2002. március 1.

 

Február havi Programok

 

Február havi Moziműsor

 

Lombtakarítás

 

 

A kertészek ideje most jött el, mert a tél által lefagyasztott lombkoronát szedik össze a Széchenyi Ligetben.

Szentes, 2002. 02. 18.

 

 

Szabadidős Bál

 

 

A Szabadidős Sportklub 2002. febr. 16-án rendezte meg farsangi mulatságát a Diákélelmezési konyhán, ahol egy rövid közgyűlés után elismeréseket adtak át a kimagasló támogatóknak és szervezőknek. Ebből az alkalomból Szirbik Imre polgármester a Magyar Technikai és Tömegsportok Országos Szövetségének elismerését vehette át.

A rövid ünnepség után mindenki a táncparkettre fordította figyelmét, ahol a Sportklub tánccsoportja ropta el a nyitó táncot. Egy gyors vacsora után már a TÁNC került a középpontba.

 

Szentes, 2002. 02. 18.

 

 

VÉGE a Zimmer Frei-nek

 

 

Életbe lépett a tavaly novemberben elfogadott nyelvtörvény, melynek értelmében a reklámok, hirdetések és a közterületeken, üzletekben elhelyezett feliratok szövegét magyarul kell megjelentetni. A jogszabály nem vonatkozik a már meghonosodott kifejezésekre, cégnevekre és márkanevekre. A már korábban elhelyezett feliratokat és reklámokat az év végéig kell az előírásoknak megfelelően átalakítani. Az előírás szerint azonban a szabályoknak úgy is meg lehet felelni, ha két nyelven - magyarul és idegen nyelven - is feltüntetik a szöveget. A magyar nyelven kiadott sajtótermékekben, valamint a magyarországi műsorszolgáltatásokban közzétett reklámok szövegét, továbbá a közterületeken, üzletekben elhelyezett feliratokat magyar nyelven kell megjelentetni. Eszerint az osztrák határ melletti fogorvosok nem írhatják ki, hogy Zahnarzt; a Balaton parti nyaralók tulajdonosai is levehetik a Zimmer frei feliratot és a fejvadász cégek sem tehetnek közzé idegen nyelvű álláshirdetést. A jövőben a cégek nemzetközi kampánya során is magyarra kell fordítani a reklámszlogent.

Szentes, 2002. 02. 18.

 

 

Illóolajok alkalmazása a mindennapokban

 

 

 

Február 7-én a szentesi Városi Könyvtárban "A szépség illata: illóolajok alkalmazása a mindennapokban" címmel tartott előadást Besenyei Gáborné és Lengyelné Bari Mária.

 

 

Mi az illóolaj?

Az illóolajokról általában /részlet az előadásból/

 Az illóolaj egy adott növény valamennyi illékony vegyületének összessége. Mindig sok vegyületet tartalmaz. Az illóolajokat használja az aromaterápia különböző gyógyeljárásokra.

Az illóolajos növényeket és a belőlük előállított illatos-aromás anyagokat évezredek óta használják testápolásra, gyógyításra, vallási szertartásokon. De az ipar szintetikus termékeinek megjelenésével háttérbe szorult használatuk. Az utóbbi évtizedekben azonban újra felismerték, hogy a növényi anyagok, köztük az illóolajok gyógyhatása mással nem pótolható. 

Nagy lendületet adott az illóolajok elterjedésének, hogy 1980-ban megjelentek az első aromalámpák. 

Az aromaterápia két fő csoportra osztható: -orvosi aromaterápiára és -aromakológiára. 

Az orvosi aromaterápia az illóolajok belsőleges alkalmazását takarja. Mint a neve is mutatja, csak orvos vagy megfelelően képzett aromaterápiás szakemberjavaslatára alkalmazzunk illóolajat belsőleg! 

Az aromakológia 1982-ben lett hivatalos tudomány. 

Ide tartozik az illóolajok külsőleges alkalmazása: -a párologtatás -bedörzsölés -aromafürdő -inhalálás -masszázs -borogatás, vagyis az egészségmegőrzés, a közérzetjavítás ill. kisebb-nagyobb egészségügyi és esztétikai problémák kezelése. 

Némely olaj bőrirritációt okozhat. Az első alkalmazásnál bőrpirosodást, viszketést okozhat, ami átmeneti állapot. Bőrérzékenyítő hatást többszöri alkalmazás után válthat ki valamely olaj, ami tartós állapot. A fototoxikus hatás is jellemző némely olajra, ami azt jelenti, hogy bőrre kenve és UV A sugárral érintkezve komoly bőrgyulladást okoz. Ezért használatuk után 12 óráig nem szabad napozni vagy szoláriumozni.

Szentes, 2002. 02. 07.

 

 

 SUSANNA KONCERT 

 

 

Az elmúlt évben már adott koncertet (igaz szűk körben) SUSANNA a Koszta József Múzeumban található zenegép. Ebben az évben, és mit ad Isten éppen Zsuzsannák napján újra dalra fakad. Az RTL KLUB Fókusz című műsorában is hallatta hangját, és ezzel kívánta felhívni magára ország, világ figyelmét. Az "énekesnő" már elkezdte a hangolást, hogy a koncerten elkápráztassa a hallgatóságot.

 

SUSANNA KONCERT

2002.  február 19-én 16.30 órakor a

Koszta József Múzeumban, amire várják az érdeklődőket.

Szentes, 2002. 01. 22.

 

 

Díjat nyert origamit ünnepeltek

 

 

 Nagy öröm érte a Kossuth utcai "Mesevár" Óvoda Napraforgó nagycsoportját az elmúlt napokban. A művészeti nevelésre is nagy gondot fordító óvodapedagógusok munkájának eredményességét mutatja, hogy a gyerekek országos pályázaton nyertek 100. 000 Ft -ot. A Generáli Providencia Biztosító Életvonal Rt. hirdetett országos pályázatot óvodások és diákok számára, hogyan kell helyesen közlekedni?" címmel. 

A több mint ezer, különféle technikával készített pályamunka közül a zsűri választotta ki a száz színvonalas alkotás közül a Kossuth utcai óvoda origamiját is. A nagycsoport öröme az óvoda valamennyi gyermekének öröm, hiszen a nyereményt olyan mozgásfejlesztő fajátékra fordítják, amely az óvoda udvarát fogja még szebbé és kedvesebbé varázsolni.

Szentes, 2002. 02. 20.

 

 

Elindulhat a strand rekonstrukciója!

 

 

2002. február 13-án Szirbik Imre polgármester és Koreck Ferenc a Délépítő Rt. vezérigazgatója aláírta a strand átépítésének szerződését.

A Széchenyi-terv turizmusfejlesztési programján nyert pályázati pénzből megvalósulhat a szentesiek álma, az élményfürdő. Új termálvizes medencék épülnek és egy óriás csúzda.

 

 

Az építkezésnek áldozatává válik sokak kedvence a BRÜG. A hetvenes években ez a kismedence szökőkútként üzemelt, majd utána vált medencévé. Nevezték "őt" pancsolónak, kacsaúsztatónak, de a legelterjedtebb megnevezése a BRÜG.

A következő hetekben elkezdődik a strandi beruházás, mert a kabinsort már lebontották, a játszóteret is megszüntették, és hamarosan a BRÜG is darabjaira hullik.

 

Íme a terv:

 

Szentes, 2002. 02. 13.

 

 

                                                                            

VÁLASZTÁS 2002

                                                                           

 

HIRDETMÉNY

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE KITŰZTE

A 2002. ÉVI ORSZÁGGYŰLÉSI ÁLTALÁNOS VÁLASZTÁSOKAT.

 

AZ ELSŐ FORDULÓ NAPJA:

2002. április 7. vasárnap

A MÁSODIK FORDULÓ NAPJA:

2002. április 21. vasárnap

 

Az Országos Választási Iroda hirdetményét itt lehet megtekinteni!

Szentes, 2002. 02. 12.

 

Kerekasztal konferencia az EU-ról!

 

 

A szentesi Klauzál Gábor Általános Iskolában "Elképzelések és esélyek az uniós csatlakozásra" címmel kerekasztal konferenciát rendeztek február 12-én.

A meghívott vendégek: Lupták Zoltán a Külügyminisztérium munkatársa, Nyerges Gusztáv a Regionális EU Pont vezetője, Michel Caron a Comenius program koordinátora

Az érdeklődők kérdéseket tehettek fel a vendégeknek az EU csatlakozással,  az EU-ban való továbbtanulással és munkalehetőségekkel kapcsolatban.

Szentes, 2002. 02. 13.

 

 

Oszlopdöntés

 

 

 

Furcsa közlekedési balesettnek voltak áldozatai a Mátyás király utcai lakosok. Február 8-án, délután három óra körül egy Lada személygépkocsi nagy sebességgel akart bekanyarodni a Kossuth utcáról a Mátyás király utcára. A képekből kiderül, hogy egy picit elszámította magát a sofőr és felkapott az útpadkára és a villanyoszlopnak ütközött. Nem vesztette el lélekjelenlétét a LADA (!) vezetője, mert egy rövid tolatás után már száguldott (!!!) is tovább.

A probléma csak az, hogy ennél az oszlopnál jön fel a felszínre a földkábelből az egész utca áramellátása. Késő estére állították helyre a DÉMÁSZ dolgozói a hálózatot. Az utcában két söröző is erről a hálózatról kapja az áramot, így elég nagy forgalomkiesést tudhatnak magukénak, nem beszélve az autósról, mert a villanyoszlopot Szegedről kellett hozni. Az autó tulajdonosa megúszta az oszloppal való találkozást, de a pénztárcája igen csak ürülni fog. Az esetnek többen szemtanúi voltak, akik felírták a rendszámot, így a rendőrségnek könnyű dolga van a tettes előkerítésében.

Szentes, 2002. 02. 10.

 

 

A hattyú halála

Írta: az élet!

 

 

Február 6-án a reggeli órákban riasztották a Közterület Felügyeletet, hogy Szentesen a Makai híd szomszédságában találtak egy bütykös hattyú (Cygnus olor) tetemet. A felügyelet riasztotta a Gyepmestert, hogy szállítsa el a "kis" hattyút és Gombos András elrendelte az állat felboncolását, hogy kiderítsék mi okozta a védett állat halálát. A bámészkodók szomorúan nézték a hattyút és felháborodtak, hogy szegény madarakat a "jószívű" emberek degeszre etetik kenyérrel. Sajnos a madarak zúzógyomra nem képes feldolgozni a puha kenyeret, de a hattyúk is megesznek mindent, amit eléjük dobnak. Fontos, hogy kiderüljön, hogy gondatlanság, betegség, vagy baleset okozta szegény pára vesztét.    

A boncolást követően Dr. Hobot László állatorvos megállapította, hogy krónikus szívelégtelenség és szívgyulladás okozta a halált. 

Figyelmeztetett, hogy ha lehet ne etessük a hattyúkat felelőtlenül, mert a jó szándék könnyen visszásra fordulhat. Ha mégis adni szeretnénk nekik valamit, akkor kérjük ki az állatorvos véleményét.

 

Szentes, 2002. 02. 06.

 

 

Pollák szalagavató

 

 

2002. február 15-én az Ifjúsági Házban tartotta a Pollák Antal Ipari Szakközépiskola a Szalagavató Bálját.

Nagy Gyuláné igazgatónő beszédében figyelmeztetett, hogy nemsokára itt a mindent eldöntő vizsga, tehát a mai mulatság után mindenkinek jól kell beosztania a tanulásra szánt idejét.

 

 

Kovács Attila és Bodrits Istvánné a végzős osztályok osztályfőnökei.

 

 

Az ünnepség után a nyitó táncot László Csaba új párjával Szögi Szilviával mutatta be. Az új páros itt mutatkozott be először a szentesieknek. 

Szentes, 2002. 02. 17.

 

 

Gondolatok a Valentin naphoz

 

 

Február 14-én, Bálint napján a Városi Könyvtárban hallhattunk egy érdekes előadást, melyben a nálunk tizen éve meghonosodó  Valentin's Day (Valentájnsz Déj, Valentin Nap) gyökereinek felkutatására tett kísérletet Rózsa Gábor mérnök-muzeológus.

Szent Valentin emlékére neve napján világszerte megajándékozzák szeretteiket az emberek a szerelmesek napján. Valentin kultusza a II. századra vezethető vissza, ekkor élt Valentin. A legelterjedtebb történet szerint Valentin keresztény hite miatt II. Claudius börtönében sínylődött, s a börtönőr leányának visszaadta a látását. Mielőtt 270. február 14-én kivégezték, a leánynak egy üzenetet küldött: "A Te Valentinod." Így vált ez az üzenet világszerte is ismertté. 496-ban Gelasius pápa rendelte el, hogy Szent Valentin napját február14-én ünnepeljék. 

Az angolok már 1446-ban ünnepelték ezt a napot. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek. A XIX. században már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek ezen a napon. Magyarországon 1990-ben éledt fel e nap megünneplése.

 

 

Szentes, 2002. 02. 15.

 

 

LESZERELTÜNK!

Kilenc hónap után újjászülettünk!

 

 

Január 31-én hajnali fél 5-től újra szabadok! Véget ért a katonaélet! A képen az ügyelet lepedő a bajtársak aláírásával és útrabocsájtó "szép" üzeneteivel.  

Korán keltek a katonaság szomszédságában lakók, mert reggel 4 óra 30 perckor engedték ki a leszerelő katonákat a laktanyából, akik dalolva vonultak az ügyeletes szomjoltó műintézményekbe, hogy a együtt ünnepelték a szabadulás örömét. Volt akit a kedvese várt a kapuban, de többek úgy nyilatkoztak, hogy ez a nap a katonatársaké és csak holnap utaznak haza családjukhoz.

Szentes, 2002. 02. 01.

 

 

Újabb kérés!

Sült tök és a csíramálé.

 

Idézet egy napokban kapott levélből:

"A marhapörkölt jó húzás volt (bár én alig eszem húst). Nekem tudod mi hiányzik? A csíramálé meg a sült tök. A sült tökkel egyszer próbálkoztam, de vagy a tök nem volt az igazi, vagy a módszereim. A csíramálé elkészítéséről azonban halvány gőzöm sincs. Az valószínűleg egy szentesi "MAGIC", nem igaz?"

Üdvözlettel: Ildikó. Spanyolország, Fuengirola-Malaga

 

Kedves Ildikó!

Íme a kér és kívánt két csemege, amit Szentes és vonzáskörzetén kívül élők nem ismernek.

És a recept?

Ha a képre rákattintasz akkor elolvasható a titkos recept!

Sok sikert az elkészítéshez!

 

  -

 Sült tök                                                                           Csíramálé

Szentes, 2002. 01. 31.

 

 

Kiránduljunk! Nézzünk világot!

 

Ildikó küldött pár képet városáról a spanyolországi Fuengirola-Malaga-ról, amit szívesen közzéteszünk.

 

 Ezúton felkérek minden Magyarországtól távol élőt, de szívében szentesit, hogy küldjön képet környezetéről, amit közreadunk. Egy pár sorban leírhatják, hogy mit láthatunk a képen.

 

Igaz még messze van a nyári szünet, de jól esik nézegetni a képeket, a távoli városokat.  

 

 

 

 

Szentes, 2002. 01. 31.

 

 

A kutya az ember leghűségesebb barátja! De meddig?

 

 

Bizton állíthatjuk, hogy addig ameddig el nem jön a telihold! Mert január 30-án hajnali 2 óra 5 perckor járt a legmagasabban a Hold, amikor ha kifüleltünk az udvarra (utcára) igen hangos kutyaugatás és vonyítást hallhattunk. Ezekben a napokban többen panaszkodtak fejfájásra, álmatlanságra, de nekik van egy jó hírünk, holnaptól már fogyó Hold lesz fent az égbolton.

Szentes, 2002. 01. 30.

 

 

Pirított tarhonya és marha pöci!

 

 

Furcsának tűnik, hogy mit keres étel az újságban? Hajdanában danában a zsíros kenyeret újságba csomagolták, de nekünk sikerült ezt a tányért becsomagolni, hogy egészen a tengeren ill. óceánon át elküldjük.

És, hogy miért?

Egy lelkes olvasótól megkérdeztem, hogy mi azaz étel amit azóta nem evett, amióta elköltözött Szentesről? 

 

"..hat ez tenyleg erdekes kerdes...es sokat gondolkoztam rajta...es arra jutottam hogy a tarhonyas etelek, gondolok itt a piritott tarhonya levesre, a tarhonyas krumplira ( nem tudom te ismered-e), na meg a marha porkolt piritott tarhonyaval... Azt hiszem ezek amik leginkabb hianyoznak, mivel itt Amerikaban (en Woodland Hillsben elek, ez egy kulvarosa Los Angelesnek) ezt nagyon ritkan lehet megvenni, nehez megtalalni meg a specialis helyeken is."

Íme a pirított tarhonya marhapörkölttel!

Az Internet akkor lesz fantasztikus, ha ezt az ételt el lehetne küldeni akár e-mail-ben, de amíg ezt feltalálják, addig is a étel képét drótpostázzuk az USA-ba.

 

Szívesen várjuk az ételkívánságokat és észrevételeket, és hogy kinek milyen étel hiányzik a legjobban külhonban. 

Szentes, 2002. 01. 24.

 

 

Tavaszodik???

 

 

Igaz januárt írunk, de az időjárás meglepett mindenkit, mert a napközbeni 10 Celsius fok, nemcsak a külső hőmérsékletet melengette, hanem a fiatalok szívében is elhozta a tavasz hangulatát. A kisgyermekes anyukák a napsütésben sétálgatnak, kiszabadulva az otthon környezetéből, a fiatalság fityiszt mutat az illemnek és a belső értékek felfedezésének hódolnak. Ebben a szép időben olvad a még megmaradt hó, és a jégpályák átalakulnak tavakká. És hogy meddig marad így az időjárás? Hétvégére már mondják az esőt, havat és a hideget.  

Szentes, 2002. 01. 24.

 

 

Szentes - Vasas

2:11

 

 

A szentesi vízipólós fiúknak nem volt könnyű dolguk ezen a hétvégén, mert szombaton Szegeden, vasárnap hazai környezetben játszottak bajnoki mérkőzést.

Szegeden igazi küzdelmet láthattunk, ami abból is kiderül, hogy mindkét csapatnál két-két játékost állítottak ki cserével végleg. Az utolsó másodpercig kérdéses volt, hogy a pontokat ki hozza el, de a végén mindkét csapat részesül a megnyerhető pontokból, mert 11:11 lett a végeredmény. 

Vasárnap a Vasas Plaket érkezett Szentesre és jöttek, pólóztak és vittek! Mármint pontokat. A szegedi mérkőzés nemcsak fizikailag, de idegileg is elég sokat kivett a szentesi csapatból.

A vasárnapi mérkőzés végeredménye 11:2 a Vasas javára.

Szentes, 2002. 02. 10.

 

 

MÉH Szentes - Orosháza

3:3

 

 

Február 5-én délután fél háromkor találkozott edzőmérkőzésen  a szentesi csapat az orosházi legénységgel a Spartacus sportpályán. A bajnokság folytatása előtt igen komoly alapozásba és edzőmérkőzésekbe kezdett a Koncz gárda. A hétközi mérkőzésekre szépszámú közönség látogat ki, de kell is a bátorítás a fiúknak, mert az időjárás nem fogadta kegyeibe a csapatokat.

Szentes, 2002. 02. 05.

 

 

Gálvölgyi János: "Én szeretem a focit!"

 

 

A népszerű színművész szavait osztja a AL-KO Szentesi TE női futballcsapata, mert Ők is szeretik a focit. Ezért a hétvégén megrendezésre kerülő teremlabdarúgó bajnoki fordulón "csendes" tiltakozásuknak adtak "hangot" amikor tüntettek az ellen, hogy a megyei napilapok nem a tények és az eredményeik alapján ítélik meg a női labdarúgást.

 

 

A tiltakozás után jöttek a mérkőzések, amin a Szeged, Dévaványa, Salgótarján és Szentes női focicsapatai vettek részt.

Szentes, 2002. 02. 03.

 

 

Bravúr a ligeti strandon!

 

 

Január 30-án a szentesi pólósok hazai pályán folytatták a küzdelmet az OB. I. rájátszásában. A BVSC (az egyik esélyes a bajnokságban), kezdettől fogva nem vette komolyan a szentesi pólósok akarását. Amikor a fiaink 2-0 ra elhúztak az első negyedben, akkor jött a fővárosi csapat első sora a vízbe. Nem sikerült kiegyenlíteniük, mert a házigazdáknak nem volt mit veszíteniük, és ezért igen csak odafigyelve pontos csapatjátékot játszva kivívták a győzelmet. A Gerendás legénység, amikor látta, hogy nemhogy győzni, de még egyenlíteni sem tudnak, akkor igazi pankrációvá vált a mérkőzés. Szakadtak a nadrágok, sapkák és szinte forrt a víz. Az utolsó másodpercek közeledtével igencsak gyomorgörcse lett mindenkinek, mert az OSC elleni mérkőzés, a biztos győzelem ekkor úszott el. A hibákból tanulva. jó labdatartással, pontos passzokkal sikerült megtartani az eredményt, így Szentesről üres kézzel távozott a BVSC vízilabda csapata.  

 

Gerendás György tanácstalanul figyeli játékosait, aki picit félvállról vették a mérkőzést. 

Szentes, 2002. 01. 31.

 

 

Ferencváros - Szentes

9-5

 

 

A szentesi pólósok nem tudták kihasználni a hazai pálya előnyét, pedig mindent megtettek annak érdekében, hogy legalább egy pontot itthon tartsanak. Az első két negyedben tartották magukat a legények (3:2), de mérkőzés második felében elhúztak a fővárosiak.

Szentes, 2002. 01. 24.

 

 

"Ősi hangszerek, ősi dallamok"

 

 

A Lajtha László zeneiskolában adott koncertet Alexander Horsch (Németország) az "Ifjúsági hangversenyek általános iskolások részére" bérlet keretében.

A koncerten olyan hangszereket szólaltak meg, mint a tilinkó, iker furulya, varázs PVC cső.

Alexander Horsch megmutatta, hogy egy modern anyagból (PVC) is elő lehet csalogatni az ősi hangokat, dallamokat.

Ezeknek a hangszereknek a hangja betöltötte a termet, nem úgy mint a nézőközönség!

Ugyan "kisebb" baleset történt a művésszel, de ennek ellenére vállalta az iskolásoknak az ősi hangszerek bemutatását. Igaz a művész "picit törni magyar", de érthető és a rejtelmekbe irányuló előadását hatalmas tapssal köszönte meg a fiatal közönség.

Szentes, 2002. 01. 16.

 

 

Tanárok a színpadon

 

 

A Magyar Kultúra Napja tiszteletére Tanári hangversenyt rendeztek a Lajtha László zeneiskolában.

Közreműködtek:

 Sáfrán Bálint trombita - Nagy János orgona, csembalo -  Varga Márta oboa - Mészáros János gordon -  Hegedűs János hegedű -  Pétezné Dunda Mária zongora -  Kónya Krisztina ének -  Lakatos Béla zongora -  Várkonyiné Mihály Erna klarinét -  Csiszár György fuvola -  Mészárosné Surányi Olga zongora -  Kertész Ákos Virágh Tibor m. v. ütőhangszerek  

Szentes, 2002. 01. 23.