Az újság PDF-fájlként

XLIII. évfolyam 34. szám

2011. szeptember 2.

Pistata tévés maratonja

A felkészülés során volt olyan edzés, hogy 37 kört, azaz kb. 30 km-t futott a ligetben Hajdú IstvánSzentesi szereplője is van Magyarország első sport reality műsorának a DIGI Sport tévécsatornán: Hajdú István nyugalmazott vámparancsnok arra készül, hogy mielőtt betöltené a 60. évét, Szántó Dávid sportriporterrel és még három fiatallal lefutja a maratoni távot október elején Budapesten. A futó sakkozó 35 kilométeres futással lepte meg feleségét a 35. házassági évfordulójuk alkalmából.

Pistata néven fut az első hazai sport reality-ben Hajdú István, aki idén decemberben ünnepli 60. születésnapját. Ez a jeles évforduló adta az ötletet a nyugalmazott vámparancsnoknak, hogy lefussa a maratoni távot. Pedig nem Forrest Gumpnak született. Mióta az eszét tudja, versenyszerűen sakkozik, most éppen a Röszke csapatát erősíti.

2011. szeptember 2.

Por és kosz fogadta őket

Új épületben a Zsoldos szakmunkástanulói

Pintér Etelka igazgatónő elképedve szemléli a hátrahagyott holmikatNem sokat pihenhettek ezen a nyáron a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola tanárai és diákjai. Hozzá kell tenni – bár ez nem vigasz a számukra – a Petőfi, a Klauzál, a Deák és Damjanich iskolák pedagógusai sem. Egy önkormányzati döntés alapján – a csökkenő gyereklétszámra hivatkozva – oktatási intézményként megszüntették a Petőfi Sándor Általános Iskolát, valamint a Damjanich tagiskolát. Előbbit a Klauzálba integrálták, míg a Damó átköltözött a Deákba.

2011. szeptember 2.

A mosoly is gyógyít

Immár hatodik alkalommal hívják és várják a Szeretet mindent elfogad című rendezvényre a Szentesen és a térségben fogyatékkal élőket. A szervezők hisznek abban, hogy mosollyal, játékkal, nevetéssel örömet tudnak szerezni a mindennapok, sokszor kilátástalannak hitt szürkeségében.

Szeptember 9-én, pénteken a városi sportcsarnokban sok izgalmas játék, verseny, és kulturális bemutató lesz látható. Verssel, énekkel, tánccal, zeneszámmal készülnek, de a sportversenyeken szeretnék megmutatni a fogyatékkal élők, hogy milyen ügyesek és bátrak.

2011. szeptember 2.

Eb-ezüst Madridból

Második helyen végzett a madridi vízilabda Európa-bajnokságon a magyar női junior válogatott. Az ezüstérmes csapatnak három szentesi játékosa is volt. Miskolczi Kitti, Gémes Alexa és a kapus Balázs Adrienn is remek teljesítményt nyújtott a tornán. A válogatott szentesi edzője, Oltyán Gyula szerint a felkészülés alatt ő is rengeteget tanult kollégájától, Mihók Attilától.

– Nem számítottunk akkora különbségre, mint amenynyivel elvertek a görögök. Nagyon jól játszottak, de így is örülünk az ezüstéremnek, nagy siker számunkra. Még nem ünnepeltük meg, de hamarosan arra is sor kerül – mondta hazaérkezésük után Miskolczi Kitti, aki társaival együtt két hét pihenőt kapott Zantleitner Krisztinától, a szentesi női csapat edzőjétől.

A csoportjából első helyen továbbjutó magyar válogatott az elődöntőbe jutásért vívott mérkőzésen simán nyert Szerbia ellen, majd az elődöntőben 7-6-ra bizonyult jobbnak Spanyolországnál. A döntőben azzal a görög válogatottal mérkőztek a mieink, akikkel augusztus elején a Görögországban rendezett felkészülési tornán szintén a fináléban akadtak össze. Ott 10-6-ra, Madridban 11-4-re nyertek a görögök, elhódítva ezzel az Európa-bajnoki címet. – A torna legjobb csapatától kaptunk ki, nagyon komplett, összerakott együttestől, megérdemelten szerezték meg az aranyérmet – mondta a szakvezető, Oltyán Gyula. – Sajnos centerposzton elmaradásaink vannak, egy nagyon fiatal, másfél esztendeje vízilabdázó játékosunk szerepelt ezen a poszton, ez döntőnek bizonyult a fináléban. Ennek ellenére nagyszerű eredménynek tartom az ezüstérmet, jól sikerült a felkészülésünk, mentálisan és fizikálisan is erősek voltak a lányok.

A nyolc hetes összetartás alatt a játékosok szembesülhettek azzal, hogy milyen az élsport, milyen készülni egy világversenyre, és sokszor önmagukon is túllépve készültek az Eb-re. Azonban nem csak ők, de én is számos tapasztalattal lettem gazdagabb edzőkollégám jóvoltából, hogy hogyan lehet, és hogyan kell felkészíteni egy csapatot a nagy feladatokra. Egyet még biztos el kell sajátítaniuk a lányoknak, mégpedig azt, hogy a legfontosabb pillanatokban, egy hosszú menetelés záró részében is úgy kell játszaniuk, hogy valós tudásuknak megfelelő legyen a teljesítményük. Túlságosan akartuk az aranyérmet, de – talán éppen ezért – nem sikerült kihoznunk magunkból a maximumot a döntőben. A szentesi lányok teljesítményével elégedett vagyok, Miskolczi és Gémes végig a kezdőcsapat tagja volt, de az első számú kapust, Horváth Annát váltva Balázs Adrienn is remekül szállt be a játékba, jó formát mutatott – mondta az edző.

H. V.

2011. szeptember 2.

Misi bácsi fönnmaradt...

Még kezdő vitorlázórepülő növendék koromból emlékszem, milyen sokszor hangzott el a fenti mondat a starton. Milyen sokszor történt, hogy senki sem tudott elkapaszkodni, azaz termiket találni, és abban kiemelkedni, csak a mi Misi bácsink lelte meg mindig az emelést. Az ország legidősebb aktív pilótája augusztus 23-án hónapok óta tartó betegség után utoljára szállt fel és fennmaradt mindörökre.

Gullay Mihály Hódmezővásárhelyen született 1924. augusztus 22-én. A vitorlázórepülést cserkészrepülő növendékként kezdte 1939-ben, tizenöt évesen Szentesen. Mikor 1942-ben bevonult az algyői Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alap kiképző keretéhez, már „C” vizsgával rendelkezett. Itt, majd a Horthy Miklós Honvéd Repülő Akadémián vadászpilóta kiképzésen vett részt, és 1944. augusztus 20-án hadnagyi rendfokozatot kapott. Avatása után éjszakai vadász kiképzésre vezényelték, amely a háború végéig nem fejeződött be, így bevetésre már nem került. A szentesi sportrepülés újjáéledését követően visszatért vitorlázórepülő gyökereihez, és 1958-ban ezüstkoszorút szerzett, azaz letette a „D” vizsgát. A szentesi sportrepülés 1959-es felszámolása után Kiskunfélegyházán repült. A rendszerváltást követően a szentesi sportrepülés ismét feléledt. Az 1990-ben megalakult Szentesi Repülőklub az alapító tagjai között tartja számon. Később oktatói képesítést és motoros-vitorlázó szakszolgálati engedélyt is szerzett, majd saját gépet vásárolt, egy SZD-32 Foka-5 teljesítmény vitorlázógépet, amelyet 2006-ban a modernebb SZD-36 Cobra-15-re cserélt.

A több mint hetven éves repülő pályafutás során teljesített felszállásai és repült órái számát csak becsülni lehet, számos időtartam és táv teljesítmény kötődik nevéhez. Oktatóként végtelen türelem jellemezte, de nemcsak repülésre oktatott minket, hanem emberségre, fegyelemre, tiszteletre és a repülés önzetlen szeretetére és szolgálatára. Tekintélyét sosem kérdőjelezte meg senki, egy kicsit mindannyiunk példaképe volt.

Misi bácsi igazi sportember volt. Még nyolcvanas éveiben is sokszor kerékpárral jött ki a reptérre, és reggelente rendszeresen úszott. A Szentesi Delfin ESC tagjaként, korosztályában számtalan dobogós helyezést tudhatott magáénak.

Emléked tisztelettel megőrizzük, legyen Neked könynyű a föld.

N. J.

2011. szeptember 2.

Az izraeliták régi iskolája

Az elemi népiskolák története Szentesen (XI.)

Az új iskola a Horváth Mihály utcábanA zsidóság első képviselői a XVIII. század közepén jelentek meg Szentesen, de ők még nem voltak állandó helybeli lakosok. Tartósabban megtelepültekről az 1790 körüli időből tesznek említést a források, de még az 1808/9. évi megyei öszszeírás is csak 11 zsidó személyt regisztrált. Az 1817. évi conscriptio már 17 családot tüntetett fel, összesen 92 személlyel. Erre az időpontra tehető a szentesi hitközség szervezett megalakulása is, mivel ekkor készült első héber nyelvű alapszabályuk (templomrendjük), s ekkor bérelték ki imaház céljára Sarkadi Sámuel asztalos házát az ún. Vásárállás szélén. Az izraelita népesség gyarapodását jelzi, hogy 1848-ban már 92 családfőt írtak össze, családtagokkal együtt 509 fővel. A régi, omladozó imaház szűknek bizonyult, ezért 1854 nyarán elvi határozatot hoztak egy új templom építésére. Az izraelita vallás egyenjogúsításáról szóló 1867: XVII. tc. megjelenése után a templomépítés ügye felgyorsult. 1869-ben megkezdték az új templom építését, amelynek terveit Knábe Ignác budai építőmester készítette. Az 1871 őszi nagyünnepi istentiszteletet már az új templomban tartották. (A szentesi zsidó népesség száma ekkor már elérte a 919 főt.)

2011. szeptember 2.

Bajtársak

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége szentesi szervezete szeptember 6-án, kedden 14 órakor tartja összejövetelét a helyőrségi klubban.

2011. szeptember 2.

Köszönet

Szeretném megköszönni a belgyógyászok, urológusok, sebészek, fül-orr-gégészek, a fogorvosom, a háziorvosom és az asszisztensek munkáját, akik kérésemnek megfelelően minden szükséges vizsgálatot, valamint a szükséges beavatkozásokat elvégezték. Így a következő olimpiai kerékpáros utam felkészülési időszakát a negatív orvosi leletek alapján elkezdhetem és reményem lehet arra, hogy eljussak Londonba, és az olimpia után sikeresen hazatérjek Szentesre.

Cseuz László

2011. szeptember 2.

Horváth Mihály utca

Utcáink, tereink névadói (58.)

A város központjában található; a legrégebbi utcák közé tartozik; a Kossuth Lajos és a Kígyó utcákat köti össze. 1731-től Negyedik sorként szerepel, a Kurcától számítva. 1857-ben már Zöldfa utcának nevezték, az utcában lévő vendéglőről. 1906-ig magába foglalta a mai Munkácsy Mihály utcát is. Az 1906. évi városrendezéskor vette fel a XIX. század kiemelkedő történetírójának, Horváth Mihálynak a nevét, aki Szentesen született 1809. október 20-án, Horváth József seborvos és Werner Erzsébet negyedik gyermekeként. A jobb megélhetés reményében a család 1814-ben Szegedre költözött. Mihály itt végezte elemi- és középiskoláit, de felsőbb tanulmányai egyre távolabb sodorták Csongrád vármegyétől. A teológiai és bölcsészeti tárgyakban kitűnő előmenetelt tanúsító férfiú 1828-ban bölcsésztudor lett, 1832-ben pappá szentelték. Történettudományi tanulmányait három ízben akadémiai díjjal jutalmazták; 1839-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává, 1841-ben pedig rendes tagjává választották. 1847-ben hatvani préposttá nevezték ki. 1848/49-ben csanádi püspök, a Függetlenségi Nyilatkozat egyik szerzője, a Szemere-kormány vallás- és közoktatásügyi minisztere. Szerepvállalása miatt emigrációba kényszerült. Távollétében a haditörvényszék halálra ítélte, és 36 társával együtt (köztük Kossuth Lajos kormányzó-elnökkel) 1851. szeptember 22-én in effigie (jelképesen) fel is akasztatta. Élve az amnesztia lehetőségével, a kiegyezést követően hazatért Magyarországra. 1867 után a Magyar Történelmi Társulat, a Kisfaludy Társaság, az Országos Közoktatási Tanács és az MTA Történeti Osztályának elnöke. 1869– 72 között Szeged, majd Budapest belvárosi kerületének országgyűlési képviselője. Egészsége megromlása miatt a csehországi Karls-badba utazott gyógykezelésre. Itt hunyt el 1878. augusztus 19-én. Fontosabb történelmi munkái: A magyarok története (Pápa, 1842-46.), Magyarország függetlenségi harcának története 1848 és 1849-ben (Genf, 1865.), Huszonöt év Magyarország történetéből 1823-1848 (Genf, 1865). 1922-től a szentesi főgimnázium névadója. Egészalakos szobra a főtéren látható, Kisfaludy Stróbl Zsigmond alkotása (1934). Szülőházának helyét domborműves emléktábla jelöli (Kossuth u. 12.), Borsos Miklós munkája (1981).

Labádi Lajos

2011. szeptember 2.

GONDOLATOK

Tempora mutantur... Magyarul folytatom: „Az idők változnak, és mi is változunk az idők során." 1951. szeptember második vasárnapján iktattak be a Református Nagytemplom lelkészi állásába. Azóta pontosan 60 év telt el. Ez alatt én is változtam: a 33 éves fiatal lelkészből 93 éves nyugdíjas, az akkor „klerikális reakciósból” Szentes díszpolgára, a teológiai díszdoktorból minden ismerősöm „Ernő bácsija” lettem. Hogy az akkori világból mi lett, azt olvasd a következő gondolatban.

Amikor beiktattak, voltak párttagok és reakciósok, később jobboldaliak és baloldaliak, gazdagok és szegények, nagyon befolyásosak és nagyon szegények, igaz magyarok és nem magyarok... Elgondolkozom, az idők nem állnak meg. Mi jöhet még? Szerintem előbb-utóbb eljön a testvériség, egyenlőség és szabadság (200 éves francia forradalmárok álma) és a szívekben a szeretet vallása.

Tudod-e, ki az igazán szegény? Az, akinek nincs határozott célja azzal, hogy él, nincsenek példaképei, a szíve mélyén haszontalannak érzi magát, és úgy érzi, hogy őt senki sem szereti.

Boldog névnapok, születésnapok mellett boldog hétköznapokat kívánok neked és minden felebarátomnak.

A sport játék, kikapcsolódás, mozgás, amelyben nincs győztes és vesztes, mert mindenki csak nyer vele. A versenysport egészen más. Az már harc. Mindenki harca minden ellenfél ellen. Mindig csak egy győztes van, a többi mind vesztes. Igaz, nagy a sajtója és az anyagi hozama, csupán az ár túl nagy, a kockázat, amit minden győztes vállal érte: az egészsége. A nemzet hősei, az ifjúság bálványai ritkán élnek meg magas életkort.

Dr. Imre Ernő

2011. szeptember 2.

Kórházi műtőtömb

Az elúszott hajó visszatér?

2009-es látványterv a műtőtömbrőlAz egészségügyi intézményrendszer államosítása miatt a kórházi műtőtömb fejlesztésébe a szentesi önkormányzat nem tud beszállni – mondta lapunknak adott múlt heti interjújában Szirbik Imre. A polgármester kijelentése kapcsán felmerül a kérdés, hogy mi lesz az intézmény jövőképét és státuszát meghatározó milliárdos fejlesztés sorsa.

A téma még inkább aktuálissá vált attól, hogy múlt pénteken a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetői, Magyar Anna elnök asszony és B. Nagy László kormánymegbízott közös sajtótájékoztatójukon bejelentették: januártól minden, a Csongrád Megyei Önkormányzat által kezelt intézmény – így a szentesi kórház, valamint a Boros Sámuel szakközépiskola, szakiskola, a Horváth Mihály Gimnázium és a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola is – a Kormányhivatalhoz kerül. Azt is fontos megemlíteni, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) lapunknak küldött levele szerint a műtőtömb beruházáshoz forrást nyújtó pályázatot előreláthatólag az ősz folyamán ismételten meghirdetik mintegy 44 milliárd forintos keretösszeggel.

2011. szeptember 2.

Munkanélküliség

Az év eleje óta több mint 800-zal csökkent az álláskeresők száma a szentesi kistérségben – értesült lapunk a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának szentesi kirendeltségén. Tonnes Zsolt, a kirendeltség vezetője elmondta, januárban még 3000, július végén már csak 2173 volt a regisztrált munkanélküliek száma Szentesen és vonzáskörzetében. A szakember szerint a javuló mutató főképp a közfoglalkoztatási programnak, az időszaki elhelyezkedésnek és a szezonális hatásoknak volt köszönhető. A tavalyinál jobb a helyzet, hiszen 2010 nyarán 2243 álláskereső szerepelt az itteni nyilvántartásban, viszont még nem értük el a válság előtti szintet, 2008 közepén ugyanis 1849 volt a munkanélküliek száma. Az elmúlt hónapokról elmondható, hogy legtöbbször 1-1 főre szóló igényt nyújtottak be a kisvállalkozások, így egy adott időszakban legfeljebb 30-40 állásajánlat szerepelt a kirendeltség kínálatában. Július végén 238 volt a regisztrált pályakezdők száma a szentesi kistérségben.

Bértámogatás segítségével 100 főnek sikerült elhelyezkedni, illetve 40 pályakezdő támogatás révén talált munkát. Tizenegy fő esetében munkahelymegőrzésre nyertek támogatást helyi munkáltatók, 14 fő pedig vállalkozást indíthatott. A TÁMOP uniós program segítségével 60 ember helyezkedett el a városban és környékén.

Szeptembertől jelentősen változik az álláskeresési támogatások rendszere. Álláskeresési járadékra például csak az lesz jogosult, aki az elmúlt 5 évben legalább 360 napot dolgozott bejelentett munkahelyen. A járadékot az eddigi 270 helyett legfeljebb 90 napig folyósítják, napi összege a járadékalap 60 százaléka, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegének megfelelő lesz.

B.D.

2011. szeptember 2.

Kötelező a kuka használata

A Városellátó Intézmény 2002-től minden lakossági ügyfelének az első alkalommal biztosított szabványos kukát, amennyiben a díjfizetés rendezett volt. Az ingatlantulajdonosokat szórólapon tájékoztatták a kukahasználattal kapcsolatos szabályokra és lehetőségekre. Az akció célja az volt, hogy kommunális hulladék az utcára csak szabványos zárt gyűjtőedényben kerüljön ki.

Szentesen a meglevő 33 szelektív hulladékgyűjtő-sziget elhelyezésénél elsődleges szempont volt, hogy a város belterületén, bármely ingatlantól legalább egy sziget „útba essen”, és ne legyen 200 méternél messzebb.

A lakossági és a parkfenntartási zöldhulladék begyűjtése is elkülönülten történik, annak kezelését és hasznosítását a komposztáló telepen végzik.

A berki hulladéklerakó telepen a lakosság a feleslegessé vált gépjármű gumiabroncsokat, az elhasznált konyhai sütőolajat és zsiradékot leadhatja. Ezeket a hulladékokat a Városellátó Intézmény lomtalanításkor is elkülönítve kezeli.

A cikk megírását a hulladékgyűjtő-szigeteknél tapasztalt nagyfokú lakossági nemtörődömség inspirálta. Sajnálatos, hogy az emberek ügyet sem vetve a szelektív gyűjtőedények valódi funkciójára mindenféle hulladékkal tele dobálják, illetve mellé rakják le a szemetet.

Kérik a lakosságot, hogy az őszi lomtalanítási és veszélyes hulladék begyűjtésekor szabaduljanak meg a feleslegessé vált hulladékoktól, és ne vigyék a szelektív gyűjtőszigetekhez! A városellátó tervei között ismét szerepel az őszi lom és veszélyes hulladék begyűjtési akció megszervezése.

2011. szeptember 2.

Tanév a változó világban

Ismét magas a tanulói létszám a KosztábanMegilletődött és várakozásteljes tekintetekkel lehetett leginkább találkozni a városi tanévnyitó ünnepségen, melyet idén a Koszta József Általános Iskolában tartottak. A program az intézmény 1. A és B, valamint az 5. C osztályos tanulóinak az óvodásból iskolássá válást körbe járó, nagysikerű műsorával kezdődött a tornateremben. Ezután Szirbik Imre polgármester nyitotta meg a 2011/12-es városi tanévet.

– Az iskolák körül most kicsit forr a levegő – utalt az átszervezésekre a polgármester. – Amiről korábban csak tudtuk, hogy meg akarjuk csinálni, most elmondhatjuk, meg is tudtuk tenni: minden pedagógus a katedrán kezdheti az új tanévet. Más közösségekben, de a gyermekekért.

A polgármester arról beszélt, többen elmentek a városból, szüleik nem szentesi iskolába íratták őket. A megoldás az itt maradottak kezében van, az oktatás, a tudás, a lehetőségek szintje csábítsa vissza azokat, akik elmentek. – Nyitott szívvel és kapukkal várjuk vissza őket ebbe a közösségbe – hangzott a városvezetőtől. A jelenlévő szülőkhöz is szólt: érezze a gyerek, hogy a támasz, a biztos pont, a család ott van mögötte. A pedagógusoktól azt kérte, úgy adjanak át értéket és a változó világ ismereteit, hogy felkészült, a világ dolgaiban eligazodni képes, önbizalommal és szolidaritással teli emberpalánták lépjenek ki az iskola kapuján.

Szemerédi András igazgató örömét fejezte ki, hogy ismét magas a tanulói létszám a Koszta-iskolában, a derekegyházi tagiskolát is beleértve 547 diákkal kezdik a tanévet. Mindenekelőtt az új elsősöket bátorította: – Az óvoda után nagyobb feladatok következnek, de az írás, olvasás, számolás és a természet megismerése olyan varázslatos küzdelem, amelyért megéri dolgozni – mondta.

Az is örömteli, hogy a tanév végén minden hetedikes tanulójuk eljuthat Kárpátaljára, hogy az ott élő magyar közösségekkel találkozhassanak. A négynapos útra egy nyertes pályázatnak köszönhetően nyílik lehetőség, ugyanis 1 millió 445 forinthoz jutott az iskola.

Az igazgató néhány változásra is felhívta a figyelmet. Ezek között említette, hogy a sorozatos igazolatlan hiányzás nem csak a családi pótlék megvonásával járhat, hanem évismétléssel is. Ettől a tanévtől az intézményben megszűnik a nem szakrendszerű oktatás az 5. évfolyamon, a nyolcadikosok pedig heti egy órában elsősegélynyújtást is tanulhatnak.

Festés után fogadja a diákokat az iskolájuk, amelyben néhány munkálat még folyamatban van, így a tornatermi átjáró tetőszigetelése. Remélik, hamarosan megérkeznek az önkormányzati pályázati forrásból a várva-várt korszerű informatikai eszközök.

D. J.

2011. szeptember 2.

Elmarad a szeptemberi szűrés

Miként arról előző számunkban már beszámoltunk, a képviselő-testület zöld utat adott a szentesi lakosság egészségi állapotának javítását célzó átfogó program indítására. A szűrőprogram ötletgazdájával dr. Chomiak Waldemarral készült riportunkban elhangzott, a programban felvilágosító kampánnyal, előadásokkal keresik meg a lakosságot, kilenc állomással. Az első ilyen szűrőprogram idejét szeptember 11-re írták ki. Azonban a képviselő-orvos arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szeptemberi program technikai okok miatt elmarad.

2011. szeptember 2.

Köszönet-oklevél

Az önkormányzat képviselő-testületének szociális bizottsága Köszönet-oklevéllel ismeri el a szociális területen tevékenykedő személyek munkáját.

Az elismerésre a javaslatokat szeptember 30-ig kell a szociálpolitikai osztályhoz eljuttatni, amelynek tartalmaznia kell a jelölt személy, szervezet nevét, címét, valamint az elismerni kívánt tevékenység ismertetését.

A bizottság októberben, a soron következő ülésén dönt arról, hogy mely személy vagy szervezet (egy évben legfeljebb öt) kaphatja meg az oklevelet, amit a Szociális Munka napján adnak át.

2011. szeptember 2.

Zeneiskolai pótfelvételi

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont pótfelvételi meghallgatást hirdet szeptember 7-én, szerdán 15.00–16.30 óra között (kivéve: citera, ütő és gitár hangszerekre). Beiratkozni szolfézs előképzőbe is ebben az időpontban lehet. A zeneiskolában várják a 3-4 éves gyermekeket is a Zenevár elnevezésű foglakozásaikra.

2011. szeptember 2.

Hittantábor a szívünkben

Idén 14. alkalommal rendezte meg a már hagyományosnak nevezhető hittantáborát a szentesi Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség KHE. A tábornak a tavalyi évhez hasonlóan a rejteki erdei iskola adott otthont.

Egy napsütéses keddi reggelen, a szentesi vasútállomáson kezdődött az egy hetes kaland. A közel 8 órás utat követően elfoglaltuk szállásunkat, majd az ismerkedős játékok után korosztályoknak megfelelően csoportokba rendeződve megkezdtük kiscsoportos beszélgetéseinket, amelyek témája idén a család volt. A napot taizé-i imaórával zártuk. Másnap egy neves előadó, Varga Péter érkezett táborunkba, aki a párkapcsolatokról tartott nekünk egy rendkívül jó hangulatban telt előadást sikerkönyve, a Spielhózni alapján. Csütörtökön reggel a Bükki Nemzeti Park munkatársai látogattak meg bennünket, majd vezényletükkel túrázni indultunk a Bükk-fennsíkra. A délutánt közös játékokkal és a már jól megszokott énekekkel folytattuk, a napot pedig közös filmnézéssel zártuk. Pénteken a csoportos foglalkozásainkat folytattuk. Másnap Miskolctapolcára kirándult a tábor. A délelőttöt a helyi kalandparkban töltöttük, délután választható programok voltak: fürdés a miskolctapolcai barlangfürdőben, séta vagy vizibiciklizés a tónál, bobozás. Vasárnap az előző naphoz hasonlóan korán keltünk, és busszal a tőlünk 6 km-re fekvő Répáshutára utaztunk, ahol szentmisén vettünk részt. A délután pedig ismét a csoportos foglalkozások jegyében telt. A vacsorát követően – utolsó este lévén - már-már hagyományosnak nevezhetően tábortüzet raktunk és gitáros énekekkel ill. közös játékokkal múlattuk el az időt. Hétfőn, az utolsó napon reggeli után a kiscsoportok befejezték egész hetes témáikat, közösen énekelve hálát adtunk az együtt eltöltött hétért, és ebédet követően előbb buszra, majd vonatra szálltunk, hogy hazafelé vegyük az irányt. A szentesi vasútállomásra megérkezve mindenki hazaindult, és ezzel a 2011-es tábor véget ért, legalábbis ami a szó szoros értelmében vett véget jelenti. Ugyanis szívünkben mindannyian hazavittünk valamit, amit a tábortól kaptunk, és amíg az velünk van, addig a tábornak sosem lesz vége. Ezen kívül szeptemberben egy tábori utótalálkozót is tervezünk képnézegetéssel, élménybeszámolóval.
Úgy gondolom, egy igazán jó hangulatú, kellemes hetet tölthettünk el a táborban. Szeretnénk köszönetet mondani a szervezőknek áldozatos munkájukért, illetve nagyon hálásak vagyunk a Renovabis németországi alapítványnak, a Szentes Frigo Jégpályának, a szentesi Sirály papírboltnak és a jószándékú magánszemélyeknek szponzorálásukért, akik nélkül ez a tábor nem valósulhatott volna meg.

Kóczán Balázs

2011. szeptember 2.

Hallgatók pályázhatnak

Felsőoktatási önkormányzati támogatásra pályázhatnak az első diplomát szerző nappali tagozatos egyetemi, főiskolai hallgatók.

A pályázat beérkezési határideje: szeptember 23. (jogvesztő határidő: szeptember 30.). Támogatásban elsősorban az részesülhet, akinek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a 42.750 forintot.

Pályázati igénylőlap és részletes felvilágosítás kérhető, illetve a pályázat benyújtható a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán (földszint 116. sz. szoba, tel.: 510-336).

2011. szeptember 2.

Kilenc kollekciót tartott kézben

Domján Ilona Rulett-kollekciójának egyik modelljeA megyeháza előtt felállított kifutón múlt pénteken a Divattervezők éjszakája című négy órás bemutatót a szentesi Domján Ilona álmodta, s koreografálta meg saját és kollégái, összesen 9 ruhamodelljére.

Az Élene Couture divatmárka tulajdonosától sokan várták, mivel rukkol elő idén. Tavaly az éjfekete Haute Noire, korábban az Attila Öröksége, előtte a Bizánc ihlette Orthodoxia kollekcióival varázsolta el a közönséget. Ezúttal barátait kérte fel a divatszakmából egy közös produkcióra. Érdeklődésünkre elárulta: ezzel egy tavalyi ötletét valósította meg, melyet akár évente meg lehetne ismételni. Divattervezők az ország több pontjáról, Budapestről Szegedről, Vásárhelyről is elfogadták meghívását. Domján Ilona úgy látja, a magyar divatélet széthullóban van, egyre kevesebb eseményen lehet hirdetni, mennyi tehetséges ember van az országban. Meg kell őket mutatni, vidéken is - ezt a célt szolgálta a szentesi divatshow is, melyet Dom-ján Ilona saját szervezésben hozott össze a MetalCom Zrt. segítségével.

S hogy mi történik akkor, ha divattervezők találkoznak?

– Én nem konkurálok senkivel, nem vagyok senkinek sem a vetélytársa, jelenti ki az Élene Couture vezetője. Élharcosa annak, hogy szűnjön meg az élet számos területén, így a divatiparban is tapasztalható „taposás” az előrejutásért.

Domján Ilona maga sem gondolta volna, milyen nagy fába vágja a fejszéjét: ő maga készítette a kollégák tervezte kollekciókhoz a koreográfiákat, válogatta a zenéket, s szinte az egész este folyamán az ő modelljei léptek kifutóra. Lelevelezték ugyan a részleteket, ám a tervezők csak itt szembesültek a végeredménnyel, milyen is az, ha valaki az ő kollekciójukat más megközelítésben láttatja.

Óriási örömmel töltötte el Ilonát, hogy igent mondott Hampel Katalin, az általa nagyra becsült tervező, aki a bemutató elején komplett műsorral, saját manökenjeivel állt ki. Ráadásul a kollekcióját rendkívül hatásosan egészítette ki Andor Csilla és Nagy János művésztanárok közreműködése. A gimnázium diákjai és a tűzzsonglőrök produkciója is színesítette a monstre programot.

A házigazda jelenleg a cári pompa ihlette ruhákon dolgozik, ezért egy gyorsan megtervezett, kisebb kollekcióját láthatta most a publikum, a Rulett elnevezésű ruhákkal Ilona a párizsi éjszakák kockázatvállaló világát csempészte a szentesi estébe. Ez önmagára is jellemző motívum: olykor kicsit neki is kockáztatnia kell.

Darók József

2011. szeptember 2.

Közérdekű magántörténetek

Itt volt az ideje! – jegyeztem meg, amikor egyszerre több forrásból megtudtam: Szabó Róbert újságíró „A kíváncsiság napszámosa” címmel megjelentette kötetét. Majdnem első könyvet írtam, de tévedtem volna, mert a nyolcvanas években már írt Szentesről városismertető könyveket, idegenforgalmi kiadványokat.

Minden ember élete kész regény, mondja a közhely, de kevesen képesek meg is írni azt. Szerzőnk végzett bölcsész, tanult és gyakorlott újságíró, mégis késlekedett. Talán az önvallomások divatja, talán a szemérmessége tartotta vissza; talán az, hogy nála senki sem tudja jobban: „az igazság sokféle, részigazságokból áll, és mindegyiknek megvan a maga védelmezője.” Mit tett tehát? Nem terhelt bennünket többkötetes emlékirattal; nem ítélt elevenek és holtak fölött; nem dicsérte vagy mentegette magát. Elővette régebbi írásait, vágta, rövidítette őket, kiegészítette újakkal. Rakosgatta kedves élményeit, nézegette a régi fotókat, de főleg gondolkodott. Így állt össze ez az olvasmányos, csinos kis kötet, amelynek minden fejezete elé talált egy-egy bölcs mottót. Mindössze 190 oldal, de többet mond el az elmúlt évtizedekről, a városról és magáról, mint várnánk. Elfogadja és értékeli az eredményeket; az olvasót is körültekintésre, önvizsgálatra indítja. Érdekes, amiről szól, de az is izgalmas, amiről hallgat. Például tizenöt-húsz embert mutat be röviden és tömören, akik teljesítményükkel hírnevet szereztek a városnak, akikre szentesiként maga is büszke. Óhatatlan, hogy az olvasó ne folytassa a sort: szerinte kik építették még a szellemi várost, kik alakították eddig, szépülő arculatát.

Tanáremberként nem mehetek el szó nélkül a könyv nyelve mellett sem, ami egyszerű, közérthető, helyesen használt magyar nyelv. Stílusa világos, szemléletes, még a mindnyájunkat fenyegető nyomdahibákból is kevés fordul elő benne.

Ajánlom a kiadványt a lap minden olvasójának. A szerzőnek pedig egészséget és további jókedvet kívánok a folytatáshoz.

Mészáros Júlia

2011. szeptember 2.

Olyan munka ez, amit nem lehet befejezni

A Társadalmi Megújulás Operatív Program által támogatott „Nevelési-oktatási intézmények tanórai, tanórán kívüli és szabadidős tevékenységeinek támogatása” című projekt keretében a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény egy éven át tartó programsorozatot szervezett óvodások, általános és középiskolások részére. Nem csak helyi oktatási intézmények, hanem a szegedi Madách Imre Általános és Művészeti Iskola diákjai is részt vettek a képzőművészeti, kézműves és egyéb foglalkozásokból. Összesen 63 felnőtt (pedagógusok, művészek) és közel 600 diák tevékenykedett a műhelymunkákban, ahol nem csak ismereteiket gyarapították, hanem több mint ezer tárgyi alkotás született munkájukból. A tárgyi feltételeket a művészetoktatási intézmény, és az azt fenntartó alapítvány biztosította, melyre több mint 46 millió forintot nyertek az európai uniós Támop pályázaton. A projektzárót augusztus 25-én tartották, ahol Kálmánné Szabó Erzsébet menedzser értékelte és összegezte a tapasztalatokat. Kalácska Beáta és Sprok János szakmai vezetők az egyes alprojektek szakmai megvalósítását mutatták be. Az eseményen megjelent Szűcs Lajos alpolgármester, aki megerősítette, hogy jelentős munkát végeztek ezen a területen a pályázatban részt vevő pedagógusok. Ezt a programot ugyanilyen lendülettel kell továbbvinni.

2011. szeptember 2.

Fotós hétfő

Gál András : Brooklyn BridgeKialakult szokásunkhoz híven megint egy hétfői fotós estre hívunk minden érdeklődőt. Szeptember 5-én a hónapot két fotókiállítással indítjuk. Fél 6-kor a Galéria Kávéház és Étteremben Gál András debreceni fotós Brooklyn Bridge című fotókiállítása nyílik. 2004-ben kezdett el a fotózással foglalkozni és 2005-ben csatlakozott a Debreceni Új Fotóműhely alkotóközösségéhez. A műhely jóvoltából bekapcsolódott a hazai fotós élet vérkeringésébe, ennek köszönhetően képei falra kerültek már több hazai kiállításon. Egyformán szereti használni az analóg és a digitális technológiát, és érdeklik a különböző archív képkidolgozási eljárások is, főként, amelyek rokonságot mutatnak a képzőművészeti technikákkal.

A most bemutatásra kerülő anyag New Yorkban a Brooklyn-hídon és annak környékén készült analóg kamerával, fekete-fehér filmre.

6 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban a Győri Fotóklub Egyesület bemutatkozó kiállítására invitálunk mindenkit. Az egyesület 1958-ban alakult, 80 tagjával jelentős szerepet tölt be Győr, a régió és mondhatni az egész ország kulturális tevékenységében. A fotóklub hazai és nemzetközi pályázatokon is rendszeresen megméretteti magát és szép sikereket könyvelhetnek el. A lehetőségeikhez mérten igyekeznek nemzetközi kapcsolatokat kialakítani külföldi fotóklubokkal. Ezen alkalommal 22 szerző képeiből láthatunk Szentesen egy válogatást.

A kiállításmegnyitók után az ifjúsági házban baráti beszélgetésre és további képnézegetésre hívunk mindenkit. Gál András néhány papírképpel és vetített anyaggal mutatkozik be. A Győri Fotóklub tagjai is hoznak egy rövid „Tánc varázs” digi-porámát és egy hosszabb természetfotós anyagot, melyeket levetítenek az érdeklődőknek, ezzel elindítva egy beszélgetést a mai fotózásról.

Nagy István
a Szentesi Fotókör vezetője

2011. szeptember 2.

Festőművészek

Sáska Tibor és Kálmán Éva festőművészek kiállításával indul az őszi szezon a Tokácsli Galériában. A művelődési központ kiállítóhelyén szeptember 8-án, csütörtökön 17 órakor dr. Benkő Éva szociológus nyitja meg a tárlatot. Közreműködik: Csiszár György fuvolán.

2011. szeptember 2.

Gyakran elrontják a kuvasz nevelését

Dr. Dobos András állatorvosi munkája mellett hosszú évek óta nagy kutyabarát, és elsősorban a kuvasz a szerelme. A történetről röviden: már gyermekkorában kapott ilyen kiskutyát, és nagyon megszerette ezt a fajtát. Néhány éve úgy döntött, hogy szakszerűen fog hozzá a fajta további népszerűsítéséhez. Elmagyarázta: a kuvasz ősi magyar pásztorkutya, kizárólag fehér színben elfogadott. Nagy termetű, erős, jó idegrendszerű, dús szőrzete télen-nyáron védi az időjárás viszontagságaitól. Az ázsiai sztyeppékről érkező magyarok elsősorban nyáj- és területőrzésre használták, de volt olyan is, hogy vadászat volt a feladata.

A II. világháborúban aztán majdnem kipusztult, mivel a kuvasz rendkívül jó házőrző, rettenthetetlenül bátor, sem önmagát, sem mást nem kímélve őrzi a rábízott területet. Így amikor a háborúban, a fosztogató katonák be akartak menni egy házba, tanyába, amit a kuvasz őrzött, előbb le kellett lőniük. Alig néhány kuvasz maradt az országban, így ezekből kellett a mai állományt létrehozni. A szorgos és kitartó tenyésztők mára visszaszerezték a fajta korábbi elismertségét, és egyre több helyen lehet találni kuvaszokat.

Dobos doktortól megtudtuk, hogy a jószág nevelését gyakran elrontják azzal, hogy láncon tartják, valamint, hogy nem kellő fegyelemmel foglalkoznak vele.

Garai Sz. Imre

2011. szeptember 2.

A megye legeredményesebbjei

Seres András, az abszolút legjobbA Szegeden megrendezett Tisza Kupa nemzetközi atlétikai versenyen a szentesi Maximus SE versenyzői is rajthoz álltak. Nem túlzás, de a gyermekektől a felnőttekig majdnem minden eredményhirdetésen érdekeltek voltak. A versenybíróság elnöke meg is jegyezte: csak ott nem állt szentesi a dobogón, ahol nem indultak.

A futó, ugró számokban Merza Sándor tanítványai remekeltek úgy, hogy két-három versenyző el sem tudott jönni különböző okok miatt. Halász Ákos és Sarusi Kiss Benjámin biztosan a győztesek között lett volna, ha elindulnak.

A gyermek korosztályú versenyzők között 1000 méteres síkfutásban Gedai Csenge és Lakos Csaba győzött. A kislabda-hajításban Stráma Klaudia, Czuczi Anna ezüstérmet vehetett át, Őze Réka 60 méteres síkfutásban ezüst-, távolugrásban bronzérmet szerzett. Andrikó Anett kislabda-hajításban 3. lett.

Az idősebbek között a serdülő és ifjúsági bajnokságon, már a Tisza Kupán Dávid Réka 80 méteres síkfutásban első, távolugrásban második helyezést ért el. Kozák Tamás és Erdélyi Eszter a 100 méteres síkfutásban ezüstérmet nyert. Koszti Gergő 3000 méteres síkfutásban aranyérmes.

A dobók versenyszámaiban rengetegen neveztek, a női- és a férfi diszkoszvetésben két 17 fős csoportot kellett létrehozni. A nap szenzációja volt a kuwaiti Essa Zankawi eredménye; a férfi diszkoszvetők között 1,75 kg-os szerrel 63,78 méteres eredménnyel új kuwaiti csúcsot dobott, ami egyben Öböl-csúcs is.

A szentesi versenyzők is jól szerepeltek: a nap abszolút legjobb eredményét, és ezzel a megye bajnoki címet, valamint a Tisza Kupát Seres András nyerte férfi diszkoszvetésben 2 kg-os szerrel 64,03 méteres eredményével.

A női versenyben kettős siker született: Papp Anita első, Csordás Cintia második helyezést ért el.

A versennyel párhuzamosan rendezték meg a szenior atléták nemzetközi versenyét, ahol a Maximus színeiben versenyző Gedai Antalné (Rácz Katalin) korosztályában első helyezett lett női diszkoszvetésben.

B. Sz.

2011. szeptember 2.

49 kiló hal a szákban

Halász-Szabó ImreAz ország legrangosabb hazai horgászversenyén vett részt Halász- Szabó Imre, szentesi horgász, aki egyben a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület ifjúsági tagozatának vezetője is. A fiataloknak van kitől tanulniuk, a kiváló sportember ugyanis csapatban az ötödik helyen végzett a Világ- és Európa-bajnokokat felvonultató mezőnyben.

Az Országos Klubcsapat-bajnokságot, a hagyományoknak megfelelően, idén is a Velencei-tónál, a Velence-Sukorónál lévő evezőspályán tartották, ahol a honi mezőny legjobbjai gyűltek össze. A 15 csapat közül Halász-Szabó Imre az MMX TEAM gárdájában szerepelt, a paksi Schaffer Károly, a kapuvári Szákovics Imre, a győri Magyar Gábor és a székesfehérvári Úrfi Tamás társaságában. Korábban – még Ha-lász-Szabó Imre nélkül - ez a társaság, Galambos Sándorral kiegészülve, már kétszer nyert klubcsapatbajnokságot és két alkalommal világbajnokságon is jártak a horgászok, tehát kezdőkről beszélni botorság lenne. A tizenegy napos rendezvény első két napján a vizet „lőtték be” a horgászok, tesztelték az etetőanyagokat, az eredményes módszerekre vadásztak, a következő két napban már az ellenfelekkel együtt készültek, majd hétfőtől csütörtökig újabb edzések következtek, péntektől vasárnapig pedig a bajnokság három versenynapját rendezték.

– Öt fős csapat segítette a munkánkat, ők keverték be az etetőanyagokat, készítették elő az élőanyagot, átrostálták a földet, segítettek behordani a botokat- mesélte Halász-Szabó Imre. – Egyszerre egy úszós bottal lehetett horgászni, de mellettünk legalább húsz, különböző módon felszerelt bot állt készenlétben, hogy bármelyik pillanatban váltani tudjunk. Nem volt egyszerű megtalálni a halakat, magas volt a vízállás, főleg keszeget, dévért fogtunk szúnyoglárvával. A legnagyobb hal egy négy kilós ponty volt, amit sikerült kifognia az egyik versenyzőnek. Sokat köszönhetünk edzőnknek, Bognár Péternek, aki tanácsaival, tapasztalataival, meglátásaival segítette a munkánkat, és az sem utolsó szempont, hogy ő az egyik legkiválóbb honi etetőanyag „mixer”, ami nagyon sokat számított a versenyen.

A bajnoki versenyek napján 10 és 14 óra között kellett a lehető legnagyobb mennyiségű halat kifogni, majd a versenynapok eredményeit csapaton belül összeadták, így alakult ki a végső sorrend. A nap ezzel közel sem ért véget, hiszen délután következett a taktikai megbeszélés, az értékelés, a szerelékek igazítása. Volt olyan nap, hogy éjjel fél egykor még horgot kötöttek a versenyzők, másnap négy harminckor pedig már csörgött az óra. A bajnokságot idén a világ- és magyar bajnokokkal versenyző Katus Mix csapata nyerte. Halász-Szabó Imréék 49 390 gramm halat fogtak a három nap alatt.

Imre nem csak ezzel az eredménnyel büszkélkedhet. A Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület fiataloknak szervezett tábort a nyáron, ahol 23 gyermek töltött el öt napot a Felső-Kurcán. A rendezvény olyan jól sikerült, hogy jövőre több, mint hetven ifjú horgász részvételére számít az egyesület ifjúsági tagozatának vezetője.

H.V.

2011. szeptember 2.

A döntetlenek hete

Hátsó sor balról jobbra: Kánvási B., Bagi E., Polyák Cs., Polyák A., Vincze Z., Tihanyi G., Juhász Cs., Tóth L., Bordács L., Bozóki Zoltán edző. Guggolnak: Szabó D., Hidas J., Herceg Sz., Pengő F., Nagy I., Halmos Cs., Németh A. Legelöl: Poszler A., Szabó L.Kiesett a Magyar Kupából, hétvégén viszont megszerezte első idei bajnoki pontját a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgócsapata. A mieink az elmúlt héten szerdán a rendes játékidőben 2–2-es döntetlent harcoltak ki a megyei első osztályban szereplő Balástya ellen. A Kinizsi akár az első öt percben eldönthette volna a továbbjutást, hiszen öt, százszázalékos helyzetet hagytak ki a játékosok, a 90 perc alatt legalább tízet. Az ellenfél ezzel szemben két helyzetét gólra váltotta, kiharcolva ezzel a hosszabbítást. Döntetlen esetén azonnal a tizenegyes rúgások következtek, ebben viszont a vendégek bizonyultak jobbnak, így ők léphettek a következő fordulóba.

A hétvégi bajnoki összecsapáson is remizett a Kinizsi, ezúttal a Makó II. ellen. A Szentes az idei első hazai fellépésén a Szabó L. – Szabó D., Németh, Vincze, Tihanyi (Herczeg), Halmos, Nagy, Bor-dács, Polyák Cs. (Polyák A.), Juhász (Bagi), Tóth L. (Hidas) összeállításban lépett pályára. Kevesen gondolták, hogy a mérkőzés végeredménye már a nyolcadik percben kialakul, pedig így történt. A Makó a 2. percben megszerezte a vezetést, a nyolcadikban azonban Tóth László egyenlített, és bár adódtak helyzetek mindkét oldalon, több gól már nem esett a meccsen, így megosztoztak a pontokon a csapatok. – Úgy érzem közelebb álltunk a győzelemhez, nagyobb helyzeteink voltak, de azokat nem tudtuk kihasználni, így be kellett érnünk a döntetlennel – értékelte a látottakat Bozóki Zoltán vezetőedző.

– Jobban játszottunk, mint egy hete Szegeden, harcosabbak voltunk, szeretnénk ezt a hozzáállást átmenteni szombatra, ekkor a Földeák látogat hozzánk, jó lenne megszerezni végre első győzelmünket.

A mérkőzés szeptember 3-án, szombaton fél 5-kor kezdődik a Pusztai László Sporttelepen. Sikeresebben szerepeltek a Kinizsi ifjúsági csapatának játékosai: 2–1-re nyertek a Makó II. ellen.

H.V.

2011. szeptember 2.

Élsportolót igazolt a lovasklub

Kovács Ernőtől és lovától sokat várnakSikerült egy komoly versenyzőt Szentesre csábítani Kovács Ernő személyében, számolt be Babin-szky Zsuzsa, a Szent László Lovasklub elnöke. Kovács Ernő a vésztői Pet-rezselem család tulajdonában lévő Zümmögő nevű lovával idén indult először Nagydíj-szintű versenyszámokban. A lovas és fiatal lova eredményei kiválóak, az augusztusban a Balatonvilágoson rendezett Pulai Lovaspark Kupán Nagydíjban 4. helyezést ért el, és az esti KO. piaffe-passage verseny győztese lett.

A balatonvilágosi verseny az ország egyik legnagyobb díjlovas versenye volt, és az ott elért eredmény reményt ad arra, hogy Kovács Ernő a magyar bajnokságon szeptember elején Mária-kálnokon is sikeresen szerepel.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre

2011. szeptember 2.

Hőguta

Két csiga megy a sivatagban. Már nagyon szomjasak, alig bírnak vánszorogni. Egyszer csak találnak egy üveg vizet. Elhatározzák, hogy egyikük elmegy és hoz bontót. Eltelik egy hét, két hét, egy hónap. Az ottmaradt csiga úgy gondolja, már hiába várja társát, mert az elpusztult. Nekiáll, hogy széttörje az üveget, erre egy hang a kő mögül: Ha csalsz, el sem indulok!

2011. szeptember 2.

Kis kukta

  • Rakott lecsó karfiollal
  • Zöldséges virsli
2011. szeptember 2.

Kagyló nyaklánc

A gyermek klub szervezői kézműves foglalkozásra várják a gyerekeket szeptember 13-án, kedden 17 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban, ahol kagyló nyakláncot készítenek a kis kézművesek. A foglalkozáshoz szükséges anyagot biztosítják. A délutáni matiné időpontja: szeptember 6. és 13. (kedd) 17 óra. Bővebb információ kérhető a helyszínen, illetve a 314-211-es számon.

2011. szeptember 2.

Górcső alatt a Négy Mancs

A Négy Mancs Állatvédő Alapítvány működését is vizsgálná Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos, hogy megállapítsa, milyen forrásokból finanszírozta „a közvetlenül a magyar libatenyésztők ellen folytatott lejárató kampányát” – tudatta az MTI kedden. Budai már megkereste a Fővárosi Főügyészséget, kérve, hogy az alapítvány működésével kapcsolatban folytasson le törvényességi vizsgálatot. A vizsgálat elsődleges célja annak áttekintése, hogy a Négy Mancs alapítvány gazdálkodása megfelel-e az érvényben lévő jogszabályi rendelkezéseknek, valamint az, hogy tisztázza az alapítványnak nyújtott állami támogatások felhasználásá-nak jogszerűségét. A Négy Mancs a töméses hízlalás ellen tiltakozik, évek óta kampányt folytat a szentesi Hungerit Zrt. ellen, legutóbb például kis híján sikerült elérnie, hogy a kölni élelmiszeripari szakvásárról kitiltsák az ezzel a módszerrel hízott májból készített termékeket.

„Gazdasági terrorizmust” képviselnek az unióban működő állatvédő szervezetek, ezért felül kellene vizsgálni tevékenységeik szakmai, jogi, anyagi és etikai körülményeit – mondta még áprilisban Magyar József, a Hun-gerit Zrt. vezérigazgatója, aki Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordult az ügyben.

A Négy Mancs elnevezésű osztrák szervezet 2008-ban indított támadást a Hungerit ellen, és a társaságot azóta is „feketelistán” szerepelteti a magyar tradíciók közé tartozó kényszertöméses víziszárnyas-hizlalás miatt.

Idevágó hír, és kifoghatja a szelet az állatvédők vitorlájából, hogy a napokban egyezség született a Baromfi Termék Tanácsban arról, hogy a meghatározó baromfifeldolgozó vállalkozások – így a Hungerit Zrt. is – elfogadják a közelmúltban összeállított víziszárnyas-kódex előírásait. Az állatjóléti és állatvédelmi előírásokat összefoglaló kódex tartalmi szempontból két fő területre, a tollszedés és a hízottmáj-előállítás szabályozására koncentrál. A kiadványhoz a piaci szereplők önkéntesen csatlakozhatnak, de aki vállalja az előírások teljesítését, annak a meghatározott rendelkezéseket – bizonyítható módon – be kell tartania.

B.D.

2011. szeptember 2.

Árokba borultak

Hamis pénzzel szeretett volna fizetni egy vevő az egyik szentesi üzletben, de az eladók észrevették a trükköt, és hívták a rendőröket. Ekkor derült ki, hogy aki fizetett volna, azt is becsapták a hamis 5000 forintossal, így a Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatot pénzhamisítás miatt.

Kerékpárját tolva tartott hazafelé augusztus 24-én egy férfi Szentesen, a kerékpár kormányára akasztott kosarában pedig ott volt a pénztárcája. A szemtelen tolvaj innen vette ki a tárcát, majd elmenekült a helyszínről, a zsákmányolt 6600 forinttal együtt.

27-én hajnalban a Graffiti klub elől próbált ellopni egy kerékpárt két férfi, de tetten érték őket, majd a kiérkező rendőrök előállították az elkövetőket. Szintén elfogták a rendőrök azt a két tolvajt, akik egy szarvasmarhát loptak el egy Szentes határában lévő ingatlanról. A bűnözők az állatot feltették a traktor pótkocsijára, de később beleborultak az árokba, ekkor értek oda a rendőrök. A két békésszentandrási férfi ellen lopás miatt indult eljárás.

Még mindig van mit ellopni a régi ruhagyár területéről, legalábbis a bűnözők szerint. Ezúttal a gyár elektromos helyiségét rongálták meg ismeretlenek, majd onnan elektromos berendezést tulajdonítottak el. A lopással okozott kár 180 ezer forint, a rongálási kár pedig eléri az 500 ezer forintot.

Újabb öt személy ellen indult eljárás a héten az Attila utcai, felszámolás alatt álló MÉH-telepről történő fémlopás miatt. Az elmúlt időszakban a telepről közel hatvan személy szeretett volna vasat, fémet eltulajdonítani, volt, akit többször is elfogtak itt a rendőrök.

H. V.

2011. szeptember 2.

Új épületbe költözik

A Családsegítő Központ számára EU támogatásból egy új, korszerű székhely kialakítása valósult meg.

A Dél-alföldi Operatív program pályázati lehetősége egy régi probléma megoldására nyújtott megoldást: A Családsegítő Központ eddigi ligeti épületének fejlesztési bővítési lehetőségei beszűkültek, az egyre fejlődő szolgáltatások számára már nem tudott megfelelő helyet biztosítani. Másrészt a volt Általános Iskolai Kollégium erősen leromlott épülete több éve kihasználatlan volt, állaga folyamatosan romlott.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-Alföldi Operatív Program keretében megvalósuló „Szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások komplex fejlesztése egy funkcióját vesztett épület átalakításával, a szolgáltatások minőségének javítása és új alapszolgáltatás bevezetése érdekében” című, DAOP-4.1.3/D-2f-2009-0005 számú projekt kedvezményezettjeként a város 91.523.026 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült. E forrást kihasználásával lehetőség nyílt arra, hogy:

• a Családsegítő Központ egy olyan korszerűen felújított, akadálymentesített, energiatakarékos épületbe költözzön, ahol kialakítható az ellátások biztosításához szükséges megfelelő számú, méretű és felszereltségű helyiség;

• az intézmény telephelyeinek száma csökkenjen, hisz egy épületbe kerül az eddig két telephelyen működő gyermekek átmeneti otthonának, illetve a gyermekjóléti, a családsegítő és a tanyagondnoki szolgáltatások biztosítása;

• új szolgáltatásként 10 adagos népkonyha kezdhesse meg működését;

• az intézmény eddigi ligeti épülete felszabaduljon egyéb, az elhelyezkedésének, kialakításának jobban megfelelő funkció számára.

Az intézmény átköltözése és az új székhely megnyitása szeptember hónapban megtörténik.

2011. szeptember 2.

Szennyvíztől pusztultak a halak az Alsó-Kurcán

Közel tíz mázsa hal, zömében keszeg, süllő, amur pusztult el az elmúlt héten az Alsó-Kurcán. Meghibásodás miatt a szennyvíztisztító telepről a Kurcába ömlő, 9500 köbméter tisztított szennyvíz néhány óra leforgása alatt másfél-két kilométeres szakaszon végzett a halakkal.

Az elmúlt szerdán, az esti órákban már jelzést kapott az egyesület vezetősége, hogy komolyabb mennyiségű döglött keszeg úszik a felszínen, másnap reggelre az Alsó-Kurcának a szennyvíztisztító telep és a Berki-zsilip közötti szakasza már terítve volt döglött halakkal, jórészt keszegekkel, süllőkkel, nagy testű, több kilós amurokkal, de ponty és szürke harcsa is volt állatok között. – 9500 köbméter tisztított szennyvíz került a Kurcába ezen a szakaszon – mondta Kalamusz Endre, a horgászegyesület elnöke. – Szinte azonnal 200 ezer köbméter vizet folyattak át a szennyezés hígítására, a tisztításra, ennek eredményeként a víz mára kitisztult, és megindult a halmozgás is az Alsó-Kurcán. A szennyezés után megmértük a víz oxigénszintjét a Berki-zsilipnél, ez akkor 0,6 százalékos, míg a szennyvíztisztító-telep fölött 14 százalékos volt. Sajnos, a szennyvíz akkor került a Kurcába, amikor ráadásul rekkenő hőség volt, így ez is közrejátszott a halpusztulásban. A Környezetvédelmi Felügyelet, a vízügy szakemberei is a helyszínre érkeztek.

– Elvásott egy csővezeték a telepen, másfél-két méter magasba spriccelt a szennyvíz. Ezt nem lehetett így hagyni, vészmegoldásként a Kurcába kellett engednünk a szennyvizet, és erről előzetesen bejelentést is tettünk az illetékes hatóságnak – nyilatkozta lapunknak Kocsis László. A Szentes-Víz Kft. ügyvezetője hozzátette: nyitottak az egyeztetésre, hogy a horgászok kára mielőbb megtérüljön.

Kalamusz Endrétől azt is megtudtuk, hogy a későbbiek során talajmintákat is szeretnének venni a Kurca ezen szakaszán, mivel néhány mocsári teknős is elpusztult, ami akár másfajta szennyeződésre is utalhat. A Kurcán 2005-ben volt utoljára nagy mennyiségű halpusztulás, akkor 60 mázsa döglött halat gyűjtöttek össze a horgászok. Egyesek szerint akkor oxigénhiány, a horgászok szerint mérgezés okozta a halak pusztulását.

H. V.

2011. szeptember 2.

Már érkeznek

A Lecsófesztiválra érkezik meg Baranyi Antal és Csendes Zoltán. Baranyi és korábbi társa, Vukovich Sándor – aki egészségügyi probléma miatt adta fel az utat – a biciklizéssel a Szentes Kistérség Mentőalapítvány számára egy 600 ezer forintos értékű LSU motoros váladékszívó rendszer felszerelésére gyűjtött. Mint arról már e hasábokon is írtunk, Antal, Zoltánnal folytatta útját hazafelé. A fiúk várhatóan szombaton délután 4 óra körül érkeznek a lecsófőzés helyszínére.

2011. szeptember 2.

Családi események

Született: Tóth Péter és Horváth Renáta Kittinek Benett Bence, Horváth Tamás István és Kovács Nikolettának Márk, Dancsó Zsolt és Miskolczi Ágnesnek Milán, Törőcsik Zoltán és Ambrus Évának Zoltán, Szobota László és Kulik Juditnak László Mihály, Böszörményi Imre és Dani Alexandrának Noémi nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Szécsi Imre és Csenki Anita, Kocsis Attila és Székely Linda.

Elhunyt: Tószenberger József Lászlóné Bihari Erzsébet, Szélpál Géza, Gullay Mihály.