2010. február 26.

Kis kukta

Gyors és finom tepsis rablóhús

Hozzávalók: 30-40 dkg sertéshús (tarja, comb, lapocka), 50 dkg tisztított burgonya, 15 dkg füstölt szalonna (húsossal az igazi), 2 db paradicsom, 2 db TV-paprika vagy kaliforniai, 2-3 fej hagyma (vörös és lila vegyesen), 20 dkg gomba, 1 dl olaj, grillfűszerkeverék, fokhagymapor, petrezselyem.

Elkészítése: A húst előző este 1,5-2 centis kockákra vágjuk 1 dl olaj, 1 tk. fokhagymapor, fél csokor aprított petrezselyemzöld és a grillfűszer keverékével bepácolva pihentetjük. Másnap kockázzuk fel a burgonyát, tepsibe terítjük, kevés grillfűszerrel megszórjuk. Erre kerül a nagyobb kockákra vágott paprika, a cikkekre vágott paradicsom és gomba, majd a negyedelt hagyma leveleire bontva (vagy vékony cikkekre vágva). Erre kerül a hús, páclevével együtt, végül a szalonna nagyobb kockákra vágva. Alufólia alatt közepes hőfokon 40-50 percig sül a szaftjában, majd fólia nélkül grill fokozaton, vagy magas hőfokon 15 perc alatt megpirítjuk. Vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk tálalás előtt.

Madártej szelet

Hozzávalók, a tésztához: 8 tojás fehérje, 8 kanál cukor, 8 kanál liszt, 1 sütőpor.

Krémhez: 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 8 tojás sárgája, 5 kanál cukor, 5 kanál liszt, 2 vaníliás cukor, 4 dl tej.

A fehérjét félig verjük fel, majd tegyük bele a cukrot és verjük kemény habbá. Ezután keverjük bele a sütőporral elkevert lisztet. Mindezt kivajazott, lisztezett tepsiben süssük meg.

Krém: a margarint keverjük össze a 15 dkg porcukorral, a többi hozzávalóból pedig főzzünk sűrű krémet. Ha kihűlt, keverjük össze a margarinos cukorral és kenjük a megsütött lapra. Egy fél literes tejszínt verjünk fel keményre, kenjük a krém tetejére, majd szórjunk rá egy kevés kakaót.