XLII. évfolyam 37. szám

2010. szeptember 17.

Befejeződött a főutca rekonstrukciója

Végéhez ért Szentes főutcájának felújítása, az utat a kiépített körforgalmakkal, terelőszigetekkel és kerékpárúttal együtt szeptember 16-án adták át hivatalosan is a közlekedőknek. A Kossuth Lajos utca forgalmának csillapítása kerékpárút-építéssel és járdafelújítással elnevezésű program 432,2 millió forintba került, ebből a pályázaton elnyert uniós támogatás összege 190,6 millió forint, a fennmaradó rész önerő.

2010. szeptember 17.

SBO alapkőletétel

A Dr. Bugyi István Kórház új Sürgősségi Betegellátó Osztályának az ünnepélyes, sajtónyilvános alapkő-letételére szeptember 20-án, hétfőn 10 órakor kerül sor. A sajtótájékoztatót tartja Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, dr. Baráth Lajos, a kórház megbízott főigazgatója és Szalados László, a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója. A Kiss Zsigmond utca felőli bejáratnál, a kórház udvarán várják az érdeklődőket.

2010. szeptember 17.

Udvari színpad és táncterem

Új funkciókkal is bővült a felújított gimnáziumi épületszárny

Az irodalmi-drámai tagozat előadással ünnepeltAz irodalmi-drámai tagozathoz illő előadással egybekötve adták át ünnepélyes keretek között a Horváth Mihály Gimnázium új épületrészét, melyben táncterem és médiaterem, valamint udvari színpad egyaránt helyet kapott egy tanári helyiség mellett. A mintegy 50 milliós fejlesztésnek teret adó épületszárny egykor pedagóguslakás volt.

A beruházás kivitelezője a Metal Com Zrt. volt, a cég néhány hónap alatt elvégezte a munkát. A felújítás költségeinek 80 százalékát a Csongrád Megyei Önkormányzat, a fennmaradó részt a helyi önkormányzat biztosította.

2010. szeptember 17.

Autómentes Nap

Az Állampolgári Részvétel Hete keretében Autómentes napot rendeznek szeptember 22-én, szerdán. 9 órától szabadidős játszótér nyílik az óvodásoknak a Központi ABC és Kossuth utcai óvoda közötti lezárt útszakaszon. 13 órától indul a Két kerékkel egészségesebb – közösségi bicajos városkör a helyi oktatási intézmények részvételével a Legrand sportpályáról, melynek az eredményhirdetését 15 órakor tartják a Luther téren. 15 órától mini kalandparkkal és közös tornával, mászófallal, lovasko-csizással, pónilovaglással várnak mindenkit.

Az Állampolgári Részvétel Hete keretében a CIK sátor, a SZIDÖK-műhely és a kerekesszékes pálya is mindenki előtt nyitva áll, de BMX- és graffiti bemutatót is láthat a közönség a Kossuth utca lezárt szakaszán.

2010. szeptember 17.

Polgári kori közigazgatási rendszer

A szentesi önkormányzat változásai a múltban (IX.)

Szentesi utcarészlet a századforduló után1867 őszén a szentesiek népszavazás útján érték el a rendezett tanácsú városi jogállás visszaállítását. Ennek alapján Csongrád vármegye közgyűlése utasította a várost, hogy az új szervezettel kapcsolatos választásokat az 1848: XXIII. tc. előírásainak megfelelően mielőbb tartsa meg. A választásra jogosultak (számuk 1774 fő) a polgármestert, a főbb tisztviselőket, valamint a képviselő-testület 120 tagját titkos szavazással, közvetlen módon választhatták meg. Az ekkor kialakított közigazgatási rendszer 1871-ig maradt érvényben.

2010. szeptember 17.

Nagy Jánost köszöntik

Nagy János neve egybeforrt Szentes város kulturális életével. Az elmúlt évtizedekben kifejtett odaadó szervezői, pedagógusi és muzsikusi tevékenységei, megszállottsága és hite tiszteletet parancsoló példa az új generáció számára is. Szóljon most a muzsika a 70 évről, s ünnepeljük együtt városunk meghatározó személyiségét, köszöntsük együtt 70. születésnapján Nagy Jánost.

Az ünnepi hangversenyt Nagy János címzetes igazgató, Szentes Város Díszpolgárának köszöntése 70. születésnapja alkalmából szep-tember 25-én, szombaton 17 órakor rendezik meg a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontban. A hangverseny köz-reműködői: Bucsány György, Dani Imre, Horváth Andrea, Horváth Henrietta, Bárdos Lajos Vegyeskar és a Lajtha iskola tanárai. A belépés ingyenes!

2010. szeptember 17.

A főispán levelet írt Gömbös Gyulához

Évfordulónaptár – 2010.

160 éve, 1850. szeptember 13-án nyilvánosságra hozták a "Magyarországbani politikai közigazgatási hatóságok szervezete tárgyába" kiadott belügyminiszteri rendeletet, amely az országot öt közigazgatási kerületre osztotta. Csongrád megye a nagyváradi kerületből a pest–budai kerületbe került át.

135 éve, 1875. szeptember 13-án született Szentesen Farkas Antal (1875–1940) néptanító, költő, író, újságíró, lapszerkesztő. A gimnáziumot Szentesen végezte, majd tanítói oklevelet szerzett. Tanyai tanítóként jelent meg első verseskötete (1894). 1902-től a Makó és Vidéke c. lap főmunkatársa, később szerkesztője. 1905-ben Budapestre ment, ahol a Népszava munkatársa lett. Versei öt kötetben jelentek meg, de írt regényeket és meséket is. 1945-ben utcát neveztek el róla Szentesen.

2010. szeptember 17.

Volt egyszer egy Lecsófesztivál

Úgy tartja Mészáros Zoltán, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatója, hogy ennyi vidám, mosolygós emberrel évente csak egyszer, a Lecsófesztiválon találkozhat az ember. Már ha szentesi. Mint mondja, annyi megkeresést, vállveregetést, annyi bíztató szót kaptak a rendezvény alatt, és azt követően is, ami arról biztosítja őket, hogy az egy jó dolog, és talán jól is csinálják. Így hát természetesnek vehetjük, hogy a folytatás a tizedikkel már garantált.

Tömegeket mozgatott meg az újdonságként bevezetett jótékonysági kóstolójegy. Vele úgymond több legyet ütöttek egy csapásra. Versenyt hirdettek, mellette pedig nemes célt szolgálva az Észak-magyarországi Felsőzsolca árvízkárosultjainak javára tudtak gyűjteni. Mellesleg a sorbaállást is kiküszöbölték vele.

2010. szeptember 17.

Elkészült a Zsoldos rekonstrukciója

Sokat tesz a város az energiatakarékosság érdekében - mondta Szirbik Imre polgármesterMint arról már több alkalommal hírt adtunk, a város tíz közintézményében 700 milliós energetikai korszerűsítés folyik. Szentes a Norvég Alaptól 2,5 millió euró támogatást nyert, melyet az önkormányzat 15 százalék önerővel egészített ki. A megújult épületek sorában a Zsoldos középiskola készült el legutóbb.

A szeptember 14-i, keddi ünnepélyes avatáson az intézmény igazgatója, Pintér Etelka köszönetét fejezte ki az önkormányzat felé. Az iskola tanulója, Kajla Dzsenifer verssel köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Szirbik Imre polgármester arra emlékeztette a diákokat és a megjelent vendégeket, hogy a 2007-ben megkezdett programja jelent és a jövőt is szolgálja. Az oktatási és szociális intézményekben zajló rekonstrukciós munkálatok végeztével a város sokat tesz a környezetvédelem és az energiatakarékosság érdekében. Ezentúl a Zsoldos középiskolában is termálvízzel fűtenek, a lapostető megújult, az elavult nyílászárókat hőszigeteltre cserélték és ez az iskolaépület is hőszigetelést kapott. A polgármester hozzátette, hogy a város azok iránt az iskolák iránt is felelősséget érez, amelynek nem ő a fenntartója. Az önkormányzatnak az a törekvése, hogy minden, Szentesen tanuló diák optimális körülmények között, egészséges környezetben tanulhasson.

K. E.

2010. szeptember 17.

A feleltetőgépet is kipróbálják

A modern és a hagyományos keveredik a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda falain belül. Arról, mi várható náluk az új tanévben, Nemes Évát, az intézmény igazgatóját kérdeztük, aki megerősítette: a városban szállingózó pletykákkal ellentétben a helyén marad.

Szeptembertől 49 első osztályos kezdte meg tanulmányait az iskolában, akik felújított tanterembe léphettek. Az intézményben elvégezték a szükséges festési, takarítási munkálatokat is. Nemes Éva arról is büszkén számolt be, hogy az óvodába is sokan jelentkeztek, szinte telt házzal, 47 gyerekkel indíthatják el.

2010. szeptember 17.

Élen az iskolák között

A református általános iskola első osztályosai az évnyitó előttA nyár a pedagógusoknak a feltöltődés ideje, általában a szabadságot jelenti, a technikai dolgozóknak pedig továbbra is kőkemény munkát. Ez utóbbiban az iskola szépítése, felújítások sora szerepel.

Így volt ez a Kiss Bálint Református Általános Iskolában is. Karikó-Tóth Tibor igazgató arról szól, hogy pályázati támogatással és önerővel elvégezték a konyhaépület teljes nyílászáró cseréjét. Mint mondja, már időszerű volt, a konyha így már minden tekintetben 21. századinak tekinthető. Szintén pályázati támogatással új helyre költöztették az informatika tantermüket. Bár a támogatási pénzt még mindig nem kapták meg (a többi iskola sem – a szerk.), de előre gondolkodtak, és mire a gépek októberre megérkeznek, az iskola két felújított tanteremmel várja azokat. A gyerekek tanítását újabb 9 gép segíti, a számítástechnikai berendezések számát tekintve közelednek a 100-as számhoz.

2010. szeptember 17.

Térfesztivál zenében, táncban - hetedszer

A választások évében valahogy mindenre kerül pénz. Arra is, amire máskor alig jut: értékek közvetítésére! Szeptember 18-án, szombaton a hetedik Térfesztiválon végre nem valami buta, de harsány popzene szól majd, az állítólagos közízlés nevében.

18.30-kor kezd a Paddy and the Rats. Igen, ők már koncerteztek az idén Szentesen, a megújult Graffiti Klubban. Az effajta "fedélzeti patkányokból" azonban sosem elég. Magyar banda lévén nem kevesebbet tudnak, mint újat hozni – az ír zenében. Többnyire saját számokból rakták össze első lemezüket ("Rats On Board" címen), amelyet japán kiadó publikált először. Tőle vette meg a jogokat a hazai könyvpiacot uraló Alexandra. Paddyék nótái – minden túlzás nélkül – felveszik a versenyt a stílusteremtő ír folk-punk banda, a Pogues dalaival. Alapjában véve rockzenekarról beszélhetünk tehát a miskolci együttesről szólva, amelynek hangzását néhány hagyományos ír hangszerrel: a dudával és a hegedűvel tettek jellegzetessé. Ennél fogva nem hiányozhatnak a koncertprogramból a legnépszerűbb ír slágerek feldolgozásai sem. Érdemes tehát már kora este kilátogatni a Kossuth térre.

Ahogyan érdemes tovább maradni, hiszen nyolckor a Presidance Company (tánc) együttes műsora kezdődik, ezzel a (beszédes) címmel: "Hungarythm – a tánc életre kelt". A kétszer ötvenperces előadásban nemzetünk jellegzetesen magyar karakterjegyei mutatkoznak meg a virtuóz technikai tudással végrehajtott mozdulatokban. Vári Bertalan, Harangzó-díjas táncos, koreográfus tizenkét professzionális táncossal álmodta színpadra első teljes estés, kétrészes koreográfiáját. A hazai viszonylatban példátlan előadásban a tradicionális elemek a kortárs mozdulatnyelv mozgásformái közé ékelődnek. A társulatot a budapesti előadásokon élőben kísérte a magyar világzenét játszó Kerekes Band, a Csík Zenekar és az Anselmo Crew. Ezúttal már a Presidance Sound System muzsikál nekik és nekünk – reményeink szerint szintén élőben. A divatos, monstre nemzetközi produkciókra hajazó, nagyszabású, modern látványelemekkel tarkított show-ra számíthatunk tehát. Az interneten rákeresve remek felvezetőt láthatunk, és ízelítőt kaphatunk a műsorból. A nézők (laikusok és szakmabeliek) spontán véleménye pedig mindennél többet árul el a produkció értékeiről.

Szeptember 18-án tehát – hosszú idő után – végre ismét méltán idézhetjük a jól ismert LGT-dalt: "miénk itt a tér". (Az igazi azonban az lenne, ha a feloszlását soha ki nem mondó LGT-től hallanánk ezt egyszer. Ha hamarabb nem, akkor négy év múlva.)

Olasz Sándor

2010. szeptember 17.

Oktatás, kultúra, gazdaságfejlesztés

A Pálmások polgármesterjelöltje

Karikó-Tóth TiborKarikó-Tóth Tibor neve ismerősen cseng a közéletben. Korábban már tagja volt a helyi képviselő-testületnek. Átgondolt, alapos hozzászólásaira talán még emlékeznek a szentesiek. A Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója most ismét a közélet felé fordul: a helyhatósági választásokon a Pálmások Szövetségének polgármesterjelöltje.

– A közéletre mindig is odafigyeltem. A város életének alakulása attól függetlenül is foglalkoztatott, hogy a képviselő-testületben ültem, vagy sem. Azt látom, hogy egy nagyon erőteljes túlpolitizáltság kezd kialakulni a városban. A Pálmások Szövetsége, illetve Horváth István elnök úr megkeresése döntő volt a számomra. Mindannyian abban hiszünk, eljöhet végre az az idő, amikor egy civil szerveződés, egy politikailag független csapat igenis beleszólhat a város irányításába. Mint ahogyan a Pálmások két képviselője, Horváth István és dr. Papp Zoltán a négyéves ciklus alatt eredményesen meg is tette azt.

2010. szeptember 17.

Cuháré

A Szentesi Művelődési Központ és a Zöldág Mozgáskultúra ésSport Egyesület a Móricz Zsigmond Művelődési Házban rendezi meg szeptember 25-én, szombaton 9 órakor a Cuháré Szóló Folk Fesztivált. A népi ének, népmese, néptánc és népzene kategóriákban zajló versenyt Ráfi Dénes, a HMG tanára nyitja meg. Közreműködik Bánfi Ádám tanítvány, és Balla Tibor a Népművészet Ifjú Mestere tekerőn. A belépés díjtalan.

2010. szeptember 17.

Katyika meg Matyika

A Népmese Napján, Benedek Elek születésének évfordulóján Kóka Rozália mesemondó előadásában a Katyi-ka meg Matyika című műsort láthatják a gyerekek szeptember 29-én, szerdán 9, 10.30 és 14 órakor a megyeházán. Előre bejelentkezett iskolás csoportok jelentkezését várják szeptember 20-ig a 314-211-es számon. A belépés díjtalan.

2010. szeptember 17.

Csapatban dolgoznak Szentesért

Farkas Sándor lemondana polgármesteri fizetéséről

A csapatmunkát mezekkel is szimbolizálták a sajtótájékoztatónAz ajánlószelvények leadása után sajtótájékoztató keretében mutatkozott be a Fidesz csapata, a jelképesen felmutatott mezeken lévő szám azt a választókerületet szimbolizálta, melyben jelöltjeik indulnak az október 3-i önkormányzati választásokon. Polgármesterjelöltjük, Farkas Sándor bejelentette: megválasztása esetén nem veszi fel polgármesteri fizetését, hanem azt karitatív célra, a szegények és idősek javára ajánlja fel.

Elmondták, hogy véleményük szerint Szentes nem lehet ellenzékben. Egy olyan város megteremtéséért szeretnének dolgozni, ahol jól érzik magukat az emberek, megtalálják számításukat, jövőjüket, s ahova a fiatalok szívesen visszatérnek tanulmányaik végeztével. A kampány eddigi és további következő időszakában is a korrekt, a pozitív értékek mentén zajló vetélkedést érzik magukénak és elzárkóznak minden olyan megnyilvánulástól, amely más szervezetek jelöltjeivel szemben méltatlan lenne. Erre kérik versenytársaikat is.

2010. szeptember 17.

Szeretnének nyerni a Megasztárban

Már az első akkordnál tapsolnak a Fivéreknek

A Seres-testvérek pályafutását lapunkban évek óta követjük, s bizony rögös út vezetett addig, hogy a gitáros trió Fivérek néven a Megasztár című tévéműsor ötödik szériájában magával ragadja a közönséget. Csongrádinak vallják magukat, ám Szentestől is rengeteget kaptak, jelentik ki a 12 éve együtt zenélő Seres testvérek. Mindenesetre Antal, Róbert és Krisztián most nagyon büszke arra, hogy zenekarként ők képviselik a megyét a TV2-n futó tehetségkutató műsorban.

2010. szeptember 17.

Debreceni fotográfusok

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör debreceni fotósok kiállítására várja az érdeklődőket szeptember 20-án, hétfőn 18 órakor a művelődési házba.

A Debreceni Új Fotóműhelyt 1998 elején alakították. Elvárják, hogy a fotózásban a művészet legyen a fontos. A kép legyen átgondolt, személyes koncepció. A fotós tanuljon meg rég elfeledett technológiákat, legyen szakértője a fényképek létrehozásának, mint voltak a régi mesterek.

Dr. Seres Géza, a fotóműhely vezetője nyitja meg a tárlatot, amely október 20-ig látogatható.

2010. szeptember 17.

Filmek versenyeznek

Egy Szentesen forgatott film jubileuma ihlette, ezért városunk lesz a helyszíne a Magyar Független Film és Video Szövetség idei fesztiváljának. A szeptember 23– 26. között, jövő csütörtöktől vasárnapig megrendezésre kerülő esemény már az 57. alkalom a filmkészítők bemutatkozására, amikor is közönség előtt vetítik, majd díjazzák a versenyprogramba került műveiket.

Mint a szervezőktől megtudtuk, összesen 96 pályamű, azaz 1614 percnyi filmanyag került az előzsűri elé. A szentesi fesztiválra a szeptember 13-án befejeződött válogatáson legjobbnak talált, illetve a tájegységi szemléken díjazott alkotások kerülhetnek be. A versenyprogramban szereplő filmeket szakértő zsűri értékeli, és jutalmazza az Aranyszarvas-díjjal, összértékben pedig több mint egymillió forinttal.

2010. szeptember 17.

Egy kis Párizs Szentesen

Domján Ilona a nyáron megnyitott Élene Couture Hölgyszalonban és méretes szabóságában egy kicsit a divat fővárosát idézi, hogy az ilyen típusú kényeztetésért ne kelljen messzire menni.

A helybeli divattervező és stylist az ősszel tízéves jubileumát ünnepelheti annak, hogy a divatszakmában tevékenykedik, ami számos különleges kollekciót eredményezett már. Ilona elmondta, eddig megyeszerte bérvarrodákban készültek a ruhák, mostanra már igény mutatkozott a vásárlói részéről egy elegáns szalonra és egy varrodára. Az Haute Noire-kollekció, amely Ilona legutóbbi divatshow-ján misztikummal és romantikával varázsolta el a közönséget, már teljes egészében itt készült a szalon varrodájában.

2010. szeptember 17.

Szerbia a Tokácsli Galériában

Immár új néven fogadja a látogatókat a művelődési központ főtéri kiállítóhelye. A 10 éve elhunyt szentesi festőművész, Tokácsli Lajos nevét viselő galériában folytatódik az a hagyomány, miszerint a szezon első tárlatán szokásosan a Topolyai Művésztelep egy-egy alkotója mutatkozik be. Ezúttal And-jelija Blagojevic festőművész hozta el tájképeit és csendéleteit.

A szerbiai alkotó pasztellképeit a tavaly szintén ezen a helyen kiállító Kollár László festőművész ajánlotta a közönség figyelmébe, ráirányítva a figyelmet a festmények vibráló, élénk színvilágára.

A művésznő 1994 óta fest, számos önálló és csoportos tárlaton bemutatkozott már, témavilága a nyugat-szerbiai táj. Egyik méltatója szerint Andjelija Blagojevic pasztellel alkotott tájai egy olyan festőművészről vallanak, aki a természet előtti igazi és mély izgalmat tárja elénk, motívumainak megválasztása pedig a szülőföldhöz, mint saját lelkiségének bölcsőjéhez való kötődését bizonyítja.

A kiállítás október 2-ig látogatható a Tokácsli Galériában.

D. J.

2010. szeptember 17.

A kosarasok "otthonra" találtak

Aleksandar PreskarA Szentesi Kosárlabda Klub sportolói elhagyták a sportcsarnokot, hiszen a csapat megnövekedett edzésigényeit, illetve az anyagi lehetőségeket nem sikerült összhangba hozni. A felújított Klauzál Gábor Általános Iskola igazgatója, Dévay István befogadta a kosarasokat, és így Szentes egyik legjobban fejlődő sportegyesülete "otthonhoz" jutott.

Aleksandar Preskar, Szale büszkén mutatta be, hogy a gyönyörűen felújított tornaterem, az öltözők és fürdők, olyan körülményeket biztosítanak, ahova a szülők szívesen engedik a gyerekeket. A teremben levő pálya hitelesítésére a közeljövőben kerül sor, így nem lesz gond a bajnoki mérkőzések lebonyolításával sem. Kaptak egy helyiséget is, ahol a klub irodáját tudják kialakítani, és van lehetőség a sportszerek tárolására. Így igazi klubéletet tudnak majd élni, aminek első része a vasárnap esti kosárlabda vb döntőjének a közös megtekintése lesz kivetítőn.

Szale elmondta, hogy két éve, amikor elkezdte a munkát az egyesületnél, szinte a nulláról kellett indulnia, mára pedig több, mint száz gyerek kosarazik négy korosztályban az egyesületben. Nem csak Szentesen, hanem Csongrádon és Vásárhelyen is vannak csoportjai, de előre haladott tárgyalásokat folytatnak Szegvárral és Mindszenttel, az ottani lehetőségek kialakításával kapcsolatban. Egyelőre még a szervezett bajnokságban nem vesznek részt, hiszen nincs annyi megfelelő korú játékos, illetve anyagi eszköz sem, hogy eredménnyel vegyék fel a küzdelmet Szeged, Szolnok, Paks csapataival, de azon dolgoznak, hogy egy-két éven belül erre lehetőség legyen.

Kiemelt feladatnak tartja, hogy az utánpótlást nevelje, de a magyarok valamit elfelejtenek. Nem az a jó edző, aki "csak" játékost nevel, hanem – mint Szerbiában – már fiatalkorban gondoskodni kell az edző, csapatvezető vagy a játékvezető utánpótlásról is. Nála ma már több olyan tizenéves sportoló van, aki a náluk fiatalabbakat edzi.

2010 nyarán, egy határon átnyúló pályázat segítségével sikerült nagyobb anyagi forráshoz jutni. A pályázatírásban segített Barna Viktor, aki a Vajdaságban, a Bánáti Szövetség vezetője. Az 114 ezer eurós pályázati keretből az egyesület 66 ezer euróval gazdálkodhat, melyet kosárlabdaedző- és játékvezető képzésre, felszerelések, spor-teszközök vásárlására, sportági bemutatók, nemzetközi edzőtáborok, tornák szervezésére és anyagi fedezetére kívánnak felhasználni. Vásárolnak továbbá egy eredményjelző órát, ami a bajnoki mérkőzések lebonyolításának elemi feltétele.

Garai Sz. Imre

2010. szeptember 17.

Folytatódott a döntetlensorozat

Szentesi Kinizsi–Algyő

Hátsó sor balról, jobbra: Tompa Mór, Tóth György, Tóth László, Sípos Árpád, Tihanyi Gábor, Hidas József, Németh Arnold, Bordács László, Nagy András edző. Guggolnak: Tolnai László, Nagy István, Debreczeni Ferenc, Páger György, Gránicz Szabolcs, Halmos Csaba; legelöl Poszler András kapusA Szentesi Kinizsi labdarúgócsapata a Tisza-Maros csoport egyik legjobb csapatát fogadta a hét végén a Pusztai László Sportte-lepen. Sajnos az eső, és a bajnoki mérkőzés előtti előmérkőzés nem használt a pályának, így folyamatos játékra nem nagyon számíthattak az edzők.

Az Algyő csapata nagyon képzett és jó játékosokból állt, akik magabiztosan kezdtek a Kinizsi fiataljai ellen. Az első öt perc két vendéghelyzettel indult, de Poszler, ragyogó reflexszel hárított, majd jó ütemben jött ki a kapuból, és szedte le a labdát a fejelni készülő vendégcsatár elől. A következő negyedórában aztán feljöttek a hazaiak és az Algyő beszorult. A Kinizsi szemre is szép akciókat vezetett. A széleken elfutó játékosok beadásai komoly veszélyt jelentettek a vendégkapu előtt, ennek következtében előbb Hidas – nyolc méterről lőtt kapásból "centikkel" mellé – majd Tóth L. a kaputól öt méterre levett, és leállított egy beívelt labdát. Az első félődőben ezek után kissé csapkodóvá vált a játék. A játékosok sokat csúszkáltak a talajon, sajnos Tompa is így járt egy ígéretes helyzetben, az ellenfél kapusával. Közben a szentesi csapat négy sárgalapot is összeszedett.

A szünet után azonnal a Kinizsi lépett fel támadólag, de Bordácsnak nem sikerült gólt szereznie, majd Sípos fejesét védte két méterről a vendégkapus. A levegőben lógott a hazai vezetés – volt egy 11-es gyanús szerelés is az ellenfél büntetőterületén belül –, de nem sikerült gólt szerezni. A második félidő középső negyedórája a vendégek helyzeteit hozta, de Poszler illetve a két középső védő Sípos és Tompa tartották a frontot. A játékosokból nagyon sokat kivett az átázott talaj, és egyre többet szabálytalankodtak, aminek aztán több tisztázatlan "belemenés" lett a vége. Szerencsére véget ért a mérkőzés, különösebb botrányok nélkül. A döntetlen (Szentesi Kinizsi–Algyő 0–0) igazságosnak mondható, bár a hazaiaknak több és tisztább helyzetük volt.

Nagy András edző szerint nehéz mérkőzés volt – talaj sem volt ideális – egy jól felkészített csapat ellen. Helyzeteik megint voltak, de most valahogy nem sikerült bepréselni a labdát az ellenfél kapujába. A játékosok közül Tompa és Sípos teljesítménye volt kiemelkedő, de elégedett volt Poszler helytállásával is, illetve a második félidőben Págerrel is. Amit mindenképpen el kell mondani, hogy a Kinizsi ifjúsági csapata 3–0 arányban győzte le a vendég Algyő csapatát.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre

2010. szeptember 17.

Rajtol a futsal bajnokság!

Hétfőn elkezdődött a hazai futsal bajnokság első osztályának 2010/2011-es küzdelemsorozata, míg az NB II-ben szeptember 27-én indul útjára a labda. A Szentesi Futsal Club – hat esztendős NB I-es tagság után – anyagi nehézségek miatt csak a másodosztályban vállalta a szereplést. A fiatal, elsősorban szentesi labdarúgókból álló együttes első mérkőzését hazai környezetben játssza, az ellenfél a Borsod Volán Szabadidőközpont lesz.

Makra Zoltántól, a Szentesi Vasutas SC elnökétől megtudtuk, hogy a Szentes a tizenkét csapatos Keleti-csoportba kapott besorolást, ahol többek között a Nagykáta, a Salgótarján, a Monor, a Gödöllő és az Újszeged lesznek a mieink ellenfelei. A nevezési feltételeknek a klub eleget tudott tenni, így nincs akadálya a másodosztályú szereplésnek. A klub a jövőben is nagy gondot fordít majd az utánpótlás-nevelésre, annál is inkább, mert a gárdában egyre több fiatal labdarúgó jut játéklehetőséghez. Török Márk, Locskay, Nemes továbbra is a csapatban szerepelnek, csakúgy, mint a rutinos Kerepeczky és Bíró Mihály. Távozik viszont a klubtól Brin-szky, Keller, Béry és Szabó László. A klub új szakosztályvezetője Szabó Árpád lesz, a vezetőedző pedig továbbra is Némethy László marad. Makra Zoltán a Szentes FC-t a csoport első felébe várja, olyan pozícióba, hogy részt tudjanak venni a bajnoki rájátszásban. A mérkőzéseket pénteken és hétfőn rendezik, a hazai összecsapásait mindig hétfőn, este 20 órás kezdéssel játssza a Szentes a Dr. Papp László Sportcsarnokban, a belépés ingyenes lesz. A klub a futsal Magyar-kupában is érdekelt, az első fordulóban éppen azzal a Borsod Volánnal hozta össze a sorsolás, amely csapat ellen a bajnoki nyitányon is találkoznak Bíróék.

A találkozót október 4-én, hétfőn este rendezik városunkban. A szabályok szerint a továbbjutás egy mérkőzésen dől majd el. Arra a kérdésre, hogy hogyan vélekedik a közelmúltban megszületett önkormányzati testületi döntésről, miszerint futsal-pályát hoznak létre a sporttelepen, Makra Zoltán azt válaszolta, hogy ő is csak az újságokból értesült a hírről, csakúgy, mint a vízilabdázóknak megszavazott, egyszeri, három és fél milliós támogatásról. Véleménye szerint – bár a döntés jogosságát nem vitatja – ez az öszszeg elegendő lett volna ahhoz, hogy a Szentesi Futsal Club ebben a szezonban is az ország legjobb csapatai között szerepeljen, és az utánpótlás NB II-es, kötelező szerepeltetése is megoldódjon.

H. V.

2010. szeptember 17.

Hazai és nemzetközi hírességek

Szenzációs lesz "A visszatérés" apropója októben 2-án a X. Nemzetközi Küzdősport Fesztiválnak Szentesen. A magyar ökölvívósport nagy szervezője és támogatója a Félix Promotion (2006-ban Szentesen mondott ideiglenes búcsút az ökölvívásnak), most visszatér, és reméljük olyan sportolókat fedez fel, akik tovább öregbítik ennek a sportágnak a hírnevét.

A gála zászlóshajója, a Svájcból visszatérő, 15 éve bokszoló Szili István, a harmadik visszatérő Kótai Mihály, akit szintén nem kell bemutatni az ökölvívó rajongóknak.

Szili István 1982. december 26-án született Szombathelyen. 2005-ban 68 kg-ban, 2007-ben 75 kg-ban magyar bajnok volt, sok magyar és nemzetközi verseny győztese (221 mérkőzés: 165 győzelem, 5 döntetlen, 51 vereség). 2008-ban nem jutott ki a pekingi olimpiára, így a profi ökölvívást választotta, Svájcba került és a profik között 5 mérkőzésen maradt veretlen. Normál alapállású ökölvívó.

Szentesen készül a nagy megmérettetésre Bertók Róbert vezetésével. Itt találtak olyan személyi, létesítményi és egyéb körülményeket, ahol nyugodtan és szakszerűen tud készülni, és ahol a technikai feltételek is adottak. A gálára 72,5 kg-os súlycsoportra "gyúr", és mindent megtesz azért, hogy a szentesi közönség büszke lehessen rá.

Bertók Róbert, a Szentesi Kinizsi SZITE ökölvívó és kick-box szakosztályának a vezetője elmondta, hogy ennek a fesztiválnak az ország ökölvívó-életére nagy hatással lesz Félix visszatérése. Egyelőre, még csak magyar versenyzőket menedzselnek, és ehhez választották Szili Istvánt, a "Spártait", akit mind a ketten régóta ismernek. Olyan típusú, céltudatos, hatalmas akaraterővel rendelkező sportoló, akit példaképül lehet állítani a mai fiatalok elé. Nem ismer lehetetlent, lazsálást az edzéseken, nem kell számolni mellette a fekvőtámaszt, mert inkább többet dolgozik, csak hogy a céljait elérhesse. A gálán a szentesi versenyzők mellett részt vesz Kótai Mihály "Tornádó". Utcai harcosok és a thai-boksz magyar és nemzetközi hírességei biztosítják a gála forró hangulatát.

Garai Sz. Imre

2010. szeptember 17.

Évadzáró torna

A Szabadidős Sportklub évadzáró amatőr kispályás felnőtt labdarúgótornát szervez szeptember 26-án, vasárnap a Spartacus-pályán. Nevezhetnek 10 fős amatőr játékosokból álló csapatok, igazolt játékosok megyei I. osztályig. Határidő: szeptember 22., szerda 17 óra Szabadidős SK Tóth J. u. 28/A (telefonon nevezést nem fogadnak!). Az 1–3. helyezett csapat oklevelet és serleget, a legjobb góllövő oklevelet és tárgyjutalmat vehet át.

2010. szeptember 17.

Lóháton…

Szeptember 11-12-én immár 6. alkalommal rendezte meg a Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő támogatásával Lovasterápiás Versenyét Fóton, a Lovasterápiás Centrumban. Szentest a Jó Úton-Lóháton Alapítvány lovasai képviselték. Bár a szombati kategóriák versenyzőihez az időjárás nem volt kegyes, hiszen gyakran zuhogó esőben kellett végiglovagolni a programot, a lelkesedést az időjárás nem befolyásolta. Vasárnapra az idő is összekapta magát, így nem csak boldog gyermekarcokat, de a ragyogó égboltot is láthattuk.

A szentesi csapat tagjai: gyógypedagógiai lovastornában 3 arany- és egy ezüstérmet, díjlovaglásban egy ezüst- és 2 bronzérmet, valamint ügyességi pályán egy 4. illetve egy 6. helyet szereztek. Mindez az összesített versenyben elég volt a második helyezésért járó kupához. A siker kovácsai: Benedek Antal, Dékány Dóra, Földi Péter, Horváth Zsolt, Makai Anikó, Szabó Zita terápiás lovasok, valamint felkészítőik, Piti Irén lovasterapeuta és Csík Anikó lovasterápiás segítő.

2010. szeptember 17.

Hőguta

Diák tízparancsolat
1. Ha osztálytársad tanulni kezd véletlenül, az nem ok arra, hogy te magad is úgy cselekedj.
2. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra, halaszd inkább holnaputánra, mert akkor már nem lesz szükséged rá!
3. A lustaság már fél egészség.
4. Az a feladat, amely nem oldódik meg magától 30 nap alatt, nem érdemli meg, hogy foglalkozz vele.
5. Az iskola nem kocsma, hogy egész nap ott legyél.
6. A tanulás nemesíti az embert, de a társadalomnak nincs szüksége nemesekre.
7. Aki nem tanul, az nem hibázhat, ha pedig nem követ el hibákat, megérdemli a jutalmat.
8. Mindenkinek van valami hobbija, de nem szükséges, hogy az a tanulás legyen.
9. A tanulás élteti az embert, de a pihenésbe se halt még bele senki.
10. Ha szórakozni akarsz, nem muszáj pont a tanulás mellett döntened.

2010. szeptember 17.

Kis kukta

  • "Ezer tó" oldalas
  • Kapros galuska
  • Reszelt almás
2010. szeptember 17.

Az utolsó testületi ülés

Vitát szított a Petőfi és az üdülőközpont

Az önkormányzati választások előtti utolsó ülését tartotta a város képviselő-testülete. Bár szerették volna, ha kampánymentesen zajlik a közgyűlés, ez nem sikerült. A 25 napirendi pont tárgyalásánál szinte végig érezni lehetett a közelgő választások szelét, minden frakció a maga igazáról beszélt. Napirend előtt, és az első félévi költségvetési beszámoló megtárgyalásánál is a Petőfi Szálló volt a slágertéma.

Azt senki sem vitatta, hogy a város gazdálkodása kiegyensúlyozott, ugyanakkor a jobboldalról többen megjegyezték, hogy a hotelberuházás nem halad előre. A Pendo-lával szemben indított végrehajtásról és a hitelbírálatról is kérdezték Szirbik Imre polgármestert, aki elmondta, az ügyben nincs új fejlemény, a kivitelezési szerződést megkötötték, annak határideje 2011. november vége.

Az üdülőközpont gazdálkodása is megosztotta a tanácskozást. A polgári frakció részéről többen értetlenül álltak az előtt, hogy míg a látogatottsága nőtt a strandnak, bevételei csökkentek az év első hat hónapjában. A szocialisták erre megjegyezték, a 7 éven aluliak és a 65 év felettiek ingyen mehetnek be.

10 millió forintért kardiológiai műszereket vásárol az önkormányzat a kórháznak. Az összeget abból a keretből fedezi a város, amit a műtőtömb pályázati önrészére tettek félre. A döntést megelőzően Papp Zoltán a 3 milliárdosra tervezett kórházi fejlesztésről érdeklődött. Dr. Gyenes Ágota képviselőaszszony, az intézmény orvos-igazgatója elmondta, elkészült a beadvány, de nincs befogadója, csak az Új Széchenyi-terv indulásával vehet lendületet a műtőtömb építése.

A Központi Óvoda óvodavezetői állására kiírt pályázatról nem tudtak érvényesen dönteni, az ülés későbbi részében viszont Bárány Györgynét, a Szent Anna utcai tagóvoda vezetőjét bízták meg a vezetői teendők ellátásával az új pályázat befejezéséig, de legkésőbb 2011. szeptember elsejéig. Hoszszabb távra szóló döntéseket már nem vállaltak fel a képviselők, így aránylag hamar és szinte egyhangúan elfogadták az önkormányzati közoktatási intézkedési terv és a városi sportkoncepció végrehajtásának értékelését, valamint az önkormányzat civil stratégiájának felülvizsgálatát. A képviselők arról is határoztak, hogy Szentes együttműködési megállapodást köt a szlovákiai Szentes településsel.

L. J.

2010. szeptember 17.

Késsel fenyegette a fiát

Zsarolás miatt indult büntetőeljárás a Szentesi Rendőrkapitányságon egy csongrádi lakos ellen, aki az egyik helyközi autóbuszjáraton megfenyegetett egy lányt, miszerint ha nem ad neki pénzt cigarettára, akkor megveri. A fiatal férfi a tettéért akár egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

Kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárás – a gyámhivatal jelzése alapján – egy szentesi férfi ellen, aki saját fiát, aki már nem nála lakik, fenyegette meg egy késsel életveszélyesen.

Elfogták azt a tolvajt, aki többször is betört az egyik, a vasútállomáshoz közeli sörözőbe. A férfi törzsvendégnek számított a szórakozóhelyen, ahová zárás után is szívesen viszszajárt – lopni. A tolvaj éppen harmadjára tört be ugyanarra a helyre, amikor elfogták, majd a nála tartott házkutatás során a lopott holmi is előkerült. Kihallgatása során ismerte be, hogy a korábbi két alkalommal is ő volt a betörés elkövetője. Ellene lopás miatt indított vizsgálatot a rendőrség.

Háromnapos sebességellenőrzési akciót tartottak az országban két héttel ezelőtt, így természetesen Szentesen és városunk illetékességi területén is. Az akció eredményeként számos gyorshajtót mértek be a rendőrök, köztük személygépkocsi vezetőket és motorkerékpárosokat is, akik az elkövetkezendő napokban várhatják a büntetési tételeikről az írásos értesítést. A közlekedésrendészet munkatársai ezen a héten újabb országos akcióban vettek részt, ezúttal a biztonsági övek és a gyermekülések használatát ellenőrzik fokozottan a rendőrök.

H. V.

2010. szeptember 17.

Emléktábla-avatás

Az önkormányzattal egyetértésben a Szentes Városáért Civil Fórum és a Szentesért Alapítvány szeptember 29-én, szerdán 17 órai kezdettel megrendezi az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc szentesi honvédei, nemzetőrei és népfelkelői tiszteletére készített emléktábla avatási ünnepségét, melynek helyszíne a városháza Erzsébet tér felöli oldalfala. Ünnepi beszédet mond: Süli Attila százados, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa. Közreműködik a Bárdos Lajos Vegyeskar Nagy János vezényletével, Lajtha László Zeneiskola Fúvószenekara Mihály Béla karnagy vezetésével, valamint a Szegedi 48-as Egyesület puskás csapata.

2010. szeptember 17.

Vöröskeresztes bázisovi

2009-ben indult el a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisovi Programja, amelyben Szentesről a Kertvárosi Óvoda Rákóczi F. utcai óvodája kapcsolódott be. Az avatóünnepségre szeptember 25-én, szombaton 10 órakor kerül sor a Rákóczi óvodában. Az esemény összekapcsolódik egy sportnappal, ahol tartalmas program várja a családokat. A szülőknek és a dolgozóknak véradást szerveznek. Az a csoport, ahonnan a legtöbb véradó szülő kerül ki, jutalomban részesül.

2010. szeptember 17.

Mosó Masa mosodája

A Szentesi Művelődési Központ bérletes gyermekszínházi előadásainak első műsorára október 11-én, hétfőn kerül sor. Az óvodásoknak 9 és 10.30, az iskolásoknak 14 órakor mutatja be a Bóbita Bábszínház Mosó Masa mosodája című zenés bábjátékot, gyermekversek felhasználásával.

A művelődési központ kéri az oktatási, nevelési intézményeket, hogy előre jelezzék a csoport létszámát, illetve azt, hogy melyik időpontra kívánnak jegyet vásárolni. Bérletet szeptember 20-ától lehet vásárolni a Tóth J. u. 10–14. sz. alatt, hétköznapokon 8–16 óráig.

2010. szeptember 17.

Egészség egy életen át

Újra lehetőségük nyílik a szentesieknek és az idelátogatóknak, hogy az egészségük megőrzése érdekében olyan egészségügyi szűréseket végeztessenek el. Az egészségükkel törődőket szeptember 19-én, vasárnap 10 és 18 óra között várják a szervezők. A szűrőprogram keretében táplálkozási szokások felmérésére, testsúly, testmagasság, haskörfogat-, vércukor-, koleszterinszint-, vérnyomás-, testzsír, vázizom tömeg, testvíztartalom mérést is végeznek. Ezen kívül lehetőség lesz BMI-index számítására, peak flow-mérésre, véroxigén vizsgálatra, de anamnézis is készül, valamint genetikai–életviteli kérdésekre is választ kaphatnak az érdeklődők.

2010. szeptember 17.

Diabetes

A cukorbetegek egyesülete szeptember 24-én, pénteken fél 3-kor tartja összejövetelét a kórház igazgatósági épületében. Az egyesület új tagokat is vár a találkozóra.

2010. szeptember 17.

Díjkiosztás

A Virágszínvonalasabb Szentesért 2010 verseny ünnepélyes díjkiosztó ünnepségét rendezik meg szeptember 21-én, kedden 15 órakor a polgármesteri hivatal konferenciatermében.

2010. szeptember 17.

Családi események

Született: Tóth Gábor és Bari Lejla Etelkának Rómeó, Kallai Kornél és Berényi Andreának Lili, Sárközi Ferenc és Laczi Tímea Veronikának Ferenc, Török Imre és Doma Évának Adél Zea, Hervay István János és Szabó Mónikának Anna Luca nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Menyhárt Antal István és Szabados Erzsébet, Baráth László és Stefancsik Katalin, Balogh Gábor és Kovács Hedvig, Király Zoltán Gergely és Bacsa Krisztina.

Elhunyt: Héjja József, Bozó Istvánné Bari Julianna, Pogány Istvánné Vas Eszter, Bihari Mihályné Késmárki Klára Zsuzsanna, Bimbóné Hajdú Ilona Erzsébet, Baranyi Imréné Varga Gizella Jolán, Gombos János, Lipitor Lászlóné Pálinkás Ilona, Blaskovics András, Harnyas Ferencné Túri Margit, Gyovai József Albert.