XLII. évfolyam 8. szám

2010. február 26.

Egyszer munka, egyszer móka

Alig szállt el a Damóban a területi Simonyi helyesírási verseny okozta izgalom, az alsó tagozat farsangolással múlatott egy délutánt. A karneválra szánt program bemutatása után a tornaterem zsúfolásig telt meg királylányokkal, kalózokkal, hősökkel, táncos-nőkkel. Az egyik legnagyobb sikert a rendkívül ötletes légy-jelmez aratta. A tánccal, tombolahúzással, tortaevéssel töltött délután emléke egész biztosan sokáig a kis szívekben marad.

2010. február 26.

Kérelem a pártokhoz

A Szentesi Levéltár 1990 óta minden alkalommal begyűjtötte a különböző célú választások plakátjait és szórólapjait, biztosítva fennmaradásukat az utókor számára. Szeretnénk, ha az idei választások (országgyűlési, önkormányzati) dokumentumai is minél teljesebb formában megmaradnának, ezért arra kérjük a választási küzdelemben résztvevő pártokat, hogy a kampány során készült falragaszaik, szórólapjaik, jelvényeik, zászló-ik. stb. egy-egy példányát juttassák el a helyi levéltárba (Kossuth tér 1., földszint). Közreműködésüket előre is köszönjük!

Labádi Lajos
levéltár-igazgató

2010. február 26.

Fél évszázados az adótorony

Az első adástól a digitális televíziózásig

Az ünnepségen résztvevő vendégekAz elmúlt öt évtizedben óriási átalakuláson ment át a távközlés. Ennek a technikai fejlődésnek az egyik tanúja volt a Szentesi TV Állomás, melyet az '50-es évek legvégén kezdtek el építeni, azóta pedig a modernizáció fejlődési állomásainak távközlési csúcstechnikájával folyamatosan bővült az adó. Az 50. jubileum megállót jelentett a szentesi állomás egykori és mai szakembereinek életében, akik az elmúlt fél évszázadot ünnepelték a napokban.

2010. február 26.

Fórum

A Gazdakörök Csongrád Megyei Szövetsége és a Szentes és Térsége Gazdakör fórumra várja a lakosságot március 2-án, kedden 10 órakor. A Művelődési és Ifjúsági Házban tartandó rendezvény napirendjén több aktualitás is szerepel.

Az alkalmi munkavállalókat érintő, valamint a mezőgazdasági termelőket érintő adózási és társadalombiztosítások szabályok 2010. évi változásai. A téma előadója Szűcs Edit, osztályvezető (Apeh Dél-alföldi igazgatóság). Mit kell tenni a magyar föld védelmében? Előadó dr. Budai Béla, a MAGOSZ Szövetségei igazgatója. A rendezvény vendége Farkas Sándor, országgyűlési képviselő.

2010. február 26.

Életveszélyes fenyegetés, sikkasztás

Két nap alatt kétszer próbált vodkát lopni a Tescóból egy szentesi férfi. Mindkét alkalommal lebukott a tolvaj, ellene lopás miatt indítottak gyorsított eljárást a hatóság emberei.

Csütörtökről péntekre virradóra az egyik helyi középiskolából loptak el nagy-értékű szerszámgépeket 200 ezer forint értékben. A nyomozók gyorsan a tettes nyomára bukkantak, és a gépek is előkerültek. Az elkövető az iskola felnőttképzésén résztvevők egyike, szintén gyorsított eljárással születik ítélet az ügyében.

2010. február 26.

Megújuló belváros

Több milliárdban gondolkodnak

A pályázat kapcsán átalakítanák a Petőfi Sándor utcát, a Kossuth utcától a Szabadság térigA képviselő-testület elé került ismét a városközpont akcióterületi terv és az integrált városfejlesztési stratégia a városközpont rehabilitációs pályázat kapcsán. Az elképzelések azt mutatják, hogy a következő években teljes mértékben átrajzolódhat a belváros.

2010. február 26.

Tizenketten indultak az országgyűlési mandátumért

Évfordulónaptár - 2010.

75 éve, 1935. febr. 21-én megalakult a Nemzeti Egység Párt Szentes Városi Ifjúsági Csoportja. Elnök dr. Nagy József, titkár Virágos Antal. A vezetőségben helyet kapott még 4 községi elnök, 2 községi alelnök, 3 szervezőtitkár és 8 körzeti titkár. Az alakuló gyűlésen megjelent és beszédet mondott vitéz dr. Várady László gyógyszerész, a NEP Csongrád Megyei Ifjúsági Csoportjának elnöke, valamint id. Cserna János gazdasági főtanácsos, a NEP szentesi szervezetének elnöke.

2010. február 26.

A fejlődés útnyitója

Száztíz éve hunyt el Kristó Nagy István polgármester

Kristó Nagy István"Elemi iskolai végzettségű gazdaember volt, de világos, józan esze, tiszta ítélőképessége, nagy törvénytudása, jó beszélő és vitázó tehetsége, hajthatatlan vasakarata által kortársai előtt rendkívüli becsületben és szeretetben állott." Így jellemezte tömören Kristó Nagy Istvánt Papp Lajos tanító, egyházi jegyző A szentesi református egyház története című kéziratos munkájában. Korának meghatározó egyénisége volt, s bár nem örvendett osztatlan népszerűségnek, de munkásságával feltétlen kiérdemelte, hogy emléke ne merüljön feledésbe.

2010. február 26.

Búcsú Bese Laci bácsitól

Január elején értesülhettünk arról a szomorú hírről, hogy egészségi állapota megromlott. Mindvégig bíztunk felépülésében, a Teremtő azonban másképpen rendelkezett, és magához szólította. Olyan személyt ismerhettünk meg benne, aki minden élethelyzetben rendkívüli emberi tartásról tett tanúbizonyságot. Sokat tréfálkozott, próbálta saját mércéje alapján értelmezni megváltozott világunk egy-egy, számára megfejthetetlennek tűnő jelenségét, ami nagyon sok derültségre adott alkalmat. Örömét, bánatát gyakran egy-egy magyar nóta vagy népdal sorainak felidézésével, dúdolgatásával fejezte ki, ami a zene iránti szeretetéről árulkodott. Minden találkozás nagy élményt jelentett, hiszen mindig tanulhattunk tőle valamit.

2010. február 26.

Nagy-gyűlés

Március 4-én, csütörtökön 18 órakor választási nagygyűlést tart a Miép a megyeháza dísztermében. Beszédet mond Csurka István, a Miép elnöke, a közönségnek bemutatkozik dr. Pető Lászlóné, a Miép országgyűlési képviselőjelöltje. Az est díszvendége Mikóczi Zoltán, a nemzetközi hírű versenyló, Overdose tulajdonosa.

2010. február 26.

Működésre az NCA-tól

Pályázati lehetőség civileknek

Az NCA Dél-Alföldi Regionális Kollégiuma idén is kiírta működési pályázatát, melyben a civil szervezetek olyan támogatásra pályázhatnak, ami elősegítheti egész éves működésüket. - Ebben a témában az önkormányzat tájékoztatta a civil szervezeteket és alapítványokat a lehetőségekről, illetve az idei pályázati kiírás különböző változásairól. Az NCA-nál azok a társadalmi szervezetek, valamint alapítványok pályázhatnak, amelyeket a bíróság 2008. december 31-ig jogerősen nyilvántartásba vett, a dél-alföldi régióban van a székhelyük és az elektronikus pályázatkezelési és együttműködési rendszerben regisztráltak - hangsúlyozta Virág Olga, a polgármesteri hivatal pályázati és civil referense.

Idén a működési pályázatokra vonatkozó fontos változás, hogy a pályázati útmutatóban szereplő táblázat alapján minden szervezet kiszámolhatja, hogy az NCA-nál mekkora az általa igényelhető maximális működési támogatási összeg. A másik, hogy idén utoljára lehet papíralapon benyújtani a pályázatokat. Ezért mindenki számára fontos, hogy regisztráljon az EPER-rendszerben. Aki eddig még nem tette meg, annak érdemes, hiszen adott a lehetőség arra, hogy gyakorlásként megpróbálja elektronikusan benyújtani pályázatát. Ezen kívül érdemes azt is tudni, hogy akik 1,2 millió forint feletti támogatási összeget céloznak meg, azok kizárólag elektronikusan nyújthatják be pályázatukat. A pályázatok benyújtási határideje március 22.

2010. február 26.

Naprakészen a vendégekért

Szentes az Utazás kiállításokon

Szentes és kistérsége is bemutatkozik a nagy múltú budapesti Utazás kiállításon. A Hungexpo területén március 4-7. között rendezik meg immáron 33. alkalommal a legjelentősebb hazai turisztikai seregszemlét, melyen városunk legalább egy évtizede képviselteti magát.

Szentes az elmúlt évekhez hasonlóan ismét Csongráddal közösen mutatkozik be kínálatával, a két település közti több évtizedre visszanyúló szoros együttműködés megerősítéseként. Húsz négyzetméteres sarokstandot bérelnek, ezen osztozik a két város. A már jól ismert installációval és naprakész információkkal készülnek a szakemberek.

2010. február 26.

Európát járó óvónők

A schönbrunni kastélynál Ausztriában, az őszi tanulmányútonUtazni jó, mert világot láthatunk, megismerhetünk más kultúrákat. És utazni azért is jó, legalábbis Palástiné Kunos Marianna szerint, mert Szentesen dolgozó óvónőként tapasztalatokat cserélhetünk Európa más országaiban, ugyanezen a pályán dolgozó kollégákkal.

2010. február 26.

Alkotás és kreativitás a nyomdai munka

Borbás Tamás nyomdavezetőMúlt év októberében új vezetőt kértek fel a munka irányítására a Szentes Városi Szolgáltató Kft. Nyomda üzemében. Ezt a tisztet Borbás Tamás tölti be, tőle érdeklődtünk az itt folyó munkáról.

A nyomda évtizedek óta fontos szerepet tölt be a város és környéke életében. Olyan jelentős kiadványok is itt készülnek, mint lapunk, a Szentesi Élet, ami az egyik stabil munkája a cégnek. A lapelőállítás a csütörtöki és pénteki munkanapokra látja el őket tennivalóval. Hagyományos, azaz offszet és digitális eljárással is dolgoznak.

2010. február 26.

Több pénz, több szociális bérlakás kell

Gyakorlat az, hogy a négyéves ciklus utolsó esztendejében a testület mellett működő bizottságok is beszámolnak az elvégzett munkáról. A januári ülésen a lakásügyi bizottság elnökének tájékoztatóját vitatták meg a képviselők.

A grémium a 2006. november 2-án hatályba lépett ügyrendje szerint végzi munkáját. A 7 tagú bizottság üléseire állandó meghívott a szociális és egészségügyi bizottság elnöke és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat delegált tagja. - Sajnos a kisebbségi önkormányzat részéről senki sem vesz részt a munkánkban - jegyzi meg dr. Gyenes Ágota (képünkön), a bizottság elnöke, akivel a beszámoló kapcsán sorba vesszük a feladatokat. Kezdjük mindjárt a lakhatás megvalósítását segítő támogatásokkal.

2010. február 26.

Amit emberkéz készít, annak lelke van

A könyv borítójaVelünk élő örökség - ez a címe a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény által kiadott nagyon szép könyvnek. A rendkívül adatgazdag, tartalmas kiadvány nemcsak a hajdani kézművesiparnak és nevesebb művelőinek állít emléket, hanem bemutatja azokat a napjainkban is dolgozó idősebb és fiatalabb mestereket, iparművészeket, akik tevékenységükkel megakadályozzák egy-egy nagy múltú szakma kihalását, végleges eltűnését, írja előszavában Labádi Lajos levéltár-igazgató, aki nagy tisztelettel ajánlja az érdeklődők figyelmébe a közérthető nyelvezettel, jó stílusban megírt munkát.

2010. február 26.

Csidér Bálint pixelgrafiái

Csidér Bálint: Abszolút békeA Galéria kávéház emeletén ismét egy újabb alkotóval ismerkedhetnek meg a fotózás szerelmesei. A Szentesi Fotókör meghívására Csidér Bálint szolnoki fotóművész mutatja be március 1-jétől a "Pixelgrafika" című kollekcióját.

Csidér Bálint több, mint ötven éve fotografál. Mint azt saját magáról vallja, végigjárta a fényképezés képzeletbeli szamárlétráját. Ma már, sok évi tanulással és gyakorlással a háta mögött tudatosan teszi azt, amit a tapasztalatai és az érzései diktálnak. A képalkotás során sokszor lenyűgözi a természet sokszínűsége és változatossága, talán ezért készít gyakran makro- és természetképeket.

Már jó ideje magával ragadta a digitális fényképezés. Úgy véli, nagy előnye ennek a technikának, hogy azonnal látjuk a képet, a számítógép segítségével be tudunk avatkozni a végeredménybe, kijavítva az esetleges hibákat. A most bemutatott pixelgrafikus képekhez és montázsokhoz hasonló alkotások a nemzetközi berkekben már teljes mértékben teret nyertek. Az utóbbi években Csidér Bálint is csak digitális kamerával készített képekkel jelentkezik a hazai és nemzetközi pályázatokon, amelyeken rendszerint eredményesen szerepel. A fotós szövetségben, a MAFOSZ-ban alelnöki tisztséget tölt be. Nagy hangsúlyt fektet a fotográfia, a digitális eljárások népszerűsítésére és a fotográfia művészi színvonalának emelésére is. Ez utóbbi témában egy könyv megjelentetése fűződik a nevéhez.

A tárlat április 12-ig látható a kávéház nyitva tartási idejében.

K. E.

2010. február 26.

Nőkön nem fog az idő

Nőkön nem fog az idő. Előadják Hűvösvölgyi Ildikó és Bencze Ilona. Verses, zenés, prózai összeállítás a nőkről, humorral fűszerezve, a két nagyszerű színésznő előadásában a tőlük megszokott igényességgel. A műsorban elhangoznak magyar és francia sanzonok, musical-részletek, kabaréjelenetek, nosztalgia részletek, versek és az elmaradhatatlan Macskák. A közönséget március 3-án, szerdán 19 órára várják a megyeháza dísztermébe. A Pódium-bérlet negyedik előadása, de jegyek kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban valamint az előadás napján a helyszínen.

2010. február 26.

Március 15-re készülnek

A gyermek klub szervezői március 9-én, kedden 17 órától várják a gyerekeket kézműves foglalkozásra a Művelődési és Ifjúsági Házba. Ezen a délutánon a gyerekek a március 15-i nemzeti ünnepre készítenek különböző tárgyakat. A szervezők biztosítják a szükséges eszközöket a foglalkozáshoz. A belépés díjtalan.

2010. február 26.

Sanyi nagy kalandja a Vespával

A filmben motort, a filmszemlén különdíjat nyert

Tóth Sanyi az egyik jelenetben, az elmúlt nyári forgatásonA 41. Magyar Filmszemlén két díjat is nyert a Vespa című alkotás, melyet döntő részben Szentesen, Berekháton és a város környékén forgattak. Már ez is nagy hír, de az igazi szenzáció, hogy a film színészi különdíját helybeli kisfiú, Tóth Sándor hozhatta el.

Sanyi kalandja előtt a film sztorija kivonatosan: Groó Diána második nagyjátékfilmje egy road-movie, mely a cigányságot állítja középpontba. Lalinak (Tóth Sanyi) szerencséje van, kártyán csokit nyer, abban szelvényt talál, jóval nagyobb nyereménnyel, egy tűzpiros Vespával. A motorért egymaga indul a fővárosba, de úgy alakul, hogy végül el kell lopnia, majd tőle is erőszakkal elveszik. A fiú álmaiból csak a Vespa törött tükre marad.

2010. február 26.

Két összeillő ember

Az Év sportolója László Csaba és Mikes Anna

László Csaba és Mikes AnnaAz év sportolóit köszöntő ünnepségen László Csaba és Mikes Anna az Év sportolója díjat kapták. A díjátadón a táncospár nem vett részt, mert versenyen voltak. Helyettük edzőjük, Szatmári N. Szilvia (Szilver TSE) beszélt. Hallhattuk: nagyon fárasztó volt az évad, közel 60 versenyen vettek részt, de volt olyan hétvége, amikor kétszer is versenyeztek. A világranglista helyezéseket az dönti el, hogy minél több versenyen érjenek el értékes helyezéseket. Annyit mindenképpen hozzá kell tenni, hogy magyar táncospár - ahol mind a két tag magyar - ilyen magasan még nem állt ezen a listán, mint a tanítványai. A magyar mezőnyben immár 8-szoros bajnokok, de a Szombathelyen megszerezett 10 tánc Európa-bajnokság 3., illetve a spanyolországi világbajnokságon elért 4. helyezésre rajtuk kívül, a város és az ország is büszke lehet.

László Csaba első "tánclépéseit" Szilvia egyengette, és már akkor is feltűnt, hogy milyen tehetség és szorgalom "szorult" a fiúba. Kevés olyan emberrel találkozott, akiben ennyi elhivatottság és ilyen komoly odaadás van, többszöri újrakezdés után is. A versenytánc nem olyan, mint egy objektíven mérhető sportág. A stopper, vagy a mérőszalag egy dolog, de itt sokkal több mindent kell figyelembe venni (a sport mellett ez előadóművészet is, ami egyfajta belső kisugárzást is kell, hogy tükrözzön) és ezt kell szubjektíven megítélni.

Szatmári N. SzilviaEgy versenytáncospár megítélésénél, különösen a standard kategóriában a férfi szerepe a döntő, míg a latin táncban a hölgyeké, de az eredményt együtt kell elérni. Alapvetően a fiú a "híd" pillérje, és ha ez valami miatt nem jó, akkor az, nagymértékben rontja a páros teljesítményét.

László Csaba különböző okok miatt kénytelen volt több alkalommal is partnert cserélni, és mindegyikkel újra kellett kezdeni, összeszokni, majdnem az alapokról, hiszen ilyen szinten már mindenki majdnem kiforrott egyéniség. Nagy rizikó kiválasztani egy új partnert, hiszen az összeszokás, a betanulás, nem rövid munka. Amikor az edző Annát meglátta, és "összerakta" Csabával, nagyon sok kritika érte, hogy miért nem egy "kész", kiforrott párt keresett, de mint az eredmények is igazolták, jól választott. Anna nagyon okos, optimista és óriási akaraterővel rendelkezik, és nem utolsósorban, alkatilag is nagyon összeillenek - jegyezte meg Szatmári N. Szilvia.

Garai Sz. Imre

2010. február 26.

Az Év edzője Oltyán Gyula

Az év sportolóit köszöntő ünnepségen (február 13.) az Év edzője díjat Oltyán Gyula (képünkön), a Koszta József Általános Iskola pedagógusa, és a Szentesi Vízilabda Klub edzője érdemelte ki. Oltyán Gyula olyan címet kapott, amelyet nemcsak a saját, hanem az általa nevelt és oktatott gyerekek teljesítménye is fémjelez. Generációk előzték meg pedagógusi munkájában, de a sport szülei előtt sem volt ismeretlen. Gyermekkorának szinte minden szabad percét a strandon töltötte. Úszásban edzője volt Cseuz László, majd vízilabdázott Horváth László és Mikó József kezei alatt.

Pedagógusi pályáját De-rekegyházon kezdte. Sokoldalú tevékenységei között a művészet, a sportszervezés, a játékos vetélkedőkre való felkészítés során jutott el a vízilabdához, ahol kislányokkal kezdett el dolgozni. Hosszú évek óta edzi a lányokat, akik közül többen ma már utánpótlás-válogatott kerettagok, és meghatározó tagjai az OB I-es női vízilabda csapatnak.

Legfontosabb céljának az utánpótlás nevelését tartja, és ezzel olyan elődök példáját követi, mint dr. Haraszti Ervin (az '50-es évek-ben tette népszerűvé a vízilabda sportot), dr. Rébeli Sz. József (vezetésével lett stabil első osztályú csapata a városnak, kiépítette az utánpótlás-nevelő rendszert) majd dr. Tóth Gyula (neki talán a férfi és női póló az eddigi legcsillogóbb, legeredményesebb korszakát köszönheti).

A díjazott minden alkalmat megragad arra, hogy az edzői "szakmából" minél többet elsajátítson. Szorgalmával, maximalizmusával, fejlődni akarásával példát mutat tanítványainak, akik rajonganak "Gyulabá"-ért, aki még ma is csak szabadidejében edzősködik, és minden területen a legjobbat próbálja nyújtani. Ennek érdekében következetesen és fanatikusan követel, és éri el céljait.

2005 óta minden csapatával a bajnoki tabellák élére vagy valamelyik fokára állhatott, szinte nincs olyan leány korosztályos válogatott, ahol ne lenne tag szentesi vízilabdás. Teljesítményére minden szentesi sportszerető csak tisztelettel gondolhat.

(garai)

2010. február 26.

Tánceredmények

Február 14-én az olaszországi Bassanoban rendezték meg a latin táncok nemzetközi táncversenyt, ahol a László Csaba - Mikes Anna páros (Szilver TSE) a 11. helyezést érte el.

Az 5. Goldance kupa klubközi táncversenyt rendezték meg az elmúlt hétvégén Budapesten. A Szilver TSE versenyzőinek eredménye: gyerek II. D latin 4. Fedics Richárd - Lengyel Helga; junior I. D standard 3. Ujj Ákos - Várdai Lilla, 4. Forgó Ferenc - Lucz Laura, 6. Fedigy Richárd - Lengyel Helga, 7. Gombai Levente - Laki Andrea; junior II. D standard 2. Bárándi Attila - Gál Zsanett, 6. Gajda Gergő - Dora Nikolett; felnőtt C standard 2. Bacsa Tamás - Szerencsés Anett; felnőtt B standard 2. Vida György - Lengyel Viktória Liza, 4. Kósa István - Lucz Leila.

2010. február 26.

Sárdagasztás után - bajnoki nyitány előtt

Ha az időjárás is engedi, március 6-án, szombaton délután a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata a Kis-zombor együttesét fogadja a megyei első osztályú bajnokság tavaszi nyitófordulójában. A mieink január 19-én kezdték a felkészülést, akkor még erősen fagypont alatti hőmérsékleten edzettek Strámáék. Azóta komoly mennyiségű hó esett a pályákra, majd miután az elolvadt, sártengerré változtatta a játékteret. Vagyis korántsem ideális feltételek mellett készülhetett csapatával Bo-zóki Zoltán. A heti három edzés mellett felkészülési találkozók is szerepeltek a tervezett programban, ám ezekből csak kettőt játszott le a Kinizsi, a Nagymágocs ellen 4-3-ra kaptak ki, Kunszent-mártonban pedig 2-2-es döntetlent harcolt ki a gárda. Az új játékosok közül Gránitz még nem lépett pályára a csapatban, Nagy István Nagymágocsról és Tóth László Hódmezővásárhelyről viszont már igen. Eldőlt, hogy Lajos Máté mégsem Szentesen, hanem a Csongrádban folytatja labdarúgó pályafutását, rá pedig nagy szükség lett volna a védelemben. Az UTC-be távozó Gömöri helyére Miskolczit várták a Kinizsibe, ám a kapus szintén nem itt játszik tavasszal, helyette érkezik a rutinos Vadász Béla, Szegvárról. Korábban már beszámoltunk arról is, hogy Mihály Róbert és Pataki Csaba Mindszentre igazolt.

Bozóki Zoltán lapunknak elmondta, hogy korábban a fagy, most viszont a bokáig érő sár nehezíti az alapozást, labdás gyakorlatokat eddig alig tudtak tartani, az elkövetkezendő két hétben, muszáj lesz ilyen gyakorlatokat is végezni. Ezen a hétvégén játssza utolsó felkészülési mérkőzését a csapat, ekkor a Csanytelek együttese látogat városunkba, utána pedig következhet a Kiszombor elleni szezonnyitó. Addigra talán a játéktér is alkalmas lesz a labdarúgásra.

H. V.

2010. február 26.

Heten kevesen voltak

Gödöllőn szenvedett 3-1 arányú vereséget a Legrand - MetalCom-Szentes futsal csapata az elmúlt hétvégén. A Győrtől összeszedett hazai K.O.-t követően nagy kérdés volt, hogy talpra tud-e állni a gárda. Némethy László (képünkön) vezetőedző legnagyobb bánatára azonban mindössze hét labdarúgóval tudtak elutazni az amúgy fontos találkozóra, a rövid kispadnak nem is lehetett más a vége, mint vereség. A fokozatosan elfáradó Szentes ellen a második félidőben biztosította be győzelmét a Gödöllő, és előzte meg ezzel a sikerrel a táblázaton a Legrandot. Némethy szerint azért boszszantó a vereség, mert egy olyan ellenféllel szemben maradtak alul, akik ellen teljes játékosállománnyal esélyük lehetett volna a pontszerzésre. Vereségével a Szentes jelenleg a kilencedik helyen áll a tabellán. Március 1-jén, hétfőn 20 órakor az MVFC-Berettyó-újfalu érkezik a Dr. Papp László sportcsarnokba. Az újabb bajnoki címé-re törő berettyóiak ellen hasonlóan nehéz dol-ga lesz a Szentesnek, mint amilyen a Győr ellen volt, a leendő ellenfél számára ugyanis kizárólag a győzelem az elfogadható eredmény. Némethy László bízik abban, hogy csapata nem fut bele még egy olyan súlyos vereségbe, mint amilyen a Győr elleni 0-15 volt, és ez alkalommal jobban megnehezítik ellenfelük dolgát. Persze, heten ehhez kevesen lesznek.

H. V.

2010. február 26.

Hazai környezetben nyolc gól

Az utolsó helyezett Szentes ellen az FTC küzdelmes mérkőzésen, a vártnál nehezebben győzött. A Fradiban szinte nincs is saját nevelésű játékos, így egy összeválogatott, nagyon erős csapat volt a vendége a Kurca-parti alakulatnak. A bemelegítésnél látszott, hogy a mieink elszántan készülődnek, és meglepetést akartak szerezni. Rengeteget dolgoztak karácsony óta, és ennek előbb-utóbb ki kell jönnie az eredményben is. Tóth Gyula mesteredző a mérkőzés előtt óvatosan fogalmazott, hiszen az erőviszonyokkal tisztában volt.

A Godova Gábor vezette FTC, különösen a román centerének Dunca Gheorghe-Florinnak köszönhetően, egyre-másra harcolta ki az emberelőnyöket, amit a Fradi kíméletlenül ki is használt. Különösen a volt szegedi Weszelovszky László, és a másik román Ramiro Georgescu vette ki részét a "góltermelésből", de a volt pécsi Cigány Károly is átlagon felül játszott.

A szentesiek közül Horváth Tamás ismét hozta jó formáját, és néha az őrületbe kergette a távolról próbálkozó fradistákat. Mezőnyben Szabó Zolit 3 gólja dicséri, Éles Vili két gólja mellett sokat volt játékban, Turzain pedig még látszik, hogy sokat kihagyott, de feljövőben van. Sajnos a centerjáték továbbra sem eredményes, a távoli lövések nagy részét már a bekkek sáncolták. Ami viszont biztató, hogy a hat emberelőnyből már négyet kihasználtunk.

Izgalmas, és fordulatos mérkőzést láthattak a szentesi uszodába kilátogatók, aminek a legkevésbé a vendégek örültek, hiszen a hazaiak majdnem keresztülhúzták a számításaikat.

Bodrogi Bau-IOS-Szentesi VK-FTC Fisher Klíma 8-12; szentesi gólszerzők: Szabó Zoltán 3, Éles Vilmos, Tur-zai Gábor 2-2, Srdjan Zivanovic 1.

Bár a mérkőzés során többször nem értettem egyet a játékvezetők egynéhány ítéletével, hiszen a Fradi majdnem kétszer annyi emberfórt kapott mint mi, de a játékosaim hozzáállásával, küzdeni akarásával meg voltam elégedve. Sajnos ez egy ilyen sport, ahol a szubjektív megítélésen sok múlik. Most már a játékba-hozáson, a technikai és taktikai gyakorláson lesz a hangsúly. Kapunk két hét szünetet, edzőmérkőzésre megyünk Egerbe, Romániába több mérkőzésre is, majd a Fradihoz. Utána jöhet az OSC - foglalta össze gondolatait a meccs végén dr. Tóth Gyula.

G. Sz. I.

2010. február 26.

Pótfűtés

Házsártos, veszekedős anyósa volt a székelynek. Tudván ezt, üzent neki a helyi patikus, hogy van egy jófajta orvossága ez ellen.
A székely elment hozzá a szerért, s a patikus adott neki két hatalmas pofont.
- Na, ezt adja be az anyósának, mert az ő bajára ez a legjobb orvosság.
Legközelebb, amikor az anyós megint elkezdett kárálni, a székely szó nélkül pofon teremtette. S lám, az orvosság hatott, az asszony elcsöndesedett.
Amikor a székely ismét elment a gyógyszertárba, a patikus megkérdezte:
- No, használt a múltkor a gyógyszer?
- Hogy használt-e? Mihelyst beadtam egy porciót, nyomban meggyógyult. A második pofonra... (ezzel képen teremtette a patikust)... már nem is volt szükségem, hát visszahoztam!

2010. február 26.

Kis kukta

  • Gyors és finom tepsis rablóhús
  • Madártej szelet
2010. február 26.

Ajándék-koncert

Masopust Péter és Márffy Gabriella hegedűművészek hangversenyét rendezik meg március 2-án, kedden fél 7-kor a Lajtha László zeneiskolában. Műsoron Prokofjev és Ysaye művei lesznek hallhatók.

2010. február 26.

Családi események

Született: Janó Sándor és Giczinger Ildikó Katalinnak Szimonetta, Gődér Ferenc és Őze Katalinnak Ferenc, Lantos András Ferencnek és Mokány Nórának Nóra, Nagy Gábor és Szremkó Krisztinának Kata, Bölcskei-Molnár László és Kovács Tündének Lili Tünde, Némethy Kornél és Győrffy Márta Angélának Mór, Berezvai Zsolt és Kovács Eszter Lídiának Bettina Eszter, Kormos Imre és Rácz Mártának Laura nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Dögei Sándor és Tranculov Gabriella, Varga József és Igaz Anna Barbara.

Elhunyt: Dallos-Szilágyi Imréné Török Anna, Szarvas Mihály, Deák Ferenc, Berkecz Mátyás István, Erdei Pál, Gulyás János, Pap Imre.