XXXV. évfolyam 44. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Jövő őszre felépül a Tesco
 

2004. november 5.


Képünkön: Ilyen lesz a szentesi is. (Képünk illusztráció).

Az október 29-ei testületi ülésen hangzott el ismét, hogy a TESCO jövő év áprilisában megkezdi a képviselő-testület által javasolt északi területen, a Csongrádi úti körforgalmi csomópont közelében létesítendő áruházának építését. A tervezett befejezési időpont: 2005. október. Alapterülete 8200 négyzetméter. Szirbik Imre polgármester összehasonlításképpen elmondta: a vásárhelyi Tesco áruház 5000 négyzetmétert tesz ki.

Az egyeztető tárgyalások már elkezdődtek a kereskedelmi cég képviselői és a polgármesteri hivatal műszaki osztályának munkatársai között. Azt követően a képviselőknek kell dönteni arról, hogy a kijelölt területet belterületté minősíti-e vagy sem.

 


 

Egy utalványon érkezik a pénz
A nyugdíj és a járadék kifizetéséről

2004. november 5.


November hónapban egyidejűleg több (az adott ellátásra való jogosultságra figyelemmel), a nyugdíjasokat/járadékosokat érintő intézkedés lesz. Első lépésként a nyugdíjak, valamint egyes nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások 2004. november 1-jétől történő egy százalékos kiegészítő emelésére kerül sor. November 1-jétől az ellátások már emelt összegben kerülnek folyósításra, a 2004. január 1-jétől legfeljebb 10 hónapra visszamenőlegesen járó emelési különbözettel együtt.


Bővebben


 

Városrészenként változik a csatornabekötés
 

2004. november 5.


Az érintett ingatlantulajdonosok mintegy 90 százaléka lépett be a közműtársulásba, hangzott el a csatornaprogram tapasztalatairól szóló tájékoztató kapcsán. A kivitelezők, a Hídépítő Rt., valamint a Szeviép eddig 18 kilométernyi vezetéket fektettek le, és mintegy ezer ingatlant csatlakoztattak a hálózatra a tervezett 5500 bekötésből. Természetesen most is felmerültek a nagyhegyi városrész csatornázásának gondjai. Mint kiderült, az önkormányzat az egész területre nem tud központi forrásokért pályázni, mert vannak olyan utcák, amelyben kevés ingatlant találni. A sűrűbben lakott részekre viszont a város megkéri az állami támogatást.


Bővebben


 

Régi és mai novemberek üzenete
 

2004. november 5.


November 2. Halottak napja. Megkeresztelőm napja is. A híres, nevezetes őszirózsás forradalom első napjaiban, mikor szegény keresztanyám nagy félelmek között lépte át velem a hatvani öreg templom küszöbét, mert két marcona katona vigyázta a bejáratot.

Hajnali négykor ébredtem. De fél 5-kor már itt ülök az írógép mellett, mert nyugtalankodnak bennem ezeknek a napoknak történései. Írnom kell róluk. Arról, hogy sok szép iskolás gyermeket láttam vasárnap, a református nagytemplomban. Szépen énekeltek, s így tették fel nekem a kérdést: "mivé fog minket nevelni a kereszténység mai reformációja?" Mint felnőtt magyarok és keresztények fognak-e életfontosságú eszmék tudatos, bátor kimondására és megélésére vállalkozni?


Bővebben


 

Kék Lyuk a búvárparadicsom
Egyiptomba utazóknak ajánljuk

2004. november 5.


Képünkön: Sárga-fekete halak a Vörös-tengerben.

A Sínai-félsziget

A Sínai-félsziget a Szuezi és az Akabai-öböl közé ékelődik, tulajdonképpen szárazföldi híd Afrika és Ázsia között. A félsziget legmagasabb pontja a Gebel Katerina 2637 méteres. A Sínai-félsziget természeti látnivalói kiválóan kiegészítik a Nílus-völgy kulturális emlékeit.


Bővebben


 

A barátság jegyében
 

2004. november 5.


Ursula Keusen-Nickel és férje, Jost Nickel már jó ismerője a szentesi zenei életnek. A baráti kapcsolat tíz évre tehető. Keusen-Nickel asszony, a Sankt Augustin-i zeneiskola egykoron volt igazgatója kereste meg a helyi zeneiskolát. Azt már Nagy János nyugalmazott igazgatótól tudjuk, a házaspár nagyon sokat segített a testvérvárosi kapcsolat létrejöttében, további munkájában. Abban, hogy megismerjék a magyar zenei kultúrát.

- Tíz évvel ezelőtt Sankt Augustinban rendeztek magyar zenei hetet, s akkor hívták meg a Petőfi Sándor Általános Iskola kórusát - meséli Nagy János. - Amit én vezettem akkor. Tulajdonképpen itt kezdődött a kapcsolatunk. Később már a szentesi zeneiskola együttese is kilátogatott. Jost Nickel többször meghívott Siegburgba, orgonaestre. Ők is jártak már Szentesen. Most egy magyar zenei estet rendeztek az apátságban.

- Ottani előadók is játszottak magyar műveket, mi is ott voltunk Mihály Bélával, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójával. A város közepén lévő hegyen, annak a tetején van az apátsági templom. Jelképe is ez a városnak. Sankt Augustinból majd május 26-án látogatnak Szentesre az iskolából.

 


 

Nazarova-mozgalom
A politizáló repülőklubok, versengő repülőterek (1950-56)

2004. november 5.


Ezt a korszakot a mind töményebb politika, a nemzetközi és a hazai társadalmi környezet érdekeinek túlhangsúlyozása jellemezte. A társadalompolitika determinálta legkisebb szervezeti egységben, a szigorúan ellenőrzött repülőklubban lehetett a leghatásosabban érvényre juttatni az uralkodó politikai érdeket. A hangsúly a szervezetre esett, azt a látszatot erősítve, hogy a repülőtér, a repülés van a klub(ok)ért, másként a politika szolgálata mindenek előtt. A '49 szeptemberében, csak Szentesen indított tanfolyam(ok)on képezték ki a klubok politikai tisztjeit, titkárait, a politikatrend elsőszámú végrehajtóit.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. november 5.


Mit szólsz 1956. október 23-a megünnepléséhez? Én csak keserű szívvel tudok rágondolni. Jaj, nem az ünnepre, az drága nemzeti kincsünk, hanem ahogy a megünneplése történt: a fél ország nem az ünnepet, hanem önmagát ünnepelte. S hogy ez a példa rossz, és mint minden rossz példa ragadós, azt Erdély és a Délvidék magyarságának a szétszakadása jól mutatja.


Bővebben


 

Hatszázmilliós beruházás
 

2004. november 5.


Október 14-én rangos elismerést vehetett át a Hungerit Rt. Budapesten. A minőségbiztosításban, a -fejlesztésben végzett munka eredményeként az IIAS-Shiba-díjat. E témában folytatjuk a már megkezdett beszélgetést Magyar József vezérigazgatóval.

Mint megtudjuk, három éve készülnek az elismerésre. Előbb még csak felmérték a lehetőségeiket, majd pályáztak. Tavaly oklevelet kaptak, míg idén nagyvállalati kategóriában elnyerték a díjat. A vezérigazgató így fogalmaz: mindez a cég eddigi munkájának az elismerése.


Bővebben


 

A bűnmegelőzés érdekében
 

2004. november 5.


November 2-án az önkormányzat képviselő-testületének Védelmi Operatív Ellenőrző Eseti Bizottsága értekezletet tartott a városháza nagytermében. Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző köszöntötte a körülbelül negyven jelenlévőt.


Bővebben


 

Őszi-tavaszi faültetés
Zöldrovat

2004. november 5.


A kertépítészeti terveknek megfelelően november második hetében elkezdődnek a faültetések és a fakivágások munkálatai. Ezekre a munkákra Szentes Város Önkormányzata pályázatot írt ki.

Az első baltacsapástól - az utolsó fa ültetéséig ránk köszönt a tavasz. Az igazán szép őszi napokat kihasználva annyi fát telepítünk, amennyit az időjárás megenged. A többi fa ültetésére tavasszal kerülhet sor.


Bővebben


 

Új autók a kistérségben
 

2004. november 5.


Jelentősen csökkenhet az önkormányzat forráshiánya. A költségvetési rendelet módosítása kapcsán elhangzott vitában Szirbik Imre polgármester kijelentette: év végére ez a hiány százmillió forintra mérsékelhető. Megtudtuk azt is, hogy az önkormányzat intézményeitől nem vonják el a többletbevételt, hanem saját céljaikra fordíthatják.

Ez idáig úgy tűnik, nem kell hitelt felvennie fejlesztési célra a városnak. Halmai László szerint a többlet keretbevételek úgymond alulméretezettek. Rébeli Sz. Tamás úgy is, mint a sportbizottság elnöke az ausztráliai vb-re induló Szilver táncegyüttes versenyzőinek kért támogatást.


Bővebben


 

Közös dolgaink...
Szegvár-Szentes

2004. november 5.


A Szentes környéki kastélyok közül a szegvári megyeház a legrangosabb, a legtöbb históriai értéket őrző. Kövei között megfordult a szerencsétlen sorsú Dóczy kamarás, a fejedelemtől és császártól is tábornoki rangot nyerő gróf Károlyi Sándor, Feszty Árpád leánya, az ugyancsak festőművész Feszty (Masa) Mária és állítólag Rózsa Sándor is. Az sem mellékes, hogy ez az épület több mint száz évig adott otthont a vármegyei hivatalnak.


Bővebben


 

Rózsa Sándornak panaszkodtak
Móricz Zsigmond, a paplak vendége

2004. november 5.


"Összefogás a könyvtárakért, összefogás az olvasókért" Országos Könyvtári Napok programsorozatban októberben Bucsány György ny. középiskolai tanár tartott előadást "Móricz Zsigmond és Szentes" címmel a városi könyvtárban.

Bucsány György előadásaira mindig megtelik az előadóterem, mert egy minden részletre kiterjedő, nagy igényességgel felépülő, a humort sem mellőző előadást hallhatunk ilyenkor. Így volt ez most is, amikor Móricz Zsigmond és Szentes kapcsolatáról tartott előadást.


Bővebben


 

Taxi
 

2004. november 5.


Néhány nappal ezelőtt látott napvilágot az az információ, miszerint éjszaka Szentesen nem - vagy csak nehezen lehet taxihoz jutni. A Taxi Ász vezetője Staberecz Mihály erre reagálva kereste meg szerkesztőségünket. Elmondta, az ő autóik minden helyszínre kimennek, még éjszaka is. Nekik természetes, hogy a nap 24 órájában az emberek szolgálatában állnak. Ők nem lehetnek álmosak, vagy fáradtak ha hívják őket - mennek. Az természetesen már más dolog, hogy előfordulhat, egy-egy utast nem - vagy nem szívesen - szállítottak el, mert olyan állapotban volt. De ezt mindenki megértheti. Az autók munkaeszközök náluk, amikre vigyázniuk kell. Nem szabad előítéletesnek lenni egy-egy hellyel kapcsolatban. Nekik minden fuvar pénz, és fontos, hogy tudják azt: az utasok bíznak bennük. Erre pedig meg van minden okuk, mondja a fuvarozási cég vezetője. Ők megteszik azt is, ha egy idős nénit a Petőfi Szállótól a Központi ABC-ig kell vinni, ha éppen erre van szükség. A telefonjuk is mindig be van kapcsolva és bárki hívhatja őket bizalommal - csak így lehet taxisként dolgozni Szentesen is!

Kruzslicz Anita

 


 

A város szeretete
A Kontakta örök szerelem marad

2004. november 5.


Képünkön: Beleon Zsolt a Szentesi Vízisport Klub elnöke köszönetét fejezte ki Horváth István díszpolgárnak a támogatást. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Rövidnek tűnik, ám mégis hosszú volt az út, amit Horváth István megtett Orosházától Szentesig. Az út, amit az egyszerű, paraszti család gyermeke Szentes város díszpolgára lett.


Bővebben


 

Folytatódik a lakásépítési program
Hét új lakást adtak át

2004. november 5.


Október 27-én, szerdán a Szabadság tér 4-5. szám alatti társasház tetőterében jelképesen átvehették a kulcsot azok a bérlők, akik az elkészült hét új önkormányzati lakásba fognak költözni. A hét család tizenhét gyermekével együtt lakik majd. A bérlakások kialakítása több mint hatvanmillió forintba került.


Bővebben


 

A zseblámpa fényénél
 

2004. november 5.


A Kurca-parti esték vendége október 25-én, hétfőn Bencsik András, a Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztője volt. Az előadás idejére az ifjúsági ház pódiumterme megtelt.

Először egy rövid bemutatkozást hallhattunk. Diplomáját a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán szerezte, de hamar csalódott ezen a pályán, ezért elvégzett egy tervezőszerkesztői iskolát. Eleinte tervezőszerkesztőként, majd újságíróként dolgozott egy katonai lapnál, később egy diáklapnál, majd több napilapnál (Somogyi Néplap, Népszava, Népszabadság). Az Esti Hírlapnál érte a rendszerváltozás. Könyvet, mesejátékot, hangjátékot, sci-fiket is írt, író szeretett volna lenni.


Bővebben


 

A fotós gondolata
 

2004. november 5.


A X. Alföldi Fotószalon pályázatán a zsűri 41 szerző 60 alkotását fogadta el. A Szentesi Fotókör tagjai közül Marton Ferenc első díjat kapott, míg Nagy István harmadik díjas lett. A kiállítás a művelődési és ifjúsági házban november 26-áig tekinthető meg.


Bővebben


 

Sokunknak már nem szólt...
 

2004. november 5.


Lapozgatok emlékeimben! A Kurca már újra tiszta, hatalmas víztükrével hullámzik, halad, mint az idő!

Régi újságokban olvasom - "Keringő a Kurca körül" címmel - szennyezik a Kurcát! Még most is, mondják. Milyen jó alkalom lett volna, most ha egy "szennycsatorna elhúzásával" már nem kerülne "egy kalap alá" a büntetlen a bűnössel! Lassan már életveszélyes a séta a sétányon, a régi soron. Az útburkolat itt még az eredeti, de előbb a csatornázás, ezt várjuk, s ez már a jelen.


Bővebben


 

Kézfogás, vagy halálos ölelés
 

2004. november 5.


Hősies helytállás, anyagi erőfeszítés jellemezte az elmúlt öt évet - mondta Szűcs György, az Iparosok Országos Szövetségének elnöke a szentesi gyűlésen. A 280 tagszervezettel rendelkező IPOSZ 50 ezer tagot számlál. A segítő családtagokkal közel négyszázezer személynek az életkörülményeit próbálja megoldani.


Bővebben


 

Kisiskolások közlekedési versenye
 

2004. november 5.


Október 22-én rendezték meg a Kisiskolások közlekedési versenyét a Koszta József Általános Iskolában.

Az idei megmérettetésen 50-nél is több 3. és 4. osztályos diák nevezett be Szentesről és a környékbéli településekről.


Bővebben


 

Kilenc huszár találkozott
 

2004. november 5.


Huszártalálkozót rendeztek a laktanyában. Az eseményre az 1945-ig a laktanyában szolgált Simonyi Óbester Huszárosztály még élő tagjait hívták meg. Az eltelt időt mutatja, hogy a találkozóra mindössze kilencen jöttek el. Nemcsak Szentesről, hanem Békéscsabáról és Vésztőről is voltak vendégek. A baráti hangulatú összejövetelen Kovács István dandártábornok a műszaki dandár múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélt a régi huszároknak. Elmondta, hogy sajnos a találkozón megjelenők létszáma évről-évre csökken.


Bővebben


 

Megrongált autók
 

2004. november 5.


A fokozott rendőri jelenlét, valamint a korábbi sajtófelhívások úgy tűnik eredményesek voltak, hiszen a sírkertek környékéről nem kaptak bejelentéseket a nyomozók a hosszú hétvége idején.

A gépjármű rongálások száma viszont ugrásszerűen emelkedett az elmúlt napokban. A Sportszállló előtt két autót rongáltak meg, az egyikben félmilliós, a másikban 60 ezer forintos kár keletkezett.

Ismeretlen eredetű vegyszerrel öntöttek le egy gépjárművet Nagymágocson. Itt 500 ezer forintos kárt okoztak a tettesek, Nagytőkén viszont "mindössze" 200 ezres volt a kár. Az elkövetők ebben az esetben egy ház udvarába másztak be, és ott tettek kárt a kocsiban.

H. V.

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. november 5.


  • Tökpüréleves - sütőtökből
  • Ínyenctekercs


Bővebben


 

A bajnokságban jobban megy
 

2004. november 5.


A két kezdési időpont közül (13 óra 30 és 14 óra) végül fél kettőkor indult 90 perces újtára a labda a Szentes-Mátészalka NB II-es labdarúgó-mérkőzésen. A hazaiak enyhe mezőnyfölénye a 33. percben érett góllá, ekkor egy gyorsan elvégzett szabadrúgást követően Barna Csaba pendített a kapuba. Agresszívabban kezdte a második játékrészt a Mátészalka, egyre gyakrabban kerültek Bíró Mihály kapuja elé a vendégek.


Bővebben


 

Ötvenéves a teniszpálya
 

2004. november 5.


Rövidnadrágos kisgyermek koromban sokszor megcsodáltam a vörös salakon, hófehér teniszfelszerelésben labda után szaladgáló játékosokat. A tenisz az egyik legszebb és legsportszerűbb labdajáték, amely valamennyi ügyességi sportág közül a legnagyobb erőkifejtésre és küzdelemre készteti a versenyzőket.

Városunkban az első három pálya 1913-ban alakult és még ma is működő szentesi tornaegylet keretein belül épült fel. A kezdeti időszak után bekövetkezett világégés alatt, és közvetlen utána is hosszú időre megbénult városunk teniszélete. A régi ligeti három pálya talaját ellepte a gaz, a méteres cserjebokrok.


Bővebben


 

Sztárokkal érkezik a Honvéd
 

2004. november 5.


Két mérkőzéssel folytatódik a férfi első osztályú bajnokság a hétvégén. A Legrand-Szentesi VK mindkét alkalommal hazai környezetben játszik. November 5-én, pénteken 18 órakor a BVSC, vasárnap 17 órakor az olimpiai bajnokokkal felálló, Euroliga-győztes Domino BHSE vendégeskedik a ligeti uszodában.

A Honvéd szombaton a Komjádi uszodában a Szuper kupáért mérkőzik a LEN-kupa győztes Barcelonával, majd másnap már a szentesi közönség is élőben tekintheti meg legjobbjaink játékát városunkban.

Vidumanszky László, a Legrand vezetőedzője várakozással tekint a mérkőzések elé. A két hetes szünetet igyekeztek megfelelően kihasználni, bár betegségek is hátráltatták néhány játékos felkészülését. A csapat tudja, milyen fontos meccs lesz a pénteki, és éppen ezért maximális hozzáállást vár játékosaitól a BVSC elleni bajnokin. Ha itt sikerülne jó eredményt elérni, akkor kellően feltüzelve várhatnák a Honvédot és egy remek mérkőzéssel szolgálhatnák ki a vélhetően szép számú közönséget.

Azok a szurkolók, akik általában azt utolsó pillanatokban érkeznek a mérkőzésre, most kérjük hamarabb menjenek el, mivel a fokozott érdeklődés miatt várhatóan jóval többen állnak majd sorba jegyért az uszoda pénztáránál.

H. V.

 


 

Hétfő esti hetes
 

2004. november 5.


Bravúros, 7-0-ás győzelmet aratott az Abony Sirokkó gárdája ellen a Legrand-Szentes-G.B.S.C. csapata a futsal NB I hétfői mérkőzésén. A remekül, motiváltan futballozó Szentes végig uralta a találkozót, pillanatnyi esélyt sem adva ellenfelének. Ami ritkaság, a forduló előtt negyedik helyen álló Abony még gólt sem tudott rúgni a negyven perc alatt. A Legrand góljait Jernei, Szarvas Zsolt, Kerepeczki, Tóth Cs., Varga Zs. és Labádi (2) szerezték.

A csapat november 8-án szünnapos, legközelebb 15-én a fővárosban mérkőzik a Kanárik ellen.

H. V.

 


 

Vereség
 

2004. november 5.


Az NB II-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata október 30-án a Széchenyi SC Eger csapatát fogadta. A Széchenyi SC 2996, a TE összesen 2881 fát ütött. A több ütött fáért járó 2 ponttal a Széchenyi SC 6-2-re győzött.
Az SZTE pontszerzője: Garai Tibor 492 (1), Dömsödi Ferenc 478 fa, 1 pont.

A tekések november 6-án idegenben a Földeák csapata ellen játszanak.

 


 

Szoros az élmezőny
NB I-es női futsal

2004. november 5.


A női futsal első osztályának alapszakaszában Tatabánya adott otthont a harmadik fordulónak. Városunkat képviselő Szentesi Futsal Klub lányai, asszonyai Szél István edző irányítása mellett léptek a pályára. A negyedik etap első ellenfeleként Tatabányával néztek farkasszemet. A Kurca-parti hölgyek repülőrajtot vettek, hiszen a 8. percben 3-0 volt az eredmény, a Szentes javára. A hajdani bányászváros lányai nem adták fel, felállva a padlóról 3-2-re jöttek fel. Ezzel az eredménnyel vonultak pihenőre. Fordulás után a szentesiek rátettek egy lapáttal, meg is lett az eredménye. Végeredmény 6-3.

A második összecsapáson, az Ecsegfalva volt az ellenfél, a 8-2-es szentesi siker önmagáért beszél. A harmadik derbin a szintén továbbjutásra esélyes Tolna volt az ellenfél. Sajnos, ezen a mérkőzésen a játékvezetői páros nem állt tudása magaslatán. Hiszen nem ellenőrizte a hálót, amely lyukas volt, s így a szentesiek által rúgott gólt nem adták meg. A labda a lyukon keresztül átszállt a kapun. A szabályos gól helyett óriási megdöbbenésre kirúgást ítéltek a sípmesterek. Parázs hangulatban ért véget a találkozó, mely 0-0-ás döntetlent hozott. A három forduló után 17 ponttal a Szentes 3. a tabellán.

A továbbjutást eldöntő utolsó fordulóra november 7-én, vasárnap 11 órakor a dr. Papp László Sportcsarnokban kerül sor.

Dunás-Varga Zoltán

 


 

Cselgáncs
 

2004. november 5.


Diák B országos bajnokságot rendeztek Solton októberben az 1993-as születésűeknek, ahol a -45 kg-osok között Őri József a 3. helyet szerezte meg.

Nemzetközi gyermek judo fesztivál eredménye: csapatverseny (18 csapat) 7. Pollák DSE (tagjai: Vajda Zsolt, Tyityán Bendegúz, Gila Ádám, Kürti Varínia, Törőcsik Richárd, Valkai Béla). -18 kg 1. Kalydy Vivien, 3. Törőcsik Roland. -30 kg 7. Gila Ádám, -36 kg 2. Kürti Varínia, 5. Tóth Édua és Gedai Bianka.

Edzők: Ballér Barbara és Kalydy Zoltán

A Pollák DSE szeretettel várja a judo iránt érdeklődőket a Pollák Antal Szakközépiskola tornatermében kedden és csütörtökön 17-18 óra között.

 


 

Az utolsó centi
 

2004. november 5.


Eljött a várva várt nap. A leszerelés napja. Elérkeztünk a hét rendezvénysorozatának utolsó állomásához. Ahhoz a programsorozathoz, amelynek minden napján jelképesen egy-egy centit levágtak ismert, közéleti emberek. Az utolsó nap vendégei: Szirbik Imre polgármester és Kovács István dandártábornok. November 3-án déli 12-kor talán utoljára harsant fel a kürtszó itt, a Kossuth téren. A napi közreműködők sorát a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola táncosai zárták.


Bővebben


 

Szilver táncverseny
 

2004. november 5.


Október 23-án Csongrádon a Sághy Mihály Faipari Szakközépiskola sportcsarnokában a Szilver TSE táncversenyt rendezett, ahol a következő eredmények születtek.

Gyerek I. st. és lt.: 1. Paczuk Lénárd-Bottyán Denisza, 2. Lenkefi Richárd-Ormándi Molli (Csongrád). Gyerek I. st.: 3. Totyik Zoltán-Szarka Nikolett, 4. Lázár Dávid-Nagy Adél, 5. Bánfi Dániel-Valkai Dorina. Gyerek I. lt.: 4. Bánfi Dániel-Valkai Dorina, 5. Toyik Zoltán-Szarka Nikolett. Gyerek II. st. és lt.: 1. Bugyi Bence-Kis Violetta. Gyerek II. st.: 2. Bődi Dénes-Vecseri Dóra, 3. Deák Attila-Hevesi Henrietta (Csongrád), 5. Kis Vencel-Lázár Mária. Gyerek II. lt.: 4. Bődi Dénes-Vecseri Dóra, 5. Kis Vencel-Lázár Mária. D jun. II. st.: 1. Török László-Csapi Flóra, 4. D. Pap Dávid-Vecseri Lilla (szintén 4. helyezést értek el lt.-ban is). D jun. II. lt.: 2. Schwatz Péter-Zsiros Gabriella, 5. Tokovics Viktor-Tonnes Nelli (Csongrád). C jun. II.st.: 1. Kanyó Balász-Jutasi Réka. C jun. II. lt.: 2. Török László-Csapi Flóra. B jun. II. lt.: 2. Nagy Gergő-Borbás Julianna. E ifj. st.: 4. Bátki Bence-Beke Beáta (Csongrád). E ifj. lt.: 2. Lakatos Norbert-Eszes Nikolett.

Szűcs Tamás-Molnár Fanni D ifj. st., 2., C ifj. lt.5.; C felnőtt st.: 1. Püspöki Dávid-Markó Ágnes. Jun. I. st. országos bajnokság: 1. Szabados Péter-Barna Lilla, 5. Sándor József-Bacsa Dorina. Standard ranglista: 1. László Csaba-Szögi Szilvia, 2. Páli Erik-Páli Viktória, 5. Szepesi József-Szepesi Judit (Csongrád).

Felkészítő tánctanár: Szatmári-Nagy Szilvia.

 


 

A kert téliesítése
 

2004. november 5.


Idén nem panaszkodhatunk az őszre, még november elején is 20 Celsius-fok körüli hőmérsékleten sütkérezhettünk. Volt idejük a növényeknek is, hogy szépen beérleljék a vesszőiket, melyet a sokféle színben pompázó levelek is mutatnak. Ilyen hosszú, kellemes októberben csak a lusta ember nem tudta rendbe hozni, téliesíteni a kertet. Ez a munka a virágos kertre, a veteményesre és a díszparkra egyaránt vonatkozik.


Bővebben


 

Levélváltás
 

2004. november 5.


Tisztelt Szerkesztőség, tisztelt lovag Imre Károly Úr!

A Szentesi Élet 2004. 10. 15-i "Hatvan éve történt..."című, számomra igen megrázó cikkéhez szeretnék néhány adalékot hozzáfűzni:

Nagyszüleim, Tóth Ernő és felesége, a hatvanas években, egy nyugat-németországi utazás alkalmával Kisbarnaki Farkas Ferenc tábornok vendégei voltak. A baráti beszélgetés hamarosan a II. világháborús eseményekre terelődött. Amikor kiderült, hogy nagyszüleim szentesiek, a tábornok úr megkérte őket hősi halált halt fia sírjának felkutatására. Egyetlen támpontot ismert: Kálvária temető.

Nagyszüleim hosszas kutatás után megtalálták a teljesen elhagyatott, gazzal, bozóttal benőtt sírt. Ezután - nem törődve a veszéllyel, amit egy háborús bűnösnek kikiáltott tábornok fia sírjának rendbe hozása jelentett - eleget tettek ígéretüknek, és Erdélyi János Temető utcai kőfaragó mesterrel megcsináltatták a sírt. Természetesen a "HAZÁMÉRT" felirat és a vitézi kard ábrázolása nem kerülte el az "illetékesek" figyelmét. De ez egy másik történet, mint az is, amit nagyapám említett, hogy a háború utolsó heteiben Kisbarnaki Farkas Ferenc volt az amerikaiak által megbízott magyar kormányfő. De ez már egy valóban másik történet...

Gróf Veronika
tanuló
München

 


 

Családi események
 

2004. november 5.


Született: Kornyik Árpád Attilának és Dancsó Anitának (Bacsó B. u. 7.) Vivien Éva, Keresztes-Nagy Károlynak és Pintér Reginának (Juhász Gy. u. 41.) Regina, Mikó Tamásnak és Gábor Tündének (József A. u. 11.) Adél Janka, Rácz Károlynak és Kiss Máriának (Nagyhegy 424/A) Balázs Árpád, dr. Badó Csaba Zoltánnak és dr. Murányi Editnek (Csongrád, Dália u. 1.) Csaba Zoltán nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Dóczi László (Nagyhegy 419/B), Dávid Ernő Lajosné Vincze Magdolna (Hétvezér u. 43.), Takács János (Csaba u. 4.), Lakatos Pál Jánosné Bózsik Viktória (Csongrád, Halpiac u. 11/A), Kátai Rókusné Kordik Erzsébet (Csongrád, Sugár u. 15.), Herczeg Julianna (Csongrád, Tolbuchin u. 19.), Gila Mátyásné Koncz Margit (Szegvár, Rozmaring u. 36.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz