2011. december 2.

Három óvodát fosztottak ki betörők

Riasztót kapnak a tagintézmények

A Mátéffy utcában a túró rudit is kiették a hűtőbőlEgy hónap alatt három szentesi óvodába törtek be. A háromból kettőre már szereltek föl riasztót, de másik három óvodában még nem megoldott a vagyonvédelem. Az ellopott értékek zöme alapítványi tulajdon, nehéz lesz pótolni. Úgy tudjuk, a feltételezett elkövetők számlájára súlyosabb jogsértések is írhatók.

Október végén a Bocskai utcai, két hete a Damjanich utcai, múlt péntek virradóra pedig a Mátéffy utcai óvodába törtek be, és vittek el minden mozdítható érteket ismeretlen tolvajok. Mindhárom helyszínen azonos technikával dolgoztak az elkövetők: az utcafrontról nem látható ablakot vagy ajtót kerestek, aminek üvegét betörték, s azon keresztül jutottak be az épületbe. A Bocskai utcai óvodából számítógépet, műszaki cikkeket és kirándulásra szánt pénzt vittek el, a Damjanichból – ahol a csoportszoba ablakán keresztül pakolták ki a szajrét – számítógép, monitor, fejhallgató, CD-s magnó és némi pénz tűnt el.

- Szerencse a szerencsétlenségben – tudtuk meg Ágos-tonné Szabó Tünde tagintézmény vezetőtől –, hogy a szülőktől különböző célokra öszszegyűjtött pénzt a szekrényben hagyták a betörők. Nem lett volna nehéz megkaparintaniuk, mert széfje nincs az óvodának, de valami megzavarhatta őket.

Jóval több idejük lehetett múlt péntekre virradóra a Mátéffy utcában, ahol még a túró rudit is kiették a hűtőből, sőt a kávét és a cukrot is magukkal vitték. A számítógépekből kiszerelték az értékesebb alkatrészeket, de monitort, DVD- lejátszót, magnót és mini hifit is zsákmányoltak. Készpénzt azért nem találtak, mert az aznapi ovis kavalkád bevételeit az óvónők otthon őrizték. – 1997 óta negyedszer törtek be hozzánk, mindenképpen szükségünk lenne egy riasztó berendezésre – mondta lapunknak Kocsisné Szabó Katalin óvodavezető.

Jóllehet az eltulajdonított eszközök értéke összességében csak néhány százezer forintra rúg, a kár ennél jóval jelentősebb. Az ellopott értékeket ugyanis hosszú évek alatt gyűjtötték össze a tagintézmények, illetve legtöbbször alapítványaik, így pedig a biztosító nem fizet, az óvodáknak ismét maguknak kell különböző rendezvények és jótékonysági akciók szervezésével összekalapolni az eszközfejlesztés forrásait.

A betöréssorozat miatt a fenntartó önkormányzat sem halogathatta tovább az óvodák – az elmúlt években többször megismételt – kérésének teljesítését: a napokban a Bocskay és Damjanich utcai tagintézményt is felszerelték riasztóval. Lapunk úgy értesült, hogy a Vásárhelyi útra és az Árpád utcai óvodába is megrendelték a vagyonvédelmi berendezéseket, ezeket hamarosan felszerelik. Borsosabb tétel a több épületből álló Mátéffy utcai óvoda őrzésének biztosítása, 250 ezer forint a beruházás becsült költsége. Annak érdekében, hogy ehhez mielőbb hozzájussanak, a hétfői városházi ülésen a körzet önkormányzati képviselője, Chomiak Waldemar is felszólalt. Geréné Dunaháti –Vas Márta intézményvezető azt nyilatkozta lapunknak, ők is írtak levelet a városvezetésnek, hogy sürgős segítségre lenne szükség. Addig ugyanis, amíg nem megoldott a vagyonvédelem, hiába kaptak már felajánlásokat, nem szerelik fel új eszközökkel az óvodát.

Bíró Dániel

 

Más miatt is nyomoznak utánuk

A rendőrségtől bővebb felvilágosítást kértünk az óvodák kifosztásáról. Megkérdeztük, volt-e már példa ilyen sorozatra Szentesen vagy a megyében, helybeliek vagy vidékiek lehetnek a feltételezett elkövetők. Csak annyit válaszoltak a megyei rendőr-főkapitányságról, hogy betöréses lopás történt Szentesen az egyik óvodában, azonban a nyomozás érdekeire hivatkozva jelenleg további információt nem tudnak adni. Lapunk viszont megtudta, hogy a közelmúlt esetein túl a Farkas Antal utcai, az Apponyi téri és Vásárhelyi úti oviknál is voltak betörések az elmúlt években. Sőt az évek óta riasztóval ellátott Szent Anna utcai tagintézménynél is többször próbálkoztak bűnözők, de nem jártak sikerrel. A feltételezett elkövetőkről még annyit: értesüléseink szerint a betöréses lopásnál súlyosabb jogsértések is számlájukra írhatók.