Szentesi NetSzemle - Szentesi Alkotók Archívum - Hírlevél Archívum - A NetSzemléről...

  "Szentesi Alkotók az Interneten" 

 

A TEAM Számítástechnika szerény lehetőségeivel szeretné folyamatosan bemutatni a www.szentesinfo.hu szerverén a szentesi és környékbeli alkotók munkáit. Ők többnyire tehetséges amatőrök, akik mégis profi munkát produkálnak és méltók lennének ennél jóval nagyobb nyilvánosságra is.

Ezen kiadványok zöme eredetileg CD-re készült, ezért csak nagy sávszélességű hozzáférés esetén lesz minden részük megfelelően elérhető. Az vígasztal bennünket, hogy mire az ilyen web-tartalmak létének fontossága elismerést nyer, már bizonyára mindenfelé általános lesz a nagy sebességű, folyamatos Internet használata... :-)


  17./ Kis-Rácz Antalné : A Pengető Citerazenekar  

HTML-multimédia- és zenei CD, + Internet-oldal

A teljesség igényével fellépő igen tartalmas anyag a Szerző, Kis-Rácz Antalné szakdolgozataként jött létre. Az 1976-os kezdetektől napjainkig végigkíséri Szentes egyik legtöbbet szereplő, népszerű együttesének pályafutását. Emellett bemutatásra kerül maga a hangszer, tallózhatók a kottaképek és a fotóalbum, a Multimédia részben pedig 16 hangfelvétel és 7 videosnitt idézi meg a zenekart. 

A TEAM Számítástechnika közreműködésével eredeti HTML-multimédia CD mellett zenei korong is készült, melynek ízelítője szintén elérhető az Interneten. Web-szerkesztõ konzulens és digitalizáló munkatárs: Bugyi Zsolt (TEAM, 2002.) 

 (A CD-k postai utánvéttel megrendelhetõk: TEAM Számítástechnika, 6600 Szentes, Tóth József u. 13. Tel.: 63/318-482, e-mail: timarf@mail.tiszanet.hu )


  16./ Tofán Krisztián : Interaktív körpanoráma

A Szerző (aki "előző életében" természetesen a TEAM munkatársa volt... :-) vizuális fantáziáját megmozgatta a Szerkesztő számos nagy műgonddal készített szentesi panoráma-felvétele, és álmodott hozzájuk egy "helpes-zoomos" FLASH programozással készült kezelőfelületet. Ezt meglátta a Kiadó és rávette a gyanútlan Szerzőt még néhány további huncutságra - ennél fogva a mű még a "készülés" folyamatában van, de már jelen állapotban is figyelemre méltó alkotás. Jól példázza, mi mindent eredményezhet a különböző irányú tehetségek összefogása. Jó nézelődést kívánunk!


  15./ A szentesi Széchenyi-liget 2001 (Termál-turisztikai Élménypark)

Ez a munka eredetileg a jelenleg is zajló strandberuházás pályázati CD-mellékleteként készült el.  Boross Szilvia szövegére Szatmári Imre és Szélpál István fotói, reprodukciói illeszkednek Niethammer Zoltán és Tímár Ferenc munkája nyomán. Szentes rövid történetének, nevezetességeinek ismertetése után a liget, a strand és sportkomplexum történeti igényű bemutatása következik - külön köszönet érte Labádi Lajos levéltárigazgatónak. A CD-n helyet kaptak a kistérség turisztikai célpontjai is. (TEAM Számítástechnika, Szentes - 2001.)


  14./ Majtényi András 30 éves jubileumi koncertje 

Nemcsak a szobrok faragása, a képek festése - az emberek nevelése is ALKOTÁS; vannak kontárjai, iparosai és művészei. Majtényi András, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium zenetanára az utóbbiak közé tartozik. Ez azonnal lemérhető abból a szeretetből, amellyel a jelenlegi diákjai, vagy épp a régi - azóta már "elhíresült" - tanítványai és kollégái körülvették Őt ezen a nem mindennapi koncerten...

A HTML-multimédia CD Labádi Imre mérnök-informatikus jelölt (a Dunaújvárosi Fõiskola Mûszaki Informatika Szakának végzõs hallgatója) szakdolgozatának mellékleteként készült el, a szöveganyag mellett 28 hangfelvétellel, 18 Vidovics-fotóval és 23 videosnittel - ez utóbbiak csak szélessávú kapcsolat esetén lesznek negfelelően elérhetők. - TEAM Számítástechnika, 2000. 

 Kapcsolódó hírek:  Lelkes ünneplés - Ráfi Dénes, Szentesi Élet - 2001.11.30.

Hangverseny képekben - VF., Szentesi Mozaik - 2001.11.21.

Zenei kuriózum Szentesen - Dr. Bácskainé Fazekas Márta, Szentesi Élet - 2001.11.16.

 Kapcsolódó infó:  Találkozás a Crystallal - az RTL Klub műsora - 2001.12.13

Fesztbaum Béla önéletrajza - www.szinhaz.hu/fesztbaum 

A Horváth Mihály Gimnázium honlapja: www.hmg.hu.

(A CD postai utánvéttel megrendelhető: TEAM Számítástechnika, 6600 Szentes, Tóth József u. 13. Tel.: 63/318-482, e-mail: timarf@mail.tiszanet.hu )


  13./ Csőregh Éva : KELTA GALÉRIA 

Szentes város szülöttének ezeket a képeit 2000. június 16 - augusztus 31. között a Városi Könyvtár Dísztermében megrendezett harmadik kiállításán láthatták az érdeklődők.

1990-ben a "Szentes világjárói" III. alcímmel, 1994-ben is utazási témáit mutatta be. Jelenlegi ősbemutatóját Bretagne-ban, Wales-ben, Írországban, Dél-Angliában tett utazásai során gyűjtött kelta élményeiből állította össze.

 Mintegy 40 képe mellett különleges kelta atmoszférát adott az eredeti zene, a helyi videofelvételek vetítése, a füstölő illata és a misztikus fényhatás. 

Webmester Niethammer Zoltán - TEAM Számítástechnika, 2000. 


  12./ Dr. Csíky László portré és karikatúra szobrász weboldala - Róla írják... 

... Az egyetemet 1966-ban fejezte be Szegeden, az orvoskaron, majd Szentesen a Belgyógyászati osztályon dolgozik. Ezt követően körzeti orvos. Aktív sportolóként NB I. atlétaként válogatottságig jut kalapácsvetésben. Később tizenegy ifjúsági magyar bajnok dobóatlétát nevel, mint orvos, atlétaedző. 1984-ben Párizsban a Los Angeles-i olimpiára készülő francia válogatott felkészítésében dolgozik, mint sportorvos-edző... 

(forrás: http://www.nkom.hu/podium/galeria/tart/csiky.shtml)

 

...1942-ben született Szegeden. Gyakorló orvos, szobrászattal csak úgy "mellékesen" foglalkozik. Számos kiállítása volt és van, immár három kontinensen, köztéri munkái számosak.

Itthon leginkább bulvár lapokban jelennek meg karikatúrának mondott szobrai. Sajnos a bulvár lap, és a politikai tartalmú karikatúra manapság nem sikk. Ez lehet az oka, hogy jó magyar szokás szerint külföldön a neve sokkal ismertebb, mint itthon. Komoly elismeréseit is ott vehette át, legutóbb Dubaiban, ahol az év elején "Szatirikus szobrászat" kategóriában világbajnok lett. Nem véletlenül, hiszen munkái láttán a MESTER jut eszünkbe, aki a humorban nem ismerte a tréfát... 

(forrás: http://www.kapoli.hu/csiky.html)

 

Tallózás a további internetes oldalaból 

III. LINUM 2002. AUGUSZTUS 4-18. - Csíky László szobrászművész kiállítása 

Sziklay kiállítás - megnyitó dr, Csíky Lászó - VF., Szentesi Mozaik Archívum - 2001.10.15.

Négy paprika – márványból - Balázsi Irén, Délvilág - 2001.12.19.

Úti élmények - VF., Szentesi Mozaik Archívum - 2001.12.16.

Beszámoló a montmartre-i egyéni tárlatáról - www.nkom.hu 

KAPOLI MÚZEUM & GALÉRIA - 2000 - www.kapoli.hu 

Névjegy: Dr. Csíky László orvos, szobrász (Szeged, 1942. június 18.) - www.csikymed.hu 

6600 Szentes Ifjúsági sétány 13. Tel.: 63 313-598, 63 314-618  e-mail: gcsiky@yahoo.fr


   11./ SZENTES HELYISMERETI KÉZIKÖNYVE  /Tanulmányok/

A két kötetes könyv szerkesztői Kis-Rácz Antalné, Labádi Lajos és dr. Vörös Gabriella és velük együtt 16 szerző "hozta össze" Városunk ezen alapművét, mely HTML-multimédia CD formában is megjelent. Ez utóbbiból 100 db szétosztásra került a szentesi iskolák, intézmények és szervezetek között. 

A CD elkészültével egyidejűleg az anyag - bízván a szélessávú Internet elterjedésében - a SzentesInfo szerverre is felkerült. A web-anyag 3.600 lapján a szöveg mellett található még 650 db, kb. harmadrészt színes kép (eredeti-, közepes- és bélyeg-méretben is eltárolva), 10 db zenei-irodalmi hangfájl, mintegy 18 perc összes terjedelemben és 7 db videó-klip a város templomairól, kb. 36 percnyi időtartamban - mindezek között tartalomjegyzék, tárgymutató, kép-, hang- és videótár segít eligazodni. 

Az eredeti HTML-CD-t Csúcs Béla (Levéltár), Niethammer Zoltán, Oláh Gabriella, Tajnai Dóra és Tímár Ferenc (TEAM) készítették 2000-ben. (A CD és/vagy a könyv postai utánvéttel megrendelhető: TEAM Számítástechnika, 6600 Szentes, Tóth József u. 13. Tel.: 63/318-482, e-mail: timarf@mail.tiszanet.hu )


 10./  Magyar várak - Szentes környékének látnivalói

a régész és természetbarát szemével

Várromok, kastélyok, pusztatemplomok, szélmalmok és a titokzatos kunhalmok bemutatása található a www.magyarvarak.hu oldalon - senki se higgye, hogy ez csekély teljesítmény a Szerzők által kitűzött eredeti célhoz képest. Tari Balázs alapötlete ugyanis a címben jelzett átfogó munka volt, amit a a 2001. évi I. Szentesi Helyismereti Webszerkesztő Versenyre készülve alakítottak ki Körtvélyesi Zsolttal együttműködve egy értékes helyismereti internetes oldallá. Eközben persze nem tettek le az eredeti célról, az egész ország, sőt a Kárpát-medence várainak hasonlóan színvonalas feldolgozásáról sem...


9./ „Útban a múlt…”  A 451. sz. út Szentest elkerülő szakaszának megelőző régészeti feltárásai

Az oldal a hasonló tartalmú CD Internetes változata, amely strukturáltan tartalmazza a régészeti feltárások során keletkezett teljes szöveg-, fotó- és rajzdokumentációt. A több száz objektum megnevezés, kor és jelleg szerint tekinthető át. A tájékozódást tárgymutató és interaktív térkép is segíti. Az ásatási naplók a négy hónap történéseit, a galéria képei az ásatáson dolgozókat és az itt megfordult számos látogatót örökítik meg. 

Ez a négy évvel ezelőtti munka volt az első HTML-CD alkotásunk, számos elv és megoldás itt valósulhatott meg elsőként. Létrejöttét leginkább dr. Szabó Géza ásatásvezető régész termékeny fantáziájának és dr. Vörös Gabriella  a Koszta József Múzeum akkori igazgatója hozzáállásának köszönheti. A webmester Niethammer Zoltán kezei alá Bognár Zsolt és Tímár Ferenc dolgozott a TEAM Számítástechnikánál, 1998-ban. (A CD postai utánvéttel megrendelhető: TEAM Számítástechnika, 6600 Szentes, Tóth József u. 13. Tel.: 63/318-482, e-mail: timarf@mail.tiszanet.hu )


  8./ Körtvélyessy Zsolt : Új Hajtás 102 

A szentesi Katolikus Ifjúsági Közösség honlapja

2002. március 5-én "ÚJ HAJTÁS"  jelent meg a SzentesInfo szerverén, és ezzel a tartalommal bízvást elmondható, gazdagodott a Városunk internetes arculata. A sok kép, a hangulatos beszámolók kellemesen oldják a hittudományos gondolatokat. Különleges értékű a két oratórium 23 dala - sajnos 1-4 MB-os méretük miatt csak megfelelő Internet-kapcsolat mellett lesznek élvezhetők.

A www.szentesinfo.hu/uh címen megjelent honlap Körtvélyesi Zsolt alkotása, aki a 11 éve alakult katolikus ifjúsági közösség tagjaként vallja önmeghatározásukat: "Mindenki jöhet, aki jó szándékkal és szeretettel közeledik hozzánk." Bármennyire hihetetlen: ők is A MAI FIATALOK...


  7./ KONTAVILL KÉPGYŰJTEMÉNY 

A 40 éves jubileumra készült HTML-fotóarchívum

A jogelőd Kontakta alapítása óta eltelt 40 évet dokumentáló több mint 2.000 - javarészt adatolt - fotó a keletkezés éve illetve témakörök, források szerint csoportosítva tallózható. Az eredeti HTML-CD-t Niethammer Zoltán, Tajnai Dóra és Tímár Ferenc (TEAM) készítették 2001-ben. A közreadás aktualitását a vezető hírünk adja: Szentes egyik legnagyobb cégének a neve 2002.09.16-tól Legrand Kontavill Villamossszerelési Rt.

Az első fotón a mai gyártelep helyén egy kukoricaföld látható akkurátusan összerakott szárkúpokkal. Innen indult a CÉG, és ami lett belőle, az nem adományként került a városunkba, nem is néhány ügyes tőzsdei tranzakció, hanem sokezer szentesi ember munkájának eredménye. (... lehet, hogy ez kicsit szubjektív lett... :-) 


  6./ Bővíz Tibor : Szentes Város turisztikai honlapja

Az oldal alktója - Bővíz Tibor zentai születésű fiatalember, aki ma már Szentesen él és dolgozik - a 2001. évi I. Szentesi Helyismereti Webszerkesztő Versenyre készítette el pályadíjas alkotását.

A fenti oldal tehát egy éve készült egy helyi versenyfelhívás alapján. Egy ideig többen úgy gondoltuk, ez lesz Szentes Város Hivatalos Honlapja nagyon időszerű frissítésének egyik forrása, amely oldal Niethammer Zoltán (TEAM) munkája, és melynek arculata  főbb vonásaiban 1998. márciusa óta változatlan.

A városi weboldalak készítése azonban úgy tűnik napjainkra túlnőtt a jószándékú amatőrizmuson. 2002-ben az "Önkormányzatok internetes aktivitását biztosító eszközök és szolgáltatások támogatása" címmel kiírt céltámogatásos pályázat nyertese a MatávCom, illetve alvállalkozója a GeoView lett. Jelenleg az önkormányzat és a városi szervert üzemeltető Tanet Kft. tárgyalásokat folytat a pályázaton a Gazdasági Minisztérium által kijelölt nyertesekkel azzal a céllal, hogy hosszú távon működőképes, informatív, dinamikus webes megjelenése legyen városunknak.

Kapcsolódó infó: A Tanet Kft. hírei - 2002.04.15. illetve 06.02. 


5./ KURCA-PARTI DALLAMOK  

Millenniumi hangverseny szentesi zeneszerzők műveiből

2001. április 4-én a Lajtha László Zeneiskolában millenniumi hangversenyt rendeztek szentesi zeneszerzők műveiből, mely közel 150 év muzsikáját mutatta be. Joó Károly, Derzsi Kovács Jenő, Csajághy Gyula, Jakó Dezső – és a kortársak: Szánthó Lajos és Balázs Árpád művei hangzottak el Nagy János összekötő szövegével. A zenei anyagot kották, fotók és videó-részletek gazdagítják. Az eredeti HTML CD-t Murvai Gábor hangfelvételéből Bugyi Zsolt, Kis-Rácz Antalnéés Tímár Ferenc (TEAM) készítették 2001-ben. (A CD postai utánvéttel megrendelhető: TEAM Számítástechnika, 6600 Szentes, Tóth József u. 13. Tel.: 63/318-482, e-mail: timarf@mail.tiszanet.hu )


4./ A SZENTESI REFORMÁTUS EKKLÉZSIA TÖRTÉNETE (FORRÁSKIADVÁNY)

Közreadja, és a bevezetőt írta: dr. Takács Edit, aki még jelenleg is végzi a források feldolgozását. A közzétett webes kiadványban a várostörténeti és általános művelődéstörténeti szempontból is kiemelkedő jelentőségű XVIII-XIX. századi három kéziratos ekklézsia-történet szkennelt és betűhíven gépelt oldalai kapcsolódnak össze dr. Takács Edit főlevéltáros szerkesztésében.

Az eredeti HTML-CD-t Niethammer Zoltán, Tajnai Dóra és Tímár Ferenc (TEAM) készítették 2001-ben. (A CD postai utánvéttel megrendelhető: TEAM Számítástechnika, 6600 Szentes, Tóth József u. 13. Tel.: 63/318-482, e-mail: timarf@mail.tiszanet.hu )


  3./ Kis-Rácz Antalné : A Petőfi Sándor Általános Iskola 

Az intézmény története képekben 1871-2002 között

Az igen gazdagon adatolt iskolatörténet elkészültét a Szerző, Kis-Rácz Antalné  kitartó gyűjtőmunkája és sikeres pályázata tette lehetővé - az utolsó simítások még most is zajlanak rajta. A 12 fejezetet névmelléklet, album és bibliográfia egészíti ki. Az eredeti HTML-multimédia CD terjedelme 1300 kép, 20 hangfelvétel és tucatnyi digitalizált videoanyag. Web-szerkesztő és digitalizáló atyamester: Bugyi Zsolt (TEAM, 2002.) 

 (A CD postai utánvéttel megrendelhető: TEAM Számítástechnika, 6600 Szentes, Tóth József u. 13. Tel.: 63/318-482, e-mail: timarf@mail.tiszanet.hu )


  2./ lovag Dunai JózsefCSAVARLOVAGOK

A különleges élményt nyújtó kisplasztikákat és az alkotójukat lovag Dunai Józsefet - aki mellesleg fotós is lévén maga fényképezte le alkotásait - a Molnár-Farkas Zoltán által szerkesztett web-oldal mutatja be. (TEAM, 2002.) A legutóbbi Visegrádi kiállításról (2002.07.12-14.) a Mozaikban is beszámoltunk.


  1./ Berkeczné Major Anna Edit : CSONGRÁD ÓVÁROSI VALLOMÁSOK

"Az ország három lakott skanzenje közül - szerintem - a legemberibb, természetes életét élő a csongrádi Óváros. A mesterien megőrzött múlt miliője szinte kimeríthetelen ihlető kincsestára lehet minden elhivatottsággal alkotó rajzolónak, fotósnak, festőnek..." - így vall a lírai akvarellek születéséről szentesi alkotójuk. A web-album lapjain az Alkotó által választott versrészletek fokozzák a képek nyújtotta élményt.

Az oldal szerkesztője Molnár-Farkas Zoltán Szélpál István videofelvételét is elhelyezte az albumban, ez viszont 28 MB terjedelme miatt csak 128 kbps feletti letöltési sebesség mellett lesz megtekinthető.  (TEAM, 2002.)


Szentesi NetSzemle - Szentesi Alkotók Archívum (eleje) - Hírlevél Archívum - A NetSzemléről...


Összeállította: Tímár Ferenc

www.szentesinfo.hu/mozaik - friss hírek, képes tudósítások a város életéről

 

                    INTERNETES ÚJSÁG                   

a   TEAM Számítástechnika támogatásával