2018. SZEPTEMBER

 

Ezüst minősítés a Virágzó Közösségek világversenyén

A vízutak védelmében végzett munkát emelték ki 

   

A verseny történetében először vettek részt magyar települések a Communities in Bloom, Virágzó Közösségek Nemzetközi Pályázaton. Szentes a város, míg Tihany a falu kategóriában indul. Ennek a „versenynek” az eredményhirdetését rendezték meg a tegnapi napon (2018.szeptember 29.) a kanadai Edmontonban.

Szentes is ezüst minősítést ért el a városi kategóriában, ahol a zsűri a Kurca rehabilitációját a vízutak védelmében végzett munkát emelték ki.

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 28.


 

ActiveGirls konferencia Szentesen 

   

Szentesen 2018. szeptember 28-án a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében rendezték meg az Interreg – IPA Szerbia – Magyarország határon átívelő együttműködési program révén az Európai Unió által társfinanszírozott A lányok sporttevékenységének és testmozgásának támogatása című projekt keretében megrendezendő konferenciát.

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 28.


 

VII. Senior - Junior találkozó 

   

Immáron hetedik alkalommal rendezi meg a Kiss Bálint utcai Református Idősek Otthona a Senior-Junor találkozóját.

2018. szeptember 26-án gyermekzsivajtól volt hangos az otthon amikor is 4 óvoda óvodásai adtak műsor az időseknek. A Százszorszép óvoda, a Farkas Antal utcai óvoda, a Mátéffy Ferenc utcai óvoda és a Rákóczi Ferenc utcai óvoda gyermekeié volt a színpad.

 

 

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 26.


 

"ActiveGirls" Konferencia Szentesen

   

A lányok sporttevékenységének és testmozgásának támogatása – ActiveGirls” című projekt keretében tartanak konferenciát szeptember 28-án, pénteken a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központban. Az eseményre az Interreg – IPA Szerbia – Magyarország határon átívelő együttműködési program révén az Európai Unió által társfinanszírozott, az az Európai Együttműködés Napja programsorozattal együttműködésben kerül sor. 

 

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 25.


 

Egyasszony

   

Az Orlai Produkció a Fügével közösen mutatja be az Egyasszony című darabot Tenki Réka előadásában Szentesen a Megyeháza KKK dísztermében.

 

 A darabot a nagysikerű Pétefy-Novák Éva által írt blogból, majd a nemrég megjelent könyvből jött létre, amelyet Tasnádi István alkalmazott színpadra. Az előadást Paczolay Béla rendezi.

 

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 25.


 

MONTÁZS projekt információs pont Szentesen

   

2018. szeptember 20-án Szentesen a Dózsa-ház Közösségi Térben mutatták be azt a projektet, mely a fogyatékos személyek számára nyújt szakmai segítséget.

A MONTÁZS projekt fő célja, hogy a fogyatékos személyek számára szükségleteikre reagáló, rendszerszerű szolgáltatásokat fejlesszünk és tegyünk hozzáférhetőbbé. Ennek hatására javuljon életminőségük, önálló életvezetési képességük valamint társadalmi inklúziójuk.

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 20.


 

BRINGA DOKI rendelt a zöldségpiacon

   

2018. szeptember 20-án az Európai Mobilitási Hét keretében ingyenes kerékpár és állapotfelmérést tartottak Szentesen a zöldségpiacon.

Varga Lajos a VARGA BRINGA vezetője immáron második éve csatlakozik a programhoz. Ha a nyereg alacsonyan vagy magasan van, vagy pl. a kormány kényelmetlen magasságban, akkor most lehetősége volt bárkinek, hogy az akció keretében megigazíttassa azt amíg a bevásárlást elintézi.

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 20.


 

Európai Mobilitási Hét

Közlekedésbiztonsági Vetélkedő

   

Idén szeptember 16. és 22. között tizenhetedik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb Magyarországon, 2017-ben is több mint 200 település vett részt a programokban, amivel Magyarország - közel ötven ország versenyében- a harmadik helyen végzett. Az Európai Mobilitási Hét szentesi programjai 2018. szeptember 17-én vette kezdetét Közlekedésbiztonsági vetélkedővel az Ifjúsági Ház mellett található Gödörben.

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 19.


 

40 éves a HMG irodalmi-drámai tagozata

   

1978 szeptemberében irodalmi-drámai fakultációként indult el a tagozat a Horváth Mihály Gimnáziumban. Az első évben Majtényi András zenetanár, Bácskainé Molnár Erzsébet történelem- és magyartanár, valamint Bácskainé Fazekas Márta francia szakos tanár, az első drámais osztály osztályfőnöke voltak a tagozat tanárai Bácskai Mihály alapító mellett. 1980-ban csatlakozott a tanári karhoz Perjésné Dózsa Erzsébet rajztanár és diákszínjátszó rendező, valamint Keserű Imre német és történelem szakos tanár, diákszínjátszó rendező. Mindketten kapcsolódtak Paál István egyetemi színpadi műhelyéhez, mely a korszak alternatív színházi kultúrájának jelentős epizódjaként vonult be a színháztörténetbe. 1981-ben Sineger Julianna logopédussal bővült a tanári kar. Őket hívta Bácskai Mihály „kezdőcsapatnak”.

 

Innen indult a tagozat! És hol tart? Ez is kiderül a tagozat ünnepi gáláján 2018. szeptember 22-én!

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 19.


 

Ismét Nagy Sportágválasztó Szentesen

   

2018. szeptember 28-án rendezik meg a Szentesi Nagy Sportágválasztót. Több mint 20 kipróbálható sportág egy helyszínen élsportolókkal, edzőkkel, szakmai tanácsadással a Szentesen a Kossuth téren.

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 17.


 

Vízből mentés, újraélesztés és diszkó baleset a strandon

 

Senki ne gondolja, hogy valami hatalmas tragédia történt a Szentesi Sport- és Üdülőközpontban, bár mentő, rendőr, tűzoltó és még a mentőhelikopter is érkezett a helyszínre.

A nyár elején már próbálták a fiatalok figyelmét felhívni, hogy milyen veszélyek leskelődnek rájuk a vakáció alatt, de most még szervezettebben rendezték meg ezt a figyelemfelhívó eseményt. Az ebéd utáni időpont és a szervezés annyira sikeres volt, hogy a strand nagy lelátója majdnem megtelt.

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 17.


 

Őszi nagytakarítás a Polgárházban

 

2018. szeptember 15-én, 10 és 14 óra között őszi nagytakarítást tartottak a 19. századot a jelenbe varázsló Péter Pál Polgárházban. A Koszta József Múzeum kérte azokat a magánszemélyeket, baráti köröket, óvodai és iskolai csoportokat, akik karitatív módon akarnak hozzájárulni a sikerhez, hogy jelentkezzenek az akcióra segítőnek.

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 17.


 

Elkezdődik az új fahíd építése

 

2018. szeptember 13-án megérkeztek azok a fém cölöpök, melyekre kerülni fog az új Eszperantó fahíd!

 

 A Kurcán átívelő fahíd 1981-ben 24 tölgyfa cölöpre épült és a Szentesen megrendezett országos eszperantó béketalálkozó emlékére az Eszperantó-híd elnevezést kapta.

A mostani híd mellett 4 méterrel készül el az új híd, melynek cölöpeit a napokban kezdik hidraulikával leverni. Miután a megfelelő mélységbe leverik azt a 8db-ot, jöhet bele a több köbméter beton. Így lesúlyozva már maradandó lesz!

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 14.


 

TÉRFESZTIVÁL

 

Újra Térfesztivál! 2018. szeptember 15-én rendezi meg a Szentesi Művelődési Központ és a Bertók Promotion a Kossuth tér ünnepét a Térfesztivált és annak kísérőrendezvényét a Bor- és Pálinka Ünnepet. További részletek a plakáton!

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 11.


 

Országos harmadik lett a szentesi csapat a Vöröskereszt elsősegély versenyén

 

Miskolc volt szombaton az ország legbiztonságosabb városa. Hőlégballonos baleset Miskolc felett, tűzriadó miatti tömeges menekülés következtében kialakult baleset - ilyen és ehhez hasonló élethű baleseti szituációkban kellett helyt állniuk a Magyar Vöröskereszt 47. Országos Elsősegélynyújtó Versenyének döntőjén résztvevő versenyzőknek. Arany minősítést 1, ezüst minősítést 4, míg bronz minősítést 6 csapat kapott, illetve 8 csapat nyert minősített helyezést.

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 09.


 

Arcképek Szentesről

Beszélgetés Dóczi Gáborné Csirikével

 

Az Együtt Szentesért Egyesület, a Szentes Városi Könyvtár és a Szentesi Művelődési Központ közös szervezésében az Arcképek Szentesről sorozatban beszélgetést hallhattunk Dóczi Gábornéval Csirikével a Szecessziós Ház mozgástermében.

Az est beszélgetőtársa és narrátora Szobota Györgyné volt, akinek szinte csak egy évszámot kellett felhoznia szóba, és máris jöttek a történetek.

A cikk mellett rengeteg archív kép tekinthető meg!

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 09.


 

Egy éves a Madármentő Állomás

 

Egy esztendeje, hogy megnyitott Szentesen a hortobágyi Madárkórház Alapítványnak a Szentesi Madármentő Állomása, mely a város központjában a volt Bocskai utcai óvoda épületében kezdte meg működését.

A 2018. szeptember 9-ei szülinapi partira sokan eljöttek, és valamennyi kisgyermektől hallhattuk, hogy "Anya én voltam már itt!".

 

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 09.


 

MARADJ

 

2017 decemberében elindult a Hídfő Közhasznú Egyesület MARADJ címet viselő projektje (EFOP – 1.4.4 - 17 - 2017 – 00058), mely a Széchenyi 2020 - Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretein belül valósul meg.

Az elmúlt hónapokban számos egyéni és csoportos foglalkozáson vett részt a program 20 fő mentoráltja.

 

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 07.


 

Elhunyt Pusztainé Zsuzsa tanárnő

 

Pusztai Jánosné Gáspár Zsuzsanna (1934-2018) magyar-orosz szakos középiskolai tanár, nyugalmazott általános iskolai igazgató élete 84. évében elhunyt.

 

Búcsúztatása szeptember 8-án 11 órakor lesz a szegedi Kálvin téri (kakasos) református templomban.

 

A gyászoló család kéri, hogy a megemlékezésre csak 1 szál virágot hozzanak.

 

 

 

  KATT a képre!      

 

 

Szentes, 2018. 09. 07.


 

Dezső bácsi 90 éves

 

A héten ünnepelte 90. születésnapját Vass Dezső, akit otthonában köszöntött Szirbik Imre polgármester. Dezső bácsit sokan ismerik, mert a Kinizsi focimeccseken bemondóként, főrendezőként évtizedeken át segítette az egyesületet. A Delta Kereskedelmi vállalatnál dolgozott sokáig, ahol a sport- és játékboltot vezette. Az üzlet a Kossuth utcán volt, melynek helyére épült fel az ún. dobostorta ház. És hogy mi a hosszú élet titka, azt a hétvégén megjelenő Szentesi Élet legfrissebb számából megtudhatja!

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 06.


 

Chongqing Kulturális Napok Szentesen

 

 

 

Szirbik Imre polgármester 2018. szeptember 6-án sajtótájékoztató keretében ismertette, hogy a kínai Chongqing város meghívásának eleget téve részt vett a 13. Innovációs és technológiai kiállításon. Itt lehetőséget kapott Szentes, hogy bemutatkozzon kiemelve a város geotermikus energia felhasználását.

Olyan jól sikerült a kapcsolatteremtés, hogy a 36 millió lakosú Chongqing város európai körútra induló kulturális csoportja olaszországi (Nápoly) fellépése után Magyarországra utazik, ahol Szentesen lép fel a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban.

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 06.


 

Horák, Pester, Tellér

 

Három festőművész kiállítása nyílik a Tokácsli Galériában 2018. szeptember 6-án. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 05.


 

Baleset-megelőzési bemutató a strandon

Minden érdeklődőt és iskolást várnak!

Szeptember 13. (csütörtök) 13.00 óra

 

13-15 óráig ÉLETMENTŐ BEMUTATÓ (33 m medence környéke)

- VÍZI ÉLETMENTŐ BEMUTATÓ ÉS TÁJÉKOZTATÓ - tájékoztató a vízi balesetek előfordulásáról, veszélyeiről. Vízi mentés, újraélesztés,

- MENTŐS és HELIKOPTERES ellátás bemutatása

- TŰZOLTÓSÁG BEMUTATÓJA – gépjárműbalesetből történő mentés, ellátás, szállítás

- LÉGIMENTŐS TÁJÉKOZTATÓ – légi jármű és tevékenység bemutatása

- DROGPREVENCÓS FOGLALKOZÁS – Szentesi Rendőrkapitányság

- ELSŐSEGÉLY BEMUTATÓ - Vöröskereszt

- BÚVÁR BEMUTATÓ

 

A rendezvényre a belépés ingyenes!

Bejárat a fedett 50 méteres medencénél!

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 05.


 

Görög Ibolya protokollszakértő Szentesen

 

Az Együtt Szentesért Egyesület és a Szentesi Művelődési Központ meghívja Önt és barátait 2018. szeptember 18-án (kedden) 17 órára a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központba (Szentes, Kossuth tér 1.) tartandó protokoll előadásra.

 

 Előadó: Görög Ibolya protokollszakértő

 

Az előadás tárgya: Európaiság- az együttélésünk kódexe

 

Témái:

  • Az európaiság fontossága

  • A találkozás protokollja

  • A hiteles megjelenés

  • A helyes verbalitás

 

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 04.


 

Paletta a palettán

 

2018. szeptember 7-én pénteken 17 órai kezdettel a Városi Könyvtárban nyílik meg a Paletta alkotókör és a Sziklay csoport kiállítása. További részletek a plakáton!

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 03.


 

Elektrofiziológiai modern ablációs kezelések

Tudományos ülés a kórházban

 

018. szeptember 6-án 18 órától a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház ebédlőjében az intézmény Tudományos Tanácsa Elektrofiziológiai modern ablációs kezelések 2018 címmel szimpóziumot szervez.

 

A Symposium áttekintést ad korszerű elektrofiziológiai ellátásról és napjaink legnagyobb népegészségügyi jelentőségű szívritmuszavara a pitvarfibrilláció (PF) modern kezelési stratégiáiról. Emellett programba került a kamrai extrasystolia intervenciós kezelése is, mely a kardiológa-elektrofiziológia egyik új szakmai kihívását jelenti.

 

A szervezők szeretettel várják az érdeklődőket.

 

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 03.


 

Elkezdődött a 17. Szentesi Lecsófesztivál

Lajcsi és az Áramszünet

 

2018. augusztus 31-én immáron 17. alkalommal elindult a Szentesi Lecsófesztivál. Valljuk be, hogy a délutáni tanévnyitók miatt később érkeztek a családok a lecsófesztivál nulladik napjára, de a sztárvendégekre megtelt a Kála ABC előtti útszakasz. A Rákóczi Ferenc utcán a LED lámpákkal együtt felgyulladtak a farakások és zsírjára sültek a szalonnák. Családi és baráti társaságok egyre csak híztak, köszönhető a kellemes időnek, a jó hangulatnak, valamint a zsírnak! :-)

 

 

  KATT a képre!      

 

Szentes, 2018. 09. 01.


 

 

 

 

.