2011. december 2.

Kétezer átereszt cseréltek ki

A napokban befejeződik a csapadékelvezető csatornák átereszeinek cseréje. A szentesi kertes házak közel felénél felbontották és újraépítették a kapubejárókat – sok ingatlantulajdonos elégedetlen volt a munkával. A kohósalak terítésével biztos nem végeznek idén.

A szokatlanul száraz ősznek is köszönhető, hogy már a műszaki átadáshoz közelít a csapadékelvezető csatornák átereszeinek felújítása, aminek határideje 2011 végén lejár. Erre és a Wesselényi utcai 5000 köbméteres vésztározó építésére közel 40 milliós önereje mellé 350 millió forint támogatást nyert korábban az önkormányzat. A program úgy szólt, hogy a szentesi kapubejárók felénél, vagyis közel 2400 ház előtt nagyobbra kell cserélni a szűk átereszeket, azokat viszont, ahol a folyásfenékszint és a keresztmetszet megfelelő volt, úgy hagyták. Lapunkhoz több észrevétel is eljutott azzal kapcsolatban, hogy az alvállalkozó kivitelezők munkája kívánnivalót hagy maga után. Hétfőn elmentünk hát a dr. Berényi Imre utcába, ahol szorgosan dolgoztak az építők.

– Itt korábban el tudott folyni a víz, remélem, ez után sem gyűlik meg vele a bajunk, ha éppen leszakad az ég – mondta lapunknak Kovács Istvánné. A 79 éves asszony szerint a kivitelezők fogékonyak voltak kérésére, de a támfal zsaluzása sikerülhetett volna szebben is. A szomszédban Polyák Pálné viszont teljesen elégedett volt az elvégzett munkával, úgy látta, jobb lett, mint volt a helyzet. Hozzátette, náluk mindenképp szükség volt erre a fejlesztésre, különben egy nagyobb esőt nem tudtak volna megúszni. A kritikusok kapcsán megjegyezte, akadt az utcában is olyan, aki már a munkakezdés előtt morgolódott, pedig nem volt oka rá. A megszólalók azt kérték, ha lehet, mielőbb kerüljön szórt kő a felújított kapubejárókra.

– Mindenütt van elégedetlenkedő – fogalmazott Forrai Ferenc, a városellátó munkatársa, amikor a bírálatokról kérdeztem. – Mi azt tapasztaltuk, hogy leginkább azok panaszkodtak, akik előtt nem cseréltük ki az átereszt és nem építettünk új támfalat. Sokan félreértették a programot, és azt hitték, mindenhol újraépítjük a kapubejárókat. Mi az eredeti vállalásban szereplő átereszcseréket végrehajtottuk, sőt műszaki szükségességből többet is helyreállítottunk. Utóbbi esetekben a felbontott csövet vissza tudtuk tenni. Ahol betonozott vagy kövezett kapubejárót kellett átépíteni, a burkolatot kijavítottuk, ahol zúzott kő volt vagy az sem, oda kohósalakot fogunk teríteni. Ezen jelenleg két brigád dolgozik, de ahhoz, hogy a következő évben ne húzódjon el a munka, újabb alvállalkozót kell munkába állítanunk – tette hozzá Forrai Ferenc.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel