Az újság PDF-fájlként

XLIII. évfolyam 40. szám

2011. október 14.

Fontosak a gyökerek

Tizenhat éve minden tavasszal és ősszel jelképesen egy-egy facsemetével ajándékozza meg az önkormányzat a város újszülöttjeit. Az Új Élet-fa együtt nőhet fel tulajdonosával, s mindig a szülőföldjére emlékezteti. A Vidovics Ferenc felvételén szereplő ikrek, Szabó Kata és Lujza facsemetéi nagypapájuk sírjához kerülnek, mondta az anyuka, Szabó Ildikó.

Immár 16 éves szép hagyományt folytatva az önkormányzat évente kétszer facsemetével ajándékozza meg a város újszülött polgárait. Így volt ez kedden délután is, amikor a városháza udvarára 55 kisgyermekes családot vártak.

Ahogyan a fák, úgy gyökerezzen tulajdonosa a szülőföldjéhez, s bármerre is vetődjön felnőve a világban, mindig legyen kötődése a városhoz, hallhatták Szirbik Imre polgármestertől a megjelentek.

A fa jelkép, a jövőről való gondoskodást jelenti, az ember mindig bizalommal tekint a jövőbe, fogalmazott a polgármester, aki – személyes érintettség okán is – arról beszélt, milyen nagyszerű dolog nagyapának lenni. Újabb unokának, ezúttal Zolikának adhatott át névre szóló emléklapot, s vele a facsemetét. A város első emberétől vehették át az újszülöttek szülei az önkormányzat ajándékát. Az esemény krónikájához afféle mellékzöngeként tartozik, hogy Danika, a pár éves Szirbik-unoka, csalódottan vette tudomásul, hogy a nagypapa adja át a facsemetékhez járó névtáblát, szemrehányóan még meg is kérdezte tőle: "Miért nem én adom át?"
A világ rendje szerencsére gyorsan helyreállt, s Balogh Györgyitől, a Városellátó Intézmény munkatársától szakmai tanácsokat hallhattak a családok a szakszerű elültetésről. Családi kertbe és közterületre is el lehet helyezni a facsemetéket, s a polgármester örömteli megállapítást is megosztott, miszerint az eddigi évek során elültetett mintegy 3 ezer fából mindössze egyről tud, amit vandál kezek letörtek. Vérszilva, magyar kőris, díszcseresznye, díszkörte, szomorú-és gömb barkafűz, selyemakác, nyír, és francia juhar volt idén a választék.

Kis helyigényű szomorúfűzeket vitt haza ikreivel Szabó Ildikó. Az anyukának a nagymama segédkezett az eseményen. A tavaly decemberben született Szabó Kata és Lujza szülei úgy érzik, a város ezzel az ajándékkal megbecsüli a polgárait, s mivel a szülők maguk is szentesiek, fontosak számukra a gyökerek. Mivel a fiatalok panelben laknak, ott szóba sem jöhetett a faültetés, de egy szomorú családi esemény is befolyásolta a facsemeték elhelyezését: a fiatalasszony apukája csak rövid ideig lehetett az unokákkal, ezért a nyáron elhunyt nagypapa sírjához ültetik a fákat, hogy unokái jelképesen vele legyenek.

D. J.

2011. október 14.

A szűrések tapasztalatai

Az egészségmegőrző szűrőprogram első tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót október 13-án, a városházán. Szűcs Lajos alpolgármester a meglévő problémákról szólva kijelentette: első nekifutás volt, reméli, a következőkben jobban sikerül minden. A HPV oltással kapcsolatban elmondta, bizonyos kommunikációs problémák voltak, ebből adódóan kevesebben vettek részt a szűrésben, mint amennyit előzőleg vártak. Sajnálatosnak tartotta a távolmaradást, mivel a szűrésnek nagy jelentősége van a gyermekek életében. Véleménye szerint tovább kell lépni. Már kezdik szervezni a következő korosztály oltását. Mint mondta, azokat is kiértesítik újra, akik most nem jelentek meg az eseményen.

Dr. Chomiak Waldemar, az önkormányzat egészségügyi bizottságának elnöke, egyben a program kitervelője arról tájékoztatatta a jelenlévőket, hogy október 8-án 9 rendelőben 9 orvossal, 11 szakasszisztenssel és 2 gyógytornásszal végezték a szűrést. Az 1998-ban született helybeli lányok ekkor kapták meg térítésmentesen a HPV-oltásokat. A gyógyfürdőben a csontritkulást vizsgálták, az eseményre 71-en jelentkeztek, ebből 53 esetben pozitív eredmény született, ők további kezelésre szorulnak. 24 beteg kapott tájékoztatót diétáról és 29 beteget irányítottak további vizsgálatra, Szegedre.

A rendelőintézetben rákszűrést végeztek, 51 érdeklődőt vizsgáltak, közülük 18-nál állapítottak meg valamilyen rendellenességet, és még 38 leletre (eredményre) várnak. 51 röntgen mammográfiás és 4 ultrahang mellvizsgálatot regisztráltak, 6 esetben pozitív eredmény született (ciszta, káros nyirokcsomó, zsírdaganat került megállapításra). Szemészeti vizsgálaton 62 páciensből 46 esetben diagnosztizáltak valamilyen eltérést. A leggyakoribb az öregszeműség, volt. Összességben 235 páciens vállalkozott vizsgálatra, ebből 123 esetben született valamilyen pozitív eredmény. Egyes esetekben nagy érdeklődés volt tapasztalható, a gyógyfürdőből például este 8 órakor embereket kellett elküldeni. Úgy tervezik, hogy a csontritkulás vizsgálatot a szűkős anyagiak ellenére megismétlik majd.

A következő szűrés november 12-én lesz, háziorvosokkal, előtte november 9-én előadást tartanak a megyeházán. Amiről szó lesz, címszavakban: Hogyan tudjuk megelőzni a cukorbetegséget? Mit tehetünk, hogy ne legyünk szívbetegek? Milyen szövődményei lehetnek a cukorbetegségnek? A szűrésen résztvevők sorsjegyet kaptak, az ajándéksorsolásra a november 9-i előadások után lesz lehetőség.

Szűcs Lajos arra biztatott, hogy még többen menjenek el a következő szűrésekre, rendezvényekre. Hozzátette: elgondolkodtató, hogy a szűrésnél ilyen nagy számban találtak problémákat. Nagyon fontos az, hogy meg tudjuk előzni a betegségeket. Utalt arra, hogy a megelőzés sokkal olcsóbb, mint a betegség kezelése. Ezt a lehetőséget mindenkinek ki kellene használni.

– A HPV-oltás eredményét látva kicsit csalódott vagyok. 138 gyermeket kerestünk meg, nyolcvannégyen érdeklődtek az oltás iránt. A human papilloma vírus kellemetlen betegségeket hordoz. Azon is gondolkodunk, hogy bevonjuk az oltásba a 97-ben születetteket is. A szakemberek szerint ki kellene terjeszteni a fiúkra is, hiszen ők is hordozói a betegségnek.

(lovas)

2011. október 14.

Már melegítenek a radiátorok

Október végére betemetik a ligetben ásott árkokat. (A szerző felvétele)Csütörtökön több mint 1400 szentesi lakásban és a közintézményekben felmelegedtek a radiátorok – beindult a távfűtés. Bár a hét elején hűvösebb volt az időjárás, korábban nem tudták volna meleg vízzel feltölteni a rendszert, mert az úgynevezett nyomásközpont még nem készült el a Kurca-parti fűtőműben – tudtuk meg Döbrőssy Ivántól. A Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta, rövidesen befejeződik a távhőrendszer rekonstrukciója, amit 136 millió forintos beruházással valósítanak meg. Ennek a költségnek a felét önerőként kellett előteremtenie az önkormányzati tulajdonban lévő cégnek.

A hálózat fejlesztése ezzel nem ért véget: a hónapok óta feltúrt ligeten keresztül, illetve a Kurca alatt hozzák be a városközpontba az Ilona-parti termálkútból származó vizet, amit részben a fűtőmű, az üdülőközpont és a parkerdő otthon használhat föl. Azzal, hogy a strand 25 vendégházához elviszik a meleg vizet, és ezzel kiváltják az eddig villanyárammal működő vízmelegítőket, havonta átlagosan 3-400 ezer forintot takaríthat meg a létesítményt üzemeltető önkormányzati cég. A napokban felhúzzák az uszodai sátrakat, így tudják meleg vízzel fűteni, és nem lesz szükség a drágán működő gázkazánokra. Az egyszer már hasznosított termálvizet visszavezetik az Ilona-parti kertészetekhez, ahol a növénytermesztők igényeit is kielégítheti az energiaforrás. A munkálatokat várhatóan e hónap végén befejezik a kivitelezők. Mindez 120 milliós kiadást jelent a szolgáltató kft.-nek, de ha nyer a már benyújtott, de még el nem bírált pályázatuk, az összeg felét támogatás formájában visszakaphatják.

A távhőszolgáltatásra vonatkozó, október 1-jétől hatályba lépett új ármeghatá-rozási szabályozás nem érinti Szentest. Noha az ittenihez hasonló elven működő hódmezővásárhelyi rendszer részesült állami támogatásban, városunk kimaradt ebből a körből. Döbrőssy Iván szerint, ha a szentesi szolgáltató is ugyanolyan elbírálásban részesült volna, mint a szomszédváré, csökkenteni lehetett volna a tarifákat, amelyek országos összehasonlításban szinte a legalacsonyabbak. Nálunk ugyanis egy 50-54 négyzetméteres lakás éves fűtési átlagköltsége 106 ezer forint, míg az országos átlag meghaladja a 170 ezer forintot.

B. D.

 

Harmadikok vagyunk

A Magyar Energia Hivatal adatai alapján hazánkban Pakson a legalacsonyabb a távfűtés éves költsége: 88 ezer forint. A második helyen Szarvas áll, 92 ezer forinttal, harmadik Szentes. Környékünkben Csongrádon 118, Hódmezővásárhelyen 162, Szegeden 181, Makón 203, Kiskunfélegyházán 208 ezer forintba kerül egy átlagos lakás éves távfűtési költsége.

2011. október 14.

Államosítják a középiskoláinkat

A Zsoldos szakközépiskolára közel 60 milliót költött a város. (Fotó: Bíró Dániel)Az ország legolvasottabb napilapjának címoldalára került Szentes azzal, hogy még mindig lezáratlan az a kérdés, mi lesz az államosításra váró itteni középiskolákkal, amelyek tulajdonjoga a városé. A megyei közgyűlés ma tárgyal erről.

Einstand vagy sem? Szeptember 30. óta erre a kérdésre várnak választ azok a települési önkormányzatok, így a szentesi is, amelyek korábban a megyei önkormányzatnak adták fenntartásra közintézményeiket. A fenti napon ugyanis megállapodás született a kormányzat és a megyei közgyűlések elnökei között arról, hogy 2012. január 1-jétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket, továbbá átvállalja a megyék által felhalmozott adósságot is, mintegy 180 milliárd forintot. Az egyezség pikantériája, hogy a megyei vezetők előzetesen nem kértek, és így nem is kaptak felhatalmazást a megyei működtetésű intézmények átadására. Erre Csongrád megyében lapunk megjelenése napján kerülhet sor, ha az ülésező közgyűlés többsége megszavazza a javaslatot. Az előterjesztés tartalmáról nem tudunk érdemi információkkal szolgálni, mivel a "Tájékoztató a Csongrád Megyei Önkormányzat feladatait érintő változásokról" című anyag 24 órával a tanácskozás előtt még nem volt elérhető a megyei vezetés hivatalos honlapján.

2011. október 14.

Juhász Gyula utca

Utcáink, tereink névadói (60.)

A város keleti részén található, a Vásárhelyi út, az Ipartelepi út és a Mágocsi út szögletében. Ezen a részen 1910–12 között mértek ki először telkeket; a földtulajdonosok után Vincze Péter-telep és Fekete Nagy István-né-telep néven emlegették a területet. Az 1960-as évek végétől ismét történtek házhelyosztások, amelynek következtében új utcák alakultak ki. Ezek közül az egyiket 1971-ben Juhász Gyuláról, a jeles költőről és hírlapíróról, a XX. századi magyar líra kiváló képviselőjéről nevezték el, aki Szegeden született 1883. április 4-én. Szülei: Juhász Illés posta- és távirda-főtiszt és Kálló Matild. 1893– 1902 között a szegedi piarista gimnázium tanulója volt. 1899-ben jelentek meg első versei a Szegedi Naplóban. 1902-től a budapesti egyetem magyar–latin szakán tanult, s a szentesi születésű Né-gyesy László professzor szemináriumának titkára lett. Ekkor kötött barátságot Babits Mihállyal és Kosztolányi Dezsővel. 1906-ban és 1907-ben rövid ideig tanár Má-ramarosszigeten és Léván, majd 1908–11 között a nagyváradi premontrei gimnáziumban tanított. 1911-től a szakolcai-, 1913-tól a makói főgimnázium tanára volt. 1917-ben a fővárosi ideggyógyászati klinikán kezelték (korábban két alkalommal öngyilkosságot kísérelt meg). 1918/19-es szerepvállalása miatt tanári állást a
későbbiekben nem kapott; megélhetési gondok gyötörték. Szegeden hunyt el 1937. április 6-án; megmérgezte magát. Rokoni szálak fűzték Szenteshez: 1904 nyarán hosszabb ideig időzött édesanyja nővérénél városunkban. 1925 májusában emlékünnepet tartottak Szentesen Jókai Mór születésének 100. évfordulóján, amelyen együtt lépett fel dr. Négyesy László egyetemi tanárral. A következő évben Móra Ferenc íróval vendégszerepelt a Tóth József Színházteremben. Ebből az alkalomból írta A szentesi határban c. versét.

Labádi Lajos

2011. október 14.

Gondolatok

Ha egy beteg emberre rámosolyogsz, azzal javítod a közérzetét. Ha az orvos teszi ezt, a mosolyával félig már gyógyított is.

Nem helyes dolog a közéleti embereket nyilvánosan lejáratni, mert a többi iránt is meginog a bizalom. Egy fontos dolog van: minden helyre megfelelő embert és méltó munkatársakat kell helyezni.

A kriminális hírek tömkelegében megragadott egy rendkívül érdekes és meglepő hír: rendeztek egy találkozót négy (4) község határán, pontosan Ruzsa, Öttömös, Pusztamérges ás Palotaszállás találkozópontján. Bevallom, restelltem magam, mert ugyan „Tolnát, Baranyát” bejártam, Európa több országát is beleértve, de olyan helyre nem emlékszem, ahol négy helység határos egymással. El is fogott egy kis büszkeség: lám, mi magyarok még ilyesmivel is dicsekedhetünk!

A parlamenti képviselők nagyobb része minden bizonnyal rászolgál a javadalmazására. De mindenkinek feltűnt, hogy valamennyien keveslik a fizetésüket. Ők tudják, elég-e, vagy nem, amit eddig kaptak. Egyet azonban nem helyeslek: akkor, amikor a lakosság nagyon nagy része nehezen és kevésből él, vannak, akik "mélyszegénységben" tengetik magukat (hála Istennek, azt még nem kellett megpróbálnom), nem jó ezt a kérdést a nagy nyilvánosság előtt tárgyalni. Válságos idők járnak.

Amikor ez a lap forgalomba kerül, azon a napon különleges esemény zajlik Szentesen: a város díszpolgárai feleségestől - és akikhez állandó kedves vendégként társul a polgármester és hitvese is - közérdekű ülést tartanak, amelyen rangos előadóktól és egymástól tájékozódnak a város és az ország fontos ügyeiről. Ezt egyébként rendszeresen, évenként legalább négy alkalommal megteszik. Boldog vagyok, hogy én is, feleségemmel köztük lehetek.

Dr. Imre Ernő

2011. október 14.

Ólomcsizmában is merülnek a katonabúvárok

A Magyar Honvédség egyetlen búvár alapkiképző bázisa Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában található. A bázis kiképző medencéiben már számtalan búvár sajátította el a szakma alapismereteit, szerezte meg a víz alatti jártasságot, tartotta szinten képzettségét.

Bagi László hadnagy, a kiképzőbázis parancsnokának irányítása alatt jelenleg négyhetes alaptanfolyam zajlik a szentesi laktanyában. A kurzuson az ezred búvárai mellett az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj "békaemberei" is részt vesznek.

Az elméleti ismeretek és az alapfeladatok elsajátítása után, a búvárok ezen a héten a folyóvízi merüléseket gyakorolták. A kiképzés helyszíne Mindszent térségében a Tisza folyó volt, ahol egy, a második világháborúban elsüllyedt uszálynál gyakorolhatták tevékenységüket a katonabúvárok.

Márton Róbert főtörzsőrmester, "C" fokozatú búvároktató vezetésével kezdődött meg a merülés. A tiszthelyettes – aki a Magyar Honvédség egyetlen mester fokozatú búvára – határozott utasításokkal irányította a búvárok tevékenységét. A résztvevők szembesültek a folyóvízi körülmények sajátosságaival, például megtapasztalták az úgynevezett "nulla látótávolságot".

A katonabúvárok a folyóvízben is elsősorban a legfontosabb alapfeladatokat gyakorolták, például az irányítást a derékra kötött kötéllel. Ezt követően a folyómeder aljára rögzített kötél mellett, annak vezetésével kellett átúszniuk a folyó túloldalára. Különleges feladat volt a Kirby-Morgan nehézbúvár-felszerelésben merülni is. Az ólomcsizma, s az ólomöv megkönnyítették a folyómeder alján a munkavégzést.

Az alaptanfolyam végén a résztvevők szóbeli és írásbeli vizsgán adnak számot megszerzett ismereteikről.

2011. október 14.

Élet a tanyai iskolában (2.)

Folytatjuk a tanyai iskolákról szóló beszélgetést Bencsik Szilveszternével, a Nagytőke-Zalotai iskola egykori vezetőjével. A tanárnő, aki jelenleg is a 70-es évek közepéig működött iskola épületében lakik, szívesen nosztalgiázott kérésünkre.

– Hogyan zajlott a tanár egy munkanapja a tanyai iskolákban – kérdeztük a nyugdíjas pedagógustól.

– A munkanap a téli időszakban keményebb volt. Ekkor általában öt órakor keltem fel, begyújtottam az osztályteremben lévő vaskályhába, hogy mire a gyerekek érkeznek, felmelegedjen a magas és nagy osztályterem – idézi fel Bencsik Szilveszterné. A kályha érdekessége, hogy valószínűleg a kezdetektől ugyanaz a vaskályha van a tanteremben, mert az egyik tanítványom apja mondta, hogy még ő is ennél melegedett. A tüzelőt az akkori tanács biztosította, a fuvaros helybe hozta, viszont a gyerekekkel rakattuk a helyére be a szenet. A fahasogatást nem bíztuk rájuk, mert az veszélyesebb, hanem felfogadtunk egy környékbelit erre a munkára.

2011. október 14.

Módosították a helyi rendeletet

Lakásfenntartási- és közgyógyellátási támogatás

A jogalkotásról szóló törvény értelmében minden önkormányzatnak felül kell vizsgálnia helyi rendeletét. A képviselő-testület szeptemberi ülésén szociális rendeletének felülvizsgálatával tett eleget a felhívásnak. Miért is? Lencséné Szalontai Máriától, a szociálpolitikai osztály vezetőjétől megtudtuk, egy új jogalkotásról szóló törvény szerint teljesen más struktúrában kell felépíteni a rendeleteket, nem tartalmazhatják azokat a jogszabályi idézeteket, amelyeket magasabb jogszabályok, végrehajtásról szóló rendeletek meghatároznak. – Ezek kerültek ki a helyi rendeletünkből, olyan pontokban, amit úgy ítélt meg a kormányhivatal, hogy túlságosan is leszabályozottak – jelentette ki az osztályvezető.

2011. október 14.

Virágba borították környezetüket

Évről évre többen neveznek a környezetszépítő versenyreVirágszínvonalasabb Szentesért elnevezéssel nyolcadik alkalommal hirdetett környezetszépítő versenyt az önkormányzat. A résztvevők köre egyre gyarapodik, amint az a városházán rendezett eredményhirdetésen is szembetűnő volt.

Megállapítható, a környezet szépsége, rendezettsége sokak számára fontos, s aki igényes, másoktól is joggal várhatja el ezt, mondta Szir-bik Imre polgármester a minapi ünnepségen. Eltérve az előző évek gyakorlatától, idén CD-n várták a pályázatokat a műszaki osztályon: mindenki saját maga készíthetett fényképes összeállítást kertjéről, amit legszebb állapotában mutathatott be. Ba-loghné Berezvai Csilla főkertész elmondásából kiderült, több kert esetében végig lehetett követni a képsorozaton az ültetések fázisait, a virágzásokat. Szakmai zsűri bírálta a beérkezett pályázatokat, s komoly fejtörést okozott a helyezések elosztása, melyeknél az esztétikai összhatást vették figyelembe. Mindenesetre az eredményhirdetésről senki sem távozott üres kézzel, számos támogató jóvoltából.

Társasház kategóriában Bucskó Jánosné az önkormányzat 50 ezer forintos faiskolai vásárlási utalványát vehette át, második lett a Kossuth utca 14. szám alatti lakóközösség. A hat családot Murvai Gáborné képviselte, a 30 ezer forintos forintos városi utalványt is elosztják. A harmadik helyezésért járó 10 ezer forintos utalvány Vass Györgynét illette.

Munkahelyi kategóriában is eredményt hirdettek, itt a Damjanich utcai óvoda nyerte az önkormányzat felajánlásaként az 50 ezer forintos és a Bartha János szakképző iskola 15 ezer forintos utalványát, második lett a Rákóczi utcai óvoda, 30 ezer forintos városi, illetve 10 zsáknyi szponzori virágfölddel gyarapodva, míg 3. helyen a Bocskai utcai óvoda végzett, 10 ezer forintos városi faiskolai utalvánnyal, s támogatók jóvoltából 5 ezer forintos eszközvásárlási lehetőséggel.

Családi házaknál Bakos Noémi családtagot is maga mögé utasított, második helyen végzett Bakos Lajos, Vincze László pedig 3. lett szintén az önkormányzat faiskolai utalványaival. A legszebbnek találtatott kert tulajdonosa elmondta, az Esze Tamás utcában található az összesen több mint 800 m2 területű telek, mely most érett meg arra, hogy benevezzenek a versenybe. Tuják, muskátli, fenyő-és banánfa is található a kertben, árulta el Noémi. A kert sokszor helyszíne családi eseményeknek, grillpartiknak, s leginkább párja gondozza, de a fiatal hölgy is kiveszi a részét a fűnyírásból. Sok a munka, de élvezik, tette hozzá.

A Bartha kertészeti szakképző iskola igazgatója, Ud-vardi István az ünnepségen felajánlotta, hogy diákjaik rendbe teszik egy rászoruló személy kertjét.

D. J.

2011. október 14.

Norvégiába mehet tíz mezgés diák

Udvardi István és Horváthné Erdős Cecília kapcsolatépítő látogatáson jártak OslóbanKét hétre Norvégiába utazhat a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola tíz tanulója – számolt be lapunknak Ud-vardi István igazgató (a képen balról), aki angol szakos kollégájával, Horváthné Erdős Cecíliával (a kép jobb szélén) együtt kapcsolatépítő látogatáson vett részt szeptember derekán az Oslótól 30 kilométerre fekvő kisvárosban, Hvamban. Az ottani mezőgazdasági iskola idén ünnepelte fennállásának 100. évfordulóját, ebből az alkalomból a norvégok több külföldi partnerintézményüknek meghívót küldtek. Eredetileg úgy volt, hogy Szentesről négy pedagógus utazhat, de végül a mezgével egy integrált szakképző központhoz tartozó jánoshalmi iskola két tanárának is szorítani kellett helyet. A négy napos vizit során elvitték őket a norvég fővárosba, ahol több múzeumot felkerestek, de szerepelt a programban komolyzenei koncert és skanzen látogatás is, illetve a közeledő síugró világbajnokságra épült nagysáncról is megcsodálhatták az oslói fjordot. A hazautazás előtt nyílt napot rendezett a hvami iskola: a résztvevők körében az egyik legnagyobb gasztronómiai sikert az a marhapörkölt és gulyásleves aratta, amit a két szentesi tanár készített a vendéglátók tiszteletére. Érdekességként Udvardi Tibor elmesélte, hogy a kint rektorként emlegetett norvég iskolaigazgató, Iver Husum édesapja vezette az intézményt 50 éve, a félszázadik évfordulón.

– Még ebben a tanévben megkezdődik a diákcsere program a két iskola között – mondta lapunknak a szentesi igazgató. – Előbb tíz norvég diák jön, akiket a strand üdülőházaiban fogunk elszállásolni. Kertészeti gyakorlaton vesznek részt, és lovas programokat is szervezünk nekik. Tavasszal tíz mezgés parképítő utazhat majd Norvégiába, ahol egy skanzen körül gyakorolhatják a szakmájukat – tette hozzá Udvardi István. Annak érdekében, hogy a tanulók ingyen vehessenek részt a kéthetes külföldi utazáson, az iskola ismét pályázik az Európai Unió által életre hívott Leonardo da Vinci-program elnyerhető támogatásaira. Hasonló módon finanszírozták eddig a mezgés diákok németországi látogatásait, oda ugyanis már több mint tíz éve szervez diákcsere programokat a szentesi intézmény.

Bíró Dániel

 

Feldíszítik a Kossuth teret

Mozgalmas időszakon van túl a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola: múlt héten nyílt napot, ezen a héten pedig szakmai napot rendeztek, ahol neves kertészeti szakemberek tartottak előadást az érdeklődőknek. Október 20. és 23. között mezgés parképítők és virágkötők lepik majd el a szentesi Kossuth teret, hogy a "Tér-Játék" elnevezésű program keretén belül feldíszítsék városunk főterét. Szintén érdekesnek ígérkezik az iskola által meghirdetett verseny, amelyre hulladék-újrahasznosítással készült dísztárggyal vagy használati tárggyal lehet nevezni október 20-ig. Az eredményhirdetés október 27-én lesz.

2011. október 14.

Két szentesi cég a legjobb 500-ban

Két szentesi vállalat, a Hungerit Zrt. és a Legrand Zrt. is felkerült az 500 legnagyobb árbevételű hazai cég toplistájára, amit múlt héten a HVG publikált. Mindkét társaság növelni tudta forgalmát 2010-ben, a francia multi szentesi gyára ráadásul 40 helyet javított 2009-es helyezésén.

A 30 milliárd forintot megközelítő tavalyi bevételével a lista 255. helyére került a Hungerit. Ez kicsit rosszabb helyezés, mint a tavalyi, de ha a baromfifeldolgozó többi eredményét is górcső alá vesszük, sokkal jobban mutat az összkép. A társaság 2 százalékkal tudta növelni forgalmát 2009-hez képest, 14 milliárd forint értékben adott el termékeket külpiacokra, ami 9 százalékos exportbővülést jelentett. Ágazati szinten, vagyis a dohány- és élelmiszeripari, valamint a mezőgazdasági csúcscégek versenyében a 18. helyen zárt a Hungerit, Csongrád megye legnagyobb vállalkozásai között pedig a nyolcadik lett.

A Legrand Zrt. negyven helyet javítva a 413. lett a tavalyi teljesítményt mérő 500-as toplistán. Forgalmát 14 százalékkal, 18,5 milliárd forintra növelte, s ebből közel 15 milliárd külföldi vásárlóktól származott. Összehasonlítva a 2009-es adatokkal, a francia multinacionális cég szentesi leányvállalata 23 százalékkal növelte exportját. Árbevételével a magyar gépgyártók között a 18. helyen végzett, míg Csongrád megyei összehasonlításban a Top 500-ba bekerült tizenöt társaság közül a 13. lett.

Még egy szentesi vállalkozás szerepel ugyan a listán, de sajnos már csak a nevében itteni. A néhány éve már az osztrák Strabag érdekeltségéhez tartozó, szegedi székhelyű Szentesi Vasútépítő Kft. 329. a listán 23 milliárdos bevételével.

B.D.

 

2,5 milliárdos kártérítési igény

Pert indított a Négy Mancs Alapítvány osztrák, német és magyar szervezete ellen a Hungerit Zrt. Jó hírnevének megsértése, 2,5 milliárdos kára miatt fordult bírósághoz a szentesi cég, amit az állatvédők honlapja régóta állatkínzással vádol. A baromfifeldolgozó a Fővárosi Bíróságon nyújtotta be keresetét, amely a jó hírnévhez fűződő jogok sérelméről, kártérítési igényről szól, és arra kéri a bíróságot, hogy tiltsa el az állatvédő szervezetet a jogsértéstől. A cél, hogy a vállalat lekerüljön a Négy Mancs Alapítvány honlapján szereplő "feketelistáról".

2011. október 14.

Kézzel-lábbal a múzeumban

Újabb, sorozatban negyedik nyertes uniós pályázatának köszönhetően folytathatja idén ősszel a Koszta József Múzeum az elmúlt években eredményesnek bizonyult múzeumpedagógiai tevékenységét, tájékoztatott dr. Béres Mária, az intézmény vezetője.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv TÁMOP programjának támogatási rendszeréhez nyújtottak be pályázatot, "Kézzel-lábbal a múzeumban" – a szentesi Koszta József Múzeum múzeumpedagógiai kínálata címmel. A TÁMOP- pályázatuknak 16 és fél millió forintos, vissza nem térítendő támogatást ítéltek – ennek gyakorlati megvalósítása most indult.

A múzeum 2011 szeptemberétől 2012. augusztus 31-ig működhet együtt a résztvevő nevelési-oktatási intézményekkel, hangzott a héten tartott projektnyitón Oroszné Rónyai Éva múzeumpedagógustól, egyben projektmenedzsertől.

Összesen nyolc intézménnyel, a Szent Anna utcai óvodával, a Kiss Bálint, a Petőfi, a Damjanich, a Koszta, a Rigó Alajos, a Zsoldos szakképző iskolával, valamint a szegvári Forray Máté iskolával kötött együttműködési szerződést a Koszta-múzeum az intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatására. Ennek keretében az intézmények óvodásai, tanulói olyan foglalkozásokon vehetnek részt, amelyeken a korábban elsajátított elméleti tudás gyakorlati tevékenységgel egészülhet ki. Mindezt annak szellemében, hogy a korunkban megfogalmazott igények szerint a ma emberének használható tudásra van szüksége.

A "kézzel-lábbal" elnevezés a múzeumban fellelhető lehetőségek sokszínűségére, az élménydús foglalkozásokra, a "kézbe vehető történelemre" utal. A projekt keretében 16 új szakkör, illetve témanapok, helytörténeti vetélkedő valósul meg.

D. J.

2011. október 14.

A hétköznapokban legyen hívő az ember

Új lelkésze van az evangélikusoknak

Nagy János és Veres-Ravai Réka az evangélikus templom előttVeres-Ravai Réka evangélikus lelkész augusztus 1-jén kezdte meg szentesi szolgálatát. Marosvásárhelyen született, Erdélyben kezdte tanulmányait. Két gyermek édesanyja. A kezdetekről beszélgetünk, arról, hogyan lett pap.

– Szinte felnőtt voltam már, a középiskola végén mondhatom, megszólított az Úristen. Sokat töprengtem, keresgéltem, hogy mi legyek. És akkor jött a hívó szó. Kolozsvárra felvételiztem, a protestáns teológiára. Bevallom, nem sok időm volt a felkészülésre – meséli a lelkész.

2011. október 14.

Ünnepi Misztrál-koncert

A tisztító tavaszi szél nevét viselő, 1997-ben alakult, számos díjat elnyert zenekar október 21-én, pénteken 19 órakor Szentesen is bemutatkozhat végre, mégpedig a Lajtha zeneiskolában, a Zene-Világ-Zene sorozat bérleten kívül előadásán! Az alkalom ünnepi: legutóbbi forradalmunk évfordulójának elő-előestéje. Egyet biztosan tudok: a Misztrál meg fog felelni a felfokozott várakozásnak, és olyan előadást produkál majd, amely hangsúlyossá teszi ’56 méltóságát. Állításomat ők maguk igazolták előzetesen, mégpedig lemezeik és DVD-jük segítségével, amelyek között aranylemezzel fémjelzett is akad.

Ezek túlnyomó többségén bebizonyították, hogy ott a helyük abban az előkelő sorban, amelyet – mások mellett - a Sebő együttes, a Kaláka és a Szélkiáltó fémjelez. Ez a sor – az említett zenekari nevekből kitalálható - az énekelt verseké! A Misztrálra azonban különösen jellemző az alábbi, magyarra fordított Jethro Tull-sor (hiába, ki kellett bújnia valahol a rocker-nek belőlem): „a múltban él és a jövőbe mutat”! Janus Pannonius megzenésített verseinek például egy teljes CD-t szenteltek, csakúgy, mint Balassi Bálintnak és Dsida Jenőnek. (Utóbbi érdekessége, hogy az épp a Kaláka kiadójánál jelent meg, a Hangzó Helikon sorozatban.) Természetesen, más magyar költők verseihez is szívesen írtak zenét (Ady Endre, József Attila, Szabó Lőrinc, Mécs László, Kassák Lajos, Nagy László, és még sorolhatnám). Színes műsort várok a fiúktól, amelyik úgy ad élményt, hogy gondolkodásra és befelé fordulásra készteti hallgatóit. Mindezt változatos hangszerelésben, hiszen az immár hagyományosnak számító gitárokon és ütőhangszereken kívül például hegedű, klarinét, doromb, cselló és koboz is a rendelkezésükre áll.

Ezek után nem árt tudni azt sem, hogy a zenekar rendezi Nagymaroson évről évre a Regejáró Misztrál Fesztivált.

És ha már Szentesre jön a csapat, délelőtt gyermekkoncertet is adnak ugyanazon a helyszínen, hiszen a legutóbbi albumuk, az Álomkófic minőségi gyermeklemez. De az egy másik történet, és egy másik koncert.

Olasz Sándor

2011. október 14.

Közgés gólyaavató

A Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola hagyományainak megfelelően az idén is "beavatta" az iskolába érkezett "gólyákat" elsőként a helyi középiskolák közül. A tréfás és ügyességi vetélkedők, versenyek során a tanárok kíváncsiak voltak a diákok kreativitására, feladatmegoldó képességére, sőt néhány feladat során még a tanárok is "vizsgáztak" angol nyelvű dal lefordításából, majd a magyar szöveg rappeléséből vagy éppen – egy férfi tanár – hastáncból. Molnárné Tóth Györgyi igazgatónő nagyon büszke volt a végzős "fiaira és a lányaira", akik – Bánszki Zsuzsanna tanárnő segítségével – heteken át lelkesen állították össze a különböző feladatokat. A próbatételeket a "kisgólyák" hasonló lelkesedéssel fogadták, még a "gólyafogadalom" esküjét is. Minden osztály készített egységes öltözetet, lerajzolták az osztályfőnöküket, utcai énekléssel pénzt kerestek, amiből, számlával igazolva, csokit kellett vásárolni. A vetélkedőt diszkóval zárták.

Garai Sz. Imre

2011. október 14.

A városi könyvtárban

Október 18-án, kedden 18 órakor az Évfordulók nyomában – Liszt magyarsága címmel Nagy János ny. igazgató tart előadást.

2011. október 14.

Börze és humor

A Szentesi Művelődési Központ díszmadártenyésztő szakköre díszmadárbörzét rendez október 16-án, vasárnap 8-11 óráig a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

* * *

A Művelődési és Ifjúsági Házban Kormos Anett és Kovács András Péter humorestjére várják a közönséget október 20-án, csütörtökön 19 órakor. Jegyek elővételben a Babilon Könyvesboltban, a Művelődési és Ifjúsági Házban és az előadás előtt a helyszínen válthatók.

2011. október 14.

A zománcműves kitárulkozik

Hihetetlen! Stekly Zsuzsa immáron a 244. önálló kiállításához érkezett a Tokácsli Galériában nyílott tárlatával. A művész számtalan csoportos kiállítás részese volt már, s akvarellfestőként is bemutatkozott, mégis, ami számára igazán fontos: tűzzománc alkotásaival léphet a közönség elé.

Ennek a rengeteg kiállításnak egyik oka a szentesi tárlatot megnyitó Kubanek Miklós tanár, újságíró szerint az alkotó szakmai alázata. Erről Stekly Zsuzsa tanúbizonyságot tesz azzal is, hogy zománcművesnek vallja magát. Vagyis, úgy gondolja, művészete a mesterség alapos elsajátításán alapul. A megnyitón arra is fény derült, hogy Stekly Zsuzsa nem féltékeny másokra az alkotás folyamatának ismertetésében sem. Sőt, az ő esetében olyannyira magától értetődő a kitárulkozás, hogy egy kisfilmet is levetítettek műhelymunkájáról. A pár perces mozgóképből kiderült, először mindig a rajz készül el, s lánya szívesen áll modellt az alkotásokhoz. A festés-égetés folyamatát is láthatta a közönség, majd a rekeszzománc készítést is, aminél nagy-nagy türelmet igényel a rekeszek ráillesztése a fémlemezre. Majd zománcot visz fel a rekeszekre, mely úgyszintén időigényes, és ügyesség kérdése is. Így kerül kemencébe a munkadarab, s csiszolás után még egy fényező égetésre a kemencébe teszi. Mint megtudhattuk, 3-4 munkanap alatt készül egy-egy kép.

Aki végignézte a filmet, talán még nagyobb tisztelettel viseltetett Stekly Zsuzsa kiállított remekei iránt. Ez egyébiránt nem volt nehéz: a képek nem engedik el egykönnyen a látogatót. A zománcműves minden egyes munkájára rá lehet csodálkozni, kiváltképp nagyobb méretű, aprólékos műgonddal elkészített munkái előtt álltak meg a szemlélődők, akár hosszú percekre.

Maradt azért további megfejteni való is, például, hogy mitől világít némelyik ikonszerű alkotás? Kiderült, a beépített LED-lámpáktól kaptak világosságot az ábrázolt templomablakok. Aki pedig érti a rovásírást, az rájöhet, kiket ábrázol a bejárattal szemben elhelyezett Történelem-óra című ötletes alkotás.

Stekly Zsuzsa tűzzománc művei október 29-ig tekinthetők meg a művelődési központ főtéri galériájában, s aki nem csak emlékeiben szeretné magával vinni az élményt, meg is vásárolhatja a képeket.

D. J.

2011. október 14.

Győzni kellene

Hazai pályán szerzett pontot a feljutásra is esélyes üllési együttestől a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. A mieink hétvégén Zsombóra látogatnak.

Kiegyenlített mérkőzésen, igazságos döntetlen született a Szentes-Üllés meccsen, bár az egy ponttal igazából egyik csapat sem került sokkal közelebb távlati célkitűzéséhez. A vendégek agreszszívan, keményen, de nem durván futballoztak, és ez láthatóan nem ízlett a Poszler – Németh, Halmos (Debreczeni), Bordács, Vincze, Tihanyi, Gránicz (Pengő), Szabó (Polyák Cs.), Nagy I., Polyák A., Hidas összeállításban pályára lépő mieinknek. Az első gól a második félidő közepén született, amivel a vendégek megszerezték a vezetést. Talán, ha tíz percig tudta tartani előnyét az Üllés, ekkor egykezezés miatt megítélt jogos büntetőt Tihanyi értékesítette, beállítva ezzel a végeredményt.

– Jól kezdtünk, kapufát lőttünk, mezőnyben egyenrangú ellenfelei voltunk az Üllésnek, az egy pontra rászolgáltunk – összegzett a találkozót követően Bozóki Zoltán vezetőedző. – Sajnos az elmúlt két fordulóban mindössze egyetlen pontot tudtunk szerezni, Zsombón mindenképpen győznünk kellene, ha nem szeretnénk leszakadni az élmezőnytől.

A Zsombó jelenleg az ötödik helyen áll, 18 ponttal, míg a Kinizsinek 14 pontja van, ami egyelőre a 8. helyhez elegendő.

H.V.

2011. október 14.

Ellenfelekből csapattársak

A helybeli és mindszenti hölgyekből álló csapat már túl van az első sikerénMindszenten – ha csak átmenetileg is – megszűnt, Szentesen viszont új erőre kapott a női felnőtt kézilabda. A Szabadidős Sportklub szárnyai alá vette az edzéslehetőség nélkül maradt mindszenti kézilabdás hölgyeket, akik városunkban folytatják pályafutásukat, és szentesi játékosokkal kiegészülve az NB II-be jutást tűzték ki célul.

A csapat edzője Póth Gyöngyi, aki korábban játszott Szentesen is, ráadásul a klubot váltó mindszenti kézisek edzője - immár 12 esztendeje. A vezetőedző lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a mindszenti önkormányzat bezárta azt az iskolát, és vele együtt a csarnokot is, ahol edzhettek az ottani kézilabdázók. Ekkor merült fel, hogy mi lenne, ha Szentesen sportolnának tovább. A megbeszélések eredményesnek bizonyultak a Szabadidős SK vezetésével, és szeptember közepétől már itt edzett a mindszenti különítmény. – Összesen hét mindszenti játékos érkezett Szentesre, négyen Hódmezővásárhelyről járnak át edzeni, a többiek helybeliek – mondta Póth Gyöngyi. – Korábbi ellenfelekből lettek csapattársak, nem mindennapi a helyzet, de úgy tűnik elfogadták egymást a lányok, bár ahhoz, hogy igazi csapattá váljunk, még időre lesz szükségünk. Egyéni képességeket tekintve jó kézilabdázók alkotják a keretünket, belőlük kell ütőképes gárdát kialakítanunk. A bemutatkozásunk jól sikerült, hiszen az első fordulóban hazai pályán győzelemmel mutatkoztunk be, 24-17-re vertük a Bordány együttesét, az összeszokottság hiánya azonban feltűnő volt.

Marozsán Eszter, a Szabadidős SK szakosztályvezetője úgy látja, mindenképpen kellett egy olyan felnőtt csapat a városunkba, akikre felnézhetnek majd a fiatalok.- Egész egyszerűen elfogytak a játékosok Szentesen- kezdte a szakosztályvezető.- Voltak próbálkozásaink a kézilabda életben tartására, rendeztünk mérkőzéseket a kistérségben lévő alsós, felsős és középiskolai osztályoknak, de mégsem mozdultunk el a holtpontról. Néhány évvel ezelőtt aztán Czesznak György vezetésével létrejött a Szentesi Párducok Utánpótlásnevelő Sportiskola, amely az alapoktól, új szemlélettel építi újjá a szentesi kézilabdát. Óvodásoknak, elsős és második osztályosoknak oktatják a sportág alapjait intézményi szinten, majd innen kerülhetnek a legjobbak a sportiskola kötelékébe. Hosszú évek alatt nőhet fel az a korosztály, akik majd egyszer a felnőttek között játszhatnak, de addig is szükségesnek éreztük, hogy legyenek olyan felnőtt sportolóink, akikre felnézhetnek a fiatalok.

H.V.

2011. október 14.

Erősebbek a bikáknál is

A Szentesi ’91-esek Rugby Club október 2-án játszotta második mérkőzését az NB I-es magyar rögbi bajnokság őszi szezonjában. A csapatot a Békéscsabai Benny Bulls fogadta a Jamina SE stadionjában.

A békéscsabai bikák otthoni meccseiken mindig nagyon erős csapattal állnak ki, sok ellenfélnek okoztak már ezzel kellemetlen meglepetést. A bajnoki mérkőzésen azonban a szentesi gárda szervezett védekezése sokkal erősebbnek bizonyult. Így a hazai csapat kemény tolongás-játékosai sem tudtak olyan átütő erőt nyújtani, amely meglephette volna a Szentest. Az első félidőben gyors vezetést szerzett a szentesi alakulat és folyamatosan támadott, a futó játékosok minden megmozdulást pontra váltottak, és véghez vitték a rájuk bízott feladatokat.

A második félidőben a cserék beállása után változott a játék dinamikája, így a hazai csapat is mutathatott szép megmozdulásokat. A végeredmény 42-24 a Szentesi 91-esek javára.

* * *

Az október 9-én megrendezett bajnoki mérkőzésről is győztesként tért haza a Szentesi ’91-esek Rugby Club. A gárdát a Kecskeméti ARC Oldboys fogadta a Széktói stadionban.

A kecskeméti csapat rutinos idősebbjei és dinamikus fiataljai az első húsz percben nagyon erős nyomást gyakoroltak a vendégekre. A taktikailag jól felépített elemeket éles helyzetben kamatoztatta a szentesi alakulat és a játék hevében felerősödött a győzni akarás, amely magabiztos játékot eredményezett. A második félidőben szépítettek a hazaiak, de a végeredmény így is 55-12 lett a Szentes javára. A mieinknek tizenöt pontjuk van a bajnokságban, megelőzve kilenc ponttal a második Velencei Kék Cápákat.

2011. október 14.

Kosaras hétvége

A Szentesi Kosárlabda Klub serdülő fiú csapata részt vesz az országos serdülő utánpótlás bajnokságban. A két győzelemmel végződő első forduló után Szentesen, a Klauzál Gábor iskolában fogadták a Kecskemét, a Békéscsaba és a Szolnok csapatát. A hazai pályán történő bemutatkozás nem sikerült a legjobban, hiszen a tornarendszerben lebonyolított mérkőzéseken a Kecskemét csapatától 74-67-re kikaptak, így csak a harmadik helyért játszhattak a Békéscsaba ellen, amit megnyertek 76-28-ra. A Kecskemét elleni küzdelemben a szentesi Sza-nyi Ádám magas szintű játékot mutatott.

A Szentesi Kosárlabda Klub és a Vásárhelyi KK együttműködési megállapodást kötött, így ők a vásárhelyi csapatban versenyezhetnek. Hankó Emánuel, a szentesiek edzője elégedett a lányok teljesítményével, az első bajnoki mérkőzéseiken egy győzelmet arattak a Kecskemét ellen 85-74 arányban, tudtuk meg Alek-sandar Preskartól, a Szentesi KK edzőjétől.

2011. október 14.

Kerekesek a gáton

A VI. terepkerékpáros versenyt rendezte meg a St. Jupát SE a Varga Bringa támogatásával. Gyönyörű, napsütéses időben, ideális környezetben gyülekeztek a terepkerékpározás szerelmesei a Tiszai strandon vasárnap délelőtt, akik négy korcsoportban és két távon mérték össze tudásukat. Bár az Alföld közepén elég nehéz hegyvidéki körülményeket biztosítani a tiszai ártéren sikerült a terepviszonyokat kijelölni, beleértve a gátat is. 16 és 8 km-es távon versenyezhetett a 29 induló, akik nemcsak Szentesről, hanem a környékbeli településekről, Hódmezővásárhelyről és Szegedről is jöttek.

Helyi eredmények: III-IV. Korcsoport: 1. Garai-Szabó Imre (St. Jupát), VII. kcs.: 1. Baranyi Antal (egyéni), VIII. kcs.: 1. Valkai Zsolt (St. Jupát). Nők, VII. kcs.: 1. Dósai M. Szilvia, 2. Váradi Anikó (Varga Bringa).

2011. október 14.

A BVSC következik

Pénteken a BVSC, másnap a Pécs ellen játszik bajnoki mérkőzést a BB-CS&K Szentesi VK férfi vízilabdacsapata. – Rangadók várnak ránk, hiszen a BVSC, a Pécs és a mi együttesünk hasonló játékerőt képvisel, így a pillanatnyi forma dönthet a pontok sorsáról – mondta Lukács Dénes, a Szentes vezetőedzője.

Legutóbb a Szentes, az újonc Kaposvárt fogadta OB I-es férfi vízilabda-mérkőzésen. A mérkőzés előtt egy perces szünettel emlékeztek Herman Krisztiánra, a Kaposvár volt 24 éves játékosára, aki autóbalesetben hunyt el. A mérkőzés előtt a játékos-edző Bereczki Miklós elmondta, hogy az előző napokban nem igazán tudtak gyakorolni medencében, ráadásul két játékosuk szintén balesetet szenvedett a mérkőzés napján.

Az első két negyedben szoros volt az eredmény, de aztán jött Szabó Zoli! A volt szegedi játékos két perc alatt mesterhármassal magabiztossá tette az előnyt. Majd leült a mérkőzés, és az utolsó negyedet már a vendégek nyerték.

– Sok helyzetet dolgoztunk ki a Kaposvár ellen, 11 gólt lőttünk, ami nem rossz, bár lehetett volna 4-5 góllal többet is szereznünk. A nyolc kapott gólt viszont sokalltam, még úgy is, ha a meccs végén a fiataloknak adtam játéklehetőséget. Ezen mindenképpen változtatnunk kell, szigorúbb, koncentráltabb védőmunkára lesz szükségünk ellenfeleinkkel szemben.

A korábbi mérkőzéseken gólerősnek bizonyuló Szabó Zoltán már két fordulót követően kidőlt a sorból, beszakadt dobhártyája miatt kényszerül pihenőre. Lukács Dénes szerint rajta kívül is vannak jó lövői az együttesnek, Weszelovszky, Szőke és Németh is képes lehet arra, hogy pótolja a gólerős játékost.

A Szentes 16 órakor a ligeti uszodában mérkőzik a BVSC-vel, szombaton 20 órától pedig a baranyai megyeszékhelyen szállnak medencébe Horváth Tamásék.

H.V.-G.Sz.I.

2011. október 14.

Pótfűtés

Kivonul az EU-bizottság Józsi bácsihoz, hogy ellenőrizze, mit ad a disznóinak.
- Na, Józsi bácsi mit etetünk, mit etetünk?
- Hát mit, moslékot, darát, főtt krumplit. Innen kapjuk az iskolából...
- Micsoda?? Moslékot? Ólat bezárni, disznót kényszervágni, támogatást megvonni!!
Józsi bácsin végrehajtják az EU-rendeleteket, amit könnyezve panaszol el Pista bácsinak, a falu másik gazdájának. Ám Pista bácsi sem kerüli el Brüszszel szemét, nála is ellenőrző látogatást tesznek.
- Na Pista bácsi, mitől ilyen szép a malac az ólban?
(Fifikás, mert már hallotta, hogy járt Józsi komája.)
- Ezek kérem szépen csak dán premixet, amerikai szóját, brit húslisztet kapnak egy kis kukoricával. Csakis ISO tápokkal etetek!
- Micsoda?? Hát nem tudja, hogy a húsliszt, dögliszt etetése már a tizenötöknél is tilos volt? Nem hallott még a BSE-kórról?
- Én kérem alássan...
- Kuss! Szankció, retorzió, telepbezárás!!
Pista bácsi bánatosan meséli el Feri komájának esetét az EU-bizottsággal, és siratja malackáit. Természetesen Feri koma sem ússza meg a látogatást.
- Na Feri bácsi, mit etet ezekkel a süldőkkel?
- Ezekkel? Semmit. Mindegyiknek adok reggel egy eurót, oszt azt vesznek rajta, amit akarnak!

2011. október 14.

Kis kukta

  • Tűzlabdák csirkéből
  • Beledobálós meggyes süti
2011. október 14.

Álkulccsal jutottak be

17 db kalocsai mintázatú csipketerítőket loptak el egy Szabadság téri lakásból, tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának munkatársaitól. A terítőket és a bűncselekmény elkövetőjét még keresik a nyomozók.

Bejelentés érkezett a rendőrkapitányságra, hogy az egyik Horváth Mihály utcai lakásban szabálytalanul vételezik az áramot. A lakó 20 ezer forintot meghaladó kárt okozott, ellene lopás miatt indult eljárás, az áramlopás pontos körülményeit szakértő vizsgálja.

Elloptak egy Honda típusú motocross motorkerékpárt az Erdei Ferenc utcai garázssor egyik garázsából. A tolvajok feltehetően álkulccsal nyitották ki a tárolót, így fértek hozzá a 700 ezer forintos járműhöz.

Amíg a tulajdonos a háza előtt dolgozott, ismeretlenek surrantak be a Vecseri utcai lakásába, majd a hálószobából ellopták az idős hölgy pénztárcáját, benne több mint 100 ezer forinttal.

Vasoszlopot és villanyvezetéket loptak a Vásárhelyi út melletti földterületről. A kár eléri a 40 ezer forintot.

Előbb csak hangoskodott az egyik helyi kocsmában a középkorú férfi, majd a pultossal is szóváltásba került, később pedig belekötött az egyik vendégbe. A dulakodás nem járt személyi sérüléssel, de a férfi ellen garázdaság miatt eljárás indult.

Pénz, bankkártya, okiratok és mobiltelefon tűnt el egy öltözőből. A tolvaj a Horváth Mihály Gimnáziumban követte el tettét, még keresik a rendőrök.

H.V.

2011. október 14.

Családi események

Született: Nagy Tamás és Csernus-Lukács Katalinnak Izabella nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Faragó Péter és Ádor Ella, Mácsai Gábor Zsolt és Kovács Éva, Virágos-Kis Csanád és Angyal Borbála, Kósa Tamás és Sebesy Anikó, Szűrszabó Sándor Roland és Ács Krisztina.

Elhunyt: Purgly Tamásné Szalai Erzsébet, Halász István, Bakai Józsefné Nagy Rozália, Mészáros Sándor, Balogh Lászlóné Soltész Mária, Lázár Ferenc, Tóth Sándorné Kovács Katalin.

2011. október 14.

50 éves osztálytalálkozó

Az osztálytalálkozó résztvevői: Ülnek: (balról) Miklós Katalin, Szénászky Julianna, Bognár Irén, Horváth Istvánné Magdi néni of., Ravasz Erzsébet, Józó Mária, Kertész Katalin. Állnak: (balról) Ludányi Ilona, Kollár Mária, Horváth Erzsébet, Punyecki Margit, Tombác Katalin, Horváth Eszter, Vass Erzsébet, Szíjjártó Erzsébet, Szabó Mária, Gábor Erzsébet, Bíró Anna, Czakó Irén, Kenyeres Erzsébet, Szűcs Judit. Elhunyt: Gere Erzsébet, Kádár Teréz, Lovas Etelka, Cséfán Judit. Nem jött el: Sárosi Erzsébet, Kocsispéter Teréz, Török Ilona, Lovas Ildikó, Német Júlia, Füsti M. Erzsébet.Ötven éves osztálytalálkozóra gyűltek össze az egykori Kossuth Téri Általános Iskolából 1961-ben elballagott diákok. A 8. A osztály létszáma a szeptemberi névsorolvasáson sajnos, nem lehetett teljes, hiszen négyen már nem élnek közülük, hatan pedig nem tudtak eljönni. Körükben üdvözölhették viszont akkori osztályfőnöküket, Horváth Istvánné Magdikát.

A fél évszázados találkozóra Virágné Punyecki Margit kutatta fel kitartóan a volt iskolás társait, s ez már a harmadik összejövetelük volt, legutóbb 10 éve gyűltek össze. A mai Kiss Bálint református iskola falai között a régi osztálytársak kellemes hangulatban idézték fel a régi emlékeket. Újból gyereknek érezhették magukat, s megállapították, semmit sem öregedtek, mindenki jól tartja magát. A lányosztályból sokakra lehetnek büszkék: van köztük docens, múzeumigazgatóból kettő is, de a pécsi színház fodrásza, sminkmestere is ebből az osztályból került ki. Az egykori iskolások egyike Herenden volt porcelánfestő, de az osztálytársak többsége Szentesen maradt, s többek között fodrászként, fényképészként, kereskedőként, vagy ápolónőként dolgoztak városunkban.