XXXVII. évfolyam 16. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Rekordot döntött a Tisza vízszintje
 

2006. április 21.


Az ATIKÖVIZIG összes árvízvédelmi szakaszán változatlanul rendkívüli készültségi fokozat van érvényben. A foglalkoztatott létszám tovább nőtt, 19-én meghaladta az 1760-at. A védekezésben más "KÖVIZIG"-ek és egyéb vízügyi szervezetek mellett a katonaság, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a polgárőrség és a lakosság is részt vesz. A fővédvonalakon egyre több az átszivárgó vízmennyiség és a koncentrált csurgás okoz gondot a védekezőknek. Az árvízvédelmi töltések magassághiányos szakaszain fóliavédelemmel ellátott nyúlgátat építenek. Ezek hossza jelenleg mintegy 8 km. Az erősen átázott rövidebb-hosszabb töltésszakaszokat homokzsákokból épített bordás megtámasztással védik.


Bővebben


 

Új munkahelyek a Legrandnál
 A fejlesztés eredményeként

2006. április 21.


Az első negyedév végére letisztultak a Legrand Rt. projektjei. A hosszú távú tervek sorával ez időre jutottak el odáig, hogy már tudják, milyen terhelések állnak előttünk az elkövetkező 12-18 hónapban. Elkészült az új ütemezés, amely tartalmazza az összes olyan projektet, amelyek a termelést, a fejlesztést, a technológiai területeket érintik.


Bővebben


 

Csúszik a sétálóutca átadása
 

2006. április 21.


Egy hónapot fog csúszni a kivitelezés, július végére, augusztus elejére készül el a Nagy Ferenc utcai sétálóutca - mondta Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész megkeresésünkre. Az időjárás is döntően befolyásolja, hogy mikor tudnak végezni a munkálatokkal. Szükséges a vízmintavételi eredmény, mert addig nem tudnak burkolni. A Szent Miklós tér időre elkészül. A főkertész titkos vágya az volt, hogy május elsejére végezzenek, de sajnos ezt nem tudták véghezvinni. Ha februárban hozzá tudtak volna kezdeni, akkor lett volna esély, hogy május elsejére át tudják adni a teret a lakosságnak. Az eredeti terveknek megfelelően ez június végére fog bekövetkezni.


Bővebben


 

Béke, jöjj el már!
 

2006. április 21.


Mikor e sorokat papírra vetem, húsvéthétfőn, azt kérdezem: mit szül majd a következő szűk hétnek a vajúdása? Mikor pedig a kedves olvasó kezébe kerülnek szavaim, már nagyon pontosan azt kérdezem: a "Kételkedő Tamás vasárnapja" képes lesz-e felébreszteni bennem a reményt, hogy még megérek valamiféle megnyugvást, megbékélést szeretett hazámban?

Gondolom, nem kell nagy merészség ahhoz, hogy kimondjam: ez sok jó magyar embernek is a nagy kérdése.


Bővebben


 

A "Megváltóhoz" címzett gyógyszertár
 Farkas Zsigmond kérése - 150 éve épült

2006. április 21.


Az egykori gyógyszertár eredeti homlokzata


Farkas Zsigmond gyógyszerész (1815-1863), aki 1839-ben nyerte oklevelét a Pesti Királyi Egyetemen, 1847-ben kérelemmel fordult a városi tanácshoz gyógyszertárának megnyithatása tárgyában. Mivel a 20 ezer lakosú Szentesen ekkoriban csak egy gyógyszertár működött, örömmel teljesítették kérését.


Bővebben


 

Belehalt sérüléseibe az asszony
 

2006. április 21.


Belehalt sérüléseibe az a nagymágocsi idős aszszony, akit bántalmazás során bekövetkezett életveszélyes sérülése miatt szállítottak a mentők szombaton este kórházba. Mint ismeretes, a Rádió Szentes adatai szerint az asszonyt 40 esztendős fia otthonában előzetes szóváltást követően bántalmazta, aki ennek következtében súlyos-életveszélyes fejsérülést szenvedett. Az idős nő a kórházba szállítást követően néhány nappal életét vesztette. A gyanúsított ellen - akit időközben a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett - a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatja az eljárást.

(Forrás: Rádió Szentes)

 


 

Nyolc órás munkaidő - elutasítva
 Évfordulók - 2006

2006. április 21.


100 éve,
1906. április 15-16. között Szentesen tartották a Magyarországi Független Szocialista Szövetség országos kongresszusát, amelyen 115 település képviseltette magát. A Várkonyi István vezetése alatt álló Független Szocialista Szövetség és Áchim L. András Független Szocialista Parasztpártjának egyesüléséből megalakult a Magyarországi Független Szocialista Parasztszövetség, valamint ennek szakszervezeteként a Magyarországi Földművelők, Kisgazdák és Kubikosok Országos Szakegyesülete. A párt elnökévé Várkonyi Istvánt, a szakszervezet elnökévé pedig Áchim L. Andrást választották.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. április 21.


Két nagy versengő között az a nagyobb, aki a második helyet méltóságteljesen tudja elfogadni.

A mellébeszélés is hamisság, mert eltakarja az igazságot. A tévében vagy rádióban megkérdezettek menedéke, ha sarokba szorítják a kérdezők. Te mindig őszinte vagy?

Régi bűnöm jut eszembe, még teológus koromból: kollokváltam s észrevettem, hogy a professzorom nagyon keres valamit az íróasztalán (a kollokvium négyszemközt lefolytatott vizsga). Történetesen olyan tételre kérdezett rá, amelyet nem nagyon tudtam. Habozás nélkül belekezdtem egy másik tétel elmondásába, amelyikben hosszabb felsorolás is volt. Magabiztosan hangsúlyoztam egyik megállapítást a másik után. A professzor még mindig elfoglalta magát a keresgéléssel, csak annyit hallott, hogy én fölényes biztonsággal beszélek. Egyszer megszólalt: "Köszönöm, elég, tudtam, hogy tudja." Jelest kaptam. Máig restellem. Ez a pia fraus (kegyes csalás).

Most leírok egy iszonyú szót: abortusz. Mit kerteljek? Nevén nevezem azt a beavatkozást, melynek lényege: a fejlődésnek indult magzatot erőszakosan megakadályozzák abban, hogy fejlődjék és érett csecsemőként világra jöhessen. Egyszóval: megölik. Évente hány magyar magzatot? Nem tudom, de sokat. És hány nő megy bele tönkre, hány nő egy egész életre? Azt sem tudom. Gondolni sem merek rá. Kivétel természetesen ebben is van, amikor az anya életét kell ilyen áron megmenteni. De annak a száma bizonyosan nagyon kevés. Magyarázat pedig mindenre van. Csak egy sem változtat a véres valóságon. Egy megoldás van: a megelőző felvilágosítás. De ki ért hozzá? És hány fiú vagy lány veszi komolyan?

Szegény fiatalok: már az általános iskolában kénytelenek főiskolai anyagot megtanulni, csak éppen felnőttek módján élni nem tanulnak meg.

Dr. Imre Ernő

 


 

Tanyavillamosítás
 

2006. április 21.


Az önkormányzat 11 tanya és a belsőecseri tanyasor villamosítását vállalta fel. Ennek érdekében szerződést kötött a Démásszal, amely 1 évre szólt, és március végén járt le. Jelenleg az ügy ott tart, hogy a teljes feladatra szóló tervek elkészültek, 2/3 részben az engedélyek is megvannak, illetve az utolsó harmada a napokban érkezik. A kivitelezés a hoszszúra nyúlt tél, illetve a csapadékos időjárás miatt késik, de Korom Pál, a hivatal műszaki főtanácsosa e hónap végére ígéri.

 


 

Nagyhegyen is csatornáznak
 

2006. április 21.


Szentesen a 2 évvel ezelőtt indított szennyvíz-csatornázási program legkésőbb jövő év tavaszára fejeződhet be. Ez azt jelenti, hogy a település 90%-a csatornázott lesz, ami az esetleg előforduló belvizes gondok esélyét a minimálisra szorítja. Az önkormányzat azonban tovább folytatja ezt a munkát a nagyhegyi városrészben, ahol a sűrűbben lakott utcákban is elvégzik a csatornázást. A tervek már elkészültek, az elképzelések szerint az ottani közműépítés mintegy 260 millió forintba fog kerülni, amelynek döntő részét - az eddigi gyakorlathoz hasonlóan - pályázati forrásokból kívánják biztosítani.

 


 

Nyilatkozott az új főigazgató
 

2006. április 21.


A Dr. Bugyi István Kórház megbízott főigazgatójának a legfontosabb, hogy az intézmény minél hamarabb kilábaljon az ismét megnövekedett adósságállományból. Fenyves Ernő 3 évvel ezelőtt biztosként már dolgozott a helyi kórházban, ahol segítségével sikerült kedvező folyamatokat elindítani, most újra hasonló célokat fogalmazott meg a főigazgató. Legsürgősebb feladatának tekinti a gyors és minél alaposabb tájékozódást, és ez alapján minél hamarabb meg kell hozni az alapvető kérdésekben a döntést. A Rádió Szentesnek azt is elmondta Fenyves, hogy egyelőre nem tervez személyi változásokat.

 


 

200 kiló halat fogtak
 

2006. április 21.


Szombaton rendezte meg a Gerecz Elemér Horgászversenyt a szentesi egyesület a Gerecz-tavon. A hagyományos házi versenyen az egyesület 62 tagja ülte körül a tavat, melybe a héten 15 mázsa három nyaras, horogérett pontyot telepítettek. Az eredmények: gyermek kategóriában Gruik Richárd egy 3,5 kilós süllővel nyert, ifjúságiaknál ifj. Kovács Sándor 10,38 kg halat fogott, második lett Újszászi Richárd 1,860 kiló fogott hallal.

Felnőtt kategóriában első Ocskó István 21,1 kg fogott hallal, második 18 kilóval Török Antal, harmadik pedig 11,56 kilóval Lengyel István. A díjakat a névadó unokája Gerecz Péter adta át az első helyezetteknek.

A következő versenyt május 1-jén, a Vízparti majálison rendezi meg az egyesület a Kurca városi szakaszán.

 


 

Már nem üres a lakás
 Egy emberként mozdultak meg

2006. április 21.


Bárki életében igazi fordulatnak számít, ha saját és ráadásul készre bútorozott lakáshoz jut. Most örömmel elmondhatja ezt magáról Szentesen szerény körülményei közepette a 60 éves Csatordai Mária néni, aki eddig albérletben lakott egy építészetileg veszélyessé vált Szegfű utcai házban.


Bővebben


 

Elment a tűzoltóparancsnok
 Koszt György nem szervez többet

2006. április 21.


Koszt György ny. tűzoltó alezredes a Szentesi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság nyugállományú parancsnoka április 4-én, hosszan tartó betegség után hunyt el. Temetése április 14-én, 14 órakor volt a Szentesi Kálvária temetőben - tűzoltói tiszteletadással.


Bővebben


 

A váradi püspök előadásán
 

2006. április 21.


A napokban vendégünk volt Tempfli József nagyváradi megyéspüspök, aki nem első alkalommal járt Szentesen, de most nem a papi szolgálat hozta, hanem szép számú hallgatóság előtt tartott előadást az ifjúsági házban.


Bővebben


 

Elégett emlékek
 A Vöröskereszt számlát nyitott a családnak

2006. április 21.


Két kályha, egy összezsugorodott lábas és néhány faldarab maradt meg Csányiék tanyájából. A Szentes és Szegvár közötti kövesút melletti vályogház február 23-án égett le. A családnak semmije sem maradt. Szó szerint értendő: a tűzben mindenük odalett.


Bővebben


 

Fiatalok nemzetközi tapasztalatcseréje
 

2006. április 21.


Nemzetközi képzés részvevőjeként egy hetet tölthettem egy turistaparadicsomnak számító lengyelországi városkában, Kazimierz Dolnyban, szlovák, litván, lengyel, portugál, lett, francia és guatemalai (!) ifjúságsegítők társaságában. A képzés az Európai Bizottság Ifjúság 2000-2006 programjának támogatásával valósult meg.


Bővebben


 

Menjetek el Angliába
 

2006. április 21.


Az ember, ha Angliában jár, egy életre magával ragadja a nagyvárosok zsúfolt forgataga és a kisvárosok tipikus arculata. Ahogy ott jár az ódon, vöröstéglás házai közt, szinte megszállja a hely szelleme. Van itt valami megfoghatatlan, leírhatatlan a levegőben. Ha egyszer valaki több időt tölt ott, garantálom, soha nem akar majd eljönni onnan. Az egész történet 2005 őszén kezdődött. A Horváth Mihály Gimnázium tanára Hajós Jánosné és Mihály Gergely szervezni kezdett egy 9 napos angliai utat. Csatlakoztunk egy kb. 20 fős miskolci csoporthoz.


Bővebben


 

Versek világában
 

2006. április 21.


Szentesről és a környező településekről verskedvelő felső tagozatos gyerekek gyülekeztek április 6-án a Petőfi Sándor Általános Iskola előcsarnokában. A költészet napjához közeledve aktuális e rendezvény, hiszen az iskolai versenyek győztesei mutathatták be tudásukat.

A vendégeket Mészáros László iskolaigazgató köszöntette, majd a 4. b osztály kamarakórusa kedveskedett tavaszi dallamokkal a megjelenteknek. Ezt követően a házigazda tanulók és a pedagógusok segítségével 2 korcsoportban (10-12 és 13-14 éves) kezdődött a verseny. A két korosztály közel 40 fővel képviseltette magát. A közönség hallhatott a klasszikusoktól - Csokonai, Petőfi, Arany, Vajda János, József Attila stb. - és a közelmúlt közismert szerzőitől - Márai Sándor, Wass Albert, Tamkó Sirató Károly - egyaránt remekműveket. A kategóriák legügyesebb előadói vesznek részt április 27-én a megyei Petőfi-szavalóversenyen, melyet szintén az intézmény falai között rendeznek meg.

A legtöbb pontszámot gyűjtöttek:
5–6. osztály: 1. Takács Gergő (Petőfi isk., fk.: Fári Andrea), 2. Szabó Bence (Kiss B. isk., fk.: Antalné Koncz Éva), 3. Tassy Dóra (Szent E. isk., fk.: Ráfiné Gáspár Annamária), 4. Bertók Dorina (Koszta isk., fk.: Tóthné Hlavács Mária), 5. Mizere Flóra (Koszta isk., fk.: Tóthné Hlavács Mária).

7–8. osztályos: 1. Spitzer Jenő (Szent E. isk., fk.: Nemes Éva), 2. Tóth Tibor (Koszta isk., fk.: Tóthné Hlavács Mária), 3. Sípos Dorina (Klauzál isk., fk.: Karikó-Tóthné Puskás Gabriella), 4. Tóth Kata (Forray M. isk., fk.: Rozgonyiné Szabó Mária), 5. Majtényi Laura (Petőfi isk., fk.: Fári Andrea).

Kis-Rácz Antalné v. munkaközösség-vezető

 


 

A fotózás örömei
 

2006. április 21.


978 őszén születtem Bonyhádon. Tavaly február óta élek Zalaegerszegen, és Villamosmérnökként HP tintasugaras-nyomtatók szer-vizelésével foglalkozom.

Első fényképezőgépemet 11 éves koromban kaptam, egy Smena Simbol "személyében" A zsebpénzem függvényében fényképeztem vele hol többet, hol kevesebbet, próbálkoztam a furcsaságok és a látvány megragadásával.

13 évesen egy fotó-videó szakkörre jelentkeztem. Itt megismerkedhettem a fényképezés alapjaival.

1993-tól Sopronba kerültem a Líceumba. Ott is hamar rátaláltam a gimnáziumi fotószakörre: első fotóséták, tábor, és az iskolai kiállításokat megelőző labormunka jellemezte ezt az időszakot, ami mély nyomot hagyott bennem: sokat kísérletezgettem, próbálkoztam mindenféle "trükk-fotóval". Igyekeztem szokatlan felvételeket készíteni: lefeküdtem a kavicsba, vagy felmásztam egy magas helyre, a lényeg, hogy ne legyen olyan megszokott. Készítettem tejútrendszert prézliből, nagyítottam rovarokat és mikroszkopikus nagyításra szánt készítményeket. Szívesen fényképeztem fekete-fehér filmre, bár időszakról-időszakra mégiscsak a színes képek kerültek előtérbe.

A Főiskolai Önképzőkörben mindig akadtak olyanok, akik modellként szerepeltek képeimen, képesek voltak a cél érdekében legyőzni türelmetlenségüket, fáradtságukat, éhségüket, mert bizony nem egyszer fordult elő a hosszas és precíz állítgatást követően, hogy a várva-várt pillanat helyett csak a "Jaj, elfelejtettem felhúzni!" hangzott....

Foglalkoztat a fény-árnyék és a tükröződések lencsevégre fogása, az éjszakai fotózás, a víz ezer arca, egy-egy elkapott pillanat a hétköznapokból... A fényképezés számomra egyszerre öröm, szórakozás és kihívás: jól érzem magam, mikor ennek a kedves elfoglaltságomnak hódolhatok. Szívesen próbálkozom és kísérletezgetek számomra új témákkal, technikákkal, de a korábbi kedvencek is - kicsit más formában ugyan, de - vissza-vissza köszönnek. Hosszú vívódás és küzdelem után beadtam én is a derekamat és kezdem kóstolgatni a digitális világ lehetőségeit.

Devecseri Bálint
A kiállítás képei megtekinthetők a Galéria Kávéházban április 24-től május 21-ig.

 


 

Tavaszi gyermektábor a Bükkben
 

2006. április 21.


A Szabadidős Sportklub és a Magyarországi Gyermekbarátok 61. számú szentesi szervezete minden esztendőben húsvét hetében szervezi tavaszi gyermektáborát a vajdasági Novo Orahovó általános iskolás tanulói részvételével, így volt ez ebben az évben is. Négy napon át sűrű programban vettek részt a gyermekek. Az időjárás nem nagyon kedvezett, de a programokat teljes egészében végrehajtottuk. Az első napon Szolnokon a Repülő Múzeumot látogattuk meg, majd Egerbe érkezve a történelmi városrészt kerestük fel. Koszorút helyeztünk el Dobó István várkapitány és a városvédő hős katonák síremlékén, majd Gárdonyi Géza - az Egri Csillagok írója - sírjánál róttuk le kegyeletünket.


Bővebben


 

Adó-info
 Törőcsik Norbert rovata

2006. április 21.


Nyugdíjpénztári befizetés kedvezménye


2006-ban a magányszemély önkéntes kölcsönös pénztárba, illetve nyugdíj-előtakarékosság címén fizetett összegből származó adókedvezmény elszámolása megváltozott 2005-höz képest.

Mint ismert 2005. évben a ÖNYPT befizetések 30 százaléka adócsökkentő tételnek számított, tehát kevesebb adót kellett fizetnie a magánszemélynek, ezzel szemben 2006-ban év végén nyilatkozhat a magánszemély, hogy az adókedvezményként figyelembe vehető összeget mely pénztár javára kívánja átutalni.


Bővebben


 

Gátra menni tilos!
 

2006. április 21.


Büntetőeljárás indult egy szentesi férfi ellen, aki április 17-én 18 óra körül a Téglagyári úton egy ott parkoló személygépkocsi szélvédőjét törte be, majd okmányokat és pénzt vett magához az utastérből. Zsákmányával nem jutott messzire, mivel - valószínűleg a szervezetében dolgozó alkohol hatására - mintegy 20 méterre a tett helyszínétől elaludt az úttest szélén.

Sikerült azonosítaniuk a nyomozóknak azt a férfit, aki a közelmúltban a szegvári Mega diszkóban betörte egy ott szórakozó vendég orrát. A verekedő férfi kihallgatása megtörtént, ellene súlyos testi sértés miatt indult eljárás.

Csalás miatt folytat nyomozást egy szentesi férfi ellen a rendőrkapitányság, aki 90 ezer forintot vett fel előlegként egy bizonyos lakatosmunka elvégzésére. A csaló a megrendelőnek sem a munkával, sem a pénzzel nem tudott elszámolni azóta sem.

Fokozott közúti ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti ünnepek alatt, ám szerencsére egyetlen ittas járművezető ellen sem kellett eljárást indítaniuk.

Fontos információ lehet az, hogy az árvízvédelmi készültség miatt a Tisza-gátra sem járművel, sem gyalog nem lehet felmenni, kivéve az ott munkát végző embereket. Aki a fenti rendelkezést megszegi szabálysértést követ el, ellene a nyomozóhatóság indít eljárást.

H. V.

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. április 21.


  • Frankfurtileves
  • Csülök lencseraguval


Bővebben


 

A hetedik helyért játszhatnak
 

2006. április 21.


Rövid időn belül kétszer is vereséget szenvedett az Újpesttől a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabda csapata, ami azt jelenti, hogy az 5-8. helyért lejátszott párharc után a mieink a 7-8. helyért szállhatnak majd medencébe május 3-án a Ferencváros-Szolnok összecsapás vesztesével.

A Legrand az Újpesttől a fővárosban 12-4-re, itthon 8-5-re kapott ki. Berki András vezetőedző a két találkozó összegzéseként elmondta, hogy Pesten indiszponált játékkal kaptak ki. Játékosai fizikailag, de elsősorban mentálisan voltak fáradtak, az utóbbi időszak éles mérkőzéseinek fáradalma most jött ki rajtuk. Az alapvető, és legfontosabb feladatukat teljesítették, vagyis bejutottak az első nyolc közé, ami nem volt egyszerű feladat. Az elmúlt szombaton itthon egy fokkal talán már jobban ment a játék, de még ez is messze elmaradt a korábbiaktól. Berki szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy ez az Újpest lényegesen jobb játékerőt képvisel, mint a Legrand, ráadásul a bajnokság előtt a lila-fehérek még a legjobb négy közé kerüléssel is kacérkodtak.

Némi pihenő után a csapat megkezdi a felkészülést az újabb helyosztóra. Hogy melyik gárda ellen, az még kérdéses, de az biztos, hogy nem lesz egyszerű feladat a hetedik hely megszerzése sem.

H. V.

 


 

Érmes bokszolók
 

2006. április 21.


A Szentesi Kinizsi TE ökölvívó és kick-box szakosztályának versenyzői szép sikereket értek el az "Úttörő olimpián". A Kecskeméten április 12-15-éig lezajlott sporteseményen közel háromszáz versenyző indult el. A rendezvény 12 éves rekordot döntött meg, a résztvevő sportolók számát illetően. A versenyzők serdülő és ifjúsági kategóriában mérték össze erejüket és tudásukat. A Kinizsi ökölvívói, Nagy Richárd és Faur Csaba egy-egy bronzéremmel térhetett haza. Teljesítményük rendkívüli eredménynek mondható, hiszen mindkettőjüket még kezdő versenyzőként tartották számon.
Edzőjük, Bertók Róbert örömmel fogadta a fiúk sikeres szereplését, azonban számára nincs idő a pihenésre, mivel tanítványával, Szilasi Szalma Adriánnal gőzerővel készül a 25-én kezdődő kick-box Európa-bajnokságra.

Bertók a németországi Augsburgban nemcsak edzőként, egyben a jövő évi EB lehetséges szervezőjeként is képviseli városunkat. Mint ismeretes, a szakemberek már korábban megtekintették a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokot, szemrevételezték a helyi adottságokat, nyilatkozatuk alapján remény van arra, hogy a rangos sporteseménynek 2007-ben Szentes ad majd helyet.

 


 

Szilver-versenyek
 

2006. április 21.


D Országos Bajnokság március 25., Budapest

Gyerek I. standard: Katona András - Márton Katalin 1.; Gajda Gergő - Aradi Antónia 2.; Gyerek I. latin: Katona András - Márton Katalin 1. Tisza Dániel - Bendik Elizabett 2.; Gyerek II. standard: Túri György - Katona Manuéla 2.; Makai Kis Dávid - Sovák Andrea 3.; Junior I. standard: Papp Gergely - Korom Tamara 1.; Győrfi Norbert - Szepesi Lilla 3.; Junior I. latin: Papp Gergely - Korom Tamara 1.; Junior II. standard: Szalakai Sz. Márk - Ferenczi Beáta 2.; Junior II. latin: Mári Zsolt - Farkas Bettina 2.

IDSF AGRIA OPEN április 1., Eger

Felnőtt standard: László Csaba - Szögi Szilvia 1.

IDSF BRNO OPEN április 2., Brno

Felnőtt standard: László Csaba - Szögi Szilvia 4.

C. Országos Bajnokság április 8., Pécs

Juniuor I. standard: Papp Gergely - Korom Tamara 1.; Bugyi Bence - Kis Violetta 2.;
Junior I. latin: Bugyi Bence -- Kis Violetta 1.; Győrfi Norbert - Szepesi Lilla 2.; Kis Vencel - Tóth Fruzsina 3.; Felnőtt standard: Püspöki Dávid - Markó Ágnes 1.;

Felkészítő tánctanár:
Szatmári-Nagy Szilvia

 


 

Idén csak kisdöntő
 

2006. április 21.


Az már biztos, hogy nem tudja megismételni tavalyi teljesítményét a Hungerit-Top Cop Security-Szentesi VK női vízilabdacsapata, hiszen a döntőbe jutásért vívott mérkőzéseken kétszer is vereséget szenvedett a Dunaújvárosi Főiskola gárdájától. Az alapszakaszbeli két vereséggel együtt 8-0 arányban a tavalyi bajnok került a fináléba, a Hungerit pedig a harmadik helyért játszhat majd a BVSC együttesével.

A papírforma alapján minden esély adott a bronzérem megszerzésére. Kocsis István, a Top Cop vezetőedzője elmondta, nagyon készültek arra, hogy legalább egyszer legyőzzék a dunaújvárosiakat, sajnos ez nem sikerült. A rájátszás első mérkőzésén erőtlenül, sok helyzetet kihasználatlanul hagyva játszottak, míg a második találkozón nem tudták utolérni az erősen kezdő vendégeket. A szentesiek mestere szerint összességében kijelenthető, hogy a Dunaújváros megérdemelten jutott a döntőbe. A bronzcsata május 6-án kezdődik majd - bár a ballagások miatt ez az időpont is bizonytalan.

H. V.

 


 

Öt pont Salgótarjánból
 NB I-es női futsal

2006. április 21.


A következő felsorolás nem egy matematikai feladat megoldását takarja, hanem a Szentesi Futsal Klub NB I-es női csapatának, a 5-8. helyért folyó küzdelemben szerzett pontjait jelenti. Első körben 3, másodikban 4, harmadikban melyet Salgótartjában rendeztek öt pontot szereztek Tóth Antal tanítványai. Elérkeztünk a harmadik forduló eseményeihez. Az első összecsapáson, a hazaiak ellen léptek pályára a szentesiek, a következő összeállításban: Hurton-Kiss E., Üveges, Milovanovics, Baksa, csere: Csonka, Bacsa, Kiss Á.

Hatalmas csata, nagy lelkesedés mondható a hazaiak elleni mérkőzésen. Az eredmény 3-3-as döntetlen. Ez a küzdeni akarás diadala volt, hiszen az összecsapás vége előtt két perccel még a nógrádiak vezettek 3-1-re. A szentesi gólokat Üveges (2), Baksa szerezte. Második ellenfél a Gyula csapata volt. A Kurca-partiak bekasszírozták a győzelemért járó három pontot. A három szentesi gólra, melyet Bacsa, Baksa, Csonka jegyzett, a fürdővárosi amazonok csak eggyel tudtak válaszolni.

Harmadik összecsapásként következett a Tolna elleni fellépés. A biztos ötödik helyezett ellen 2–2-es döntetlen született. A szentesi találatokat Baksa és Kiss E. szerezte. Fordulóról-fordulóra javuló játék jellemezte Tóth Antal tanítványainak produkcióját. Kell is a jó játék, hiszen már csak a 6-7. helyért folyik a csata. Az ötödik (Tolna) illetve a nyolcadik hely (Salgótarján) már eldőlt. A tabellán a Szentes a 7. helyen áll, 12 ponttal.
Az utolsó fordulót április 29-én, 9 órakor rendezik a Dr. Papp László Sportcsarnokban.

D. V. Z.

 


 

Robognak a "91-esek"
 

2006. április 21.


A Szentesi VSC "91-esek" NB II-es rögbi csapata a bajnokság tavaszi folytatásában immár harmadszor idegenben lépett pályára, ezúttal Békéscsaba volt az ellenfél. Eredmény: Békéscsabai Bikák-Szentesi "91-esek" 24-48. Pontszerzők: Fekete 25, Törőcsik 9, Kiss I., Füle 5-5, Kocsis-Baranyi 2-2.

Az eddig százszázalékos Szentesi "91-esek" április 22-én, 14 órakor a Szentesi MÁV-pályán látják vendégül a Szeged együttesét. Az NB II-es megyei rangadó érdekessége, hogy az idén 15 éves a "91-esek" gárdája. Egyik fő állomásának tekinti a másfél évtizedes születésnap megünnepléséhez vezető úton a Szeged legyőzését valamint az NB II-es bajnoki aranyérem megszerzését, de ehhez szükség van a közönség biztatására. Törőcsik Sándor és társai minél több szurkolót várnak a rangadóra.

 


 

Pollákos dzsúdó
 

2006. április 21.


A Diák B (1995) diákolimpián Miskolcon, a Herman Ottó SZKI csarnokában szerepeltek a pollákos cselgácsosok. Eredmények: 3. Kürti Varínia (-44 kg), 7. Gila Ádám (-38 kg), 7. Máté Dániel (-41 kg), 3. Valkai Béla (-55 kg). Serdülő Magyar Köztársaság Kupa, Budapest 3. Kalydy Patrícia (-52 kg).

II. Certop kupa Doma-szék nemzetközi dzsúdó-verseny Románia, Szerbia-Montenegro, horvát és magyar klubok részvételével. Gyermek (1997/98) 2. Kalydy Vivien (-24 kg), 5. Vajda Zsolt (-24 kg). Diák B (1995) 2. Kürti Varínia (-44 kg), 2. Gila Ádám (-38 kg), 3. Máté Dániel (-41 kg), 2. Valkai Béla (-50 kg). Diák A (1994) 1. Muzsik Katalin (-32 kg), 1. Kalydy Patrícia (-50 kg), 1. Gila Nóra (-56 kg), 3. Csó Regina (-56 kg).

 


 

Győztek a sakkozók
 

2006. április 21.


A 10. fordulót játszották le az NB II-es sakkcsapatbajnokságban. A Tóth László csoportban a Szentesi Spartacus SK sakkozói a karcagiakat fogadták, s 7,5-4,5 arányban diadalmaskodtak a vendég gárda felett. Győztes meccset játszott: Fábián Nagy Sándor, Hajdú Balázs, Hajdú István, Mészáros Imre, Nagy Géza, Kondor Dániel. Döntetlenül végzett: Vámos Viktor, Palásti Ferenc, Toókos Ferenc.

A tabellát a 70,5 pontos TÁKISZ SE vezeti, a Szentesi Spartacus SK 45 ponttal a 8. helyen áll. Az utolsó, 11. fordulóban Hódmezővásárhelyre látogatnak dr. Makay Andorék. Ahhoz a csapathoz, amely mindössze fél ponttal előzi meg a szentesieket. A mérkőzést április 23-án játsszák.

 


 

Megérdemelt pontok
 

2006. április 21.


Tovább menetel a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgócsapata. Bozóki Zoltán gárdája ezúttal Fábián-sebestyénből tért haza három ponttal. A mérkőzésről az edző annyit mondott, megérdemelt győzelmet arattak vendéglátóik ellen. Az első félidő aránylag kiegyenlített játékot hozott, szerencsére Tóth még szünet előtt előnyhöz jutatta a Kinizsit. A második játékrészben egyértelműen a Szentes akarata érvényesült, helyzeteket dolgoztak ki Törőcsikék, majd a 60. percben Pataki végleg eldöntötte a találkozó sorsát egy távoli lövéssel. Bozóki szerint összjátékban és erőnlétileg is ellenfelük fölé kerekedtek. Győzelmével a Kinizsi feljött a negyedik helyre a táblázaton. A következő mérkőzését itthon játssza a gárda, szombaton 17 órától az Universitas SE lesz az ellenfél a Pusztai László Sporttelepen.

H. V.

 


 

Befutók: Narancs és Old Boys
 

2006. április 21.


Teremlabdarúgó-tornát ren-deztek a Dr. Papp László Sportcsarnokban. A nyolc csapat részvételével megtartott viadalon a csoportküzdelmek után a lengyel Ski-erniewice játszotta az első elődöntőt a nagyszénási Bokafogóval, a másik ágon az Aranykalász csapott össze a Naranccsal.

A döntőben aztán a Narancs 2-1-re diadalmaskodott a Bokafogóval szemben, a harmadik helyen az Aranykalász végzett, míg a lengyel gárdának be kellett érnie a negyedik hellyel. A nap legjobb játékosa a nagyszénási Szkalonai Zsolt, a gólkirály a "kalászos" Juhos Péter, a legjobb kapus a "narancsos" Szécsényi Mihály lett. A legsportszerűbbek a Belvárosi Favágók voltak.

A torna másnapján a III. Husquarna-kupa elhódítására gyűlt össze tizenhat csapat a csarnokban. A csoportmérkőzések és az egyenes kieséses találkozók után az elődöntőben az Old Boys 2-0-ra verte a Lavert, a Biochip pedig egy botrányszagú összecsapáson 3-1-re győzött az Aranykalász ellen. A döntőben a rendes játékidőben nem esett gól, büntetőrúgások után az Old Boys halászta el a legnagyobb serleget a Biochip elől, harmadik lett a Laver, negyedik az Aranykalász. Ez utóbbi csapatból került ki a torna legjobb játékosa, Pataki Viktor, a legjobb kapus Tarján András lett a Biochip-ből, a gólkirály Nana Mihály a Laverből, a legsportszerűbb csapatként a Skierniewicét jutalmazták.

H. V.

 


 

Családi események
 

2006. április 21.


Született: Papp Józsefnek és Vecseri Erzsébetnek (Somogyi B. u. 3.) Barnabás József, Balázs Zsoltnak és Faragó Bernadettnek (Cseuz B. u. 2.) Máté, Hirth Attilának és Krajczár Annamáriának (Apponyi tér A ép.) Bátor, Török Róbertnek és Gulyás Erikának (Csongrád, Uzsoki u. 25.) Léna és Barnabás, Gulyás Róbertnek és Meló Andreának (Csongrád, Fő u. 11-17.) Nándor, Olajos Árpádnak és Gémes Katalinnak (Csongrád, Bartók B. u. 3.) Árpád nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Sztanó Sándor és Szabó Ildikó (Vécsey K. u. 38.), Vida János és Tóbiás Erzsébet (Hunyadi u. 17.).

Elhunyt:
Mészáros Andrásné Erdei Anna (Munkás u. 90.), Zsótér László (Sáfrán M. u. 98.), Geráné Pletyák Erzsébet (Arany J. u. 22.), Ádám László (Csongrádi út 70.), Pulya Brigitta (Köztársaság u. 11.), Koszt György (Nádas stny. 12.), Dóczi Lajos (Vadaskert u. 1.), Kiss Bálint (Munkás u. 15.), Dobos Ferencné Kádár Erzsébet (Boros S. u. 56.), Berkes Andrásné Szegi Ilona (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz