Graffiti: avagy fesd az ördögöt a falra!

Kijelölték a Krix Krax-ok helyét

 

Sokan azon vitatkoznak amikor a köz- és magánépületek falain meglátnak egy-egy "alkotást", hogy ez most graffiti, vagy talán egyszerű rongálás.

Az egyik azt mondja: Kérem szépen ez vandalizmus, csuklóból vágnám le mindkét kezét, a spray-doboz tartalmát meg megitatnám vele, csakhogy soha többé eszébe ne jusson idekenni ezeket az ocsmányságokat. A másik erre így kontráz: Ez művészi önkifejezés, nem szabad őket bántani, mert megállnak a lelki fejlődésben oszt' elmennek bűnözőnek.

 

 

             Grafiti fal                                                                  Tervezett kori pálya helye

 

A SZIDÖK (Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat) kérésére a város vezetése hozzájárult, hogy a fiatalok részére kijelöljenek egy olyan szabad "falfelületet" ahol kiélhetik a spréfestékkel véghezvitt alkotóművészi megnyilvánulásukat.

A felvetés onnan indult, hogy a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) "Mai mese" című irodalmi pályázatára vártak a fiataloktól olyan grafiti alkotásokat amely színesítheti a szentesi diákok verseivel, prózáival és grafikáival a közelmúltban megjelent "Derű és ború" című kisantológiát. Ekkor került elő, hogy ezt a műfajt csak illegálisan tudják művelni a fiatalok, mert nincs egy olyan terület kijelölve ahol ezt szabadon művelhetik. Erre a célra, és a középületek falát megkímélve FIRKA FALAT jelöltek ki. Ez pedig a sportpályán található rugófal. A mellette található kézilabda pályán viszont egy koris paradicsomot kívánnak kialakítani a fiatalok közreműködésével. Itt korlátokat és JUMP-okat (ugratókat) kívánnak kialakítani.

Szentes, 2004. 06. 21.

.