2011. november 18.

A Graffiti nem illik a képbe

Hétvégén rendezték az idei utolsó koncerteket a Graffiti Klubban – a népszerű szórakozóhely bezár, mert az üzemeltetőnek megszűnt a bérleti szerződése, és 340 ezer forintos tartozást halmozott fel. Hogy tavasszal újra kinyithat-e a klub, az a képviselő-testületen múlik, felmerült ugyanis, hogy újra sportszállóként hasznosítsák az épületet.

Lehet, hogy végleg lakat kerül az egykori sportszálló tetőterében működő Graffiti Klubra. Ennek eshetősége kissé felkorbácsolta az indulatokat: internetes közösségi oldalakon és véleményportálokon többen tiltakoztak, és jelezték, hogy értetlenül szemlélik az eseményeket. A fiatalok körében nagyon népszerű hétvégi szórakozóhely üzemeltetőjétől, Arató Mátyástól megtudtuk, valóban megszűnt a tetőtéri helyiségre vonatkozó bérleti szerződés szeptember végével, azóta alkalmi megállapodások keretében használhatták a termet. A klub vezetője lapunknak elismerte, 340 ezer forintos tartozást halmozott fel, s ezt rövid határidőn belül nem is tudta volna rendezni. Ezért abban egyeztek meg a Sportközpont igazgatójával, hogy ameddig nincs szükség fűtésre – aminek költségét képtelenek kitermelni –, megtartják lekötött programjaikat, bevételeikből pedig törlesztik az adósságukat.

– Amíg ki nem fagyunk, folytattuk volna, mert év végéig sokan felléptek volna nálunk, de szóltak, hogy itt a vége. A városvezetés szerint alkalmakra nem lehet használni a tetőteret, csak hoszszabb távú bérleti megállapodás alapján – tette hozzá Arató Mátyás.

Az üggyel szorosan összefügg, hogy az önkormányzat elképzelései között szerepel, újra sportszállóként hasznosítani a lerobbant épületet. Erre egy szakértői tanulmány is javaslatot tett, amiről tavasszal tárgyaltak a városházi döntéshozók. Ennek tükrében került október végén a testület elé az a javaslat, hogy – ha alacsony színvonalon is – már idén beinduljon a szállásadói tevékenység a szálló középső szintjén. A városatyák végül levették napirendről az előterjesztést, de az ötlet nincs temetve, csupán arról van szó, hogy Szentes átfogó turisztikai koncepciójának egyik elemeként lesz majd vita tárgya a képviselő-testület következő ülésén. Ha rábólintanak, kérdés, hogy a mihamarabbi szállónyitás mellett döntenek, vagy egy megfelelő pályázati forrás kiaknázásáig maradhat minden a régiben. – Egy gyermekcsoportoknak és sportolóknak szánt szálláshely profiljába sehogy sem illik egy szórakozóhely. A bezárást azért tartottuk indokoltnak, mert már akkorára nőtt a bérlő kintlévősége, hogy ezt a fűtési szezon kezdete előtt rendezni kellett – nyilatkozta lapunknak Tomcsányi Ferenc. A Sportközpont igazgatója megjegyezte, más helyiséget – az egykori berekháti iskolát – is felajánlottak a klub üzemeltetőjének, de ő nem élt a lehetőséggel.

– Szerintem Szentesen nincs más alkalmas helyszín, ahol a Graffitiben megszokott klubélet folyhatna sok-sok hangos koncerttel. Itt, a város szívében, nem zavartunk senkit, a fiatalok kulturáltan szórakoztak. Abban még lehet bízni, hogy a sportszálló fejlesztése elhúzódik egy ideig. Ha így lesz, a városvezetés megengedhetné, hogy arra az átmeneti időre megmaradhasson a klub a Csongrádi úton. Én tavasszal teljesen rendezném a tartozást, és folytathatnám, amit egy éve elkezdtünk – mondta Arató Matyás.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel