2011. december 2.

A szentesi távhőrendszer rekonstrukciója

A Szentes Városi Szolgáltató Kft. pályázatot nyújtott be 2009 novemberében, az Új Magyarország Fejlesztési Terv, Környezet és Energia Operatív Programjának keretében a szentesi távhőrendszer rekonstrukciójára.

A pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint támogató 2010 júliusában kelt levelében támogatásban részesítette, 50%-os támogatási intenzitással. A projekt összköltsége 132 960 000 Ft, melyből az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 66 480 000 Ft, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. által biztosított saját forrás összege szintén ugyanennyi.

A projekt 2010 februárjában kezdődött meg, 2011. november 30-val zárul. A fejlesztést az indokolta, hogy Szentes város távhő szolgáltatásának infrastrukturális alapját képező távvezetéki rendszer jelentős része korszerűtlen volt, a hő átbocsátási követelményeknek nem felelt meg, mely nem tette lehetővé az üzembiztos szolgáltatás nyújtását, illetve jelentős energiaveszteséget okozott. A hőközpontok napjainkra elavulttá váltak, a szivattyúk, a lemezes hőcserélők és szerelvényeik cserére szorultak. A korábbi távhőrendszer külső időjárás függvényében szabályozott, Windows alapú számítógépes rendszerrel működött, azonban a rendszer tökéletes működéséhez szükséges volt a változó tömegáramú rendszer kialakítása. A megnövekedett hőigények kielégítése érdekében a csurgalék-víz-továbbító rendszer korszerűsítése is indokolt volt.

Közelítőleg 3000 fm táv-hővezeték cseréje történt meg. A Debreceni utcai fűtőmű és a Kossuth utca déli oldalán található hőköz-pont távvezetékkel történő összeköttetése valósult meg, így a termálrendszer meghibásodása esetén a fogyasztók távhőellátása megoldott. A hőközpontok rekonstrukciójának eredményeként a hőszolgáltatónak kisebb szivatytyúzási munkát kell elvégeznie, ez azt eredményezi, hogy a szolgáltató kisebb energiaigénnyel tudja ugyanazon szolgáltatást nyújtani, megtakarítás érhető el a szolgáltatói oldalon, valamint a fogyasztói oldal komfortérzetének a javulását eredményezi. A Kurca-parti fűtőműben kiépítésre került szivattyúblokk biztosítja a város fűtőműveiben keletkezett termál csurgalékvíz továbbítását a másodlagos felhasználás céljából.

A fejlesztés pozitív hatása, hogy a vásárolt villamos energia mennyisége csökken, a felhasznált földgáz mennyisége csökken, számottevő mértékben csökkennek a káros anyag emissziós értékek, valamint termálenergia megtakarítás prognosztizálható.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Melegebb lett a tízemeletesekben 9860 méteres nyomvonalán teljes egészében megújult a városi távhőrendszer, ami 1975 óta működik Szentesen - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Döbrőssy Iván, a Szentes Városi Szolgáltató Kft. ügyvezetője. A rekonstrukciós projektet lezáró rendezvényen elhangzott, noha alig indult el a fűtési szezon, már vannak kedvező tapasztalatok: a városközpont négy tízemeletes lakóháza önálló hőcserélőt kapott, nincs felesleges vízhasználat, javult a rendszer teljesítménye, és ezt az érintett lakók visszajelzése is megerősíti. Szirbik Imre polgármester azt emelte ki, hogy az elmúlt két évben a norvég programmal együtt közel egymilliárd forintos beruházással bővítették és újították fel a távhőrendszert, amely országos összehasonlításban szinte a legalacsonyabb tarifákkal működik. Hozzátette, a város termálvíz további hasznosítását tervezi: villamos energia előállítást céloztak meg, ennek előkészítő munkái megkezdődtek.

B.D.