2011. október 14.

Államosítják a középiskoláinkat

A Zsoldos szakközépiskolára közel 60 milliót költött a város. (Fotó: Bíró Dániel)Az ország legolvasottabb napilapjának címoldalára került Szentes azzal, hogy még mindig lezáratlan az a kérdés, mi lesz az államosításra váró itteni középiskolákkal, amelyek tulajdonjoga a városé. A megyei közgyűlés ma tárgyal erről.

Einstand vagy sem? Szeptember 30. óta erre a kérdésre várnak választ azok a települési önkormányzatok, így a szentesi is, amelyek korábban a megyei önkormányzatnak adták fenntartásra közintézményeiket. A fenti napon ugyanis megállapodás született a kormányzat és a megyei közgyűlések elnökei között arról, hogy 2012. január 1-jétől az állam átveszi a megyei önkormányzati intézményeket, továbbá átvállalja a megyék által felhalmozott adósságot is, mintegy 180 milliárd forintot. Az egyezség pikantériája, hogy a megyei vezetők előzetesen nem kértek, és így nem is kaptak felhatalmazást a megyei működtetésű intézmények átadására. Erre Csongrád megyében lapunk megjelenése napján kerülhet sor, ha az ülésező közgyűlés többsége megszavazza a javaslatot. Az előterjesztés tartalmáról nem tudunk érdemi információkkal szolgálni, mivel a "Tájékoztató a Csongrád Megyei Önkormányzat feladatait érintő változásokról" című anyag 24 órával a tanácskozás előtt még nem volt elérhető a megyei vezetés hivatalos honlapján.

Szentes helyzete ebben az átadás-átvételi szituációban meglehetősen sajátos. 1999-ben négy középiskolájának működtetését adta át a megyének, idén nyáron egy újabb iskolaépülettel bővült a kör, hiszen a Zsoldos középiskola használatba vette a megszüntetésre ítélt Petőfi-iskolát. A 12 évvel ezelőtti és a júniusi megállapodás is úgy szólt, az ingatlanvagyont a város megtartja. Ráadásul az elmúlt években Szentes – a Norvég-alap pályázati forrásainak felhasználásával – több mint 260 millió forintot fordított a Pollák- és a Zsoldos szakiskolák valamint a Petőfi-iskola energetikai korszerűsítésére.

A beruházáshoz fejlesztési hitelt vett föl, hogy a 40 milliós önrészt biztosítani tudja. És ott van még a kórház is, amely részben a szentesi önkormányzat tulajdona. Hogy mi lesz a városi vagyonelemek és az ingatlanokra fordított pénzek ellentételezésével, nem tudni. A múlt szombati Népszabadság a címoldalán számolt be arról, hogy számos tisztázandó kérdésre vár választ Szirbik Imre polgármester, s ezért írásban arra kérte a megyei közgyűlés elnökét és a megyei kormányhivatal vezetőjét, vonják be Szentest az államosítással kapcsolatos egyeztetésekbe, de a címzettek ezt nem tartották szükségesnek.

– Ha megvan a politikai szándék a megyei feladatok átrendezésére, akkor a jogalkotóknak, vagyis az Országgyűlésnek ki kell jelölni, ki lássa el az intézmények fenntartását. Ettől még a tulajdonos és a működtető közötti, a korábbi szerződésbe foglalt kötelezettségek megmaradnak – mondta érdeklődésünkre Demeter Attila. Az önkormányzat jogi bizottságának elnöke hozzátette: a tulajdonjog átruházása esetén helytállási kötelezettség terhelheti az államot.

– Hozzánk sem jutott még el írásos anyag, csak szóbeli tájékoztatást kaptunk arról, hogy a megye által működtetett szentesi középiskolák megmaradnak városi tulajdonban – nyilatkozta lapunknak szerda reggel Kovács János, a Csongrád megyei polgári frakció szentesi képviselője. Értesülését megerősíti az Egyenlítő TV által megszerzett, és internetre feltett, október 3-i keltezésű szerződés, ami a Vas Megyei Közgyűlés vagyonátadásáról szól. Ebben az áll, hogy "a vagyon átszállása nem érinti a megyei önkormányzati intézmények által kezelt, azonban nem a megyei önkormányzat tulajdonában álló vagyonelemek tulajdonjogát."

Bíró Dániel

 

Vezetőváltás jöhet a kórházban

Mint arról korábban beszámoltunk, Szentes polgármestere kezdeményezte a megyei önkormányzatnál, hogy 2012-től a város működtethesse a kórházhoz tartozó gyógyfürdőt. Lapunk információ szerint erről már nem dönthet a megyei vezetés az év hátralévő részében, a kérelemről az a térségi egészségszervezési központ határozhat majd, amely a fenntartói és irányítói feladatokat látja el a jövő évtől. Szintén kórházhoz kapcsolódó hír, hogy Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár az mondta az egyik internetes lapnak: mivel az önkormányzati intézmények vezetőit korábban a tulajdonosuk nevezte ki, az állami kézbe kerülésükkel az új tulajdonosnak kell kinevezni a főigazgatókat és a gazdasági igazgatókat, ám a dolgozók jogi státusza változatlan marad. Az államtitkár csütörtökön az összes kórházigazgatóval egyeztetett, majd a megyei egészségügyi intézmények vezetőit külön is tájékoztatta a folyamatban lévő szerkezetátalakításról. Hogy mit tudott meg a szentesi kórház jövőjéről, arról lapzártánk miatt csak jövő héten tudjuk megkérdezni Várkonyi Katalin főigazgatónőt.