2010. szeptember 17.

Filmek versenyeznek

Egy Szentesen forgatott film jubileuma ihlette, ezért városunk lesz a helyszíne a Magyar Független Film és Video Szövetség idei fesztiváljának. A szeptember 23– 26. között, jövő csütörtöktől vasárnapig megrendezésre kerülő esemény már az 57. alkalom a filmkészítők bemutatkozására, amikor is közönség előtt vetítik, majd díjazzák a versenyprogramba került műveiket.

Mint a szervezőktől megtudtuk, összesen 96 pályamű, azaz 1614 percnyi filmanyag került az előzsűri elé. A szentesi fesztiválra a szeptember 13-án befejeződött válogatáson legjobbnak talált, illetve a tájegységi szemléken díjazott alkotások kerülhetnek be. A versenyprogramban szereplő filmeket szakértő zsűri értékeli, és jutalmazza az Aranyszarvas-díjjal, összértékben pedig több mint egymillió forinttal.

A zsűriben a Horváth Mihály Gimnázium drámapedagógusa, Dózsa Erzsébet is véleményt alkothat a pályaművekről. Ami még az esemény helybeli vonatkozását indokolja, az idén 80 éves fennállását ünneplő szövetség több különlegességgel is emlékezetessé kívánja tenni ezt az alkalmat, ezek között a számunkra kifejezetten kedves Kis Utazás Fesztivállal. Csütörtökön 18 órától a moziban nyitófilmként vetítik a szentesi helyszíneken 10 évvel ezelőtt forgatott A kis utazás című játékfilmet, Buzás Mihály rendezésében. A fekete-fehér alkotásban szentesi arcok is feltűnnek, a gimnáziumi tanárokat (mondjuk úgy, hitelesen) alakító Keserű Imre és Dózsa Erzsébet személyében. Utána közönségtalálkozót rendeznek. Az Őze Lajos Filmszínház azonban csak az egyik helyszíne lesz a sűrű programnak. Az ünnepélyes megnyitó a Liget vendéglőben lesz, 20 órától Kőrösi Zoltán, az MMKA elnöke, majd Szirbik Imre polgármester köszönti a vendégeket. 21 órától az üdülőközpontba költözik a rendezvény, a közönségtalálkozó a Kis Utazás Fesztiválon folytatódik. Ekkor a nyitóalkotásról szóló, Káldy László rendezte, Szerintem jól csináljuk, Laci! című werkfilmet tekinthetik meg az érdeklődők, méghozzá a melegvizes medencéknél.

Másnap, pénteken 13 órától az ifjúsági házban NDK-emléktárgy kiállítására várják a retróra fogékony közönséget, akiket megérintenek, mondjuk a Gojko Mitic-relikviák, vagy éppen a Trabant, Wartburg gépjárművek, melyeket vezetni is lehet. Ezen a délutánon már be lehet ülni a versenyprogram vetítéseire, szintén az IH-ban. A péntek éjjel a független pálinkák versenye is lesz a strandon. Szombaton folytatódnak a szakmai programok, a zárónapon pedig délben kerül sor a fesztivál díjainak átadására. 14 órakor megemlékezést tartanak dr. Dragon Károly, a legendás Szentesi Amatőrfilmes Klub alapítójának csongrádi sírjánál.

A díjnyertes filmeket 16 órától vetítik a fesztivál zárásaként.

D. J.