2001. október 13.

Ady Endre: OKTÓBER 6.

 

Őszi napnak mosolygása,

Őszi rózsa hervadása,

Őszi szélnek bús keserve

Egy-egy könny e szentelt helyre,

Hol megváltott - hősi áron -

Becsületet, dicsőséget

Az aradi tizenhárom.

 

 

A Damjanich János Általános Iskola tanulói megkoszorúzták a tizenhárom aradi vértanúknak szentelt emlékhelyet október 5-én reggel. 

Szentes, 2001. 10. 06.

 

 

A tizenhárom aradi vértanúk utolsó napjai

 

 

Kivégezték a 13 aradi vértanút.

 1849. október 6, reggel 5 óra 30 perc.

 

A képen látható (balról-jobbra) : Lahner György, Aulich Lajos, Damjanich János, Knezich Károly, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Lázár Vilmos, Schweidel József és Vécsey Károly kivégzése.

 

A tizenhárom aradi vértanúk utolsó napjait ITT olvashatják!

 Szentes, 2001. 10. 06.

 

 

Rendhagyó irodalomóra az

Aradi vértanúk emlékére.

 

 

A Tóth József Színházban rendhagyó irodalomórát szerveztek a 7-8. osztályos tanulók részére. Ezen az órán a 13 aradi vértanúra emlékeztek meg, és az 1849-ben történt eseményeket mesélték el az előadók.

 

TUDTA?

 

Az Aradon kivégzett 13 vértanú egyike volt Vécsey Károly, aki a legsúlyosabb büntetést szenvedte el az aradi mártírok közül. Mindezt tulajdon apjának is köszönhette. Az apa lovassági tábornokként s a nemesi testőrség utolsó kapitányaként az udvar elkötelezett híve volt. Így amikor a temesvári csatavesztést követően Vécsey Károly fedezte a visszavonuló hadakat, s leszakadt Bem seregéről, majd Borosjenőre vonult, s letette a fegyvert az orosz sereg előtt, az apa levelet küldött a hadbíróságnak. Ebben a levélben szigorú büntetést követelt az elítélteknek. Többek között közbenjárása következtében szenvedte el a legsúlyosabb büntetést fia is, ugyanis halálos ítéletét azzal is súlyosbították, hogy őt akasztották fel utoljára, s így végig kellett néznie társai kivégzését

Szentes, 2001. 10. 05.

 

 

TÖRTÉNELMI MAGYARORSZÁG

RÉGI LEVELEZŐLAPOKON

 

 

A 80 ÉVES DR. MOLNÁR LÁSZLÓ képeslap-gyűjteményéből nyílt kiállítás a Városi Galériában október 4-én, 17.00 órakor.

 

 

DR. MOLNÁR LÁSZLÓ Szentesen 1921-ben született; tanulmányait Szentesen, Szegeden és Debrecenben végezte. 1943 októberétől 1983 decemberéig a szentesi bíróság épületében dolgozott, kezdetben mint fogalmazó, majd mint ügyész. Szülei a Szentesi Református Elemi iskola tanulói voltak. Ez is magyarázza, hogy hivatali működése során is, és nyugdíjba menetele óta is vonzódott az ismeretterjesztéshez. 15 éven át, mint óraadó tanár tanított vezetési és jogi ismereteket, a technikus vizsgát előkészítő tanfolyamokon. Az évtizedeken át végzett ismeretterjesztő munkáját a TIT, a MABEOSZ Aranykoszorús, a Magyar Jogász Szövetség "Kiváló Munkáért" kitüntetés adományozásával ismerte el. Képes levelezőlap gyűjtő, rendszeresen részt vesz kiállításokon; eddig 35 kiállításon mutatta be gyűjteményének különféle témákból összeállított anyagát. A változatos témák anyagának összeállításával értékes ismereteket szerez, s a kiállításokon a látogatók elé tárásával pedig ismeretterjesztést végez ma is.

 

A kiállítás megtekinthető október 27-ig keddtől péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig!

 

Szentes, 2001. 10. 05.

 

 

Anyanyelvünk

 

 

Az Apáczai Kiadó, az Önkormányzat és a TIT helyi szervezetének közös szervezésében Szentes vendége volt Grétsy László professzor. A világon közel 7000 nyelv létezik, és ezek közül a magyar nyelv a 35-40. helyen található beszélők számával. "Álljunk meg egy szóra az anyanyelvünk újabb változásai előtt", mondta  professzor úr. Az anyanyelvünk abba az irányba fordul amit a most 6-10 éves fiataljaink beszélnek, ill. mire ők felnőnek óriási változáson megy át a nyelvünk. A technikai fejlődés, a szakszavak és az Internet jelentősen beépül a hétköznapi beszédünkbe.

Szentes, 2001. 10. 05.

 

 

Kábítószerügyi egyeztető Fórum

 

 

A Kábítószerügyi egyeztető Fórum konferenciát rendezett az Ifjúsági Házban október 4-én a KEF munkájában résztvevő, azt támogató, a városban illetve a vonzáskörzetében működő állami intézmények és civil szervezetek képviselői részére, a szenvedélybetegségek megelőzésének a szükségességéről, az eddig feltárt problémák megoldására tett javaslatokról történő előadások, filmvetítések megtartása, a felmerült problémák megoldására tett javaslatok megbeszélése érdekében.

 

A konferencia célkitűzései:

Szentes, 2001. 10. 04.

 

 

Természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja Okt. 9.

 

 

A híradások egyre több katasztrófáról számolnak be, ami okozhat a természet és ember. A 2000-es és 2001-es évben Magyarországon a Tisza és annak mellék folyói jelentették természeti katasztrófát. Az ember okozta katasztrófára ott az USA elleni terrortámadás.

Ezen a napon nemcsak az áldozatokra emlékszünk, hanem a mentőcsapatokban dolgozókra is.

Szentes, 2001. 10. 10.

 

 

Óvodások az állatokért

 

 

Szentesen az Ifjúsági Ház melletti szabadterületen játékos programot szerveztek az óvodásoknak az Állatok Világnapja alkalmából. Közel 200 óvodás vett részt a programokon, ahol középpontban az állatok álltak. Aszfaltrajz verseny, rajzfilm vetítés, lovaglás, sétakocsikázás, ismeretterjesztő foglalkozások és egyéb programok szórakoztatták az ovisokat. 

 

 

A programok közül a gyerekek számára a sétakocsikázás jelentette a legnagyobb örömöt, mert itt élő álatokkal találkozhttak. 

Szentes, 2001. 10. 03.

 

 

Gallasz ereklyék

 

 

Gallasz Béla híres szentesi sakkozó születésének 100. évfordulóján a két lánya elhatározta, hogy a féltve őrzött ereklyéket oda adományozzák a Koszta József Múzeumnak, hogy az utókornak megőrizzék, és a Gallasz emlékkiállítást gyarapítsák. Egy kis családi ünnepség keretében Rózsa Gábor vette át a serlegeket, érmeket, utazó sakk-készletet és sakkórát.

Rövid történetek is elhangzottak Béla bácsiról, amiben megtudtuk, hogy az élete a sakk volt, és a televízió nélküli kornak az egyetlen logikát fejlesztő sportja volt a sakk.   

 

 

Gallasz Béla születésének századik évfordulóján sakkemlékversenyt rendeztek Szentesen október 7-én, vasárnap, a Klauzál Gábor Általános Iskolában. A tornát már harmincegyedik alkalommal bonyolították le, amelyre a felnőtt korosztályban több mint húsz, a gyermekeknél közel hetven sakkozó ült asztalhoz.

Szentes, 2001. 10. 08.

 

A jövő pólósai

 

 

A szentesi ligeti strand rengeteg tehetséges pólóst adott országunknak. A képen éppen egy tini edzést láthatunk, ahol nem kell azzal törődniük a gyerkőcöknek, hogy a víz felett maradjanak, mert a tanmedencében leér a lábikójuk. Az edzés folyamán inkább vágási sérüléseket kapnak a gyerekek, mert a csempe széle darabolja össze a talpukat, de ezzel is ösztönözve vannak, hogy inkább úszva érjék el a labdát. 

Szentes, 2001. 10. 06.

 

 

III. Szentes Kupa 

 

 

 

A ligeti tenisz-stadion ad helyt a III. Szentes Kupának, ami október 5-8-ig tart. Az országos korcsoportos kiemelt pontszerző verseny 5-én 14.00 órakor vette kezdetét.

Szentes, 2001. 10. 06.