolgálná. A helyi szakorvosok interneten, iskolákban és a Megyeházán előadásokat tartanának, melyet szűrések követnének. A szűrések eredményéről, a prevencióról és a gyógyítás módszeréről tájékoztatnák a lakosságot. Röviden ismertette a szűrési programokat. A programok akár hétvégén is megtarthatóak lennének. Azzal, hogy a program csak 2012-ben indul el, néhány embert el is veszíthetnek.
Egyetért Szűcs Lajos képviselőnek a határidő pontosítására vonatkozó javaslatával.
"Az egészség az egészségnek" program a kórházban és a szakrendelőben dolgozóknak szól, és nincs teljesen kidolgozva. Nem javasolja az előterjesztésben szereplő programmal való összevonását.
A szűrési programok támogatására lehetőséget biztosítanak a cégeknek.
Az iskolaorvosok többsége házi gyermekorvos is. Egy-két kollégával és az ÁNTSZ vezetőjével is konzultált, akik támogatják a programot.
Krausz Jánosné képviselő a szűrési program költségeit kifogásolta. Tájékoztatásként elmondta, hogy országosan elfogadott az 50 eFt-os előadói díj. Ezek az előadások és szűrések nem egy, hanem több alkalomra vonatkoznak. A médiában folyamatosan fel kell hívni a lakosság figyelmét ezekre a programokra.

Szirbik Imre:
Laikusok beszélnek orvosi kérdésekről. Javasolta, hogy a Képviselő-testület az előterjesztést alapelvként fogadja el, és kérje fel a Szociális Bizottságot, hogy részletes szakmai vitában dolgozza ki az előterjesztésben foglaltakat és a lehető legrövidebb időn belül terjessze a Képviselő-testület elé. Szeretné, ha hatékony program valósulna meg a városban, melyről a nyári szünet előtt döntenének. Amennyiben a tár folyamán akár egy életet is megmentenek, akkor elmondhatják, hogy a Képviselő-testület mindent megtettek, amit csak megtehetett. A város intézményeibe vezessék be az egészségügyi oktatást, mert egy katasztrófa túlélése azon az öt percen múlik, amikor egy laikus megpróbálja ellátni a sérültet.
Megdöbbenve olvasta, hogy ismét megjelent a tbc.

Krausz Jánosné:
Hangsúlyozta, hogy ezért kérte az anyag tárgyalásának elhalasztását. A bizottsági ülésen Dr. Chomiak Waldemar képviselő meggyőzhette volna arról, hogy az előterjesztésben szereplő költségek jogosak.

Szirbik Imre:
Dr. Chomiak Waldemar képviselőt, kérdezte, egyetért-e azzal a javaslattal, miszerint a Képviselő-testület az előterjesztést, mint munkaalapokmányt fogadja el, valamint kérje fel a Szociális Bizottságot, hogy a szakmailag érintettek bevonásával mielőbb terjesszen egy részletes anyagot a Képviselő-testület elé?

Dr. Chomiak Waldemar:
Elfogadta az indítványt.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki egyetért a javaslat elfogadásával, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag (15 igen szavazattal) elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

120/2011.(V.20.)
Tárgy: Szentesi lakosság egészségi állapotának javítását megcélzó átfogó program

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta a szentesi lakosság egészségi állapotának javítását megcélzó átfogó programra vonatkozó előterjesztést és a következő döntést hozza:

A Képviselő-testület az előterjesztést, mint munkaalapokmányt elfogadta és felkérte a Szociális Bizottságot, hogy a szakmailag érintettek bevonásával rövid időn belül dolgozza ki az előterjesztésben foglaltakat.

Határidő: júniusi testületi ülés időpontja
Felelős: Dr. Chomiak Waldemar Szociális Bizottság elnöke
Lencséné Szalontai Mária a Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai Osztály vezetője
Agócs Lászlóné - a Polgármesteri Hivatal egészségügyi referense

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai Osztálya
3./ Polgármesteri Hivatal Számviteli és Tervezési Irodája
4./ Szociális Bizottság Elnöke

Szirbik Imre:
Megköszönte az előterjesztő munkáját.


15./ Szentes Város Bölcsődéje Alapító Okiratának módosítása (13)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Művelődési Bizottság véleménye.
Lencséné Szalontai Mária osztályvezetőt kérdezte, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e szóbeli kiegészítése?
Megállapította, hogy nem volt szóbeli kiegészítés.
Kérdezte, hogy az előterjesztésekkel kapcsolatban van-e kérdés, vélemény?

Dr. Chomiak Waldemar:
A Szociális Bizottság az előterjesztést elfogadásra javasolja.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki a határozati javaslatot elfogadja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 14 igen szavazattal (1 fő nem szavazott) elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

121/2011.(V.20.)
Tárgy: Szentes Város Bölcsődéje Alapító Okiratának módosítása

Határozat

A Képviselő-testület megtárgyalta Szentes Város Bölcsődéje Alapító Okiratának módosítására vonatkozó előterjesztést és a következő határozatot hozta:

1. Szentes Város Bölcsődéje Alapító Okiratában a
"Telephelye: 6600 Szentes, Klauzál utca 5-7.
6000 Szentes, Kossuth Lajos utca 18."
szövegrész 2011. május 31-én hatályát veszti.

2. A Képviselő-testület felkéri a jegyzőt az Alapító Okirat egységes szerkezetbe foglalására és a törzskönyvi nyilvántartásba vétel céljából a Magyar Államkincstár részére történő megküldésére.

A határozatról értesítést kapnak:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Szentes Város Alpolgármestere
3./ Szentes Város Jegyzője
4./ Szentes Város Bölcsődéje
5./ Polgármesteri Hivatal Közgazdasági Osztálya
6./ Polgármesteri Hivatal Szociálpolitikai Osztálya


16./ A Klauzál Gábor Általános Iskola alapító okiratának módosítása (14)

Szirbik Imre:
Az előterjesztéssel kapcsolatban írásban van csatolva a Művelődési Bizottság véleménye.
Jelezte, hogy az előterjesztés összefügg Eperjes község döntésével.
Karikó-Tóth Tibor alpolgármestert és Kovács Zsuzsa oktatási és sportreferenst kérdezte, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e szóbeli kiegészítése?
Megállapította, hogy nem volt szóbeli kiegészítés.
Kérdezte, hogy az előterjesztésekkel kapcsolatban van-e kérdés, vélemény?

Karikó-Tóth Tibor:
A közoktatási törvény alapján az átszervezéseket, az alapító okiratok módosítását közoktatási szakértői véleménnyel kell alátámasztani. Az alapító okirat módosítását Eperjes Község Önkormányzata kezdeményezte, így levélben kérté a szakértői vélemény csatolását. A szakértői vélemény a mai napon érkezett, mely alátámasztja, hogy a döntés meghozható.

Szirbik Imre:
Kérte a képviselőket, aki támogatja a határozati javaslatban foglaltakat, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot egyhangúlag (15 igen szavazattal) elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

122/2011.(V.20.)
Tárgy: A Klauzál Gábor Általános Iskola alapító okiratának módosítása

Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete megtárgyalta "a Klauzál Gábor Általános Iskola alapító okiratának módosítása" tárgyú előterjesztést és a következő határozatot hozza:

1./ A Képviselő-testület 2011. szeptember 1-jétől jóváhagyja a Klauzál Gábor Általános Iskola alapító okiratát az alábbi módosításokkal:
- A "Működési köre:" bekezdésben az "Eperjes község közigazgatási területe a felső tagozatos tanulók vonatkozásában" szöveg törlésre kerül.
- Az "Irányító szervének neve, székhelye:" bekezdésben az "Eperjes Község Önkormányzata Képviselő-testülete, 6624 Eperjes, Petőfi u. 1." szöveg törlésre kerül.

- A "Fenntartó:" bekezdésben az "Eperjes Község Önkormányzata 6624 Eperjes, Petőfi u. 1." szöveg törlésre kerül.

- Az "Alapító jogokkal felruházott irányító szerv neve, címe:" bekezdésben "a Szentes és Eperjes Önkormányzatainak Általános Iskolai Intézményi Társulása társulási megállapodásának II. 3.) a. pontja alapján" szöveg törlésre kerül.

- "A vagyon feletti rendelkezési jog:" című bekezdésben "a társult önkormányzatok társulásba bevitt vagyonát a társuló önkormányzatok vagyonaként kell nyilvántartani" mondat törlésre kerül.

Határidő: 2011. augusztus 31.
Felelős: Jegyző

2./ A Képviselő-testület kötelezi a jegyzőt, hogy gondoskodjon a jóváhagyott alapító okirat bejegyzése iránti kérelem 8 napon belüli benyújtásáról a Magyar Államkincstárhoz.

Határidő: a határozat meghozatalától számított 8 napon belül
Felelős: Jegyző

3./ A Képviselő-testület felkéri a Klauzál Gábor Általános Iskola intézményvezetőjét, hogy az alapító okiratban történő módosítást az intézményi dokumentumokon (nevelési program, SZMSZ, Minőségirányítási Program, Házirend) vezesse át.

Határidő: 2011. szeptemberi testületi ülés
Felelős: Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatója

A határozatról értesítést kapnak:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Eperjes Község Polgármestere
3./ Szentes Többcélú Kistérségi Társulás Irodája, 6600 Szentes, Kossuth tér 5.
4./ Polgármesteri Hivatal Jegyzői Iroda
5./ Polgármesteri Hivatal Művelődési Iroda
6./ Polgármesteri Hivatal Számviteli és Tervezési Iroda
7./ Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatója


17.) A "Tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő munkásságáért" elismerés adományozásának módosítása (21)

Szirbik Imre:
Móra József képviselőt, a Művelődési Bizottság elnökét kérdezte, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e szóbeli kiegészítése?
Megállapította, hogy nem volt szóbeli kiegészítés.
Kérdezte, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban van-e kérdés, vélemény?
Megállapította, hogy az előterjesztéssel kapcsolatban nem volt kérdés, vélemény.
Kérdezte a képviselőket, aki a határozati javaslatot támogatja, szavazzon.

A Képviselő-testület a javaslatot 14 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta és meghozta az alábbi határozatot:

123/2011.(V.20.)
Tárgy: A "Tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő munkásságáért" elismerés adományozásának módosítása


Határozat

Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete 251/2009.(XI.27.) Kt. határozatának 2. pontját az alábbiakban módosítja:

A Képviselő-testület felkéri a Művelődési és Oktatási Bizottságot, hogy a 2011-től kezdődően a Művelődési és Oktatási Bizottság az intézményvezetők által felterjesztett pedagógusok közül válassza ki azt a 2 személyt, egy főt általános iskolai és 1 főt középiskolai pedagógusok közül, aki a "Tehetséggondozás területén végzett kiemelkedő munkásságáért" elismerésben részesül, mely az önkormányzat céltartalékában meghatározott pedagógusnapra elkülönített keretösszegen túl költségvetési többletigénnyel nem járhat.

A határozatról értesítést kap:
1./ Szentes Város Polgármestere
2./ Szentes Város Alpolgármesterei
3./ Művelődési és Oktatási Bizottság
4./ Polgármesteri Hivatal Művelődési Irodája
5./ Polgármesteri Hivatal Számviteli és Tervezési Irodája


18.) Interpellációkra válasz (17-17/1)

17.) Műszaki Osztály:
Arany János utcai ételbár előtti forgalomkorlátozás (Horváth I.)
Apponyi tér E-F épületek előtti bekötőúton forgalomcsillapító küszöb létesítése (Krausz Jánosné)
17/1.) Városellátó Intézmény:
Mátéffy F. utcai óvoda utcai játszótere melletti fák balesetveszélyes állapota (Dr. Chomiak Waldemar)
Mikecz u. páros oldalán lévő járda minősége és a páratlan oldalon aszfaltsüllyedés (Szabó Zoltán Ferenc)
Vécsey K. u. és Mikecz utca kereszteződésében lévő akna hiányzó fedele (Sipos Antal)

Szirbik Imre:
Horváth István képviselőt kérdezte, hogy az Arany J. utcai ételbár előtti útszakasz forgalomkorlátozásával kapcsolatos interpellációjára a 17./ sorszám alatt adott választ elfogadja-e?

Horváth István:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Krausz Jánosné képviselőt kérdezte, hogy az Apponyi tér E, F és A. épületek előtti, illetve melletti bekötőút forgalmi rendjére vonatkozó korábbi interpellációjára a 17./ sorszám alatt adott választ elfogadja-e?

Krausz Jánosné:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Dr. Chomiak Waldemar képviselőt kérdezte, hogy Mátéffy F. utcai óvoda udvari játszótere melletti magas fákkal kapcsolatos interpellációjára a 17/1./ sorszám alatt adott választ elfogadja-e?

Dr. Chomiak Waldemar:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Szabó Zoltán Ferenc képviselőt kérdezte, hogy a Mikecz u. páros oldalán lévő járda rossz minőségével és a páratlan oldalon - a Munkás u. felől - az aszfalt süllyedésével kapcsolatos interpellációjára a 17/1./ sorszám alatt adott választ elfogadja-e?

Szabó Zoltán Ferenc:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Sipos Antal képviselőt kérdezte, hogy a Vécsey K. u. és Mikecz u. kereszteződésében található akna hiányzó fedlapjával kapcsolatos interpellációjára a 17/1./ sorszám alatt adott választ elfogadja-e?

Sipos Antal:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Krausz Jánosné képviselőt kérdezte, hogy a Sportcsarnok utáni, illetve a város szűk utcáinak egyirányúsításával kapcsolatos interpellációjára a 17.2./ sorszám alatt adott választ elfogadja-e?

Krausz Jánosné:
Az interpellációra adott választ elfogadta.

Szirbik Imre:
Szabó Zoltán Ferenc képviselőt kérdezte, hogy a Hajnal u. közvilágításával kapcsolatos interpellációjára a 17.2./ sorszám alatt adott választ elfogadja-e?

Szabó Zoltán Ferenc:
A közvilágítás kiépítését azért szorgalmazta, mert azon a területen több többgyermekes, illetve egy 8 gyermekes család él és télen 16.00 óra után sötétben botorkálnak haza. Elfogadja, hogy az önkormányzatnak a külterületi mezőgazdasági utak esetében nincs közvilágítás biztosítási kötelezettsége. Kérte, hogy a lakosok érdekében az első 300 m-es szakasz közvilágítását valósítsák meg, lehetőség szerint minél hamarabb.

Szirbik Imre:
Szabó Zoltán Ferenc képviselőt kérdezte, hogy az interpellációra adott választ elfogadja, vagy nem?

Szabó Zoltán Ferenc:
Az interpellációra adott választ elfogadta.


Interpellációk, bejelentések

Szirbik Imre:
Jelezte, hogy az interpelláció alapvető formája az írásbeliség, de halasztást nem tűrő közügyben szóbeli interpellációra is van lehetőség.

Krausz Jánosné:
Idős választópolgárok keresték meg azzal, hogy a DÉMÁSZ-nál megszűnik a személyes kontaktus, csak telefonon és interneten lehet őket elérni. Hogyan fogják az idős emberek ügyeiket elintézni, ha a 40-es szám hívásánál is sokára veszik fel a telefont? Megkereste az illetékeseket, de nem kapott megnyugtató választ. A Kommunikáció Szervezési Osztály ígéretet tett arra, hogy a kérdésre írásos választ fog küldeni. A jelenlegi jogszabályváltozások lehetővé teszik az áramszolgáltató részére, hogy meghatározza, kíván-e személyes kapcsolatot tartani az ügyfelekkel.

Krausz Jánosné:

Sok embert megriaszt az is, hogy az épületen kint van az "ELADÓ" tábla. Kérte annak megvizsgálását, hogyan lehetne az összes szolgáltatónak egy helyen közös ügyfélirodát kialakítani a személyes kontaktus érdekében.
Csütörtökön a Kála áruház udvarán épült parkolóban 8 parkoló hely volt, a piac utcájába kb. 40 db, a Mecs-Balogh u. 7-8 db jármű volt, a Rákóczi utcán végig álltak az autók. Vasárnap a parkoló és a környező utcák is tele voltak. Hétköznapokon az Árpád Agrár Rt. Dolgozói és az oda érkező vendégek az út két oldalán parkolnak, illetve a Deák F. utcán kiépített parkolóban. Kérte annak megvizsgálását, hogy az Árpád Agrár Rt. irodája és a piac közötti területet fel lehet-e használni parkoló kialakítására céljából.

Horváth István:
A Szalai u. és a Nádas stny. Kereszteződésében két hete végzik a csatornafedél magasság korrekcióját. Mikor fejeződik be a fél m2 terület aszfaltozása?

Sipos Antal:
Tegnap kapott egy levelet a Wesselényi és Vörösmarty utcában felmerült problémáról, mely a Felsőpárton több helyen is előfordul.

Kiment a teremből: Szűcs Lajos alpolgármester
A Képviselő-testület létszáma: 14 fő

Sipos Antal:
A csapadékvíz elvezetése érdekében kimélyítették az árkokat, de a megálló víz házakat tesz tönkre. "A központban minden szép, a külvárosban minden rohad." Az árkok állapota végleges vagy hogyan lesznek azok helyrehozva?

Visszajött a terembe: Szűcs Lajos alpolgármester
A Képviselő-testület létszáma: 15 fő

Szirbik Imre:
Lezárta az interpellációkat.
Megköszönte a rádióhallgatók, a tv-nézők és az érdeklődő lakosság figyelmét. Bejelentette, hogy a Képviselő-testület munkáját a továbbiakban zárt ülésen folytatja.

K.m.f.

Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző
Szirbik Imre polgármester

Dr. Demeter Attila - Antal Balázs Tibor
jegyzőkönyv-hitelesítő


MELLÉKLETEK