2011. december 2.

Kis Kukta

Gesztenyés töltött karaj

Hozzávalók: 60 dkg szeletelt, csont nélküli sertéskaraj, 10 dkg natúr gesztenyemassza, 10 dkg tisztított, főtt gesztenye, 2 szelet szendvicskenyér, 1 dl tejszín, őrölt szerecsendió, őrölt fehér bors, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírhoz, bő olaj a sütéshez.

Elkészítése: A szendvicskenyér héját aprítsuk le, és a kenyérbelet locsoljuk meg a tejszínnel. Törjük össze a natúr, nem ízesített gesztenyemasszát, és szórjuk bele a
kifőtt, apróra összevágott gesztenyéket. Vegyítjük öszsze a megáztatott, tejszínes kenyérrel, kedvünk szerint ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval.

A megmosott, leszárított húst kicsit veregessük ki, majd megsózzuk meg. Oszszuk el a tölteléket a hússzeletek egyik felén, majd hajtsuk rá a másik oldalt, picit ütögessük össze a széleket klopfolóval. Forgassuk lisztbe, felvert tojásba és morzsába, majd a panírozott húst bő, felforrósított olajban pirítsuk meg.

Cirmos alma

Hozzávalók: 4 db kemény húsú alma, 15 dkg gesztenye massza, 2 ek.cukor, 1 dl rum, 10 dkg tortabevonó csokoládé, 1 ek. vaj, 1 dl feketekávé, 1 ek. citromlé.

Elkészítése:A lehámozott almák belsejét kivájjuk úgy, hogy kb. 1 cm vastagon meghagyjuk a húsát, majd fövőcukros-citromos vízben 2 percig átfőzzük. Kivesszük és egy tálaló edényre elhelyezzük őket. A gesztenyemasszát eldolgozzuk a rummal, és megtöltjük vele az almákat. A csokoládét összetördeljük és a vajjal, a kakaóval és a feketekávéval egy pici lábosban felolvasztjuk, folyamatos keverés mellett. Még melegen az almákra öntöm, hogy az oldalukon szépen lecsorogjon.