2010. szeptember 17.

Oktatás, kultúra, gazdaságfejlesztés

A Pálmások polgármesterjelöltje

Karikó-Tóth TiborKarikó-Tóth Tibor neve ismerősen cseng a közéletben. Korábban már tagja volt a helyi képviselő-testületnek. Átgondolt, alapos hozzászólásaira talán még emlékeznek a szentesiek. A Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatója most ismét a közélet felé fordul: a helyhatósági választásokon a Pálmások Szövetségének polgármesterjelöltje.

– A közéletre mindig is odafigyeltem. A város életének alakulása attól függetlenül is foglalkoztatott, hogy a képviselő-testületben ültem, vagy sem. Azt látom, hogy egy nagyon erőteljes túlpolitizáltság kezd kialakulni a városban. A Pálmások Szövetsége, illetve Horváth István elnök úr megkeresése döntő volt a számomra. Mindannyian abban hiszünk, eljöhet végre az az idő, amikor egy civil szerveződés, egy politikailag független csapat igenis beleszólhat a város irányításába. Mint ahogyan a Pálmások két képviselője, Horváth István és dr. Papp Zoltán a négyéves ciklus alatt eredményesen meg is tette azt.

– Beszéljünk a tervekről, a Pálmások Szövetségének programjáról.

– A mi csapatunk volt az első, és mindmáig az egyetlen, amely augusztus 25-én egy teljes, komplett programmal mutatkozott be. Ez számomra egy kicsit hiányérzet is, és valahol pontosan az indulásunkat erősíti, hogy a többi politikai erőtől nem nagyon kapjuk meg az elképzeléseiket, hogy hogyan kívánják vezetni a várost. Elhangoznak különböző érvek az ellenzékiségről, az összefogásról, viszont programról senki nem beszél. Mi ezt megtettük, és abban nagyon részletesen kifejtettük, hogy milyen területeken és milyen irányban szeretnénk elmozdulni a városban.

– Hallgatjuk…

– Azzal kezdeném, ami a szakmámból adódóan a szívemhez közelebb áll: az oktatás és a kultúra. El szeretnénk érni, hogy az oktatásban egységes, jól szervezett irányítás valósuljon meg, mert jelen pillanatban egy rövidpórázos irányítás van. Én sokkal nagyobb önállóságot adnék az intézményeknek, cserébe viszont elvárnám, hogy a kihívásoknak próbáljanak minél jobban megfelelni. Fontos lenne az, hogy végre visszakapjuk azokat az intézményeket, amik a városunké, mert az a bizonyos közös ló, amit a közmondásban is említenek, sehogyan sem életképes. Nem szerencsés egy középiskolát politikai tényezővé, politikai játszmák, alkuk tárgyává tenni. Ami pedig nagyon hiányzik ebben a városban, az a felsőoktatás. El kell érnünk, hogy egy intézmény megtelepedjen a városban, ha ez így nem valósulhat meg, akkor kihelyezett karokat kell idecsábítani. Elsősorban olyan területekre, amelyek helyben is felhasználhatóak. Gondolok itt elsősorban a termálvízzel, idegenforgalommal, sporttal és az egészségüggyel kapcsolatos képzési irányokra.

– Korábban is említette, hogy legyen végre egységes kultúrairányítás a városban.

– Miért is hangoztatom ezt? Sokféle program szerveződik, de ami nekünk aggályos, hogy ebben több olyan rendezvény is van, ami nagyon sok pénzbe kerül, ugyanakkor látszat-, és kirakatprogramok. Ezeket a kampányjellegű rendezvényeket be kellene fejezni a városnak, mert szerintem az adófizetők pénzével senki nem élhet vissza. Én inkább a minőségi, igényes kultúra mellett teszem le a voksom. Megfigyeltem, hogy olykor napi 4–5 rendezvényt szerveznek egymásra, azután másfél hétig semmi. Egyeztetni kell a rendezvényeket, és egy programújságban megjelentetni. De nem negyedévente, mert így semmi értelme. Jelenjen meg havonta, és az teljes körű legyen.

– A gazdaság területén milyen terveik vannak?

– Azokat az értékeket, amit az előttünk járók teremtettek megbecsülnénk, tovább szeretnénk vinni, megtartani. Jó lenne, ha biomassza üzem épülne, és nagyon lényeges a helyi vállalkozások támogatása, az ipari park tényleges betelepítése. A vállalkozóknak pedig legyen beleszólása abba, hogy mire költi a város adózott forintjaikat. Nonszensz dolog, hogy különböző építkezéseknél, nagyberuházásoknál nem szentesi, hanem más városból való cégek viszik el a kivitelezést, és amikor a garanciális javításokra kerülne sor, akkor már sehol sincsenek.

– Legnagyobb problémánk, és ez szinte minden területre érvényes, hogy normális, átgondolt, hosszú távú stratégiája nincs a városnak. A Kossuth utca felújítása is tökéletesen beleilleszkedik a sorba. Nagyon jó, szükség van rá, csak nem így. Itt megint a logika hiányzik. Először is a városnak meg kellett volna teremteni azokat az utakat, amelyekre át tudja terelni a forgalmat, és azután kellett volna a felújítást elvégezni. A másik pedig: a kivitelezési mód, ahogyan történt, hogy össze-vissza kanyarogtatjuk a kerékpárutat a városban! Ahányszor átkanyarog a túloldalra, az megannyi baleseti forrás.

– Kiemelt programként említette a termálvíz tényleges hasznosítását.

– Itt van a kincs, és csak nyomaiban használjuk föl. Amit igazán ki lehetne belőle hozni, az nem történik meg. Erre valódi idegenforgalmat lehetne építeni, olyan szállodával, amit Szentes képes megvalósítani. Ez a város mindig csak rohan a pályázatok után. Ad hoc-szerűen azonnal rámozdul, de nincs stratégia. Azt mondom, igenis ki lehet hagyni egyes pályázatokat. Ne álberuházásokra költsük az önrészt. Nem mondom azt, hogy eddig feleslegesen költöttünk, javarészt szükséges dolgok voltak az eddigiek is, de mérlegeljünk! Az előre tervezés hiányára a Kossuth utca jó példa. A központban már legalább hatféle díszburkolatot raktak le. Összevissza tarkák vagyunk, ez egy kicsit emlékeztet a régi időkre, amikor a borzasztó "fehérház" és a még borzasztóbb posta beékelődött a stílusos városközpontba. Kezdünk a díszkövekkel is így járni. Nem vagyunk egységesek.

– Beszélik, öregszik a város, a fiatalok elmennek. Hogyan lehetne itt tartani őket?

– A gond az, hogy nincs munkahely, nincs felsőoktatási intézményünk. A fiatal elmegy tanulni, és nem jön vissza. Megoldás lehet a munkahelyteremtés, a letelepedésük támogatása. A városnak közművesített telkeket kellene felkínálnia, tudom, hogy ez sokba kerül, de hoszszú távon ez megtérül. Ha itt telepednek le, lesz gyerek a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, lesz munkaerő, a városnak pedig adófizető polgára.

– Csapatról beszél, civil szerveződésről, nem pártról…

– Mi egyedüli politikailag független erőként Szentes pártiak vagyunk. Próbáltunk minden területről a szakmájában elismert embereket hozni. Mögöttünk ott van a szakmai támogató csapat, sok terület szakavatott képviselői. Reménykedünk, hogy a rendszerváltás után húsz évvel hátha eljutottunk odáig, hátha megérett már az országban és Szentesen az, hogy egy helyhatósági választásnál már nem politikai erőnek kell bizalmat szavazni, hanem annak, akinek van előremutató terve és ezt a várost négy évig irányítani tudja.

Lovas József