XXXVII. évfolyam 21. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Pedagógusnapra

2006. május. 26.


"Azért vagyok pedagógus, hogy a természetnek nyers gyémántját szép vigyázattal csiszoljam kristályba."
(Németh László)

Szentes Város Önkormányzata nevében őszinte tisztelettel köszöntjük a város és a térség nevelési-oktatási intézményeiben dolgozó pedagógusokat.

Szűcs Lajos
alpolgármester

Szirbik Imre
polgármester, országgyűlési képviselő



 


Katonák elismerése
 

2006. május. 26.


Sólyom László köztársasági elnök
vezérőrnaggyá léptette elő Kovács Istvánt.

A Parlament kupolatermében május 19-én tartották az árvíz elleni védekezésben szervezőként, irányítóként, a gátakon dolgozóként kiemelkedő munkát végzők állami kitüntetési ünnepségét.


Bővebben


 

Marad a vérellátó
 

2006. május. 26.


Hetekig tartó nyilatkozatcsatát követően a felek Budapesten megállapodtak a szentesi vérellátóról: a helyi kórház veszi át a működtetést.


Bővebben


 

Kullancsveszély
 

2006. május. 26.


Balogh Györgyit, a városellátó intézmény műszaki vezetőjét a kullancsveszély ürügyén kerestük meg, és a városi fa- és virágültetésekről is kérdeztük.


Bővebben


 

Kivonulnak a sportból
 A Legrand nem támogatja a vízilabdát

2006. május. 26.


A cégóriás korábban már külföldön is felhagyott a sportegyesületek támogatásával, 2007-től pedig hazánkban sem vállal szponzorációs szerepet a sportban. A döntés legnagyobb vesztese a szentesi férfi első osztályú vízilabda csapat, amelynek kulcsjátékosai közül többen a távozás gondolatával foglalkoznak. Eddig az biztos - és ezt a klub elnöke, Beleon Zsolt (képünkön) is megerősítette -, hogy Szabó Nándor az Újpest csapatához igazol. Az új helyzetről a klubelnök, és Károlyi László, a Legrand Rt. vezérigazgatója is nyilatkozott lapunknak.


Bővebben


 

Sikeres üzletek a Szentes Expón
 

2006. május. 26.


A Dr. Papp László Városi Sportcsarnok és közvetlen környéke adott helyet az idei Szentes Expo rendezvényeinek.

Horváth István, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kistérségi elnöke megnyitó beszédében rövid áttekintést adott az ország és a térség gazdasági helyzetéről, szólt arról, hogy a gazdasági verseny fejlődést hozott, hiszen - mint vallja és már többször is kihangsúlyozta - konkurencia nélkül nyugodtabban alszunk ugyan, de rosszabbul élünk.


Bővebben


 

Negyedik próbálkozás
 

2006. május. 26.


Hátha ez a negyedik próbálkozásom sikerre vezet most, hétfő reggel, és leadhatom a hősök vasárnapjára szóló cikkemet a szerkesztőségbe. Mert bevallom: soha még nem okozott annyi gondot nekem a fogalmazás, mint éppen 2006 májusának utolsó vasárnapja előtt, mikor sok százezer szegény hősi halottra kell méltóképpen emlékeztetnem.


Bővebben


 

Csongrád vármegye ítélete
75 éve történt - Móricz Zsigmond meghurcoltatása (V.) 

2006. május. 26.


Gilicze Antal református lelkész

A megyegyűlési teremben uralkodó feszült légkör tovább fokozódott dr. Négyesi Imre szentesi polgármester felszólalása nyomán. Mondanivalójának lényege: Szégyelli, hogy Pusztaszer megyéjében megtörténhetik az, hogy valaki védelmére keljen annak, aki a nemzeti egységet, a nemzeti érzést és a nemzeti géniuszt megtámadta, és hogy nem egyhangúan bélyegezik meg a támadót.


Bővebben


 

Sztrájkoltak a kovácssegédek
 Évfordulók - 2006

2006. május. 26.


115 éve
, 1891. május 20-án dr. Zsilinszky Mihály főispán a belügyminiszter leirata alapján elrendelte a munkásgyűlések betiltását Csongrád megyében. Indok: a veszélyes irányú munkásmozgalom terjedésének megakadályozása.

100 éve, 1906. május 20-án a szentesi református egyház Bocskai-emléknapot tartott a bécsi béke 300 éves évfordulója alkalmából.


Bővebben


 

Gondolatok

2006. május. 26.


Május végén hajolj meg minden olyan márványtábla előtt, amelyen azoknak a nevei olvashatók, akik vagy a magyar népet két világháborúba is belekényszerítetők miatt soha nem tértek haza, vagy azért, mert faji, vallási vagy egyéb címen halálba kergették őket. Meg tudnád mondani, hányan voltak?

Világméretűvé nő az "A Da Vinci-kód" okozta botrány: a gondolat- és véleményszabadság címén teljes erkölcsi felfordulás kezd tombolni a magyar kultúrában is: úgy látszik, hogy vannak, akiknek a szentségtörés is csak szórakozás.

Dicsérem magamban azt a magyar politikust, aki azzal, hogy távolmaradt a szentségtelen film bemutatójáról, elhatárolta magát, jól lehet formailag nem keresztény ember.

Úgy látszik, hogy Bratislava messzebb van Magyarországtól, mint Pozsony, ahol a szlovák rendőrök számára a magyar nemzetiségű turisták ismeretlen idegen nép tagjai. Mit tudhatnak a bratislavai rendőrök a városuk történelméről? Félek, hogy nagyon keveset. De miért viselhetnek egyenruhát?

Az az érzésem, hogy soha nem fogok tengerparti üdülőt vásárolni Horvátországban, vagy ha annyi pénzem lesz, hogy vételi ajánlatot tesznek nekem, előbb horvát ügyvédet fogadok, aki tisztában van az ottani viszonyokkal. Nekem egyébként legszebben Szentesen süt a nap.

Dr. Imre Ernő


 

Amerikában jártak
 

2006. május. 26.


Varga Árpád, Gál Zsuzsanna, Maggie Thurber (megyei biztos), Ott József és Baláspiri Csaba a toledói önkormányzat épületében.

A Csongrád Megyei Közgyűlés tagjaként Varga Árpád települési képviselő közel egy hetet töltött az amerikai Ohio államban. Az apropója: immáron tízéves a két megye, Csongrád és Lucas kapcsolata. Mint megtudtuk, több éve esedékes volt már a magyar testvérmegye küldöttségének látogatása.


Bővebben


 

Keskenyebb járda, több zöldnövény a központban
 

2006. május. 26.


Látható jele van már, hogy készül Szentes központjában a Szent Miklós nevét viselő tér, melynek folytatásaként kialakítják a város új sétálóutcáját is. Bár a tér és a Kossuth utcával párhuzamosan futó sétálóövezet munkálatai a szerződésben foglaltakhoz képest csúszásban vannak, nyár közepére átadhatják azokat a lakosságnak.


Bővebben


 

Az egészségért
 Agócs Lászlóné kitüntetése

2006. május. 26.


Az egészségügyi miniszter Pro Sanitate kitüntetéssel jutalmazta Agócs Lászlónét. A polgármesteri hivatal egészségügyi referense, a Magyar Vöröskereszt Területi Szervezetének titkára humanitárius elkötelezettségéért, sok éves eredményes és áldozatos munkájáért kapta a kitüntetést.


Bővebben


 

A könyvek birodalmában
 

2006. május. 26.


Május 15-19. között ismét megrendezte a Szentes Városi Könyvtár Kht. "Kalandozz a könyvek birodalmában" c. rendezvénysorozatát a 8. osztályosok számára. A résztvevők megismerkedhettek a felnőtt könyvtárral, valamint egy-egy ismeretterjesztő előadáson is részt vehettek.


Bővebben


 

Könyvelés után repülőgép modellezés
 

2006. május. 26.


A Közéleti Kávéház májusi vendége Farkas Bálint közgazdász, reneszánsz ember volt. Az előző meghívott, Horváth György őt kérte meg, hogy meséljen magáról. Dr. Dobos András, az est egyik házigazdája elmondta, hogy azért írt a meghívóba reneszánsz embert, mert akit régen ezzel a jelzővel illettek, azt a tudás megszerzésén kívül a közösségért érzett felelősség is jellemezte, és az ilyen emberek a hivatásukban kiemelkedő eredményeket értek el.


Bővebben


 

Közös színjáték
 "Kurca fátyla" találkozó

2006. május. 26.


A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola és a Kiss Bálint Református Általános Iskola idén is megrendezte a "Kurca fátyla" gyermekszínjátszó találkozót. Május 16-án a Tóth József Színházteremben adták elő a gyerekek a darabokat.


Bővebben


 

Siker a színházban és a szegedi dómban
 

2006. május. 26.


Szerdán felszállt az a repülőgép is, melynek fedélzetén ott volt a Kiss Bálint Református Általános Iskola nemzetközi kórustalálkozójának németországi résztvevője. Az énekkar, csakúgy, mint a francia, svéd és román kórus május 15-én érkezett városunkba. Akkor kezdődött a Comenius-hét, ami az Európai Unió hároméves programja.


Bővebben


 

Őszre minden a helyére kerül
 

2006. május. 26.


Megújult környezetben fogadta a látogatókat a Koszta József Múzeum. Május 18-án a múzeumi világnapon azzal a céllal nyitották ki a kapukat, hogy azok a szentesiek is eljöjjenek a megyeházára, akik egyébként nem múzeumba járók. És jöttek is: közel ezren a nap folyamán. A vendégeket, akik között iskolások és felnőttek is voltak, dr. Tóth István megbízott igazgató köszöntötte, majd lapunknak nyilatkozott.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. május. 26.


  • Sajtos ponty tepsiben

  • Káposztás virslivel töltött kifli


Bővebben


 

Beverték a fejét a diszkóban
 

2006. május. 26.


Idős asszonyt csapott be ismeretlen elkövető egy Szentes külterületén lévő tanyában. A férfi hivatalos személynek adta ki magát, aki az önkormányzattól jött a nyugdíjemelés ügyében. A csaló azt állította, hogy magasabb juttatást kap a sértett, ha megmutatja a nyugdíjszelvényét. A bűnöző kihasználta a házigazda figyelmetlenségét, és 120 ezer forintot vitt magával a házból.


Bővebben


 

Büszkék a negyedik helyre
 

2006. május. 26.


A jól végzett munka után jár a megérdemelt pihenés. A Szentesi Kosárlabda Klub játékosai a megérdemelt pihenőt töltik, ennek ellenére a kosarasok első embere, Marossy Gyula készségesen válaszolt kérdéseinkre.


Bővebben


 

Országos csúcsot úszott

2006. május. 26.


Az ország egyik legszebb 50 méteres uszodájában, Hajdúszoboszlón rendeztek nemzetközi versenyt a szenior úszók számára. A verseny érdekessége volt, hogy 800 gyorson is lehetett indulni. Mivel eddig csak külföldön volt módjuk indulni a magyar versenyzőknek, így ez igen népszerű volt. A legtöbb korosztályban a győztes ideje egyben magyar országos alapcsúcs is lett így. 100 méteres férfi pillangóúszásban Melkuhn Dezső szentesi versenyző viszont új országos csúcsot úszott a 65-69 éveseseknél.

A Szentesi Delfin ESC eredményei:
Bihari János: 50 gyors, 100 gyors, 50 hát 1. 50 mell, 50 pille 2, Kovács Imréné: 50 hát, 50 gyors, 100 mell 1. Takács Sándor: 100 gyors, 50 pille 1. Melkuhn Dezső 100 pille 1. új országos csúcs, 200 vegyes, 800 gyors 2. 100 hát 3. Becsák Jánosné: 400 gyors 1. 50 gyors, 100 mell 2. 50 hát 3. dr. Bakacsi Gyula: 100 hát, 50 hát, 50 mell, 100 mell 2. Bocskay Zsófia 400 gyors, 50 pille 2. dr. Kanyó Ádám: 400 gyors 2. Becsák János: 50 gyors 3.

Váltók:
4x50 m. férfi vegyes váltó:
2. dr. Kanyó, Bihari, Melkuhn, Takács
4x50 m férfi gyorsváltó:
2. dr. Kanyó, Bihari, Melkuhn, Kancsó
4x50 m női gyorsváltó:
2. Becsákné, Bocskay, Ferkéné, Kovácsné
4x50 m Mix vegyesváltó:
3. Becsák, Becsákné, Bihari, Bocskay

Pólyáné Téli Éva


 

Négyet lőtt a Kinizsi

2006. május. 26.


Miután Szegvárról elhozott egy pontot a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata, múlt szombaton a Károlyi-Sziget DSE-t fogadta.

Kiegyenlített első félidei játékot hozott az összecsapás. Úgy tűnt döntetlennel térnek pihenőre a csapatok, a hazai védelem azonban gondoskodott róla, hogy a vendégek büntetőből a kapunkba találjanak. Jóval harcosabban kezdte a második játékrészt a Kinizsi, aminek előbb mezőnyfölény, majd gól lett az eredménye, hirtelen kettő is. A Szentes később még kétszer bevette Ökrös kapuját, így kialakult a 4-1-es végeredmény. A Kinizsi góljait Szabó L., Törőcsik, Hidas és Érsek szerezték.

Csapatunknak két idegenbeli mérkőzése van hátra a szezonból, előbb ezen a hétvégén az UTC, két héttel később a Székkutas vendégeként lép pályára a Szentes, amely jelenleg 36 pontjával az ötödik helyen áll a tabellán.



 

Kölyök rögbisek

2006. május. 26.


A Szentesi Vasutas SC kölyök korosztályú utánpótlás csapata május 20-án a Magyar Rögbi Szövetség által kiírt Diákolimpiai Iskolai Rögbi Bajnokság 10 csapatos országos döntőjében 8. helyezést ért el. A döntő B csoportjában két székesfehérvári és egy pécsi iskolai csapattal mérkőztek meg. Eredmény: Székesfehérvár I. - Szentes 20-15, pontszerzők Magyar István 5, Miskolczi Sándor 5, Papp Zoltán 5. Szentes-Pécs 30-10; Magyar 10, Miskolczi 10, Molnár Zsanett 5, Sipka Róbert 5. A csapat névsora: Ábrahám Bernadett, Miskolczi Sándor, Molnár Zsanett, Papp Zoltán (Damjanich isk.), Magyar István, Sipka Róbert, Táborosi Ádám (Deák), Farkas Klaudia (Koszta).

A szentesi kölyök csapat az első olimpiai megmérettetésen jól szerepelt, helyt állt a házigazdák két rutinos csapata ellen, illetve a pécsi csapatot nagy fölénnyel verte meg. Teljesítményükkel, küzdeni tudásukkal és sportszerű játékukkal kivívták más csapatok és a rendezőség rokonszenvét, szurkolását. A csapatban három lány játszik, és mindannyian helyet kaptak a diáktorna lány válogatottjában. Tehetségüket igazolva a Magyar Korosztályos Női válogatott szövetségi kapitánya igényt tart további játékukra. Ez azt jelenti, ha továbbra is sikeresen teljesítenek, akkor részt vehetnek az idei horvátországi, illetve a jövő évi angliai edzőtáborban.

A szentesi utánpótlás csapat egész nyáron ingyenes foglalkozásokat tart edzőtábor keretében. Szívesen fogadnak minden felső tagozatos érdeklődőt, hogy a jókedvű és eredményes foglalkozásokon túl egy-egy szabadtéri piknik alkalmával még jobban megismerhessék leendő csapattársaikat.
Az edzések idejéről érdeklődni lehet Katona-Kis Róbert edzőnél a 30-3382-575-ös telefonon.



 

Utánpótlást nevelő klub
 

2006. május. 26.


Az NB II 2004/2005-ös bajnoki idény végével a szurkolók nagy bánatára Szentesen szponzori támogatás hiányával megszűnt a minőségi labdarúgás. Hosszú időt kell még várni arra, hogy a város labdarúgása ismét NB-s osztályba kerüljön. Nem szabad megfeledkezni a Szentesi Kinizsiről sem, amely jelenleg megye II. osztályban harcol.


Bővebben


 

Változás

2006. május. 26.


A város önkormányzatának képviselő-testülete legutóbbi ülésén a Dessewffy Aurél utca nevét - Dessewffy Arisztid sorra változtatta. Az eredeti névadás még 1932-ben történt, most pedig - interpellációs javaslatra - levéltári szakemberek kutató munkája alapján határozták el a változtatást. Így már egyértelművé vált, hogy a hékédi-sárgatelepi városrészben található utcát az Aradon kivégzett tábornokról kapta nevét.


 

Második félidő!
 Nagy Szentesi SportKönyv

2006. május. 26.


Május 18-án a Szentesi Vízisport Klub irodájában tartott megbeszéléssel kezdődött Nagy Szentesi SportKönyv eddig beérkezett anyagainak feldolgozása. A munka mennyiségét és sokirányúságát jelzi, hogy közel 600 adatkérő űrlap került a város jeles - ma már nem aktív - sportolóihoz, melyeknek eddig a harmadára reagáltak a mintegy 20 sportágat képviselő megszólítottak.


Bővebben


 

Családi események

2006. május. 26.


Született:
Péter Tibornak és Zana Adriennek (Orosházi út 15.) Balázs, Inokai-Tóth Lászlónak és dr. Kajtár Éva Adélnak (Páva u. 2.) Martin, Mihály Gábornak és Karikó-Tóth Erzsébetnek (Dr. Má-téffy u. 38.) Szabolcs, Tóth Tibornak és Deák Katalinnak (Csongrád, Fő u. 20-24.) Sára, Buzder-Lantos Róbertnek és Szikora Mónikának (Csongrád, Tanya 303.) Róbert nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Varga Sándor (Medgyesegyháza, Táncsics u. 1.) és Aranyi Erzsébet (Nyíri u. 25.).

Elhunyt:
Virágos Ferenc (Kossuth u. 19.), Dékány Judit Márta (Dózsa Gy. u. 8/A), Sági Antalné Kövecs Piroska (Honvéd u. 29.), Vincze Károly (Nyíri u. 29/A), Kanfi-Horváth József (Rozgonyi u. 11.), Rácz Istvánné Varga Anna (Honvéd u. 10.), Mihály Ilona (Csongrád, Vasvári P. u. 23.), Felföldi Józsefné Nagyistók Mária (Csongrád, Kert u. 40.).



 Vissza a legfrissebb számokhoz