2011. szeptember 2.

Pistata tévés maratonja

A felkészülés során volt olyan edzés, hogy 37 kört, azaz kb. 30 km-t futott a ligetben Hajdú IstvánSzentesi szereplője is van Magyarország első sport reality műsorának a DIGI Sport tévécsatornán: Hajdú István nyugalmazott vámparancsnok arra készül, hogy mielőtt betöltené a 60. évét, Szántó Dávid sportriporterrel és még három fiatallal lefutja a maratoni távot október elején Budapesten. A futó sakkozó 35 kilométeres futással lepte meg feleségét a 35. házassági évfordulójuk alkalmából.

Pistata néven fut az első hazai sport reality-ben Hajdú István, aki idén decemberben ünnepli 60. születésnapját. Ez a jeles évforduló adta az ötletet a nyugalmazott vámparancsnoknak, hogy lefussa a maratoni távot. Pedig nem Forrest Gumpnak született. Mióta az eszét tudja, versenyszerűen sakkozik, most éppen a Röszke csapatát erősíti.

Gyermekkorában focizott egy darabig, de mivel kétszer is eltört a keze, szülei arra kérték, maradjon a sakktáblánál, ott kisebb a sérülésveszély. Nyugdíjazásáig tartotta is magát az intelemhez, de aztán – pár éve – úgy döntött, letudja a Szentes-Csongrád gátfutást. Emlékei szerint vért izzadva, szörnyű kínszenvedések közepette jutott el a célvonalig. A gyötrelmes erőpróba olyannyira nem szegte kedvét, hogy tavaly szilveszterkor a baráti társaság előtt fogadalmat tett: mielőtt kipipálná a hatodik X-et, lefutja a 42 kilométert. Újév napján neki is látott a felkészülésnek, kapásból 7000 métert nyargalt.

Szántó Dávid (balra fönt) és csapata egy napot Szentesen töltött. (Fotó: Garai)– Éppen a Bajnokok Ligája döntőjének közvetítését néztem a DIGI Sporton, amikor a szünetben megjelent Szántó Dávid felhívása. A sportriporter társakat keresett, hogy egy műsor keretében velük együtt készülhessen a maratoni táv teljesítésére. Vacilláltam egy darabig, de mikor a feleségem, Zsuzsi azt mondta, jelentkezzem csak, legalább orvosi felügyelet alatt leszek, már nem volt dilemma – mesélte Pistata, akit előbb unokája keresztelt el így, majd e néven került be a Dávid futása című 16 részes reality műsorba. A júniusi start óta 11 epizódban mutatta be a sportcsatorna, hogyan edz az öt zöldfülű maratonista, akik között a szentesi vámparancsnok a korelnök. Ennek ellenére eddig őt kerülték el leginkább a sérülések. Persze a fájdalomküszöböt néhányszor neki is át kellett már lépnie az elmúlt hónapokban. Például a július eleji hortobágyi félmaratonon, amikor már a verseny elején véresre törte a lábát a cipő, de nem állt meg, és közel 2 és fél óra alatt letudta a távot.

Azért is megszenvedett, hogy feleségét a 35. házassági évfordulóján meglepje. Ahány közös esztendő, anynyi kilométer – pattant ki Pistata fejéből. Úgy tervezte, a Szelidi-tónál rendezett versenyen futja le a 35 kilométert, ezért előtte egy héttel lement a ligetbe, mert kíváncsi volt, bírni fogja-e. 37 kört repesztett a futópályán, aztán ólomlábakon, émelyegve hazabotorkált. Hogy megerősítse hitét, pár nap múlva 26 kilométert futott, így végül nem okozott gondot a jubileumi táv. – Nem unatkozom futás közben, nem hallgatok zenét, magamra figyelek. Amíg a sakkban az állást, futásnál a szervezetemet értékelem. Január óta fogytam 10 kilogrammot, kitűnő egészségnek örvendek, és a mentális erőm is egyre gyarapodik. Bízom benne, hogy sikerül 4 órán belül lefutnom a maratont, mostanában ez a cél lebeg előttem – mondta lapunknak Hajdú István, aki szeptember 4-én félmara-tont, október másodikán pedig az emberfeletti 42 kilométeres távot szeretné lefutni Budapesten.

Bíró Dániel

 

Dávid futása Szentesről

A Dávid futása hétfőn este szentesi epizóddal folytatódott: a műsor szereplői egy napra városunkba költöztek, ahol Pistata megmutatta, hol fut, és hol fürdőzik a város apraja-nagyja. Aki nem látta, a 20 perces műsort a DIGI Sport honlapján is letöltheti és megnézheti. A sportadó egyébként nem csak kamerákkal követi a résztvevők felkészülését – a tévécsatorna profi felszereléssel látta el a futókat, akiket két edző segít, egészségi állapotukat pedig rendszeresen ellenőrzik. Hajdú István szerint felesége és a DIGI Sport támogatása nélkül képtelen lenne teljesíteni szilveszteri fogadalmát.