<<< Vissza

Rekordot döntött a Tisza vízszintje

2006. április 21.

 
Az ATIKÖVIZIG összes árvízvédelmi szakaszán változatlanul rendkívüli készültségi fokozat van érvényben. A foglalkoztatott létszám tovább nőtt, 19-én meghaladta az 1760-at. A védekezésben más "KÖVIZIG"-ek és egyéb vízügyi szervezetek mellett a katonaság, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a polgárőrség és a lakosság is részt vesz. A fővédvonalakon egyre több az átszivárgó vízmennyiség és a koncentrált csurgás okoz gondot a védekezőknek. Az árvízvédelmi töltések magassághiányos szakaszain fóliavédelemmel ellátott nyúlgátat építenek. Ezek hossza jelenleg mintegy 8 km. Az erősen átázott rövidebb-hosszabb töltésszakaszokat homokzsákokból épített bordás megtámasztással védik.

Sok szentesit érdekel, hogy mi újság a gáton, ezért valósággal katasztrófa turizmus indult meg a szentesi tiszai strandi feljáróhoz. A kilátogatók inkább csak hátráltatják a védekezést, mint sem azt segítenék, ezért a rendőrség a tiszai közúti híd és a csongrádi úti körforgalom között, valamint az ebbe a szakaszba belecsatlakozó valamennyi útra megállni tilos jelzést vezetett be.

Szirbik Imre polgármester, a védelmi bizottság vezetője a Rádió Szentesnek elmondta, a Tisza várhatóan pénteken, szombaton tetőzik Szentes térségében 1050 centiméter körüli vízállással. A gátakat nem lépi túl. Szentestől délre, a Kuczori gátőrháztól mintegy 4 kilométer hosszban gátmagasítást végeztek. Kétszáz polgári személy és 265 katona dolgozik éjjel-nappali váltásban, a katonák közül 90-en dolgoznak úgynevezett háttérmunkásként, előkészítő depóban, homokzsákokat készítenek össze, töltenek meg, a többiek a gátakon közvetlenül vízvédelmi munkákat végeznek.

Szentes térségében két helikopter mozog, a tiszai feljárónál katonák dolgoznak. Pontonokat állítottak össze, azért, hogy nehéz járművekkel ne terheljék meg a gátakat. Egy-egy ponton 300 homokzsákot tud vinni. A helikopter 66 homokzsákot bír el egyszerre, olyan helyekre juttatja el a védelmi anyagokat, ahová más járművel nehéz eljutni.

- A helikoptereket látva sokan úgy vélték, hogy Szentesen óriási vészhelyzet van. Elmondhatom, hogy nincs. Szentes katonailag a legbiztosabb része a Tiszának, itt van a Magyar Honvédség egyik logisztikai központja. A városban elterjedt, hogy a Csongrádra vezető utat lezárták. Nincs lezárva, csak megállási tilalom van a Tesco körforgalomtól a hídig, hogy az árvízvédelemben résztvevő járművek szabadabban tudjanak mozogni. A csongrádi hídon is szabadon lehet közlekedni, korlátozásra sincs szükség. Tény az is, hogy a folyó magyarországi szakaszán nem történt gátszakadás, így Szentesen sem. Vannak nehéz helyzetben lévő gátszakaszok, a magassági kiépítésük ma hajnalra (április 19. - a szerk.) mindenütt megtörtént, nemcsak a tiszai, mintegy 4 kilométeres szakaszon, hanem a körősi, magyartési és zalotai szakaszon is pótlásra kerültek a magassági hiányok. Szeretném megnyugtatni nemcsak a szentesieket, hanem a magyartési, nagytőkei és a szegvári embereket, jelenleg nem kell félni attól, hogy a gátak megmozdulnak. Az emberek mondogatják, kiürítések, kitelepítések lesznek. Az igazság az, hogy a védekezésben fel kell készülnünk a nem várt helyzetekre is. Ezekben a napokban az úgynevezett kitelepítési tervek pontosítása történik meg, a fölmérés. Tudjuk, katasztrófahelyzetben mit kell tenni. Szentes fekvése olyan, ha netán valahol szakadás történne a gáton, akkor sem öntené el a várost - jelentette ki a polgármester.

Dr. Gombos András a védelmi munkákról tájékozódott a településen. A Rádió Szentesnek adott interjújában példaértékűnek nevezte a védekezést. Mint mondta, rendkívüli szervezettséggel irányítják, az emberek fegyelmezetten, hatékonyan végzik a munkát. Nagyszerű az öszszefogás.

L. J.


Lapzártánk előtt érkezett: a Tisza vízállása Szentesnél április 21-én, reggel 6 órakor 1058 cm volt.


<<< Vissza