Tavaly 2 gyermekkorú, idén már 29!

Tanácskozás a bűnmegelőzés érdekében

2004. november 2-án Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Védelmi Operatív Ellenőrző Eseti Bizottsága megtartotta első értekezletét a Városháza nagytermében.

 

 

 

Csányiné Bakró Nagy Vera aljegyző bevezetőjében feltette a kérdést: - Mi a közbiztonság? A közbiztonság nem egy kézzel megfogható dolog, hanem egy érzés. Ennek az érzésnek a létrejöttének sok összetevője van, ezek közül néhány: biztonságos közlekedés, jó utak, közvilágítás, tiszta utcák randalírozók nélkül, kóbor kutyák nélkül, betörések, kocsifeltörések és biciklilopások nélkül, hajléktalanok és kukázók nélkül.

Az önkormányzat idén egymillió forintot biztosított költségvetéséből a bűnmegelőzésre és a közbiztonságra. 2004-ben öt állandó önkormányzati bizottság egy-egy delegáltjából és meghívott szakértőkből alakult meg Szentes Város Önkormányzati Védelmi Operatív Ellenőrző Eseti Bizottsága. Ennek elnöke Varga Árpád képviselő úr, tagjai: dr. Verók Attila, Karikó Tóth Tibor, Hornyik László, Móra József, továbbá a Rendőrkapitányság, a Tűzoltóság, a Családsegítő Központ és a Polgárőrség.

 

 

 

A városban már kijelöltek egy graffiti-falat, amely jól működik. A szomszédos sportpályára pedig terveznek egy görkorcsolyapályát a fiataloknak. A Nyitott Ház mozgalom keretében létrehoztak egy éjszakai alkoholmentes klubot a Pepita Macskát. Tervben van a térfigyelő rendszer is, de ehhez még nincsenek meg az anyagi források. A Pepita Macskának a működéséről és a kezdeményezés továbbfejlesztési ötletei után a bűnmegelőzéssel foglalkozó szervezetek mutatkoztak be. Itt hallhattuk a városi rendőrkapitányság bűnmegelőzéssel foglalkozó munkatársától, hogy a bűncselekmények számában körülbelül húsz százalékos emelkedés mutatkozik (szeptemberi végi adatok alapján).

Tavaly két gyermekkorú elkövető volt, idén már huszonkilenc. A tavalyi negyvenhat fiatalkorúval szemben idén nyolcvanhat fiatalkorú elkövetőt tartanak nyilván. Tavaly egész évben hatvan kerékpárt loptak el, idén eddig százhatvanat. Statisztikák szerint kábítószerrel való visszaélés miatt tizennégy elkövető ellen indult eljárás. Szomorú tény, hogy közintézmények közelében árusítják a szereket. A megjelentek egyöntetűen kifejezték, hogy a pedagógusok figyeljenek arra, ha a gyermek a megszokottól eltérően viselkedik, azonnal tájékoztassa a szülőket, mert csak így lehet hatékony a megelőzés.

Szentes, 2004. 11. 05.

.