X. helyismereti vetélkedő

   ISKOLÁK ÉS NÉVADÓJUK SZENTESEN   

 

 

 

Ebben a tanévben X. alkalommal rendezte meg a Városi Gyermekkönyvtár, a Koszta József Múzeum, és a TEAM Számítástechnika / Szentesi Mozaik a 10-14 éves gyermekeknek a városi helyismereti vetélkedőt.

 

A jubileumi év tiszteletére a rendezők olyan témát választottak, amely közelről érinti ezt a korosztályt. Ez pedig az iskolák és névadók története volt.

Az évforduló egyben egy kis visszatekintést is jelentett, hiszen 11 éve volt az a városi felmerés, amely a gyermekek helyismereti tudását próbálta feltérképezni. Az eredmény akkor igen lehangoló volt. Ezért határozták el a szervezők, hogy apró lépésekkel, kis témákkal próbálnak a helyzeten változtatni. 

A módszer is adott volt, hiszen a könyvek világa az ismeretszerzés egyik alapja. Az ott olvasottakat a múzeumi tárlatok egészítik ki, ezzel is a múlt értékeit tárva a gyermekek elé. 

A számítástechnika, az internet világa pedig hídként funkcionál a múlton, a jelenen keresztül a jövő felé.

 

 

 

Ennek a szemléletnek a jegyében kerültek feldolgozásra az alábbi témák:

2000: Szentes város diákszemmel - eredmény

2001: Barangolás a korszerű ismeretszerzés útjain

2002: Szentesi kaleidoszkóp

2003: Szentesi Mozaik - várostörténet könyvben – képen – Neten

2004: Sporttörténet könyvben – képen – Neten

2005: Szobrok, emlékhelyek Szentesen

2006: Természeti környezetünk

2007: Szentesi népi mesterségek

2008: Vallási felekezetek Szentesen

2009: Iskolák és névadójuk Szentesen

 

A fenti linkekre kattintva látható, hogy a vetélkedőket 2002 óta a feladatokkal és gazdag képanyagokkal dokumentálta internetes újságunk a Szentesi Mozaik. Lehet próbát tenni és  nosztalgiázni!

 

Az eltelt évek alatt csak a témák változtak, az alapkoncepció nem. Minden iskolából 5 fős csapatok jelentkezhettek. Ketten a Gyermekkönyvtárban, ketten a Koszta József Múzeumban és egy kisdiák a TEAM Számítástechnikában dolgozott. Minden évben a versenyt megelőzően egy témához kapcsolódó, kutató és rendszerező munkát igénylő feladatot kellett leadni. Kezdetben ez csupán fotókkal kiegészített Word dokumentum formában történt, majd ez a lehetőség spontán bővült, és mára a csapatok többsége rendkívül látványos PowerPoint alkalmazásával mutatta be az összeállított anyagot.

 

 

 

Az iskolák és névadók érdekes témának bizonyult. Most 10 csapat benevezése érkezett be határidőre. Változás csupán annyi volt, hogy a TEAM Számítástechnika helyett most a Kiss Bálint Református Általános Iskolában adott otthont a gyerekeknek, ezzel is biztosítva a helyszínek közelségét. 

A gyermekkönyvtári feladatok és a megoldások, illetve a múzeumban kiadott kérdések és a válaszok PDF-formátumban a megfelelő linkekre kattintva tekinthetők meg.

 

 

 

A számítástechnikai feladatok kapcsán újdonság volt, hogy az e-mail fogadás és visszaküldés mellett megosztott Google Dokumentumokkal is dolgozhattak a versenyzők

Mindhárom helyszínen érdekes feladatokat kaptak a gyerekek. Míg a rendezők javítottak, addig a versenyzők a Református nagytemplom galériájával ismerkedtek, majd a Gyermekkönyvtárban uzsonnáztak. Ezt követte az eredményhirdetés, melyen minden versenyző ajándékot kapott.

  

Szentes, 2009. 05. 28.

 

.