2011. december 2.

Jogszabályi változtatásokra várva

A Dr. Bugyi István Kórház a remények szerint jobban jön ki az átszervezés körüli vitából, mint ahogy azt korábban remélték – jelentette be Szirbik Imre polgármester az önkormányzat 28-i ülésén. Mint mondta, a tárca szakmai szemmel, politikamentesen állt a kérdéshez. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az egészségügyi intézmény állami fenntartás alá kerül, jelenleg a minél nagyobb ellátási és szakterületért folyik a küzdelem. Úgy tudjuk, hogy a tiszazugi települések mellett a szarvasi kistérség is a szentesi kórházhoz csatlakozik.

Horváth István – napirenden kívül – ez alkalommal is megkérdezte: vizsgálták-e az eltelt időszakban a kudarcba fulladt rádiós pályázat körülményeit és a felelősség kérdését? A polgármester így fogalmazott: ő maga nem vizsgálódik tovább, ám azt a jogi és ügyrendi bizottság megteheti. Ami talán meglepő, bár talán korainak tűnt a meghirdetett hétfői 14 órás időpont, a testületi ülésen a közmeghallgatás lehetőségével nem éltek a város lakosai.

A költségvetési koncepció megalkotása nehéz helyzetbe hozta a szakmai stábot és a képviselőket egyaránt. A legjobb tudásunk szerint állítottuk össze az anyagot, de év közben még biztosan változni fog – véleményezte a jövő évi gazdálkodási tervezetet a polgármester. Az előterjesztő, Krajsóczki Sándorné többször is kihangsúlyozta, hogy még nem ismertek a jövő évre vonatkozó jogszabályi változások, az állami költségvetés önkormányzatokat érintő hatásai, ezért nehéz, szinte lehetetlen helyi költségvetési koncepciót alkotni.

– Ilyen helyzetben mi értelme van foglalkozni vele? Tudom, kötelezettség, de nincsenek meg az alapvető feltételek ahhoz, hogy a testület érdemi döntéseket hozzon – fogalmazta meg gondolatait Horváth István. Indítványozta, hogy az anyagot tekintsék első olvasatnak, s a javaslatok alapján átdolgozva kerüljön be a decemberi ülésre.

Szabó Zoltán bejelentette: a TÁMASZ Szolgálat megszűnt. Javasolta, hogy a gondozási központnál találjanak rá valami megoldást. Chomiak Waldemar szintén a szállítószolgálat felállítását szorgalmazta.

Antal Balázs Tibor az iránt érdeklődött: mit jelent pontosan a körzetében lévő Damjanich-óvoda áthelyezése?

A jogi, ügyrendi és közbeszerzési bizottság álláspontja szerint, a jogszabályi rendelkezések helyes alkalmazása végett indokolt az előkészítő és döntést hozó bizottságok mellett, ad-hoc közbeszerzési bíráló bizottság létrehozása. A grémium szakértőként bírál majd, a döntés továbbra is a jogi, ügyrendi és közbeszerzési bizottság kezében van. Az ad-hoc bizottság elnökének Kerekes Valériát választotta a testület.

A képviselők a továbbiakban helyi szolgáltatási díjemelésekről döntöttek. Utóbbiak taglalására a mostani számunkban, illetve a következőben visszatérünk.

Lovas József