2002. május 25.

 

Volt tanárok találkozója

 

 

A Deák Ferenc Általános Iskola május 10-én találkozót szervezett az iskola volt tanárainak, ahol egy  kötetlen beszélgetésen mesélte el mindenki, hogy miként emlékszik vissza hajdani munkahelyére és milyen érzésekkel lépett be az iskola kapuján.

Szentes, 2002. 05. 14.

 

 

Matematika érettségi 2002

 

2002-ben írnak először közös vizsgát a két iskolatípusban. A példákat tartalmazó tételsorokat a hagyományoknak megfelelően a középiskolai  " ZÖLD"  összefoglaló feladatgyűjteményből állították össze és kedden reggel lezárt borítékból húzták ki.

799.

Oldja meg a következő egyenletrendszert a természetes számok halmazán! x - y = 3; xy - 4 = 0 (9 pont)

 

1750.

Az ABC háromszög csúcspontjai a háromszög köré írt kört 3 : 4 : 5 arányú ívekre bontják. Mekkorák a háromszög szögei? (11 pont)

 

3485.

Egy 2 m hosszúságú sálat akarunk kötni. Ha az első napon 18 cm-t, majd pedig minden nap az előző napinál 4 cm-rel hosszabb darabot kötünk, akkor hány nap alatt készül el a sál? (12 pont)

 

2333.

Egy csonkagúla alaplapja négyzet, oldallapjai vele egyenlő területű szimmetrikus trapézok, fedőlapja felaakkora területű, mint az alaplap. Mekkora a csonkagúla térfogata, ha alapéle 10 cm? (16 pont)

 

3219.

Írja fel a (6; -3) ponton átmenő és a P(-1; 4), Q(2; 5) pontokat összekötő egyenesre merőleges egyenes egyenletét! (8 pont)

 

1597.

Mely valós számokra értelmezhető az

kifejezés? (12 pont)

 

74.

Bizonyítsa be a sinustételt! (12 pont)

 

A diákoknak a példák kidolgozására három óra áll rendelkezésre, a munkához körzőt, vonalzót, szögmérőt, zsebszámológépet és négyjegyű függvénytáblát használhatnak.

Az elégséges osztályzathoz az elérhető 80 pontból 18 pontot, a jeleshez 60 pontot kell elérni.

Szerdán az érettségik a német és az olasz, csütörtökön a spanyol és fizika vizsgákkal folytatódnak.

Az idén érettségire 97.000 jelentkeztek, ebből 71.500-an nappali, 25.500-an esti és levelező tagozaton végeznek.

Szentes, 2002. 05. 14.

 

Érettségi 2002

(Érettségi tételek magyarból)

 

A hétfő reggel 8 óra 5 perckor ismertetett központi magyar érettségi tételek a következők: 

  • A szerelem motívuma Csokonai Vitéz Mihály költészetében vagy

  • Radnóti Miklós Hetedik ecloga című versének értelmezése vagy

  • Jókai Mór egy szabadon választott regényének elemző bemutatása.

Az írásbeli magyar vizsga feladatait hétfő reggel állította össze egy hat-nyolc szakemberből álló bizottság. A nappali tagozatos gimnáziumokban és szakközépiskolákban ezekben a percekben 71 ezer 500 diák kezdte meg az érettségit. Idén esti és levelező tagozaton 25 500-an jelentkeztek érettségire.

Szentes, 2002. 05. 13.

 

 

Majdnem telibe, de csak majdnem!

 

 

Az elmúlt héten újjáavatott II. világháborús emlékművet "kamionfogó"-nak szokták hívni a helybeli lakosok, mert volt már rá példa, hogy az emlékmű mellett állt meg egy kamion a Kurcába csúszás előtt.

Május 10-én, ezen az esős délutánon egy óvatlan mozdulat következtében (na meg emberi mulasztás) majdnem eltalálta a képen látható tehergépkocsi az újonan felavatott emlékművet. Még mielőtt fellélegeznénk előtte közlöm, hogy egy ott sétáló hölgynek nem volt ilyen szerencséje, mert őt elsodorta az autó.

 

Többen kérdezhetik (joggal) mit keresett a városközpontban ez a teherautó. De ha már be is jött a városba, akkor miért nem csatlakoztatta össze a pótkocsi légfékrendszerét. Így a kanyar előtt való fékezés során a pótkocsi szabályosan kitolta az őt vontató gépjárművet az útról. 

Szentes, 2002. 05. 13.

 

 

Fóliablokk és hőközpont

 

 

 

A szentesi Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola Filclair fóliablokkjának és hőközpontjának átadására került sor május 11-én. Az ünnepség lebonyolításába beleszólt az időjárás is, mert az eső elmosta az átadást, de megtapasztalhattuk, hogy milyen védelmet nyújt a növényeknek az új fóliablokk az időjárás viszontagságaival szemben.

 

 

 

Ez a beruházás közel 17 millió forintba került, amit több támogató finanszírozott, hogy minél fejletteb környezetben tudják tanulni a diákok a hajtatásos növénytermesztést.

 

 

 

Egy rögtönzött tanácskozás után úgy döntöttek, hogy az átadó ünnepséget az iskola tornatermében folytatják, ahol Dr. Marton István az FVM főosztályvezetője adta át a létesítményt.

Szentes, 2002. 05. 13.

 

 

Aranyos tűzoltók

 

 

 

Szentesen rendezték meg a Országos Tűzoltóverseny megyei fordulóját május 10-én.

Szentes, Szeged, Hmv. hely, Csongrád és Makó hivatásos tűzoltói mérték össze tudásukat és teljesítményüket. Nagy volt a tét, mert az első helyezett továbbjut az országos fináléba. 

 

A szentesiek egy fiatal csapattal indultak, aminek meg is lett, mert minden kategóriában megszerezték az első helyezést. Így ők utaznak az országos döntőre.

Szentes, 2002. 05. 13.

 

 

Finn delegáció Szentesen

 

 

 

Az elmúlt héten nemcsak kulturális hanem gazdasági és üzleti kapcsolatok ápolására is érkeztek finn vendégek Szentes finn testvérvárosából Kaarina-ból. A delegáció meglátogatott több ipari létesítményt, hogy üzleti kapcsolatokat teremtsenek, majd délután tanulmányozták a termálvíz hasznosításának lehetőségeit. Így ellátogattak egy fűtőházba, majd a Termál Gyógyfürdőbe.

Szentes, 2002. 05. 06.

 

 

"Rejtelmek, ha zengenek"

 

 

Alkotó pedagógusok tárlata nyílt a Városi Galériában 2002 május 4-én.

A kiállítás megnyitón adták át a díjakat.

Fődíj: Patkós László (Kecskemét)

Díjazottak: Slezák Lajos (Békéscsaba), Kolarovszki Zoltán (Békéscsaba), Mészáros Mariann (Kecskemét), Mihály Eszter (Mindszent), Dávidné Gyarmati Zsuzsanna (Békés), Dombóvári Zita (Szarvas), Palásti Ágnes (Szentes), Tari László (Csongrád), Ormos Zsuzsanna (Hódmezővásárhely)

Szentes, 2002. 05. 06.

 

 

Flórián napi gyermekrajz kiállítás

 

 

 

A Művelődési és Ifjúsági Házban nyílt meg a tűzoltóság által kiírt gyermekrajzpályázat tárlata. Koszt György tűzoltóparancsnok adta át a helyezetteknek az ajándékot és megköszönte a pályázaton való részvételt mindenkinek.

Szentes, 2002. 05. 06.

 

 

Hidvégi Péter fotókiállítása

 

 

2002 május 3-án nyílt meg a Városi Könyvtárban Hidvégi Péter (Szolnoki Fotóklub tagja) kiállítása, melyet Szatmári Imre ajánlott az érdeklődőknek. 

Szentes, 2002. 05. 06.

 

 

Ballagás 2002

Képes összefoglaló a szakközépiskolai ballagásokról!

 

Szentes, 2002. 05. 13.

 

 

Szentesi szervezésű nyelvi tábor a külföldi sajtóban

 

 

 

Horváthné Erdős Cecília a Bartha János Kertészeti Szakközépiskola nyelvtanára a következő szavakkal illette a külföldi sajtóban megjelent cikket az általa szervezett nyelvi táborról: "Szakmai munkámnak elismerésének ez a csúcspontja!"

Örömmel újságolta a minap tanárnő, hogy a BBC riportere cikket jelentetett meg egy külföldi szakmai lapban az általa szervezett nyári táborról.

 

A cikk magyar fordítása ITT olvasható!

Szentes, 2002. 05. 15.

 

 

A bolgárkertészkedés hagyományai Szentesen

 

 

2002 május 10-én tudományos ülést tartottak a mezőgazdaság és azon belül a kertészkedés iránt érdeklődő emberek részére. Több előadást hallhattunk a délután folyamán egészen a bulgárkertészkedéstől a növénynemesítésig. Az ülés után tárlat nyílt meg a múzeumban, amely nemcsak írásos, hanem kézzel fogható kellékeket (szerszámokat), tablókat mutat be a Szentes környéki kertészeti munkákból.

 

 

A megnyitón közreműködött Ivánovics Tünde (Újvidék) és Kocsis Zsuzsanna (Bácskatopolya) népdalénekesek.

Szentes, 2002. 05. 13.

 

Újra avatás

 

 

2002 május 8-án avatták újra a II. világháború szentesi áldozatainak nevét megörökítő emlékművet a Széchenyi Liget bejáratánál.

 

 

A hősökre és az áldozatokra Szirbik Imre polgármester beszédében emlékezett meg, majd a történelmi egyházak képviselői megáldották az emlékművet.

 

 

 

Kíváncsi szempárok fürkészték a márványtáblát, és még a megnyitón is jelentkeztek olyan áldozatok leszármazottai, akik nem találták édesapjuk, férjük vagy nagyapjuk nevét. Igaz régóta gyűjtötték az áldozatok neveit, de akik még jelentkeznek mert nem találják szerettük nevét, azok is felkerülnek a márványtáblára. Máté István szobrász gondolt erre, mert a névcsoportok között hagyott ki, helyet. 

 

 

Az emlékmű újjáépítéséért köszönetünket kell kifejeznünk néhai Kőrösi Lajosnénak, hogy hagyatékával lehetővé tette a háború szentesi áldozatai nevének megörökítését.

Szentes, 2002. 05. 09.

 

 

Szerenád 2002

 

 

 

2002 május 9-én este a szokottnál több lovas kocsi rótta Szentes utcáit, rajta egy nagy kupac daloló ifjúsággal. Szép hagyománynak adóztak a középiskolai végzős diákok mert szerenádot adtak "volt" tanáraiknak.

 

 

 

Az érettségi előszele még nem érintette meg őket, inkább a ballagás közeledtét érezték. 

 

 

 

Tanárok és tanárnők meghatódva fogadták a daloló fiatalokat, csak a házőrzők pikkeltek a rögtönzött énekkarra.

 

 

 

Volt olyan osztály akik állatvédelmi szempontból (Ha ló nincs jó a "drótszamár" is!) és a sportos nevelés jeleként biciklivel keresték fel tanáraikat. Mindenesetre ezt az estét mindenki élvezte, csak a lovak nem. 

Szentes, 2002. 05. 10.

 

 

"Valaki szólított ..."

 

 

2002. április 24-én "Valaki szólított ..." címmel Lukács Sándor előadói estjén szórakozhattak a Tóth József bérlettel rendelkezők.

Szentes, 2002. 04. 25.

 

 

Megyei kiskórustalálkozó

 

 

A Petőfi Sándor Általános Iskola szervezésében rendezték meg április 19-én a Tóth József Színházban a megyei kiskórustalálkozót.

 

 

 

Fellépő kórusok:

Szentes: Petőfi Sándor Ált. Isk. Kiskórusa - vez.: Takács Pálné

fuvolán közreműködik Börönte Dóra és Csepregi Stella 

Makó: Belvárosi Ált. Isk. és Művészetek Iskolájának Kicsinyek Kórusa - vez.: Elek Sándorné; 

Szeged: SZTE JGYTF-i Kar Gyakorló Ált. Isk. Kodály Kicsinyek Kórusa,

ed- vez.: Csányi Zsuzsanna és Diamant Ágnes  zongorán kísér: dr. Dombiné dr. Kemény Erzsébet

Hódmezővásárhely: Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskola és a Péczely Attila Zeneiskola Kiskórusa

Vez.: Bányai Lászlóné, zongorán kísér: Majtényi András

Szentes, 2002. 04. 22.

 

 

Megbolondult a számítógépem!

 

 

A szentesi Pom-Pom együttes zenés szórakoztató koncertjét tekinthették meg a Micimackó és a Pinokkió bérlettel rendelkező gyerekek a Tóth József Színházban április 16-án.

 

 

 

A "Megbolondult a számítógépem!" című előadáson nemcsak szórakoztak, hanem ismereteket is szereztek a gyerekek a számítástechnika alapjaiból, mert az együttes jól illusztrálta az E-mail lehetőségét, és a vírusok ártalmát.

Szentes, 2002. 04. 17.

 

 

HMG MUSTRAGÁLA 2002

 

 

A Horváth Mihály Gimnázium Mustragálát rendezett 2002. március 23-én a Tóth József Színházban.

 

Képek a gáláról ITT!

 

Szentes, 2002. 03. 25.

 

 

Utolsó előadás

 

 

Az Ifjúsági Hangversenybérlet utolsó előadását rendezték meg a Szent Anna katolikus templomban 2002. május 7-én. Ezen a hangversenyen egy valódi fúvós és egy részben "billentyűs" és "fúvós" hangszerrel adott koncertet Nagy János (orgona) és Sáfrán Bálint (trombita) 

Szentes, 2002. 05. 08.

 

 

Vonózenekarok koncertje

 

 

A Lajtha László Zeneiskola két vonózenekara adott koncertet május 3-án az iskola "Kodály" termében.

Szentes, 2002. 05. 06.

 

 

Topolyai zenepedagógusok koncertje

 

 

Szentes testvérvárosából érkezett vendégek, a topolyai zeneiskola tanárai adtak koncertet 2002 május 5-én a Lajtha László Zeneiskolában.

Szentes, 2002. 05. 06.

 

 

Kaarina Veitenmöki koncert

 

 

 

2002. május 1.-én a Lajtha László Zeneiskolában adott koncertet Szentes testvérvárosának a finn Kaarina Veitenmöki középiskolának énekegyüttese és a Koszta József Általános Iskola jelenlegi és egykori növendékei.

Szentes, 2002. 05. 02.

 

 

A SZENTESI MŰVELŐDÉSI KŐZPONT BÉRLETES ELŐADÁSAI A 2001/2002-ES ÉVADRA

 

TÓTH JÓZSEF bérlet

A bérlet összesen hat színházi és pódiumjellegű előadást tartalmaz

 

Az évad első előadásának kezdési időpontja:

Október 24. 19.00 óra

 

Ken Ludwig:Vegyes - páros

(vígjáték két részben)

Szereplők: Benkő Péter, Straub Dezső, Mikó István, Nyertes Zsuzsa, Rátonyi Hajni, Rácz Brigitta, Kósa András, Szabó Anikó

 

Müller Péter: Szomorú vasárnap

Szereplők: Gálfi László, Felkai Eszter és Hodu József A Pázmán Mihály Színház művészeinek előadása

 

"Változások"

Hűvösvölgyi Ildikó önálló estje

Közreműködik: Bencze Ilona, Weil Róbert és Dunai Tamás

 

Álom, álom édes álom...

Operettgála világhírű operettekből

Szereplők: Rálik Szilvia, Jankovics József, Faragó András, Fésűs Nelly, Bozsó József A Pázmán Mihály Színház művészeinek előadása

 

Valaki szólított

Lukács Sándor önálló estje

Zongorán kísér: Szentirmai Ákos

 

Lufis Verneuil: Lamberhtier úr

(bűnügyijáték)

Szereplők: Piros Ildikó, Lukács Sándor Rendező: Huszti Péter

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

Bérletek ára: I. hely 4.000; Ft (Földszint I.-X. sor, Erkély I.-IV.sor)

II. hely 3.500; Ft (Földszint XI-XIV.sor, Erkély V.-IX. sor)

 

 

MICI-MACKÓ bérlet

 

A bérlet öt vidám előadást tartogat az óvodásoknak - 10 órai kezdéssel,

a kisiskolások - 14 órai kezdéssel.

Terveink szerint a következő előadások kerülnek bemutatásra.

 

Megbolondult a számítógépem!

A Pom-Pom együttes zenés gyerekműsora

 

Október 10.       Kalap kaland - bábjáték,

Budai Bábszínház

 

November 21.       Ugri és Bugri - bábjáték,

Ezüst Hold Fényszínház

 

Február 05.        Rosszcsont Peti - bábjáték,

Miskolci Csodamalom Bábszínház

 

Március 19.        Aladdin - zenés mesejáték,

Szegedi Miniszínház

A bérlet ára: 800,- Ft

 

 

Komolyzenei hangversenybérletek

 

Általános iskolások hangversenybérlete:

a Filharmónia KHT-val (Szeged) közösen szervezett négy koncertből álló sorozat,

keddenként 14 órakor

A bérlet ára: 600,- Ft Helye: Tóth József Színházterem

 

Komolyzenei hangversenybérlet saját szervezésben a Lajtha László Zeneiskolában 18 órakor

 

2001. október 30. Várjon Dénes zongoraestje

 

2001. november 26. Bogányi Gergely zongoraestje

 

2002. február 26. A Somogyi Vonósnégyes koncertje

 

2002. március A Szolnoki Szimfonikus Zenekar koncertje

 

Hangversenyeinket a Nemzeti Kulturális Alap és a Soros Alapítvány támogatja.

Bérletek ára: 1500; Ft, diákoknak, nyugdíjasoknak: 1200; Ft

Bérletárusítás 2000. szeptember 10-étől a Tóth József Színházteremben.

Hangversenybérletek a zeneiskolában is válthatók.

Pénztári órák: hétköznapokon 10-13-ig és 15-17 óráig 

Jó szórakozást kívánunk!