"Szék"történet!

 

 

 

2005. május 11.-én újra várja a nézőket az Őze Lajos filmszínház. A közel 10 napos szünetre azért volt szükség, mert ennyi idő kellett ahhoz, hogy a budapesti Corvin Filmpalotából megvásárolt használt, de kitisztított székeket beszereljék.

Lássuk a "szék"történetet!

Előre kell bocsátanunk, hogy ez a fejlesztés, nem egyenlő egy felújítással, de egy kis mozi életében ez is nagy dolog. Azzal kezdődött a történet, hogy az évek óta veszteséget termelő mozit a képviselőtestület át akarta helyezni az ifjúsági házba. Ennek nem csak anyagi, hanem fizikai (azaz) megvalósítási problémái is voltak. Nem volt mit tenni, így előre menekültek, azaz fejlesztésbe fogtak, hogy visszacsalogassák a nézőket.

Hozzá kell tenni, hogy országos viszonylatban előkelő helyen áll az Őze Lajosról elnevezett mozi a kisvárosi mozik között. Nehéz a sorsa a filmszínházaknak, mert a DVD-k és az internet világa ezt a szórakozási módot sem kímélte.

 

 

 

Első fejlesztés (a világszabvány változása miatt) 2005. március 31-én történt, amikor a szakemberek beszerelték az új hangleolvasó lámpákat (vörös lézer) a vetítőgépekre.

 

Adódott egy lehetőség miszerint a budapesti Corvin Filmpalotában nagyszabású fejlesztések révén az eddig székeket újakra cserélnék, és a "régieket?" áruba bocsátanák. Így adódott a lehetőség, hogy az ott lévő karfás, fejtámlás, kólatartós székeket kitisztítva megvásárolhatja a város igen kedvező áron.

Ennek a lehetőségnek nem lehetett nemet mondani, így 210 új szék kerül elhelyezésre a moziban (eddig 310 férőhelyes volt a mozi). A sorok távolságát megnövelték, így még tágasabb lett a nézőtér.

 

 

 

A régi székek felszedéséhez 2005. május 2.-án neki is kezdtek a szakemberek amelyeket már délután el is szállítottak Eperjesre, ahol mint mobil széksorok fogják szolgálni a közönséget.

 

 

 

 

 

Egy nap alatt kiürült a mozi ahol a mesterek nekiláttak a parketta bejavításához, takarításhoz és más karbantartási munkálatokhoz. Ezek közül igen sok az ún. nem látható, hanem hallható változás (pl. meg lett olajozva a függöny zsinór).

 

 

A bezárás utáni harmadik napon lehetett menni a székekért a fővárosba, ahol egy kis hiba csúszott a gépezetbe, így a 230 széket (melyek 4-esével voltak összeszerelve, 150 kg) három embernek kellett felpakolnia. Ez nem is lett volna baj, csak azok a pincében 26 lépcsőnyire a föld alatt voltak raktározva. De sebaj, mindent a cél érdekében és délután három órától hajnal 1 óráig sikerült mindet felrakni a pótos teherautóra.

 

 

 

A lepakolás is négy órán keresztül tartott 11 embernek, de megérkeztek a székek és máris hozzáláttak a beszereléshez.

 

 

 

Fúrtak, faragtak a mesterek és kialakították a széksorokat, melyek távolsága 110 cm lett. Ugyanúgy megmaradt az átjáró, csakhogy aki oda ül annak nincs kólatartója, mert úgy vannak azok elhelyezve, hogy az előttünk ülő székének a hátuljához van szerelve (Így volt ez a Corvinban is!).

 

 

 

Ezek a székek már több ezer látogatót kiszolgáltak, de egy kis tisztítással újra a közönség szolgálatába lettek állítva. Rossz beidegződés volt a régi székeken, hogy sokaknak csak úgy volt kényelmes, ha feltették az előző széksor háttámlájára a lábukat. Most viszont kimondottan kényelmetlen az ilyen fajta ülés, mert a háttámlák egyben fejtámlák és nagyon magasak. Ha valaki felrakja a lábát, akkor először is szembe kell néznie a jegyszedővel, vagy a mozigépésszel, de hiába reszkírozzuk meg ezt a kellemetlen találkozást, mert a látótér (vászon) közepében van a pacsker.

 

 

 

 

 

2005. május 11-én 14.30 órakor a Világszám című magyar filmet vetítik kedvezményes áron (250,- Ft.), mely vetítés végére megérkezik a film egyik főszereplője Koltai Róbert. Egy rövid beszélgetésre nyílik lehetőség a művésszel, majd 17 óra 30 perckor lesz a mozi ünnepélyes megnyitója.

A fél 6-os zártkörű előadás elején kerül levetítésre egy rövid tesztfilm, mely bemutatja, azaz hallattatja a mozi új hangját.

A filmecske végén pedig a nézőket Koltai Róbert fogja szórakoztatni, amely után levetítik a Koltai Gábor főszereplésével a Montecarlo című magyar filmet.

Ezt a filmet a nagyközönség este 20 órakor tekintheti meg ingyenesen, amely elején szinték levetítik a hangtesztet.

 

Május 12-től pedig a megszokott módon (napi egy vetítéssel többször, 15.30), várja a közönséget a mozi.

A mozi május havi műsorát ITT tekinthetik meg!

 

Bővebb információt a mozi vetítési rendjéről a Rádió Szentes-ben hallhattunk Kruzslicz Páltól a fenntartó intézmény vezetőjétől.

A felvétel ITT hallgatható meg!

 

Szentes, 2005. 05. 10.

 

.