2007. hónap 00.

Élen az iskolák között

A református általános iskola első osztályosai az évnyitó előttA nyár a pedagógusoknak a feltöltődés ideje, általában a szabadságot jelenti, a technikai dolgozóknak pedig továbbra is kőkemény munkát. Ez utóbbiban az iskola szépítése, felújítások sora szerepel.

Így volt ez a Kiss Bálint Református Általános Iskolában is. Karikó-Tóth Tibor igazgató arról szól, hogy pályázati támogatással és önerővel elvégezték a konyhaépület teljes nyílászáró cseréjét. Mint mondja, már időszerű volt, a konyha így már minden tekintetben 21. századinak tekinthető. Szintén pályázati támogatással új helyre költöztették az informatika tantermüket. Bár a támogatási pénzt még mindig nem kapták meg (a többi iskola sem – a szerk.), de előre gondolkodtak, és mire a gépek októberre megérkeznek, az iskola két felújított tanteremmel várja azokat. A gyerekek tanítását újabb 9 gép segíti, a számítástechnikai berendezések számát tekintve közelednek a 100-as számhoz.

– Szívügyem az elektronikus napló bevezetése – folytatja tájékoztatóját az igazgató. – Ebben úttörőszerepet vállaltunk, az a cég, akinél megrendeltük, nyitott volt a jelzéseinkre, jó pár intézmény használja az országban, de a legtöbb újítást mi hoztuk be. Ettől az iskolaévtől kezdve az iskola összes osztálya ebben a rendszerben van benne. A tanárok is megkapták a lehetőséget, és szinte minden tanteremben ott van már a számítógép. A napló bevált, nekünk bizonyos adatok elérése így sokkal egyszerűbb, a felsősöket teszteltük, ott a szülőket is megkérdeztük, pozitív visszajelzést kaptunk. A gyerek nem tud belépni, a szülő naprakészen tudja követni gyermeke tanulását.

Tavaly kísérleti jelleggel indították a "Modul hetet". Nagy sikert aratott szülők–gyermekek körében. Ez azt jelenti, hogy a tanév során októberben, februárban és májusban a felső tagozatban három tanítási héten keresztül nincs úgymond normál tanítás, hanem egy más, speciális órarendre váltanak át, amely másfélórás blokkokból áll össze (KRESZ, elsősegélynyújtás, egészségnevelés, IQ-tesztek, illemtan, táncórák). A város iskolái közül elsőként nyerték el az "öko-iskola" címet az elmúlt tanév végén. A környezetvédelem terén a tudatos gondolkodás irányába tett erőfeszítéseiket honorálták ezzel. Az oktatási intézményben évek óta szelektív gyűjtés folyik a tantermek, folyosók szintjén is. Ahol tudják, bővítik a zöldfelületet, a játszóteret is hasonló megoldással cserélték le. Erdei iskola programjaikat, a kirándulásaikat is a környezetvédelemhez kapcsolódóan szervezik.

– Mivel a tanulólétszámunk továbbra is a teljes kihasználtság irányába mozog, emiatt mindig tanteremproblémával küszködünk, szeretnénk a tornaterem folytatásában, a volt szolgálati lakás helyén egy négyszintes épületrész-bővítést elvégeztetni, aminek az alsó részében egy tornaszoba kapna helyet, az első-második emeleten 2–2 tanterem, a tetőtéri részben kisebb vendégszobákat alakítanánk ki. Ez egy nagyon komoly, 100 milliós beruházás. Pályázatban, illetve önerőben és hitelfelvételben is gondolkodunk. Ami már biztos, az akadálymentesítés kapcsán a tanév végére nálunk is elkészül lift – mondja Karikó-Tóth Tibor.

(lovas)