2011. november 11.

Félmilliárdos fejlesztés az ipari parkban

A térség első inkubátorháza épül a Szarvasi úton

Az önkormányzat és egy magáncég összességében több mint félmilliárd forintos fejlesztést hajt végre az ipari parkban. A Szarvasi úti inkubátorház a jövő év elejétől 4 ezer négyzetméteren kínál szolgáltatásokat induló és már működő vállalkozásoknak, az önkormányzat pedig daruzható üzemcsarnokot épít, amit bérbe adna.

Csongrád megye északi felének első inkubátorháza lesz a Szarvasi úti volt Esze Tamás laktanya legénységi épületéből. Az ingatlan tulajdonjoga 2008-ban került az Inno-Depot 2008 Kft.-hez, amely 2009 őszén 119 millió forint uniós támogatást nyert inkubátorház infrastrukturális fejlesztésére. A megítélt összeg fele a beruházás teljes költségének. A kivitelezési munkálatok már javában zajlanak: befejeződött a homlokzat hőszigetelése, kicserélték a külső nyílászárókat, a lapostetőt újraszigetelték, és teherlift is épült. A további feladatokról Bolyós Zita ügyvezetőtől megtudtuk, fűtéskorszerűsítést hajtanak végre a pincével és három emelettel rendelkező épületben, új burkolatot fektetnek le, kicserélik a belső nyílászárókat, új vizesblokkokat és öltözőket alakítanak ki, végül pedig kifestik a belső tereket. Négyezer négyzetméteren klimatizált irodákat, projektorral ellátott tárgyalókat, raktárhelyiségeket és olyan munkatermeket alakítanak ki, ahol kisebb helyigényű termelési tevékenység is folytatható. – 2012 első negyedévében kezdjük meg a bérlők toborzását, jelenleg két vállalkozás működik itt. A ház internet-hozzáféréssel, számítógépekkel, hálózati nyomtatóval, faxszal, fénymásolóval, iratmegsemmisítővel és páncélszekrénnyel is fel lesz szerelve, ezeket bérlőink használhatják majd. Bebútorozzuk az irodákat, amiket egyedi mérőórákkal, tűzjelzővel, és kamerás riasztórendszerrel látunk el – mondta az ügyvezető.

Bolyós Zita bízik benne, hogy mihamarabb teljesen benépesül az inkubátorház, amely alacsony bérleti díjért rengeteg szolgáltatást kínál majd a betelepülő vállalkozásoknak. Azon túl, hogy eszközhasználatra lesznek jogosultak a beköltözők, titkárság fog működni a házban, amit szintén igénybe vehetnek. Számukra ingyenes előadásokat és továbbképzéseket, illetve jogi és adóügyi tanácsadást is szervezni fognak. Lesz büfé, ingyenes parkoló és kerékpártoló is. – Nem csupán az lesz az előnye az inkubátorháznak, hogy az itt működő vállalkozások rezsiköltsége minimálisra leszorítható, hanem az is, hogy közvetlen kapcsolat alakul ki a bérlők között, akik segíthetik egymás eredményességét – tette hozzá az ügyvezető.

Az önkormányzat sem tétlenkedik, de az idén őszre beígért 3000 négyzetméteres daruzható üzemcsarnok építése a támogatási szerződés megkötésének elhúzódása miatt még várat magára. A városházán Bocskay István érdeklődésünkre elmondta, a 330 milliós projekt keretében – amihez 165 milliós támogatást ítéltek meg a városnak – nem csupán csarnok épül az ipari park déli zónájában, hanem a villamosenergia-hálózat és a közvilágítás is kiépül a vállalkozói faluban. Ott már egy telek elkelt, illetve további három parcella megvásárlására szándéknyilatkozatot írt alá két helyi és egy vidéki vállalkozás. Az üzemcsarnok építése jövő tavasszal kezdődhet meg – hasznosításáról már folynak tárgyalások a polgármesteri hivatalban.

Bíró Dániel