2010. február 26.

Fél évszázados az adótorony

Az első adástól a digitális televíziózásig

Az ünnepségen résztvevő vendégekAz elmúlt öt évtizedben óriási átalakuláson ment át a távközlés. Ennek a technikai fejlődésnek az egyik tanúja volt a Szentesi TV Állomás, melyet az '50-es évek legvégén kezdtek el építeni, azóta pedig a modernizáció fejlődési állomásainak távközlési csúcstechnikájával folyamatosan bővült az adó. Az 50. jubileum megállót jelentett a szentesi állomás egykori és mai szakembereinek életében, akik az elmúlt fél évszázadot ünnepelték a napokban.

A nevezetes évforduló egy összefoglaló munka kiadásával is párosult: az egykori dokumentumok és képek gyűjteménye, valamint a kommentáló és történeti leírások hűen mutatják be a TV-állomás létrehozásának kezdeti lépéseit és a jelenlegi, már digitális technikával történő műsorszórás között eltelt időszakot, a jövőre is kitérve. A múlt és a jövő, ez a kettősség fogalmazódott meg az emlékezésre meghívott munkatársak beszédeiben is. Nagy Lajos, Nem-csics Elek, dr. Valter Ferenc, dr. Villányi Ottó és Szvétecz Róbert az egykori kivételes pillanatokról mesélt. Az adóbeüzemelésről - amelyet francia szakemberek segítségével végeztek el -, a kezdeti tapasztalatokról szóltak Szir-bik Imre után. A polgármester, országgyűlési képviselő beszédében megfogalmazta nem csupán azt, hogy mit jelentett a szentesieknek és a térségben lakóknak, s azon túl a határon túl élő magyaroknak is az adó üzembe helyezése, hanem arról is szólt, hogy a hazatérő szentesieknek mit jeleznek a torony fényei.

A Magyar Televízió archívumából kikért anyagból az is kiderült, hogyan indult be a műsorszórás, s a visszaemlékezésekből az sem maradt ki, hogy a helyi lakosok több száz óra társadalmi munkával hogyan segítették a torony felépülését. A kezdetekről, s a különlegességekről a jubileumra készített kiadvány is tanúskodik: "A torony építése is különleges volt, mert önmagát építő technológiát alkalmaztak. Az induló szakasz közepébe elhelyeztek egy kinyomó szerkezetet, amelyet egy-egy szakasz felemelése és rögzítése után motorral újabb 6 méteres magasságra kitoltak, így daruként működve újabb szakasz három oldalívét emelte fel. Az eljárással egy nap alatt egy szakasz készült el.".

A leírtak arról tanúskodnak, hogy 1960. február 20-án adták át az adóállomást. A következő években, évtizedekben folyamatosan fejlődött mind technikájában, mint pedig szerkezetében a Szentesi TV Állomás. Műszereket cseréltek, illetve a feszítő köteleket is korszerűbbekkel, nagyobb teherbírásúakkal váltották fel. Időközben az üzemeltető csapat tagjai - akikről Nagy Lajos többek között azt is elmondta, hogy az orvosokhoz hasonlóan fehér köpenyben adtak szolgálatot - cserélődtek.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a toronytest '70-es évekbeli megerősítésekor végzett munka kapcsán baleset is történt. 1975. december 5-én egy véletlen miatt a torony belsejében, az alsó részben erős tűz keletkezett. Az adót üzemeltető csoport tagjai heroikus küzdelmet folytattak a lángok ellen, a toronyban rekedtek és a technika megmentéséért, a folyamatosan érkező tűzoltóegységekkel együtt. Majd az eset kivizsgálásával párhuzamosan már azon dolgoztak, hogy a lehető leghamarabb megoldják a baleset folytán keletkezett problémát, és az adó ismét sugározza a televízióadást. Ez volt az az alkalom, mikor az állomás működésével kapcsolatban nem hangozhatott el a mondat, miszerint "Minden rendben van!" Az eltelt öt évtized azonban arról tanúskodik, hogy a kollégák folyamatosan helyt álltak, s gördülékenyen folyt a műszórás.

Cseh-Lakos Ilona