Halottak napi megemlékezés

 

 I. világháborús emlékmű

Halottak napja alkalmából megemlékezéseket tartottak a szentesi I. és II. világháborús emlékműveknél 2003. október 31-én.

 

 

 

Az ünnepi megemlékezések az Erzsébet téren található I. világháborús emlékműnél kezdődött, ahol elsőként a Magyar himnusz  ITT meghallgatgató!   csendült fel.

Ezek után az emlékezés koszorúit és mécseseit a város vezetői ...

 

 

... Szirbik Imre polgármester, Szűcs Lajos alpolgármester, ...

 

 

   ... a honvédség szentesi alakulata nevében Kovács István dandártábornok, ...

 

 

 

 ... továbbá a pártok, a civil szervezetek képviselői, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége és az Orosz Föderáció képviselői, ...

 

 

 

... valamint a Pro Concordatia Populorum Nemzetközi Lovagrend képviseletében Andrej Schleining nagykancellár helyezte el.

 

Pro Concordatia Populorum Nemzetközi Lovagrendről annyit kell tudni, hogy negyven évvel ezelőtt egy vietnami háborút megjárt amerikai katonatiszt Pro Concordatia Populorum néven nemzetközi lovagrendet alapított, így hálálta meg „ellenségeinek”, s tán a Teremtőjének is, hogy fogságba esését követően emberségesen bántak vele, hogy életét megmentették. A 34 országban tevékenykedő lovagrend célja a „megalázottak és megszomorítottak” önzetlen megsegítése.

 

A koszorúzás következő állomása a Széchenyi-liget bejáratánál található II. világháború áldozatainak emlékműve volt.

 

 II. világháborús emlékmű   

Az emlékmű jelenlegi formája (2003.), de ha kíváncsi, hogy milyen volt

a bővítés előtt, akkor vigye a képre az egér nyilát!

 

Szentes városa - az országban elsőként - 1989-ben emlékművet állított a II. világháborúban elesett áldozatok emlékére a Széchenyi-liget bejáratánál.

A 2001. évben özv. Kőrösi Lajosné szentesi állampolgár végrendelete alapján, Szentes Város Önkormányzatának anyagi áldozatvállalásával az emlékmű átalakításra került annak érdekében, hogy azon megörökítésre kerüljenek az elhunytak nevei is. Az addig ismert levéltári adatbázis alapján a neveket felvésték.

Az emlékmű újraavatása után még annyian jelentkeztek, hogy nem volt mást tenni bővíteni kellett a nevek listáját, melyeket itt közzéteszünk.

 

 

 

A II. világháborús emlékmű a 2003. év október 31-ei halottak napi megemlékezésére elnyerte végső formáját, és méltó módon emléket állít a II. világháborúban elesett áldozatoknak.

 

 

Nem is olyan régen Szirbik Imre, városunk polgármestere a Don-kanyarban járt, és onnan nem csak emlékekkel, hanem olyan földdel tért haza, melyet a magyar lövészárkok melletti területről hozott.

 

 

Az onnan hozott földet jelképesen egy virágcserépben helyezte el az emlékműnél ...

 

 

 

..., mellyel nemcsak az édesapjára emlékezett, aki huszonkét évesen harcolt ott, s tért haza épségben, hanem a II. világháborúban elesett áldozatokra.

 

 

 

 

Az ünnepi megemlékezés a Szózat felcsendülésével  érte véget.

A szózat  ITT  hallgatható meg!

 

Ezek után a második világháborúban elesett orosz katonák emlékművénél folytatódott a háború áldozataira való megemlékezés.

 

A II. világháborúban elesett

ismeretlen orosz katonák emlékműve

 

Polgármesterünk a Don-kanyarból nem csak a magyar lövészárkokból hozott földet, hanem annak keleti oldaláról is, melyet egy kis szentesi földel keverve ugyancsak virágcserépben és élővirág tápanyagaként helyezett el az emlékműnél. Itt a magyar mellett az Orosz Föderáció himnusza  ITT meghallgatgató!  is elhangzott.

 

 

 

Az emlékezés koszorúját az emlékműnél az Orosz Föderáció nagykövetségének diplomatái (Alinyin Alekszij alezredes és Ivan Darcsijev, a nagykövetség attaséja) is elhelyezték. Darcsijev attasé elmondta, hogy az orosz és a magyar nemzet között korábban meglévő súlyos konfliktusokat ma már a történelemkönyvek tárgyalják. Úgy véli, hogy az ellentétek mára feloldódni látszanak, s a két nemzet között a múlt közös szálai elsősorban a megértésre és az emlékezésre késztetnek.

 

 

Szentes, 2003. 11. 03.