Első rész (Febr. 25.)

 

Első rész (Febr. 25.)      Második rész (Febr. 26.)      Harmadik rész (Febr. 26.)      Negyedik rész (Febr. 26.)

 

Kidobolták Szentesen ...
... aki fázik RESZKESSEN!

 

Próbálkoztunk pacsirta dalolás helyett Susanna torkának a szorongatásával, de nem segített. A tél nem akar véget érni, és ezt a makacsságot kívánjuk megtörni. E célból rendezik meg Szentesen a Télbúcsúztató Karnevált.

 

 

1. nap - Kidobolás

 

Elérkezett az idő (2005. február 25.), hogy végérvényesen elbúcsúztassuk a telet. Hagyomány már Szentesen, hogy e célból két napos karnevált, igazi télbúcsúztató karnevált rendeznek. A 2005. évi karnevál a negyedik a sorban, amikor is a szentesi emberek ténylegesen el akarják temetni a telet.

 

 

 

A karnevál első napján délután két órakor elindult a karneváli kidoboló menet, a Kossuth utcán, hogy mindenkinek tudtára adja, hogy másnap (2005. február 26-án), amikor a rózsás ujjú hajnal meghozza a napot, kezdetét vegye a télbúcsúztatás.

A kidoboló kisbíró szerepét Szirbik Imre polgármester vállalta, és mondókáját a város több pontján elmondta, ami imígyen szólt:

 

 

 

Közhírré tétetik, hogy az Úr 2005. esztendeje február havának 25. napjától azonos év hónapjának 27. napjáig karneváli időszámítás alkalmaztatik. A felhívás kihirdetését követően Szentes város összes terein és utcáin a karneváli jelmez szabályos viseletnek minősíttetik. Ezért vasárnap hajnali első kakasszóig jelmezhordás miatt senki meg ne büntettessék.

 

 

 

A karnevál ajánlott közlekedési eszköze a lovas fogat, amely a városi kezeléssel bíró útvonalakon megkülönböztetett jelzés alkalmazása nélkül – személyszállítás okán – megtűretik.

 

 

 

Kéretik továbbá, hogy Szentes vendégszerető lakói megkülönböztető figyelemmel fogadják Szlovénia és Dél-Amerika, követeit, akik síppal, dobbal, nádi hegedűvel érkeznek hozzánk. A karnevál során szombat déli harangszóra a sportcsarnok előtti képzeletbeli közös asztalhoz meghívom a városi apraját és nagyját, egy igazi szentesi lekváros farsangi fánkra.

 

 

 

Az est folyamán pedig komoly megpróbáltatás vár mindenkire, amikor a Kurca-partján meggyújtott tábortűz mellett, a téllel együtt a lángokba vetjük a szürkeséget, a bánatot, a szomorúságot. Ehhez a sportcsarnok melletti területen gyülekezünk és ezután a Klauzál – Kossuth – Tóth József – Kossuth – Horváth Mihály utcák útvonalán tánccal, tapssal, énekszóval felvonulunk, hogy legyőzzük a telet, majd a sportcsarnokban tábort verve együtt vigadjunk. A hajnali kakasszóra mindenki térjen meg békével és ügyeljen a csendre és a rendre!

Tűzre, vízre vigyázzatok, lakjon a szeretet nálatok!

 

 

 

A kidobolás után pedig munkához láttak a busók, és innen-onnan egy-egy fehér néppel tértek vissza a menetbe.

 

 

 

 

 

A Kossuth utcán végigvonulva több helyen mutatták be produkciójukat a Szlovéniából érkezett busók és jelmezcsoportjuk.

 

 

 

 

 

A városközponti sétának a Penny Market parkolójában lett vége, ami után "szárnyra?" kaptak a busók és a cél a Kertváros volt, ahol már nagyon várták őket.

 

 

 

 

 

A hideg időben meleg fogadtatásban volt része a menetnek, mert már üstben rotyogott a forralt bor. A Mátéffy Ferenc utcai óvoda mazsorett csoportjának bemutatója után támadták meg a tömeget a busók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jöhetett a néptáncbemutató, ami után a vendéglátók (Yeee-lo Söröző és Reál Csemege) meglepetéssel készültek. Száz adagos gulyáslevest főztek, amit a résztvevők és a közönség között osztottak szét. Forralt borból is fogyott vagy 40 liter, így megalapozták a következő állomásig a hangulatot.

 

 

 

 

 

A kidobolás utolsó állomása a városközpontban található Luther tér volt, ahol ismételten busótámadás történt.

 

 

 

 

 

És, hogy igazi pattogós legyen a hangulat, ezért négy karikásostoros úr pattogtatta meg a társaságot.

 

 

 

Másnap a karnevál fő napjának délelőttje jelmezesek jelmezversenyével fog eltelni, és délután elindul a Karnevál Karaván, ami a Kossuth utcán vonul végig egészen IH melletti gödörbe, ahol téltemetés lesz tábortűzzel, valamint tűzzsonglőrök lépnek fel, és tűzparádé lesz a Kurcán.

A karnevál fináléja a sportcsarnokban lesz, amikor is a színpadon láthatjuk a Salsa Tropical Show-t és az est folyamán fellép a Megasztáros Gáspár Laci.

 

A plakátra kattintva kinagyítható!

 

 >>TOVÁBB! <<

 

Első rész (Febr. 25.)      Második rész (Febr. 26.)      Harmadik rész (Febr. 26.)      Negyedik rész (Febr. 26.)

 

 

.