<<< Vissza

A kert téliesítése

2004. november 5.

 
Idén nem panaszkodhatunk az őszre, még november elején is 20 Celsius-fok körüli hőmérsékleten sütkérezhettünk. Volt idejük a növényeknek is, hogy szépen beérleljék a vesszőiket, melyet a sokféle színben pompázó levelek is mutatnak. Ilyen hosszú, kellemes októberben csak a lusta ember nem tudta rendbe hozni, téliesíteni a kertet. Ez a munka a virágos kertre, a veteményesre és a díszparkra egyaránt vonatkozik.

Gyökérzöldségek, cékla, káposzta- és tökfélék betakarításával a termények nagy része már a kamrába került. Néhány későn érő illetve részben télálló fajt kint hagyhatunk, például: bimbóskel, téli kelkáposzta, petrezselyem. Ugyanakkor újrainduló, zsenge terméseket is szedhetünk, zöldborsó, retek, saláta, sóska, spenót. Ha ezen növényekre nézünk, a tavasz jut eszünkbe. S valóban a két átmeneti évszakunkban szinte ugyanazon növényeket nevelhetünk.

Sokan panaszkodnak a hulló levelekre. Gondosabb városokban, legközelebb például Csongrádon, ősszel külön levélgyűjtő konténereket helyeznek ki, ahova bárki bedobálhatja az összegyűjtött faleveleket. Különösen fontos, hogy rothadó levél ne legyen a pázsitunkon, mert könnyen kipusztulhat alatta a fű. Ugyanakkor a kevésbé télálló fajokat (kivi, füge, stb.) épp a lehullott levelekkel jól körberakva tudjuk fagymentesíteni.

A szokásos őszi munkákról gondolom senki sem feledkezett meg: trágyázás és talajforgatás. Tápanyag-utánpótlásnál ilyenkor a foszfor- és a káliumtartalmú műtrágyákat szórjuk ki a szerves trágyával együtt. A nitrogént hagyjuk tavaszra. Rotátorozni ilyenkor sem jó, eredményesebb a szántás, kézi munkával pótoljuk, ne maradjon ki a talajforgatásból a kertünk ezen része.

Akinek a kertje nincs bekerítve, számíthat a vadak, főleg vadnyúl kártételére. Ennek megakadályozásáért valamennyi fa törzsét hálóval, ha más nem újságpapírral tekerjük körbe. Különösen fontos a fiatal, most ültetett fák esetében, illetve az almatermésűeknél, melyeket igen szeretnek a nyulak.

Kellemes őszt követhet komolyabb hótakaró is, ezért az évelő dísznövényeket kössük össze, nehogy az esetleges hónyomástól letörjenek az ágai. Már most gondoljunk a madarakra, tegyük ki a madáretetőket, a megrongálódottakat újítsuk fel és szerezzük be már most a madáreleséget.

A kert téliesítése után a betakarított terményeiket folyamatosan kísérjük figyelemmel. Tárolóinkat gyakran szellőztessük, ne féljünk a friss levegőtől. S hogy milyen télre számíthatunk? Nagyapám mondogatta mindig, amilyen a nyarunk, olyan a telünk. Idén elég hűvös, változékony nyarunk volt, erre enyhébb tél dukálna, reméljük így lesz.

Dr. Horváth György
Király István Kertbarátkör elnöke


<<< Vissza