2002. május 13.

Április havi Programok

 

Április havi Moziműsor

Utolsó simítások

 

 

A Széchenyi liget bejáratánál levő II. világháborús emlékművet május 8-án 17 órakor avatják újra.

A napokban készült el a márványtalapzat amelyen megtalálható az a közel 700 név akik áldozatul estek a világháborúnak. 

Szentes, 2002. 05. 06.

 

 

Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny

 

 

 

A Deák Ferenc Általános Iskola és Damjanich János Tagiskola rendezte meg 2002. április 27-én a Simonyi Zsigmond Helyesírási Verseny megyei fordulóját. A képen látható, hogy az utolsó másodperceket kihasználva is a helyes írásra koncentráltak, nemcsak a diákok, hanem a tanárok is.

 

Végeredmény:

 

5. osztály:

1. Sípos Hédi: Makó, Belvárosi Ált. Isk. Felk. nev.: Viszmeg Ferencné

2. Bálint Ilma: Szeged, Jerney János Ált. Isk. Felk. nev.: Márta Zoltánné

3. Raffay Rea: Szentes, Klauzál Gábor Ált. Isk. Felk. nev.: dr. Keresztesné Farkas Erzsébet

 

6. osztály:

1. Varga Viktória: Szentes, Koszta József Általános Isk. Felk. nev.: Tóthné Hlavács Mária

2. Szeles Annamária: Szeged, Tarjáni Magyar-Német Ált. Isk. Felk. nev.: Fülöpné Sz. Ibolya

3. Rátkai Adél: Makó, Almási Utcai Ált. Isk. Felk. nev.: Süvegesné Kincses Tímea

 

7. osztály:

1. Kollár Balázs: Szeged, SZTE JGYTF-i Kar, Felk. nev.: Pappné Szabó Mária

2. Locskai Nóra: Szeged, Madách Imre Ált. Isk. Felk. nev.: dr. Kertész Józsefné

3. Maróti Veronika: Szeged, Madách Imre Ált. Isk. Felk. nev.: dr. Kertész Józsefné

 

8. osztály:

1. Szabó Tamás: Szeged, Radnóti Miklós Ált. Isk. Felk. nev.: Papp Ferencné

2. Süveg Krisztián: Szeged, Béke Utcai Ált. Isk. Felk. nev.: Dr. Hegedűsné Gera Éva

3. Szihalmi Csilla: Arany János Ált. Isk. Felk. nev.: Ragályné Kispéter Gyöngyi

 

A Kárpát-medencei döntőbe az 1. helyezettek jutottak be, melynek időpontja: május 25.

Helyszín: Budapest, ELTE BTK

Szentes, 2002. 04. 29.

 

 

Magyar Mária fotótárlata

 

 

 

A Koszta József Múzeum Fridrich János Fényirdájában nyílt meg Magyar Mária fotókiállítása 2002. április 26-án. A művésznőt Nagy István a szentesi Fotókör vezetője mutatta be és ajánlotta az érdeklődőknek a női finomsággel elkészített fotókat.

Szentes, 2002. 04. 29.

 

 

Sárkányölő Szent György

 

 

 

2002. április 24-én György napján Berkecz István nyitotta meg a Gyermekkönyvtárban megrendezett Sárkányölő Szent György ábrázolására kiírt pályázatra beérkezett művek kiállítását. A Szent György Lovagrend Priorja - lovag Imre Károly - által a Szent Erzsébet Általános Iskola rajzszakköre részére kiírt pályázatra beérkezett műveken a gyerekek fantáziájára volt bízva, hogy miként képzelik el Sárkányölő Szent Györgyöt.

 

Szentes, 2002. 04. 25.

 

Internetezés feltételei!

 

 

A Városi Könyvtárban a Széchenyi terv pályázatának támogatásával 6 db multimédiás gép áll rendelkezésére az olvasóknak, hogy ismereteiket és tudásukat az Interneten keresztül gyarapíthassák.

A számítógépek és az Internet használatának vannak feltételei, így mielőtt igénybe vennénk ezt a szolgáltatást tájékozódjunk az Internetes olvasóterem házirendjéről!

 

Házirend!

Szentes, 2002. 04. 23.

 

 

Az ámokfutásból baleset

 

 

 

2002 április 29-én az Ady E. utcán tömeges baleset történt, aminek 3 és fél autó látta kárát. Előzetes vizsgálatok alapján egy ámokfutó (száguldó) Wartburg vezetője okozta a tömeges balesetet, amiben a vétkes autón kívül még két autó tört totálkárosra. Ebben az ütközésbe két vétlen taxi is belekeveredett, de csak az egyik úszta meg "fél oldal" cserével, mert a másik a Közgé előtt található fa oldalán landolt.

A Wartburg vezetője futva menekült a helyszínről, de a szemtanuk a szomszédos utcában utolérték, és megakadályozták, hogy elhagyja a balesethelyszínét. Az ügyben a rendőrség folytatja a vizsgálatot.

Szentes, 2002. 04. 30.

 

 

Nyílt nap a laktanyában

 

 

 

2002. április 25-én tartotta nyílt napját a II. Rákóczi Ferenc dandár. A felsorakozott katonák ugyan csak egy napot töltenek még a laktanya kötelékében, mert a másnap már a szabadság (leszerelés) napja. Mezei Gábor dandár tábornok elismeréseket adott át a katonáknak, és utána ünnepélyesen is megnyitottnak nyilvánította egy napra a katonaság kapuit az érdeklődők, családok és barátok számára.

 

 

 

Bemutató fegyvereket próbálhatták ki a gyerekek, a toborzó és a katonaságot népszerűsítő sátor előtt.

 

 

 

A megnyitó után a legnagyobb érdeklődés a búvárok iránt volt, ahol különböző mentési gyakorlatot mutattak be. A kétéltű járművek jól bírták az óvodások rohamát, csak a be ill. kiszállásnál volt szükség egy kis katonai segítségre.

 

 

 

Játékos vetélkedők, zsákban futás, kötélhúzás és még megannyi sportversenyeken mérhették össze képességüket a fiatalok.

 

 

 

Tizenegy órakor egy tűzoltó bemutatót láthattunk, ahol először egy égő autókarosszériát oltottak el, majd miszlikre vágták azt.

 

 

 

 

 

A délután a kulturális programot szerveztek, ahol több együttes is fellépett. Nemcsak a zenét, hanem az énekesnő is gyorsan körükbe fogadták a katonák.

 

 

Forgács Gábor népszerű humorista mulattatta a nyílt nap végén a honvédeket. Akik már a másnapi leszerelésre készültek.

Szentes, 2002. 04. 26.

 

 

Nem a Kossuth térre költözik!

 

 

Április 23-én a tűzoltók segítségével szétbontották a II. világháborús emlékművet a Kurca partján, a Széchenyi liget bejáratánál.

A sokak által csak "kamionfogónak" nevezett emlékművet nem költöztetik át a Kossuth térre a közhiedelemmel szemben, hanem egy márványtáblával egészítik ki amin megtalálható a II. világháborúban elesett szentesiek névsora

 

 

 

Az emlékmű két méterrel költözik odébb, hogy a Kurca parti sétány megközelíthetőbb legyen.

 

 

 

Az emlékmű szobor részét levették és átszállították Csongrádra Máté István szobrászművészhez, aki elkészíti a megújult emlékművet, ami új alapra költözik.

Szentes, 2002. 04. 24.

 

 

Lampionok versenyben

 

 

 

Az elmúlt hetekben nem unatkoztak a Gyermekkönyvtárba látogató gyerekek, mert az április 30-án megrendezésre kerülő lampion versenyre készültek. Több mint 80 lampiont készítettek el amiben már modern mécses világít (zseblámpa izzó) amit a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola diákjai építettek össze.

Szentes, 2002. 04. 30.

 

 

Ki hozza a kisgólyát?

 

Nagy izgalommal várták, nemcsak a szentesiek hanem a szakemberek is, hogy a sokak által csak "Gólyás ház"-nak nevezett volt Szövetkezeti központ tetején található új fészket hogyan fogadják az érkező gólyák.

 

 

A tűzoltók áldozatos munkája meghozta gyümölcsét, mert a gólyák gyorsan megbékéltek a gondolattal, hogy egy új stabil környezetben alapíthatnak fészekcsaládot.

 

 

 

Április 24-én kora délután már ki is próbálták, hogy egy  "ÁTKELEPELT FORRÓ ESTÉT"  is kibír ez a fészek. 

Szentes, 2002. 04. 25.

 

 

HOPP!

 

 

A kellemes időt kihasználva a testnevelés órákat szabadtéren tartják meg az iskolák testnevelő tanárai, mert vannak sportágak amiket tornateremben nem lehet gyakorolni. A Klauzál Gábor Általános Iskolában éppen a magasugrás és a távolugrást keresztezték, mert az ugrás ívét is gyakorolni kell.

Szentes, 2002. 04. 25.

 

 

A két "legjobb fej!"

 

                               

Zsolnay Beáta                                                                       Hajdú Huba

A szentesi Ifjúsági és Diákönkormányzat ebben az évben is megválasztotta a város legnépszerűbb diákját. Az oktatási intézmények által javasolt diákok közül az idén Zsolnay Beáta, a Damjanich János Általános Iskola, és Hajdú Huba, a Horváth Mihály Gimnázium tanulója nyerte el a kitüntető címet.

Szentes, 2002. 04. 23.

 

 

Tört mozgás a Főutcán!

 

 

 

Szentesen az un. Görög sarokban délutánonként hangos hipp-hopp zene szól, mert a fiatalok FREESTYLE módon a Break, Elektric Bougie, Hipp-Hopp mozdulatokat gyakorolják. Az akrobatikus mozdulatokhoz elengedhetetlen a síkos felület, amit télen az iskolák folyosóján lévő kövezet adta, de a jó idő eljövetelével irány a szabad tér, a szabad platz!

Szentes, 2002. 04. 18.

 

 

PINOKKIÓ JÁTSZÓPARK

 

 

Március 28-án került felavatásra a kertvárosi városrészben a Pinokkió játszópark. Szirbik Imre polgármester vágta át a gyerekeket visszatartó nemzeti színű szalagot, mely után a tömeg megrohamozta a játszóparkot.

 

 

 

Az új fajátékokat hamar birtokukba vették a gyerekek. A szülők csak úgy szaladgáltak a utánuk.

 

 

 

A játszótér bejárati oldalán 6 facsemetét ültettek el, a kertvárosi óvoda és iskola képviselői, a város és megye vezetői, és a kivitelezők. 

Szentes, 2002. 03. 29.

 

 

POLLÁK NAP

 

Március 26-án rendezték meg a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában a Pollák napot. Ilyenkor sportversenyeket, ügyességi vetélkedőket rendeznek az iskolában.

Április 1-én, a bolondok napján vagy az ahhoz legközelebbi tanítási napon szokták megrendezni e napot.

 

 

 

Kerékpáros és motoros ügyességi versenyen mérték össze magukat a tanulók a kosárlabda pályán felállított akadálypályán.

 

 

 

Évfolyamok közötti kispályás labdarúgó mérkőzések voltak a sportpályán.

 

 

 

A nyelvi laborban az angol nyelvi vetélkedőn, a számítástechnika teremben StarCraft és Quake számítógépes játékokban mérhették össze magukat a fiatalok.

Ezen a délelőttön még számtalan verseny (sakk verseny, helyismereti vetélkedő, pingpong verseny, activity show) volt, amiknek az eredményét délben hirdették ki.

Szentes, 2002. 03. 27.

 

 

 

Kontavill Szentesi VK - Újpest  8 : 9

 

 

 

Április 21-én a vízilabda bajnokságban 1-8. helyekért folytak a küzdelmek, amiben a szentesi csapat az UTE-t fogadta hazai környezetben. Pólós fiaink nem szeppentek meg a neves ellenféltől. Több játékos kihozta magából a legjobbat, így tett idegenlégiósunk Kemeneckíj is akinek két szép csavart góljának örülhetett a hazai közönség.

Az ifjúsági válogatottban játszó szentesi Somogyi Balázs két akció góljával is hozzájárult a tisztes helytálláshoz, de ezek a kiemelkedő teljesítmények kevésnek bizonyultak a győzelemhez.

Szentes, 2002. 04. 22.

 

 

MÉH Szentesi TE - Békés FC 6 : 0

 

 

Szentesi TE a békési futballistákat fogadták a szentesi sportpályán április 21-én. A gőzerővel hajtó békésiek az első félidőben jól tartották magukat, mert döntetlennel fordulhattak a második félidőre. 

 

 

 

A képen látható sárga mezben szaladó Tóth Csaba sajnos nem tudta befejezni a mérkőzést mert egy szerencsétlen összefejelésben ő maradt alul, és egy kb. 1,5 cm-es sebet szerzett kobakjára, amit össze kellett varrni.

A második részben a fizikálisan jobb kondícióban lévő szentesiek fél tucat góllal meghiúsították, hogy pontot szerezzen a Békés focicsapat.

Szentes, 2002. 04. 22.

 

 

NAP, mint nap SPORT

 

 

 

A NAP (Nemzeti Atlétikai Program) több próba bajnokság tavaszi fordulójára került sor a sportpályán ahol, az 1. ill. 2. korcsoportba tartozó csapatok mérhették össze teljesítményüket az atlétika több ágában. Volt itt váltófutás, távolugrás, kislabda hajítás, 40 ill. 60 méteres síkfutás.

 

 

Szentes, 2002. 04. 30.

 

 

Szentes - Hódmezővásárhely 0 : 2

 

Koncz Zsolt tört előre, de mindez kevés volt a szépítéshez.

 

2002 május 5-én bajnoki rangadón találkozott a Szentesi TE (sárga) a Hódmezővásárhely (piros) csapatával Szentesen a Sportpályán. Közel 500 néző szurkolta végig az izgalmakban nem szegényes mérkőzést. Igaz az első félidőben a Vásárhely megszerezte a vezetést, de nem látszott behozhatatlan előnynek az egy gól. A második félidőben szinte félpályán folyt a mérkőzés, mert a Szentes kétségbe esetten próbált fordítani mindaddig, amíg egy ellentámadás után 2 : 0 nem lett. 

Szentes, 2002. 05. 06.

 

 

Szentesi Kinizsi - Derekegyház  2 : 0

 

 

2002 május 4-én a szentesi Sportpályán a Kinizsi (kék-fehér) csapott össze Derekegyház (zöld-fehér) csapatával a Megye III. bajnoki csoportban.

Szentes, 2002. 05. 06.

 

 

 EZ + AZ 

 

 

 

Az Ifjúsági Házban vidám zenés műsoron szórakozhattak az érdeklődők április 12-án, ahol Poór Péter és Madarász Katalin vidám zenés műsorát tekinthették meg.

Szentes, 2002. 04. 15.

 

 

Kamarakoncert

 

 

Március 23-án szombaton, a Lajtha László Zeneiskolában került megrendezésre Brezovai Zsuzsann (gordonka) és Dancsik Nóra (zongora) kamarakoncertjére.

Szentes, 2002. 03. 25.

 

 

   FRANCIA   

 

        EST       

 

 

A francia művészet és kultúra bemutatkozásában volt részük azoknak, akik ellátogattak március 21-én a Városi Könyvtárba.

 

A Petőfi Sándor Általános Iskola francia tagozatos tanulói pantomim előadást mutattak be.

 

A Horváth Mihály Gimnázium és a Lajtha László Zeneiskola növendékei és tanárai közreműködtek az est folyamán.

Szentes, 2002. 03. 22.

 

 

Szolnoki szimfonikusok

 

 

A Szolnoki Szimfonikus Zenekar adott koncertet a Lajtha László Zeneiskolában március 18-án a Művelődési Központ hangversenybérletének előadása keretében.

Szentes, 2002. 03. 19.