"ActiveGirls" Konferencia Szentesen

 

A lányok sporttevékenységének és testmozgásának támogatása – ActiveGirls” című projekt keretében tartanak konferenciát szeptember 28-án, pénteken a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központban. Az eseményre az Interreg – IPA Szerbia – Magyarország határon átívelő együttműködési program révén az Európai Unió által társfinanszírozott, az az Európai Együttműködés Napja programsorozattal együttműködésben kerül sor.

A lányok sporttevékenységének és testmozgásának támogatása című projekt a sport terén folytatott együttműködés fokozására irányul a közös megközelítések kifejlesztése céljából, melyek az általános iskolás leányok (7-től 15 éves korosztály) testmozgásának elégtelen szintjével foglalkoznának a határ menti régióban és biztosítanák a sporthoz, mint az egészséges életmód kulcsfontosságú tényezőjéhez való pozitív viszonyulást.

A projekt célja az iskolák és a helyi sportszervezetek intézményes kapacitásainak javítása a lányok a sportban való aktív részvételének fontosságára vonatkozó ismeretek bővítése és tudatosítása révén. A sportinfrastruktúra fejlesztése (sportfelszerelés és sporteszközök beszerzése) hozzájárul Szerbia és Magyarország határ menti régiójának községeiben az aktívan sportoló 7-15 éves korú lányok számának növekedéséhez.

Ehhez kapcsolódóan a szakmai nap olyan témákat vonultat fel, melyből a résztvevők megismerhetik a IPA CBC Magyarország – Szerbia Program, valamint az Aktív Lányok projekt céljait. Pszichológus szakember ad tájékoztatást a fiatalok sporttevékenységének szemléletváltásairól. Bujdosó Tamás, a Szentesi Vízilabda Klub elnöke „Mit ér a vízilabdázó, ha nő” címmel tart előadást, Czakó-Kádár Viktória, a Szentesi Egészségfejlesztési Iroda vezetője pedig a fiatal lányok szabadidős sporttevékenységeinek helyi lehetőségeit mutatja be.

A projekt végrehajtása során tudományos vizsgálatokat végeznek majd a lányok körében az alacsony szintű fizikai tevékenységhez hozzájáruló potenciális okokról, tananyag készül a testnevelő tanároknak, sportedzőknek és sportszakértőknek, hogy újdonságokat vezessenek be az edzői gyakorlatba; műhelymunkákat szerveznek a testnevelő tanárok és sportszakemberek számára; hat Vajdaság autonóm tartományi általános iskola, valamint a szentesi Sportközpont és a szegedi Tisza Squash Klub számára sportfelszerelést és sporteszközöket szereznek be.

A projekt négy szervezet, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság (Szerbia), Szentes város (Magyarország), a szegedi Tisza Squash Klub (Magyarország) és Vajdaság AT Európai Ügyek Alapja (Szerbia) összefogásával valósul meg.

 

 

Az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programról

Az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program az Európai Unió 2014-2020 időszakra vonatkozó pénzügyi keretrendszerének előcsatlakozási eszköze (IPA) keretében valósul meg. A résztvevő országok – Magyarország és Szerbia – „közös irányítási rendszerben” végrehajtva a Program különböző szervezetek közötti együttműködési projekteket támogat a magyarországi Csongrád és Bács-Kiskun megyékből és a következő szerbiai területekből álló programtérségben: Nyugat-Bácska, Észak-Bácska, Dél-Bácska, Észak-Bánát, Közép-Bánát, Dél-Bánát és Szerémség.

A Program egy stabil és együttműködő régió kialakítását és a határtérség általános életminőségének javítását támogatja. Lehetővé teszi a két ország szervezetei közötti gazdasági együttműködést, támogatja a közös identitást és a határtérség kulturális és történelmi örökségét, továbbá hozzájárul környezeti fenntarthatóságához és biztonságához.

 

További információkért látogasson el a www.interreg-ipa-husrb.com weboldalra.

 

Kapcsolat:

A lányok sporttevékenységének és testmozgásának támogatása -ActiveGirls

Lantos Sándor

Szentes Város Önkormányzatának Sportközpontja

+36-20/3469441

+36-70/2504668

 

 

Szentes, 2018. 09. 25.

 

 

 

 

 

 

 

 

.