2011. november 11.

A Rádió Szentes után néma csönd jön

Hónapokig szólhatna még a Rádió Szentes a 106,1 MHz-es frekvencián, de nem fog – a város adója november 22-én éjfélkor végleg elnémul. A helyét egyelőre senki nem veszi át az éterben, a frekvenciapályázat eredményére ugyanis még várni kell. A győztesnek 45 napja van szerződéskötésre, és további 120 napja a műsorszolgáltatás elindítására.

Akár fél évre is elnémulhat a szentesi 106,1 MHz-es frekvencia, miután november 22-én éjfélkor befejezi működését a Rádió Szentes. Mint arról korábban beszámoltunk, az önkormányzati cég által működtetett médiumnak már ez év elején lejárt a 106,1 MHz-re vonatkozó frekvenciaengedélye, azóta ideiglenes – kéthavonta megújított – jogosítvánnyal működhet a rádió.

A várt frekvenciapályázatot nyáron írták ki, de a szeptemberi határidőre a városi társaság nem nyújtott be ajánlatot, így lemaradt a versenyről, amire viszont két vállalkozás, a budapesti Life Essence Kft. és a szentesi székhelyű Kultúr-Média Kft. jelentkezett. A Rádió Szentes stúdiójában az ügyvezető mellett 2 főállású munkatárs és 10 külsős – technikus, műsorvezető és gazdasági – szakember dolgozik. A teljes állásban dolgozók további foglalkoztatása egyelőre kérdőjeles, holott a legutóbbi testületi ülésen olyan ígéretet kaptak, hogy segítenek nekik az elhelyezkedésben.

Az már biztos, hogy nem lesz stafétaátadás az éterben, hiszen november 22-ig biztosan nem kezdheti meg a sugárzást a Rádió Szentes utódja. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának szóvivői irodája arról tájékoztatta lapunkat, hogy a döntéshozók október 26-án végeztek a benyújtott pályázatok alaki vizsgálatával, a jelentkezőket pedig hiánypótlásra szólították fel. Erre néhány hetük van a pályázóknak, majd a még hiányzó dokumentumok befogadása után megkezdődhet a tartalmi vizsgálat, és végül az értékelés. Vagyis várhatóan ez év végén születhet érdemi döntés a frekvenciáról, amit legfeljebb 7 évre nyerhet el a győztes cég. Itt még nincs vége az adóváltás előkészítésének: a nyertesnek 45 napja van a szerződéskötésre, és további 120 napja a műsorszolgáltatás elindítására. A szóvivői irodától azt is megtudtuk, hogy a majdani nyertes jóval olcsóbban használhatja majd a frekvenciát, mint most a Rádió Szentes: a műsorszolgáltatási alapdíj – a Médiatanács helyi rádiókra vonatkozó októberi döntése alapján – a korábbi díj 38 százaléka lesz. Hozzátették, hogy a 106,1-en megszólaló Rádió Szentesnek egészen addig lehetősége van meghosszabbítani frekvenciaengedélyét, amíg a pályázat győztese szerződést nem kötött az NMHH-val.

– A tulajdonosnak az volt a döntése, hogy ne hosszabbítsuk meg a frekvenciaengedélyünket, ezzel is jelezve a hallgatóságnak, hogy az új műsorszolgáltató elkülönül a korábbitól – nyilatkozta lapunknak Besenyei Gábor, a Rádió Szentes Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Kíváncsiak voltunk a lehetséges utódok elképzeléseire is, ezért megkerestük a két pályázót, hogy árulják el, ha ők nyerik el a frekvencia használati jogát, létesítenek-e Szentesen stúdiót, illetve leghamarabb mikor tudják megkezdeni a műsorszolgáltatást. Domján Ilona, a szentesi székhelyű, idén augusztusban alapított Kultúr-Média Kft. ügyvezetője azt közölte lapunkkal, hogy az eredményhirdetés után nyilatkoznak terveikről. A budapesti Life Essence Kft.-nek is megküldtük kérdéseinket elektronikus levélben, de lapzártánkig nem kaptunk rájuk választ.

(bíró)